Félidős beszámoló: “Ha nincs akadálya, mi is jövünk!” ECK projektünk haladása

 

 

 

A 2019 március 1. és 2020. január 31. között zajló, az Emberség Erejével Alapítvány által támogatott ECK (Erősödő Civil Közösségek) projektünk négy elemének megvalósulása jó ütemben halad: 

  1. III. Akadálymentes Turizmus Napja: 2019. 09.07.-én került megvalósításra, országos, sőt nemzetközi fesztiválként Orfűn. A rossz idő ellenére több, mint 500 látogatót üdvözölhettünk a rendezvényen, akik mintegy fele-fele arányban voltak fogyatékossággal élők és épek. A rendezvény nagyon sikeres volt, remek hangulatban a társadalmi érzékenyítés ismét kiválóan megvalósult. A rendezvényt folytatni fogjuk jövő évben is. 
  2. Akadálymentes turistautak feltárása: eddig öt útvonalat fedeztünk fel és teszteltünk le: Égervölgy, Mandulás-tornapálya, Malomvölgy, Mecsekszabolcs, Orfű tókör. Minden alkalommal meghívjuk Pécs lakosságát is Facebook oldalunkon, örömmel várunk mindenkit aki csatlakozik hozzánk egy jó hangulatú kirándulásra. A résztvevők száma alkalmanként 10 fő körüli, a sajtóban igen népszerű, több megjelenést értünk el, a lakosság és a partnerek szívesen kapcsolódnak be. Emellett kiváló egyesületi csapatépítőnek bizonyul. 2019 ősszel még legalább két útvonalat szeretnénk bejárni.
  3. Akadálymentesítési tanácsadói szolgálat: két fontos helyszínen, az orfűi TDM Klubban és a Pécs Turizmus Egyesületben tudunk ősztől rendszeresen megjelenni és a szállásadóknak akadálymentesítési tanácsot adni. Időközben csatlakozott hozzánk tagként egy rehabilitációs szakmérnök/építészmérnök, aki szakmai tréninget tartott az egyesület projekt-teamjének. Első tanácsadásunk Cserkúton egy közösségi ház építésénél valósult meg, a közeljövőben Orfűn fogunk hasonló segítséget nyújtani egy lovaspanzió kialakításánál. 
  4. Rejtett város akadálymentes idegenvezetés: az első pilotbemutatónkat 2019.09.06.-án, a III. Akadálymentes Turizmus Nap szakmai előnapjaként tartottuk meg nagy érdeklődés és szakmai együttműködés keretében. A módszertan elkészült, a képzést tagjainknak a pilot bemutatót követően tartjuk Pécsett, illetve kapcsolódásként egy nemzetközi projektünkkel novemberben Németországban. 

Az egyesületben kijelöltünk egy projekt team-et az ECK projektelemek megvalósítására. Fogyatékossággal élőkről van szó, akik közül többen még nem dolgoztak munkahelyen. E projekt hatására a felelősségteljes munkavállalás, a vállalt feladatok elvégzése, a team munka, az egymás segítése képességeik nagyban fejlődtek, nagyon büszkék vagyunk elvégzett munkájukra! 

Nagy tanulság emellett, hogy egyesületünk egyik alaptézise, miszerint partnerségben kell gondolkodnunk, itt is megvalósult és igen sokban segíti a munkát. Ezúton is köszönjük partnereinknek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük