Összefoglaló a konferenciánkról

Minden ami akadálymentesíthető
A műemlék épületek valóban kizárva?

Konferenciánk egy egy éves munkánk lezárása, kiértékelése volt.
Hogy min dolgoztunk az elmúlt évben? Amin már tulajdonképpen három éve dolgozunk, az Akadálymentes Pécs adatbázis létrehozásán és továbbfejlesztésén. Az elmúlt egy évben az általunk “matricás” projektnek nevezett, 2018-ban kezdett tevékenységünket maguk a pécsi polgárok támogatták adományaikkal, a Pécsi Közösségi Alapítvány “Élő adás” adománygyűjtő rendezvénye által. Nekik is tartoztunk egy összefoglalással, értékeléssel, amire a 2021. november 10-én a pécsi Civil Közösségek Házában tartott konferencia kiváló lehetőséget adott.

Két fő téma köré csoportosítottuk a konferencia előadásait: 

Az akadálymentesítés fontossága, célcsoportja és mikéntje. Ezen belül megpróbáltunk szakértők által arra fókuszálni, vajon a műemlék épületeket is lehet, illetve kell-e akadálymentesíteni?! Hiszen az Akadálymentes Pécs adatbázis fejlesztésekor mi is többször futottunk bele egy legyintéssel elintézett válaszba, miszerint “itt nem lehet akadálymentesíteni, hiszen műemlék, nem nyúlhatunk hozzá”.
Éreztük mi, hogy ez inkább csak takaró, mint az igazság, de most konferenciánkon Szabó Henriett és Kakusziné Tamasy Ildikó építész/rehabilitációs szakmérnökök előadásaival nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem így van. A műemlék épületeket is emberek akarják látogatni, fogyatékossággal élők is, így akadálymentesítésük ugyanúgy kötelező. Természetesen figyelembe kell venni az adott épület lehetőségeit, de ez nem zárja ki, hogy például a Colosseum Rómában, a Sagrada Familia Barcelonában, vagy a drezdai sok-sok műemlék épület mindenki (itt a hangsúly: MINDENKI) által elérhető legyen. Sőt, a hozzáférhetőség nemcsak az épületekre, de szolgáltatásokra is igaz kell legyen, beleértve a teljes szolgáltatási láncot. 

Másik témánk az akadálymentességet valóban feltáró, sorstársi szakértői szempontok szerint értékelő adatbázisok bemutatása, és azok közötti együttműködés volt. Egyesületünk az Akadálymentes Pécs adatbázisát mutatta be, mely a 3 év alatt professzionálissá fejlődött. Jelenleg 72 helyszín található meg benne, 12 kategória szerint, magyar és angol nyelven. Célunk továbbra is a helyi lakosság és az ide látogató turisták segítése, életük tervezhetővé tétele, az akadálymentes turizmus népszerűsítése. Idén, a Pécs MJV Turizmusfejlesztési Osztálya együttműködésével már kézbe vehető kiadvány formájában is lapozgatható az adatbázis, egyelőre csak magyar nyelven, de cél az angol kiadvány is. 

A Gurulva a nagyvilágban Facebook oldalról és az Access4you-ról hallhattunk érdekes előadásokat, a Hungary4all-ról pedig egy rövid szöveges bemutatkozást. A Gurulva a nagyvilágban anya-lánya duója (Pálinkás Viktória és Tanka Beáta) rengeteg utazása közben tudósít az akadálymentes helyszínekről, miközben Budapest teljes közlekedését is feltárták, és az ország benzinkutait is górcső alá vették. Az Access4you pedig professzionális vállalkozásként minősítési rendszert dolgozott ki az akadálymentes helyszínek értékelésére. Mint Berecz Balázs alapító, ügyvezető elmondta, e rendszerben lehetséges a feljebb jutás, amivel ösztönözni tudják az egyes helyszíneket, hogy még tovább fejlődjenek az akadálymentesítés terén. 

A célcsoport minden esetben nagyon széles, korántsem a fogyatékossággal élőkre korlátozódik. Az akadálymentesítés ugyanilyen fontosságú az időseknek, kisgyerekeseknek, átmeneti sérülteknek, vagy a bőrönd húzogatóknak, ezért széleskörű összefogásra van szükség. Ezen fogunk a közeljövőben mi “adatbázisosok” is dolgozni, a konferencián elhatároztuk, hogy  nagyon hamar folytatjuk a szakmai egyeztetést. 

Fontos a nyilvánossági munka is, hiszen egy adatbázis akkor működik hatékonyan, ha minél többekhez eljut. 

Segíts ebben Te is, oszd meg a bejegyzést, és segíts az akadálymentes adatbázisok létrehozásában, fejlesztésében.

Akadálymentes Pécs adatbázisunkat itt találod: https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük