Nyertünk!!!

Nagy-nagy örömmel bejelentjük, hogy a Pécsi Közösségi Alapítvány Pécs jövője Alap 2018
Közösségi Kreativitás Projektek pályázatán nyert egyesületünk “Pécs akadálymentesen is élhető város” című pályázata! ?
Még nagyobb örömmel tudatjuk, hogy 17 benyújtott pályázatból a 3 egyike vagyunk, akiket támogatásra méltónak találtak.

A projektről röviden: a People First Egyesület – Pécs két tagja (egy fogyatékossággal élő és egy ép tagunk) közösen végigjárják a Pécs belvárosában található éttermeket, kávézókat, személyesen feltérképezik mely helyiség akadálymentes, majd elbeszélgetnek a tulajdonossal arról, hogy az általunk megterveztetett, elkészíttetett matricát a bejárati ajtó üvegére felragasszunk. 10×10-es méretű, belülről felragasztható matricáról van szó, hasonlóan, mint a Visa, Mastercard stb. matricák. Nem hivalkodó, nem túl színes, nem figyelemelvonó, viszont arra irányítja a figyelmet, hogy az adott üzlethelyiség akadálymentes, vagyis bátran betérhet ide fogyatékossággal élő személy és élvezheti az ott kínált termékeket/szolgáltatásokat, hasonlóan ép társaihoz.

Amennyiben az adott üzlethelyiség rendelkezik valóban (nemcsak az ép társadalomban élő kép szerinti “nincs lépcső, vagyis akadálymentes”) akadálymentes illemhelyiséggel – mely alapvető szükségletként ugyanolyan fontossággal bír, mint ép társaink esetében – egy WC felirat is megjelenik a matrica jobb alsó sarkában. Ha a toalett nem akadálymentes, a WC felirat áthúzva jelenik meg a matricán. Ez nem diszkriminatív, csakis fogyatékossággal élő társaink tájékoztatására és esetleges csalódásának meggátlására szolgál. Várhatóan azonban ösztönző hatással bír az adott üzlethelyiség tulajdonosára az illemhelyiség jövőbeni akadálymentesítését illetően.

Ezért cserébe az Egyesület semmilyen anyagi ellentételezést nem vár az éttermektől/kávézóktól, sőt mi fogjuk megjeleníteni azokat térképes módon a weboldalunkon, illetve a wheelmap.org hálózaton keresztül szerte a világban (!), illetve kívánjuk elérni ezt hasonlóképpen a városi média felületeken.

Később ezt a projektet kiterjesztjük az élelmiszer és ruhaüzletekre is.

Mindez nagymértékben hozzájárul Pécs, mint akadálymentesen is élhető város megítéléshez, illetve turistacsalogató tényező, hiszen fogyatékossággal élő társaink ugyanolyan mértékben és kedvvel utazgatnak, mint mindenki. Különösen, ha egy város kifejezetten ösztönzi őket erre, és ha a nemzetközi wheelmap.org-on Pécset beütve számos általunk értékelt és megjelenített akadálymentes étterem/kávézó/bolt várja őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük