Konferencián jártunk Berlinben! – persze csak online

A német Munkaügyi és Szociális Minisztériumtól kapott meghívást egyesületünk egy nagyon profin megszervezett online konferenciára a fogyatékossággal élők hatékony európai politikai részvétele témában. Izgalmas téma ugye?

A német és angol nyelvű rendezvény minden szempontból akadálymentesen zajlott, könnyített nyelvet és szintén angol és német nyelvű jelnyelvet is igénybe lehetett venni. 

A konferenciát tulajdonképpen az alábbi mottóval lehet összefoglalni: a demokráciához inklúzió kell!

Az európai alapjogok ugyan deklarálják az egyenlő hozzáférés elvét és jogát, ez azonban nem elég. 2019-ben hirtelen 290 ezerrel több választópolgár jelent meg a választóképes európaiak között, ami annak volt köszönhető, hogy több tagország végre jogilag is elismerte a szellemileg fogyatékossággal élők választási jogait. A választási és választhatósági joghoz azonban szorosan hozzá kell tartozzon a minden szempontú akadálymentesség. Ide értve a hozzáférhetőséget, az információval való ellátást, az adminisztrációs segítséget, és az asszisztenciát. 

Fontos hogy mindezt minden poltikai szegmensre kiterjesszék, vagyis a fogyatékossággal élők is minden szinten részt vehessenek a döntésekben.

Ugyanilyen fontos az önértékelés erősítése a fogyatékossággal élőkben, hogy számukra is egyértelmű legyen, hogy részt akarnak venni a döntésekben. 

Az EU számára prioritást kell kapjon a fogyatékosság-politika, hogy az EU minden polgára érvényesíthesse jogait.

Az új Európai Uniós fogyatékossági stratégiában az alábbi irányvonalakat jelölték ki fejlesztésre:
– gazdasági és szociális inkluzió
– az öntudatosság fejlesztése a fogyatékossággal élőkben, az aktivitásuk növelése
– kulcsfontosságú a foglalkoztatás szintjének emelése a fogyatékossággal élők körében. Ez vezet leginkább az önálló élet eléréséhez, az életminőség javulásához

– hasonlóképpen az inluzív képzés is alapvetően fontos

Ha mindez teljesül, akkor beszélhetünk demokráciáról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük