Záró beszámoló: “Ha nincs akadálya mi is jövünk!” ECK projekt

Fő célunk az ECK projekttel az volt, hogy a fogyatékossággal élők aktív részesei lehessenek a helyi társadalomnak. Ezt minden projektelemünkkel elértük. 

Az Akadálymentes Turizmus Napja egyre ismertebb, már országos szinten, 2019-ben nemzetközivé tettük és új elemeket vittünk bele (pl. fogyatékossággal űzhető sportok bemutatása, új helyszín bevonása: Sporttábor Orfű), melyek mind jelentős előrelépést hoztak. A szervezők között egyre aktívabbak a fogyatékossággal élők. Az önkéntesek száma  folyamatosan nő, és kibővült új területekről érkezőkkel, mely a társadalmi érzékenyítés igen fontos eleme. Külön kiemelendő a középiskolás és egyetemista korosztály, akik kifejezetten lelkesen vesznek részt az önkéntes munkában velünk. 

Az Akadálymentes turistautak felfedezése projektelem kiváló közösségépítő tevékenységnek bizonyult az egyesületen belül, és a lakosság bevonása is ebben a  projektelemben valósult meg leginkább. Nem várt hatás az ez iránti fokozott médiaérdeklődés. 

A Rejtett város belvárosi akadálymentes idegenvezetés projektelemünkhöz először módszertant dolgoztunk ki, majd 2019. szeptember 6-án ki is próbáltuk, komoly érdeklődés mellett. Szintén remek lehetőség a lakossággal és a helyi turisztikai szereplőkkel való kapcsolatépítésre. E projektelem továbbélése, Pécs állandó tematikus turisztikai kínálatába illesztése sokkal nagyobb feladatnak bizonyult, mint gondoltuk, de a projekt végére megérkezett a lehetőség és az érdeklődés. Egy nemzetközi projektünkben szintén előkészítettük a továbbélését (Peer-AcT Erasmus+). 

Akadálymentes tanácsadás projektelemünkre szintén módszertant dolgoztunk ki, itt további partnereket keresünk, elsősorban pécsi és Pécs környéki szállásadókat. 

Fontos cél és hatás volt a teljes projektben Pécs jobbá, élhetőbbé tétele. 

Az ECK projekt eddigi legösszetettebb projektünk volt, mely nagyon sok munkát, de ezáltal megelégedettséget, elismerést, külső-belső sikereket és újabb feladatokat hozott. Legnagyobb eredmény a tagok aktivitásának növekedése, felelőssé válása. 

A projekt legszebb pillanataként nehéz egyet kiemelni, de mivel a fejekben történő akadálymentesítés leginkább innovatív, élvezetesen, vidáman előadott érzékenyítéssel érhető el, a Rejtett város belvárosi akadálymentes Tor-túra talán a kiemelhető. Nagyon élveztük, nagyon élvezték a résztvevők is, öröm megmutatni a várost, öröm együttműködni jó partnerekkel. Ez a terület az akadálymentes turizmus része, mely a jövőben nagy hangsúlyt kap a szervezetünk életében. Mi már komoly eredményeket tudhatunk magunkénak, számos “best practice”-el dicsekedhetünk itthon és külföldön is. Ez az a projektelem, ami legjobban megmutatta a belső professzionalitást, ami ráirányítja a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élők is ugyanolyan emberek, ez esetben ugyanolyan képzettek, diploma, nyelvtudás, kreativitás, innovativitás, sőt, humor tekintetében. 

Köszönjük ECK!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük