“Minden új jó megoldás új problémákat vet fel”. Beszámoló 2021-ről

Nagyon sokat dolgoztunk, nagyon sok felé tekintettünk, nagyon sok mindent elértünk, nagyon elfáradtunk. Hát röviden ennyi a 2021-es évünk 🙂
Na jó persze hogy részletezzük, hiszen sok minden történt velünk, amit szeretnénk Veletek röviden megosztani.

Egyesületünk 2021-ben a korábbi alapelvek szerint elsősorban a fogyatékossággal élők önálló életvitelét támogatta tevékenységével, ezen belül is legnagyobb hangsúlyt fizikai akadálymentesítésre és a társadalmi elfogadásra fektetve. 

13 pályázatot írtunk meg és nyújtottunk be hazai és nemzetközi kiírásokra, melyek közül 6 nyertes pályázatnak örülhettünk. Úgy érezzük, ez kiváló arány.
Új irányként a CSR (Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) és a cégek pro bono támogatása felé fordultunk, mindkettőnél úgy érezzük komoly előrelépés történt Magyarországon, mely igazi win-win helyzetet teremthet. 

Igyekeztünk minél inkább professzionálisan megvalósítani tevékenységeinket, ezért komoly informatikai fejlesztést hajtottunk végre, leginkább az Akadálymentes Pécs adatbázison.
Mi magunk is folyamatosan tanulunk, ezért különböző tréningeken vett részt elnökségünk, és tartottunk továbbképzéseket, képzéseket tagságunknak. A képzések többek között közösségszervezés, stratégiai tervezés, akadálymentesítés, akadálymentes és hozzáférhető turizmus, informatika, könnyen érthető kommunikáció témákban zajlottak, több tanfolyam oklevéllel zárult tagjaink részére. 

Továbbra is alapvetően partnerségben gondolkodunk, hiszen sokkal messzebbre ér el a fogyatékossággal élők hangja, sokkal többet érhetnek el az önrendelkezésben és a társadalmi elfogadásban is, ha más szervezetekkel együtt dolgozunk.
Tesszük ezt helyi civil szervezetekkel, a pécsi önkormányzattal, országos szakmai szervezetekkel és külföldi partnerekkel.
Partnereink között tarthatjuk számon elsősorban a helyi, országos és nemzetközi szakmai civil szervezeteket, a helyi önkormányzatot, a Pécsi Tudományegyetem több karát, a Budapesti Corvinus Egyetemet, pécsi középiskolákat, turisztikai szervezeteket, német, horvát, spanyol, angol, olasz, macedón, holland nemzetközi partnereket.
Nagyon büszkék vagyunk minden egyes partnerségünkre és hálásak vagyunk érte!

Külön öröm számunkra, hogy 2021-ben nagyon sok gyakornoknak és önkéntesnek adhattuk lehetőséget egy civil szervezet munkájában való részvételre. Mi is sokat gazdagodunk általuk. 

A 2021 júliusban indult BeFogadó közösségi terünknek köszönhetően nagyon sok programot, eseményt szerveztünk, de ezek mellett kiemelve csokorba szedjük a legjelentősebb 2021-es történéseket:

– januártól folytattuk a “matricás projektet”, mely az országosan egyedülálló Akadálymentes Pécs adatbázist hozta létre és bővíti mindig újabb információkkal.
– januártól elindult a nemzetközi ARTcoWORKers Erasmus+ projektünk, mely a művészet és fogyatékosság témáit köti össze
– februártól regisztráltunk a NIOK adománygyűjtő felületére, így elindult az online Adományozok gombunk a weboldalunkon
– februárban részt vettünk a Magyar Parasport Napján egy rendezvénnyel Orfűn
– márciustól a Szomszédság Akadémián ismerkedtünk más helyi civil szervezetek ötleteivel
– nyáron nagy hangsúlyt fektettünk a kommunikációra és PR-re, így flashmob figyelemkeltő videókat forgattunk és tettünk közzé saját Youtube csatornánkon,
– új menüpontként (Akadálymentes Pécs) megjelentünk a városháza hivatalos weboldalán a pécs.hu-n, és megjelent akadálymentes adatbázisunk print kiadványban is.
– Szintén a városházával elindítottuk a #pecsmindenkineknyitva kampányt, mely az akadálymentesítésre hívta fel a figyelmet.
– augusztusban lezártuk a Peer-AcT nemzetközi projektünket, mely az akadálymentes turizmus fejlesztését célozta.
– szeptemberben ismét megrendeztük a hiánypótló, országos Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált Orfűn
– nemzetközi és hazai konferenciákon vettünk részt, legtöbbször előadóként is. Témánk leginkább az akadálymentes turizmus, akadálymentesítés, együttműködés. Novemberben mi magunk is szerveztünk egy országos konferenciát az akadálymentesítés témájában, különös tekintettel a műemlék épületek akadálymentesítési lehetőségeire.
– év végén részt vettünk a Városi Civil Koncepció kidolgozásában

Mindeközben tagságunk is folyamatosan bővült, és próbáltunk önálló lábra állni néhány vállalkozási tevékenységünkkel. 

Legyetek velünk továbbra is, találkozzunk sokat, ismerjetek meg minket minél több oldalról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük