Archívumok

Mennyire akadálymentes a nyaralásod? Ajánlások

Akadálymentességben a legtöbbet a megbízható ajánlások, pontos információk segítenek. 
Az akadálymentes turizmus egyre nagyobb teret nyer mindenhol, hiszen az idősebbek, a fogyatékossággal élők, és a kisgyerekekkel utazók számára nagyon fontos az akadálymentes környezet.
Úgy gondoltuk, segítségetekre leszünk azzal, hogy megosztjuk a saját tapasztalatainkat egy-egy nyaralós helyszínnel kapcsolatban. Ahogy jönnek az információk, folyamatosan bővíteni fogjuk a blogbejegyzést. Görgessétek végig, szépen sorban jönnek az élmények.
Illusztrációs kép: pálmafás, tengerpartos háttérbe belelóg egy zsinór, rajta három fotó felakasztva. Az egyiken egy rajzolt, széttárt kezű, boldog kerekesszékes hölgy van. A másikon szintén rajzon egy repülő körberepüli a Földet. A harmadikon egy városi parkban látássérült srác sétál a botjával. Feliratok: Mennyire akadálymentes a nyaralásod? Írd meg nekünk, küldj képeket, kitesszük a Facebookra tanulságként! Ide írj: info@peoplefirst.hu

Nagyon örülünk a Ti beszámolóitoknak is!
Legyen az akár csak öt mondat egy akadálymentes élményről (kilátó, múzeum, fagyizás..), kicsit hosszabb beszámoló egy városlátogatásról, vagy egy akadálymentes nyaralásról.
Lehet negatív élmény, az is tanulságos.
Ide írjatok nekünk: info@peoplefirst.hu

Ahol már benne van a gondolatokban az akadálymentesség
Olasz körút: Marche, Umbria, Toszkána, +Grado

(Pataki Veronika)
Gondolnád, hogy egy meredek hegyoromra épült kis falu akadálymentes lehet??
Hogy jutsz ide föl egyáltalán kerekesszékkel, babakocsival, mozgássérültként, vakként?!

Hát mozgólépcsőn!
Bizony, egyenesen az ezeréves etruszk és római emlékek közé, a történelmi belvárosba. Felérsz egy ódon épület mellé, és kiszállsz a mozgólépcsőből, vagy a liftből. Azért ez egy meglepő egy élmény na.
Az olasz óvárosokban azonban ez a módi, így oldják meg, hogy idősek, mozgásukban korlátozottak is megcsodálhassák a nagyon-nagyon régi emlékeket, szépségeket, vagy zarándokként bemehessenek a templomokba. 

Marche, Umbria és Toszkána, de más olaszországi területekről szerzett élményeim alapján is egyértelműen megállapítható, hogy OLASZORSZÁGBAN MÁR AZ ALAPVETŐ GONDOLKODÁS RÉSZE AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS.

Ezzel azt még nem mondanám, hogy minden tökéletesen akadálymentes, viszont hatalmas lépést tett meg az olasz társadalom, amire Magyarországon még szükség van: mindig és mindenhol, a leglehetetlenebbnek tűnő helyeken is igyekeznek (!) akadálymentesíteni. Gondolnak rá, eszükbe jut, hogy vannak akiknek szüksége van rá!   És bizony nem is kevesen!

Ahogy fönt is írtam, alulról rémisztő meredekre épült városokba hipp-hopp fel lehet jutni mozgólépcsőn, vagy lifttel.
Bárhol ahol kis lépcső van, máris rámpát építenek.
Mindenhol van akadálymentes WC (igaz, Olaszországban valahogy nem divat a WC-deszka). Ezek azonban nyitottak, mindenki számára elérhetőek, így sokszor problémás a tisztaságuk. Ez ugye az örök dilemma: zárni az akadálymentes WC-ket, vagy nem?

És bár valóban mindenki gondol rá, hogy akadálymentessé tegyék a helyszíneket, azért jellemző az olasz “jól van az úgy” mentalitás is. Sokszor előfordul a majdnem akadálymentesség, ami véleményem szerint rosszabb tud lenni, mintha nem lenne az. 

Pesaroban azonban nagyon elgondolkodtató volt az a párosítás, amit a város “biciklis város” címe jelent. A példásan kiépített kerékpárutak ugyanis ugyanolyan remek közlekedési lehetőséget jelentenek kerekesszékkel is. Vagyis a bicikliváros akadálymentes város is.
Általában jellemző volt a bejárt területekre, hogy nagyon erőteljesen elkezdődött Olaszországban a bicikliutak építése. Ez pedig könnyedén összeköthető az akadálymentesítéssel. Tanuljunk belőle!

És meséljenek kicsit a képek is:

Egy nagyobb dombra épült városkát látunk. A házak úgy épültek egymásra, mint a karácsonyfadíszek, kapaszkodva fel a meredek lejtőn.

Scheggio a meredek dombra épült umbriai városka

A meredek városka belsejében járunk fent a hegyen. Egy mély lépcső vezet egyik utcából a másikra, ahova a lépcsőre lépcsőliftet szereltek, hogy mozgássérültek is használhassák.

És itt is van lépcsőlift

Szűk, tipikus régi olasz utcácskát látunk, időnként alagutakkal, ahogy a házak fölé épülnek. Itt is macskaköves az utca mint például Pécsen. Középen azonban egy sima téglás szakasz található, pont elég egy kerekesszéknek, egy babakocsinak, de mindenkinek, aki nem akar botladozni.

Macskakövön akadálymentes rész!

Óvároska, réges-régi házak között picike parkoló, ahol bizony az egyik rész akadálymentes parkoláshoz van kialakítva!

Akadálymentes parkoló mindenütt

 

Parkoló sarkában kialakított srég akadálymentes hely. Nemcsak ferde, de annyira kicsike, hogy egy motor fér be maximum. És oldalsáv sincs a kiszálláshoz.

Egy rossz példa Urbinoból : ide mi fér be??

Hegytetőn álló falu parkolójából fotózunk kifelé, látszik a táj a háttérben. Dombon vagyunk, lent olajfák, erdők. Ahol állunk az egy templomtér, és bizony kialakítottak itt is egy akadálymentes helyet parkolásra.

Monte Cerignone, Umberto Eco hegyi városkája. Ahol a madár se jár hely, de van akadálymentes parkoló.

Az utcán egy parkolótáblát látunk. A hivatalos akadálymentes parkolót jelző tábla alatt egy vicces tábla egy nevetős kerekesszékes ikonnal és a szöveggel olaszul: "A hülyeség nem fogyatékosság. menj és parkolj máshova"

Pesaro, kedvencem tábla. “A hülyeség nem fogyatékosság. menj és parkolj máshova”

Példásan jelzett vakvezető sávokat látunk a járdákon, mindenfelé.

Pesaro, vakvezető sávok.

Sima, egyenes járdát látunk bicikliseknek, melyre a Linea 2 jel van festve, és egy biciklis ikon.

Bicikliváros =

Egy másik bicikliút, ez a Linea 1 nevet viseli. Épp egy rolleres ember hajt át rajta.

= akadálymentes város

WC bejáratot látunk, ahol jelzik az akadálymentes WC-t is. Ám egy nagyobbacska lépcső vezet a térbe és az ajtó sem tűnik szélesnek.

Gradara kastély: a “majdnem jó”. Csak az a lépcső ne lenne, és kicsit szélesebb ajtó.

Óvárost látunk, régi épületekkel. Középen pedig mily meglepő, egy mozgólépcső megy fölfelé az ódon épületek közé.

Cascia zarándokváros. Mozgólépcső visz a belvárosba.

Megint réges régi falak, egy kisebb terecske és egy modern mozgólépcső lejárata látszik a képen.

Cascia, mindenhol mozgólépcsők lepnek meg az ódon falak között

Egy lépcső melletti beugróban papírlapra írták fel az ajtóra, hogy mozgássérülteknek fenntartott WC.

Cascia. Akadálymentes WC-k.

Lift a régi falak között, egyértelmű felirattal és piktogrammal mellette.

Vagy mozgólépcsőn jössz, vagy lifttel (vagy gyalog persze).

Jobboldalon régi árkádos épületet látunk, baloldalon szintén árkádok alatt a falon egy jelzés az akadálymentes WC-t mutatva.

Akadálymentes WC-k.

Szűk, tipikus olasz utcácska, macskakövekkel. Középen ismét egy sáv ami sima téglákból rakott.

Spoleto római kori város. Ugye hogy meg lehet oldani mindenütt a macskakövek akadálymentesítését!

A járdától nagyon elütő színben széles vakvezető sáv vezet végig a kikötőn. Háttérben látjuk a tengert és kisebb vitrorlásokat, hajókat. Előtérben egy tábla Braille írással arról, mi hol látható a kikötőben.

Livorno, vakvezető sávok és Braille írással leírás a kikötőről.

Össze-vissza töredezett járdaszegély végét látjuk. Ugyan lejtős, rámpás, és taktilis jeleket is találhatunk itt, de a taktilis jelekre rábetonoztak javításkor.

Livorno, egy “jól van az úgy” járdaszegély.

Nagyon régi templom bejáratát és falát látjuk. Az ódon fa kapu előtt lépcsők, rajta azonban kellemes lejtésű rámpa.

Livorno: minden templomhoz rámpa dukál

A hatalmas és gyönyörű, fehér kövekből faragott pisai dóm bejárata. Előtte a lépcsőkön két rámpa is lefektetve, nagyon alacsony lejtéssel.

Pisa, rámpa a dómhoz

A parkolóautomata kijelzőjének alján egy akadálymentes jel mutatja, hogy itt kapható további segítség.

Pisa, akadálymentesített parkolóautomata (jobb alsó sarok ikon)

Háttérben egy régi szép dóm épületét látjuk. Előtérbe egy tábla jelzi, hogy sétáló övezet, autóval nem lehet bejutni. Kivéve ha fogyatékossággal élő vagy (ezt pirossal kiemelik), vagy ha árut hoztál, vagy rendőr vagy.

Lucca: nem hajthatsz be, csak ha mozgássérült vagy.

Háttérben a lemenő nap fényében az alattunk elterülő táj látszik egy magason fekvő városkából. Előtérben a látvány elé magasodik egy liftkijárat.

San Miniato óvárosába is lift visz föl. Szép vagy nem szép, hasznos!

Strandon vagyunk, homok mindenütt és fehér kis faházikók. Az egyiken jelzés, hogy fogyatékossággal élőknek fenntartva. Háttérben a strand sétány, teljesen lapos, sima és széles járdával.

Ráadás már hazafelé: Grado fürdőváros, lapos, és mindenhol akadálymentes. (Utószezonban ugyan már bontják a strandjárdákat. )

 

Tenerife, nem útibeszámoló 

(Borsodi Zoltán)
Utazunk Covid után. Tavaly szinte az egész világ egyszerre indult neki, hatalmas tömegek mindenhol, a mozgásában korlátozott embereknek még nehezebb lett az utazás, mint valaha.
 

Májusban az úticélunk Tenerife volt. A Kanári szigetek legnagyobbja, Afrika nyugati partjainál, 3800km távolság, ami kb. 6 órás repülőútra van Magyarországtól. Olyan helyet kerestünk, ami kerekesszékkel is élvezhető pihenést és kirándulást kínál. A várakozásunkat felülmúlta a hely.

Késett a gépünk, de egyébként is hajnalban értünk a már teljesen üres repülőtérre, de az akadálymentes taxi 5 percen belül megérkezett. Külön várakozóhely volt kerekesszékeseknek, fedett helyen és lecsapott szegéllyel.  

Az Arona Gran Hotelben töltöttünk egy hetet, ami az átlagosnál is több akadálymentes szobával rendelkezik. Meglepően tapasztaltuk, hogy az aula egy része csak elektromos kerekesszékek parkolására és töltésére volt fenntartva. A szálloda kérésre, teljesen fel tudja szerelni szobáit orvosi ágyakkal, liftekkel. 24 órás gyógyszertár üzemel, valamint gyógyászati segédeszközbolt. Apró hiányosságokat persze mindenhol felfedezhetünk, például a szobai termosztát kb. 160 cm magason volt.  

Los Cristianos és Playa Americas kerekesszékkel nagyon könnyen járható, általában véve lapos, sok rámpával és könnyen megközelíthető üzletetekkel. A külön kihívás keresőinek azért csináltak 45 fokos rámpát az italbolt elé 😊.
Érdekes színfolt, hogy kerekesszékes hintát is felfedezhetünk egyes játszótereken. Akadálymentes parkolók nagy számban vannak mindenhol, nem kellett külön keresgélni. Fantasztikus volt még felfedezni a Braille írással ellátott ásványvizes üvegeket. 

A környéken két akadálymentes tengerpart is található, emellett az extrém kalandokat keresőknek kifejezetten kerekesszékkel búvárkodást kínáló hajóutakat is ajánlanak, ahol minden akadálymentes beleértve a mellékhelységeket a hajón.  

A sok szöveg után beszéljenek tovább a képek. 

Akadálymentes fürdőszoba, lehajtható zuhanyülőkével és kapaszkodóval. A falon egy L alakú kapaszkodó és sampon valamint tusfürdő adagoló. Fehér csempe oldalfalakkal és természetes mintájú padlóval.

Akadálymentes fürdőszoba, lehajtható zuhanyülőkével és kapaszkodóval. A falon egy L alakú kapaszkodó és sampon valamint tusfürdő adagoló. Fehér csempe oldalfalakkal és természetes mintájú padlóval.

Kék színű műanyag vizes flakon rajta Braille írás.

Kék színű műanyag vizes flakon rajta Braille írás.

q A hintára lenyitható rámpán lehet felgurulni. A téren pálmafák, körben emeletes épületek.

Kerekesszékes hinta egy városi téren.

Tengerparti nyaralóhely a levegőből fényképezve. A táj kopár, vulkanikus. Az ég felhős de kilátszik a kék ég. Az épületek nagyméretűek, több emeletesek, több helyen medencék is látszanak.

Los Cristianos, Arona Gran Hotel

Mediterrán utca részlet pálmafákkal. Széles járdán egy kerekesszékes, szemben vele egy akadálymentes parkolóban egy fehér autó áll. Az utca kétoldalán üzletek és éttermek. Nincs zsúfoltság, csak pár járókelő látható. Az ég kék és tiszta,

Playa de las Americas

Egy szálloda földszintjét látjuk, ahol elektromos mopedek parkolnak. A szálloda belső folyosós és több emeletes. A folyosókról trópusi növények burjánzanak.

Arona Gran Hotel

Balatoni vitorlázás akadálymentesen

(Molnár Gyöngyi)
Lárifári! Mi az nekünk a Pécsi Tudományegyetem Támogató Szolgálattal felkerekedni, és Tihanyban kikötni a Tihanyi Vitorlás Egyletnél.

A Támogató Szolgálat 22-ed magával úgy döntött, hogy él a kaposvári Lárifári Alapítvány meghívásával, és vízre száll öt vitorláshajóval Tihanyban.A 22-ből volt, aki kerekesszékkel gurult a fedélzetre, természetesen segítséggel és mentőmellénnyel a testén. Az Alapítvány önkénteseinek semmi sem volt kihívás, mert mindenre felkészült csapat volt.

Az Egylet kikötője a tihanyi komptól Balatonfüred felé körülbelül 1 km-re található. A 70 vitorlás befogadására alkalmas rendezett, gondozott marinában minden hajóhelyhez víz, villany csatlakozás tartozik. Felújított vizesblokk, konyha, társalgó várja vendégeinket. A közelben strand, színvonalas szállások és étterem is elérhető. Kívül-belül akadálymentes, még a mellékhelyiség is. A kültér nem amolyan vesekő zúzós, hanem sima még ha füvesített is. A felújított beltérben is lehet kerekesszékkel közlekedni, hiszen minden egy térben megtalálható.

Szépséges vitorláshajót látunk, a fedélzetén hat fővel. Legtöbben a kifeszített napvédő alatt ülnek, egy bátor ember álldogál a hajó elejében.

A csapat a vitorláshajó fedélzetén.

Akadálymentes-e a Fény Útja?

(Borsodi Éva, Borsodi Zoltán, Pataki Veronika)
Mi is bejártuk a Pécset méltán híressé tevő Zsolnay Fényfesztivál / Zsolnay Light Festival-t, kerekesszékkel, Zolival és Évivel. Nagy örömünkre nem voltunk egyedül, több társunkat is láthattuk a tömegben.

A legnagyobb élményt a Kodály Központ okozta. Belépéskor azonnal elénk sietett egy készséges munkatárs, megkérdezve, miben lehet segítségünkre. Majd a számunkra is megfelelő bejárathoz kísértek minket, hogy megnézhessük a lenyűgöző Gaia (Földgömb) installációt.

Ezután a SMING interaktív kórus-installációja következett, mely egy mesterséges intelligencia által vezérelt kórus….de nem is lehet így leírni, ezt át kellett élni.
A “kórust” vezényelni egy pódiumot lehetett, melyre mindkét oldalon lépcső vezetett. Ám ezúttal nem lemondó sóhajtozás, hanem egyértelmű kérdés volt a szervezők reakciója a kerekesszéket meglátva: “az úr is szeretné kipróbálni?” Az igen válaszra pedig azonnal kerítettek egy rámpát. Igaz, ez nem bizonyult stabilnak, de öten segítettek, hogy akkor is sikerüljön feljutni a karmesteri pódiumra. Sőt, ez időre, amíg a székkel megküzdöttünk, zárt körűvé nyilvánították az eseményt, hogy ne legyen maga a kerekesszék hurcolása az attrakció. Hálás köszönetünk a Kodály Központnak ismét, már sokadszor tapasztaltuk megértő, praktikus, kedves hozzáállásukat.

A Fény Útja további állomásaiban előzetesen (bár sietve) nyújthatott némi segítséget Egyesületünk a szervezőknek, jelezve, hogy a weboldalon tüntessék fel az akadálymentes helyszíneket a kerekesszékesek, babakocsisok számára. Ez megtörtént, amit nagyon köszönünk. Sajnálatos, hogy az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat (https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/) nem linkelték be hozzá ahogy kértük, hiszen ott ingyenesen, magyarul és angolul is részletes akadálymentességi leírások szerepelnek a Fény Útja helyszíneiről is. Bízunk benne, hogy jövőre már szorosabb együttműködés alakul ki a People First és a Zsolnay Negyed szervezői között a Fényfesztivál akadálymentesítése ügyében.

Pécs városban a helyszínekhez vezető utak bejárhatóak voltak, a tömeggel megküzdöttünk, bár direkt a vasárnap délutánt választottuk, így nem volt durva a helyzet.
Mint kiderült, manuális, segítő motor hajtotta kerekesszékkel a Széchenyi tér kövezete nagyon csúszik.
A 48-as téren lévő térkövek göröngyösségének még senki nem találta meg az értelmét, de kerekesszékkel, látássérültként, babakocsival, akár csak szandálban is nehezen járható.
A híres pécsi macskakövekre pedig sürgető lenne az akadálymentesítési megoldás! (egyszerű, külföldön sok helyen bevált ötlet: két sávban sima út létrehozása babakocsiknak és kerekesszékeseknek. Ennyi. Be is adtuk az ötletet a Dönts velünk – pécsi közösségi költségvetés városi projektre).

A parkolással akadt egy érdekes élménye Zoliéknak, sikerült ugyanis a fényszőnyegre ráparkolniuk. 🙂  Vagyis a Janus Pannonius utcába, amely ilyenkor fényszőnyeggé válik esténként. Igaz, ők napközben, kora délután parkoltak, amikor még nincs ott lezárás, viszont van két hívogató akadálymentes parkoló. Az esti rendezvényre figyelmeztető tábla pedig sajnos nem volt elég észrevehető. Jött is egy telefon a rendőrségtől, hogy azonnal álljanak el, mielőtt elszállítják. Futás, – ez nem könnyű ám kerekesszékkel -, majd a rendőrség biztosított egy másik akadálymentes parkolót és elintéződött a dolog.

Zoli kerekesszékben a karmester pódiumon áll, kezében a pálcával vezényel, miközben nagyon komoly arcot vág. Szemben vele sok-sok kis kivetítőn a saját arca látszik, az a kórus, akiket vezényel.

Zoli vezényli sokadmagát 🙂

Észak-Németország, Ostsee 

Az általunk Balti-tengernek nevezett Keleti-tenger (Ostsee) csodálatos és teljesen akadálymentes nyaralást nyújt ha oda látogatunk. Travemünde és tág környékén különleges tájak, nyugalom, szépség fogad, nincs túl meleg és mindenhol magától értetődő az akadálymentesség. Talán ezért is annyira feltűnő, hogy rengeteg a kerekesszékkel, rolátorral, biciklivel közlekedő turista.
Egy nagy hiányosság itt is van: bár mindenre felkészültek, érdekes módon vakvezető sávokat sehol sem alkalmaznak.

Egy hajóba szállnak be éppen többen, egy hosszabb mólón áthaladva. Sokak biciklit tolnak, vagy kerekesszékkel gurulnak.

Beszállás a hajókba, kompokba kerekesszékkel, rolátorral

A tengerparti sétány széles, teljesen sima, itt sétálnak emberek, középen egy kerekesszékes turista. Balra a tenger és hajók, jobbra egy park látható büfékkel.

Séta a teljesen sima promenádon.

Nem probléma sem a hajókba beszállás, sem a tengerparti sétányon nézelődés, az éttermekbe betérés. Még a játszótereken is találunk akadálymentes játékot. Sőt, a biciklijavító állomásoknál a babakocsik és a kerekesszékek defektjeire is gondoltak.
A hajóba szállnak be sokan biciklivel egy egyszerű sima rámpán Egy oszlopot látunk a parkban a fűben állni, melyben mindenféle szerelőszerszámok találhatóak. Három piktogram látszik rajta: bicikli, babkocsi és kerekesszékKörbeforgó játszótéri játék, melybe kerekesszékkel is be lehet állni. Ezt egy piktogram is jelzi a falon.

A WC-k nagyrésze Euroschlüssel/Eurokey-el nyitható, vagyis olyan kulccsal, melyet a fogyatékossággal élők megvásárolhatnak, és számos akadálymentes WC-t nyit Németország teljes területén.
Egy WC ajtó közelről, rajta az akadálymentes piktogram és az Eurokey matrica Tábla, mely a WC-ket jelzi, köztük az akadálymenteset is.

Külön weboldalak gondoskodnak arról, hogy mindent megtaláljuk az akadálymentes nyaralásról Travemünde környékén, pl:
https://www.travemuende-tourismus.de/service/travemuende-barrierefrei
https://www.ostsee24.de/ostsee-urlaub/barrierefreie-angebote#strandroll

A standokon nincs a kerekesszékes vízbejutáshoz betoncsík, mert ennél jobb megoldást találtak: több helyen strandolásra alkalmas kerekesszéket lehet igénybe venni, így nem megy tönkre az egyébként sem fürdőzésre kitalált, drága saját szék.

Mintha egy napozószéket látnánk, extra nagy műanyag kerekekkel. Mellette egy tábla tábla, hogy ingyenesen lehet igénybe venni.

Így néz ki egy strandkerekesszék, ingyenes használatra!

Az Ostsee egy másik felén, Rügen szigeten az Altefähr-en ilyen rámpákat találni a tengerparton:

Hosszú tengerparti fa rámpát látunk a parton elterülni, melynek ilyen kényelmes dőlésszöge van kerekesszéknek vagy babakocsinak. A háttérben kisebb hajók kikötve, a rámpa mellett homokos föveny.

A hosszú tengerparti rámpa kerekesszéknek, babakocsinak

A hosszú fa rámpán épp egy kerekesszékes vendég gurul. Háttérben a szikrázó tenger kéklik.

A tengerparti rámpa használatban.

 

Como-i tó, végre látássérülteknek is

(Pataki Veronika)
Nagyon rövid látogatás a Como-i tónál Olaszországban. Ha pedig kevés az idő, ajánlott hajóval felfedezni ezt a gyönyörű, ipszilon alakú, nagy hegyekkel, és csodás kis városkákkal körbevett tavat.

Mindenfelé cikáznak ezek a hajók, vannak kisebbek, nagyobbak, és kompok az autósoknak. A menetrend ugyan olaszosan követhetetlen, sőt a beszállítás maga is káoszos, de megéri a kis bosszankodást, és amúgy sem Németországban vagyunk, nem mehet minden pedánsan.:)

Kifejezetten nem jártam utána ez alkalommal az akadálymentességnek, de a hajókikötőkben feltűnt, hogy nagyon figyelnek erre.
Különösen a látássérülteknek található mindenütt Braille írással is olvasható információ. Ez éppen azért tűnt fel ennyire magyar szemmel, mert nálunk általában a látássérültek maradnak ki az akadálymentesítésből. Lásd: nincs taktilis jel a járdán/padlón, vagy ha van, akkor időnként a semmibe vezet. Netán egyenesen a falnak, vagy a korlátnak irányít neki.
Mindkét utóbbira tudunk konkrét példát az Akadálymentes Pécs adatbázisunk feltárása során.(Ha van kedvetek, keressétek meg az adatbázisban melyek azok, mert leírtuk! Annyit elárulunk, az egyik pécsi belvárosi bevásárlóhely, a másik mohácsi kulturális helyszín). https://peoplefirst.hu/
A Braille feliratok is sokszor kerülnek nem megfelelő helyre, sőt, esetleg fordítva. Ha pedig egy lift végre hangosan is bemondja az emeletet és egyéb információkat, na annak egyenesen a csodájára járunk. Pedig honnan a csudából tudhatná amúgy egy vak ember, hogy hányadik emeleten állt meg épp a lift??
(zárójelben: a 21.században, EU tagországban vagyunk…)


Egy nagy tábla, amely minden kikötőben látható, szinte belebotlasz. Nagy betűkkel rajta a felirat olaszul és angolul: assistenza, assistance és egy nagy nyíl, ami egy gombra mutat, melyet megnyomva jön a segítség fogyatékossággal élőknek. Mindez nagy, kiemelkedő betűkkel és Braille írással is.

Ha bármiféle segítség kellene: egy nagy tábla, amely minden kikötőben látható, szinte belebotlasz.

Nagy, egyértelmű tábla kitapogatható betűkkel és térképpel a kikötőről. Minden Braille feliratokkal is.

Braille feliratok minden kikötőben

London és Wales

(Pataki Veronika)
Azt mondhatom, rendesen odafigyelnek Londonban és Walesben is amerre én jártam az akadálymentesítésre. Persze ott sincs kolbászból a kerítés, Londonban például a Globe színház előtt szó szerint a falba megy bele a vakvezetősáv, a metró pedig sokkal kevésbé akadálymentes mint Budapesten, de bátran érdemes Nagy-Britanniában akadálymentes nyaralást, városnézést tervezni!
Persze útlevelet ne felejtsetek el vinni, mert Brexit van, ezért a reptéren is extra útlevél ellenőrzésre számíthattok.

Akkor kezdjük is a reptérrel.
A budapesti reptér egyre akadálymentesebb, már most is OK, de a további akadálymentes fejlesztésekről rendszeresen hírt is adnak a weboldalukon. Londonban én a Stansted-en szálltam le és fel, ott ugyanez a helyzet, csak rengeteg az ember, és megjegyzem, valahogy furcsamód sokan akarnak kerekesszékkel felszállni a gépre – de le már nem.

A metrózás Londonban már nem ilyen nagy élmény fogyatékossággal élőként. Látássérülteknek mindenhol taktilis jeleket találunk, ésszerűen használva, a metrómegállók közül azonban nagyon kevés akadálymentes. Kiszálláskor előfordul, hogy 20 centi magas hézag tátong a metró ajtaja és a peron között, ezt babakocsival sem igazán tudnám abszolválni nem ám kerekesszékkel. A metró maga iszonyú zajos, hangos, a gondolataimat nem hallottam, ráadásul nagyon meleg van, és nem is szép sem a szerelvény, sem a megállók (a Central Line-ról van szó).

Ha viszont az akadálymentesség magasiskoláját szeretnétek megtapasztalni, akkor Londonban a Tate Modern múzeumba menjetek el. Mindenre és mindenkire figyelnek. És ingyenes. Különösen követendő a mindenhol olvasható felirat, miszerint nem minden fogyatékosság látható!

A kiírásokkal, sima utakkal, parkolókkal, taktilis jelekkel sehol nem volt gond Wales-ben sem, Swansea, Mumbles és Cardiff is rendezetten akadálymentes. Igaz Wales-ben rá kell készülni a szokatlan nyelvre, a fogyatékossággal élő például Bobl Anabl.
Swansea-ben találtam építészetileg vagy inkább formatervezésileg remekmű lépcső-rámpát is.
A vásárcsarnok is akadálymentes, és mindenhol található akadálymentes WC. Ezt a szép szokást, miszerint alapszükségleteket is hadd elégíthessünk ki fogyatékossággal élőként, átvehetnénk mihamarabb!
Nagy kedvencem volt az akadálymentes, kisbusz-szerű taxi – welsh-ül Tacsi – amit erősen hiányolunk Pécsről. Vállalkozásnak sem lenne utolsó!
A közeli, világhíres Clyde Parkban is simán lehet gurulni, WC persze van mindenkinek, vagyis akadálymentes is. A nyilvános WC-k “national key”-vel működnek, vagyis egy saját kulcs nyit minden nyilvános akadálymentes WC-t. Szintén egy szép szokás, amit azonnal bevezethetünk.
Cardiff-ban, Wales fővárosában nem akadály a réges-régi vár sem. Mármint nem akadályos. Ennyit a “nem lehet akadálymentesíteni, mert műemlék”, kicsit már elkoptatott kifogásról.

Járdát látunk, egy magas kőfal mellett. A taktilis jelek egy kört írnak le és pont belevezetnek a falba. Hogy miért?? Tanakodtunk sokat, hogy talán később került oda a fal?? De akkor is úgy hülyeség ahogy van.

A Globe színháznál a falba vezető taktilis jelek

Vicces kis szobor emberke, körülbelül két embernyi magasságú. Hatalmas orra van, nagy szemei, kezét csípőre teszi. Ezt az emberkét "gurulj" feliratokkal és kerekesszékes ábrákkal látta el a művész, illetve jó kis sárga-rózsaszínre festette.

Kerekesszékes művész “emberke” szobra

A metro belsejében a megállókat jelző táblát fotóztam. Minden 5., 6. megállónál található kerekesszékes ikon, vagyis, hogy akadálymentes a megálló.

Itt látszik milyen kevés metrómegálló akadálymentes

Taktilis jelek közelről a metroban a beszállás előtt. Vastag, élénk színű vonal is jelzi a veszélyt. A beszálláskor azonban nagy szintkülönbség van, mintegy 20 centimétert kell lelépni a metrókocsiba.

Egy rossz példa a nagy magasságkülönbségre néhány metrómegállóban.

Csapóajtó szerű bejárat a metróba, sokkal szélesebb a babakocsival vagy kerekesszékkel érkezőknek, alatta taktilis jelekkel.

Metrobejárat, mindenkire gondolva

A Tate Modern bejárata. Hatalmas tér, sima talaj, színkontrasztok a talajon.

Tate Modern, egykori turbinagyár, teljesen akadálymentesen

Irányító tábla közelről, jel és szöveges magyarázatokkal minden egyes helyszínről, mi hol található és mi hogyan akadálymentes.

Tate Modern, közérthető feliratok és piktogramok

A liftnél egy feltűnő jelzés kerekesszékest, idős embert, botost, babakocsit ábrázoló ikonokkal és az említett elsőbbséget kérő szöveggel.

Kedvenc feliratom: Nem minden fogyatékosság látható

Mint egy vállfatartó, úgy vannak felakasztva mellmagasságban a könnyű székek. Innen lehet leemelni egyet és egyszerűen szétnyitni, mint egy horgász széket.

Vegyél a válladra egy könnyű széket, pihenj meg vagy csodáld a képeket a Tate Modernben

Régi kovácsoltvas korláton angol és welsh felirat arról hol parkolhatnak a fogyatékossággal élő látogatók a múzeum mellett.

Wales, parkolás egy múzeumban “Bobl Anabl”-ként is.

Réges régi vártorony, előtte egy feltűnő színű, magas tábla, rajta angolul és welshül hol található az akadálymentes bejárat.

A “nem lehet akadálymentesíteni, mert műemlék” csak kifogás.

Utcai rámpa és lépcső keveréke. Cikkcakkban halad fölfelé a rámpa a lépcsőn körbevonva. Jobbra-balra haladsz a kerekesszékkel vagy babakocsival, mindig kis pihenőket kínálva. Látványnak is szép.

Az utcai rámpa, építészeti,dekorációs és akadálymentesítési műremek

Kisbusz szerű taxi, nem kell összecsukni a kerekesszéket, egyből bele lehet gurulni vele.

Akadálymentes taxi, Wales

Balatonmária, a Regens Wagner zene füleimnek, a lelkemnek..

(Molnár Gyöngyi)
..hiszen testileg-lelkileg felüdít, ha elmehetek a magyar tengerhez, a Regens Wagner Közhasznú Alapítványhoz, Lakóotthonhoz és Vendégházhoz.

Mielőtt mindenféle élménybeszámolóba kezdenék szeretnék betekintést nyújtani ennek az Alapítványnak a történetébe:
A Regens Wagner Közhasznú Alapítványt 2000 júniusában a Bajorországban 1847 óta fogyatékkal élők szolgálatában működő „Regens-Wagner-Stiftung mit Sitz in Dillingen a.d. Donau” (www.regens-wagner.de) hozta létre. Az alapító Dél-Németországban tizennégy helyszínen gondoskodik fogyatékos személyekről. Másfél évszázados, sikeres munkássága garancia a magas szakmai színvonalon való magyarországi jelenlétére. Az alapító, mint célt, az értelmi fogyatékos személyek társadalmi integrációjának elősegítését határozta meg.

E cél megvalósítása érdekében létrehozta Balatonmáriafürdő központjában, közvetlen vízparti telken a Regens Wagner Otthont, melyben fogyatékos személyek otthona mellett nappali intézményt és vendégházat működtet. Az alapítvány, intézménye mellet, 30 vendégszobájának, és konferencia termének bevételeiből egészíti ki a tevékenységéhez szükséges forrásokat. Az ellátottak foglalkoztatását elsődlegesen a fogyatékos személyek üdültetésével kapcsolatos feladatokban határozta meg.

Az élmények színes tárházát tudnám felsorolni a balatoni a mostani balatoni nyaralásom során.

Ezen a helyen már háromszor jártam, kétszer teljesen akadálymentes környezetben szállásoltak el, a harmadik alkalommal pedig nem akadálymentes szobát foglaltam le, ahol a folyosó végén volt akadálymentes fürdőszoba, szaunával.
Az akadálymentes szárnyban 12 akadálymentes 2 ágyas szoba van, mindegyikhez akadálymentes fürdőszobát építettek. A bejárata fotocellás. Nincsenek küszöbök. A folyosó végén tágas közösségi tér található, oldalról megközelíthető hatalmas erkélyrésszel.

Az egész lakóotthonhoz és vendégházhoz óriási szépen megművelt park tartozik, amit a fogyatékossággal élő emberek művelnek meg.
Ebben az alapítványban az itt lakó sorstársak kézműves munkát végeznek, a kerti munkák mellett.

A rövid történeti áttekintésben már megemlítettem, hogy Balatonmáriafürdő központjában van ez a „fogyatékossággal élő emberek paradicsomának” nevezett csoda hely, amely közelében léptem-nyomon éttermek vannak.

A Balaton-part is akadálymentes, rámpa visz be vízbe és a szálló vendégek számára ingyenes.

Az üdülő kertjét látjuk, nagy füves parkkal. A parkban egy nagy fa alatt fából készült támlás padok és asztalok

Üdülő nagy kerttel

Egy szobabelsőt látunk, két egymás melletti, különálló ággyal, mellettük éjjeliszekrény. Szemben TV, asztal. A szoba modern, ízléses, kényelmes berendezésű, szőnyeg nincs, fapadló van. Az ágyak magasabbnak tűnnek a szokásosnál.

Kellemes, ízléses szobák

Egy kép a parkból. Hatalmas lapos, füves terület egész a Balatonig, itt-ott fákkal. A kép előterében egy sima betonkockás sportpálya-féle.

Park egész a Balatonig

Tornaterem is van, ezt látjuk a képen. Sima műanyagpadlós, középen egy trambulin, hátrébb egy pingpong asztal, néhány erősítő gép, a falakon bordásfalak.

Ha esetleg rossz idő lenne, lehet bent is sportolni

Az étterem is közösségi tér. Mindkét oldalon nagy asztalok székekkel, némelyik négyszemélyes, van amelyik több a nagyobb csapatoknak. Nagy tér, sima padlóval, a falak teljes mértékben üvegből készültek, rengeteg a fény.

Étterem és közösségi tér

Előtérben egy fa háttámlás pihenőpad. Mellette egy kisebb fülkében áll a szaunaszekrény, ebbe lehet belépni és izzadni :) A padló itt is sima csempe. Vakvezetősávot sehol sem láttunk eddig.

A szauna

Egy fürdőszoba belső, mely teljesen akadálymentesen felszerelt. Szemben kézmosó, mellette a WC, kapaszkodóval, emellett zuhanyfüggönnyel elválasztva egy szintén kapaszkodókkal, ülőalkalmatosságokkal felszerelt tusoló. A padló sima csempés.

Akadálymentes fürdők

 

OZORA 2022, ahol igazolnod kell, hogy kerekesszékes vagy

Folytatom a fesztiválokat, kerekesszékkel bemutató élménybeszámolómat, ezúttal a Tolna megyei Ozoráról.

Nem ok nélkül, de rendszerint úgy indulunk neki egy magyarországi fesztiválnak, hogy már megint milyen külön akadályokat kell majd megugranunk, amit egy ép látogató észre sem vesz.  Ez olyan mint ha a trójai falovat indítanák az epsomi derbyn.

A fesztivál weboldalán csak nagy alapvető információkat találtunk, konkrétan azt hogy kerekesszékkel teljes árú jegyet kell venni, de a kisérő ingyen mehet be, illetve hogy van akadálymentes WC. Egyébként a weboldal nehezen használható, akadálymentessége is megkérdőjelezhető, viszont rögtön megkapjuk első pszihedelikus élményünket a folyton forgó színes ábráktól, mindezt tudatmódosító szerek használata nélkül.

Ezzel a nulla információval kezdtünk neki az első napnak. A helyszínhez közel már kisebb sor volt a közúton, az autókat egy közeli mezőre terelték, majd mint később kiderült, onnan kellett volna földúton menni a bejáratig, majd onnan kb. egy kilométert a jegypénztárig, ahol az előre megváltott belépődet karszalagra cserélheted.

Ozora látogató első nehézségi szint.

Az utbairányító srácnak elmagyaráztuk a helyzetet, aki továbbengedett azzal a megjegyzéssel, hogy reméli nem fordítanak vissza. A bejáratnál már a biztonság őrök tereltek. A hatékonyságuk az orkokéval egyenlő Mordor kapujában. Biztos voltunk benne hogy semmilyen információval nem rendelkeznek. Meglehetősen igénytelenül válaszoltak a kérdéseinkre, de bármit is próbáltunk, a jegypénztárhoz vezető aszfaltos út mentén lévő kb. 400 parkoló egyikét se használhattuk amíg a jegyünket kiváltjuk. Az autót kénytelenek voltunk távolabb egy árokpartján leállítani, kifejezett akadályosított parkolás volt.

Javaslatom lenne, hogy a kapuhoz telepítsenek teleport kapukat, vagy mozgójárdát. Tudom, ez lényegesen egyszerűbb, mint információval ellátni az illetékeseket, de az utóbbinak kisebb az esélye.

Egy kilométer az út az épületig, ahol intézik a jegyeket, mögötte hosszú sor, földúton némi sziklákkal körítve. Egy gyors szituációelemzéssel rávilágítottam a biztonsági kollegának, hogy ez hadicsel csak igen nagy veszteséggel kivitelezhető számomra, majd a tárgyi tudásnak a szikráját is mellőzve, több kollegájával is egyeztetve közölte, “hát esetleg próbáljuk meg elől”.

Maga a beléptetés már nem vett 30-40 percnél többet. Az ugyan kedves és segítőkész csapat nem igazán értette mit is akarunk, majd emlékeztettük őket a saját üzleti kondíciójukra. Elkérték az egészségügyi kártyámat. Mondom mimet? Hogy igazoljam, hogy nem csak kamuból ülök a székben. Itt leültem volna, ha éppen nem ülök már. Nem tudok ilyen kártyának létezéséről Magyarországon, a járadékom igazolására való kártyát és párom! igazolványát elkérve beküldték valahova, engedélyt kérni. Ez az eljárás szerintem több problémát is felvet, kezdve személyes adatok kezelésétől morális kérdésekig, de leginkább a felkészületlenség volt a zavaró.

Ozora látogató második nehézségi szint. Lépj vissza két mezőt, egyszer kimaradsz a dobásból.

Az autót a bejárat után nem sokkal lerakva, nekivágtunk a fesztiválnak. Az út végig kiváló minőségű volt, a hírek alapján az idei fesztiválra készült el, de elég nagy szintkülönbégeket kellett leküzdeni, sok helyen fesztiválozó idegenek szálltak be vagy az emelkedők leküzdésébe vagy az intenzív fékezésbe. Ez semmiféleképpen nem róható fel a szervezésnek, tényleg szuper az út felülete, csak nem menj le róla, mert akkor már csúnya meglepetések várhatnak. Zavaró volt még az információs táblák hiánya, az akadálymentes mosdót nem is találtuk meg. Az étel-ital standok egy része nem közelíthető meg kerekesszékkel, a színpadok zöme se könnyen. Mindezek ellenére a fesztiválhangulat hamar magába szippant, a felhőtlenül szórakozó tömegben nem volt nehéz feloldódni. Rögtön kaptam is a kezembe a buli kezdetén két már izzó füstölőt, így egyhelyben kellett volna maradnom 15 percet, mire leégnek, de egy cseles trükkel a mellettem már nem ebben a dimenzióban lebegő kedves úriembernek átadtam.

Éjszaka, a parkolóban hagyott autó felé azért sikerült egy kis sérülést összehozni, főleg a fékezések során, el is határoztuk, hogy legközelebb felkérezkedünk az aszfaltos út tetejéig és onnan egy lényegesen egyszerűbb úton jutunk le a nagyszínpadhoz.

Ozora látogató csak profi szint. Csak egyessel vagy hatos dobásával léphetsz tovább.

OZORA 2022

Fesztiválozó tömeg, kora este egy hatalmas lánggal égő tábortűz körül. Táncolnak. Többszáz ember látszódik egyszerre.

Ember tervez, biztonságiak és szervezők meg ellenállnak. A következő napon a fenti elgondolás szerint próbáltunk feljutni, csekély eredménnyel. A biztonságiak először heves ellenállásba kezdtek, majd miután harci sebeimet megmutattam, sikerült mégis egy szervezőt elkapniuk és megkérdezték mi a helyzet. A válasz az volt, hogy láttak itt már kerekesszékest felmenni simán (aki valószínűleg

én voltam) és nem mehetünk közelebb autóval. Tényleg, ilyen érveléssel már nem volt lehetőségünk tovább vitázni. Elfelejtettem megkérdezni, hogy az akadálymentes parkoló akkor hol található, hiszen törvényileg 50 hely után kell egynek lennie, de trollokat az ember nem faggat Mordor földjén, inkább felhúztam volna az Egy Gyűrűt és láthatatlanná válok a kocsival együtt.

A fesztivál ennek ellenére nagyon szuper volt, de párom és segítőm előre kijelentette, hogy jövőre ő nem fog visszajönni. Én még gondolkozom rajta, lehet nem kellene feladni az első fejezet után.

Egyedül élni vagy nem, ez itt a kérdés

Immáron több mint 15 éve egyedül élek, ezért úgy gondoltam, hogy van annyi év a hátam mögött, hogy tanácsot adjak Nektek, sorstársaknak.

Ebben az elmúlt 15 évben voltak könnyebb és nehezebb időszakaim, amiket több-kevesebb sikerrel, de át tudtam hidalni. Volt, amikor valóban egyes-egyedül mentem a rögös úton, de pár éve elgondolkodtam azon, hogy mi lesz, ha már az édesapám sem lesz, és nekem kell majd magamról gondoskodni?Felmértem a lehetőségeimet, azt, hogy mire is lesz/ van szükségem ahhoz, hogy kialakítsam az önálló életvitelemet, ha már abszolút egy szál magam leszek?

Mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy igenis, van ÉLET azután is, ha már nincsenek szüleink.

Segítségül hívtam a tekervényes szürkeállományomat és átgondoltam, hogy nekem, mint fogyatékossággal élő középkorú embernek mire is lehet szüksége, ha segítségre szorul?

Pár hónapja elkezdtem egy sorozatot, amely alapvetően az önálló életvitel-tanácsadással foglalkozik. Meg kell jegyezzem én sem vagyok makulátlanul nagy „önálló életvitel-guru”, sőt vannak hiányosságaim, de még mennyi…!
Ebben a blogban írtam már az Integrált Nappali Szociális Intézmény és a Multi Alarm által kialakított szolgáltatásról, aminek a célja az, hogy a rászoruló embereket ha otthonukban valami baleset éri, netán elesnek, akkor csak egy gombnyomás és kimennek a helyszínre segítenek. Ennek a szolgáltatásnak a pontos neve jelzőrendszeres segítségnyújtás. Ezt minden 65 év feletti idős ember vagy fogyatékossággal élő ember igénybe veheti. Ha fogyatékossággal éltek, akkor értelemszerűen szükséges a fogyatékosságról szóló papír, amivel igazolja a diagnózist és a fogyatékosság fokozatát. A jelzőrendszeres segítségnyújtást INGYENESEN lehet igénybe venni.

A mostani fejezetben egy újabb segítséget adó szolgálatot szeretnék bemutatni, a Kolping Támogató Szolgálatot, amely az országban több helyen is jelen van és működik, mint ahogy Pécsett is. Hogyan is kerültem velük kapcsolatba?Elsőként megfogalmazódott bennem, hogy nem jó egyedül, és valakivel meg kell osztanom az ügyes-bajos testi-lelki problémáimat, amelyek egyre inkább felhőként tornyosultak a fejem felett. Nekem legfőképpen némi társaságra volt /van szükségem, annak ellenére, hogy a munkám során kialakultak különböző kapcsolataim. Ez utóbbi kapcsolatok legfőképpen munkakapcsolatok, természetesen közülük is kicsíráztak, kifejlődtek baráti szálak, de úgy éreztem, hogy kell egy olyan támpont, ami kellő biztonságot ad.Ez a támpont a Kolping Támogató Szolgálat-Pécs. A különböző szolgálatokhoz szociális alapon lehet hozzájutni, tehát nem ingyenes. Mit is jelent ez? A béretek összegétől függően, rászorultsági alapon kell fizetni. Hogyan néz ki a díjazásuk? 300 Ft/óra a személyi segítés és 100/km a szállítás költsége, ez a díjazás mennyisége természetesen változhat a kliens rászorultságától függően.A szolgálat fő profilja a fogyatékossággal élő és – ha kapacitásuk engedi – idős emberek segítése. A segítségnyújtás többrétű: személyi segítésnyújtás, szállítás, otthoni segítségnyújtás, mentálhigiénés beszélgetés.

Ha szükségetek van az ilyen típusú segítségre, akkor bátran hívjátok a Kolping Támogató Szolgálat-Pécs vezetőjét Császár Karolint, akinek az elérhetőségét ezen a linken találjátok meg: http://info.kezenfogva.hu/intezmenyek/20147-kolping-tamogato-szolgalat-pecs

Érzékenyítés? Érzékeltetés.

Bejárat egy WC-be. Az egyik oldalt üvegfal, amin egy férfi, egy nő és egy kerekesszékes embléma van. A másik oldalt maga a bejárat. Egy kis küszöb után fa mintázatú padló, bent oldalt egy ajtó és a folyosó végén maga a mellékhelység található.

Bejárat egy WC-be. Az egyik oldalt üvegfal, amin egy férfi, egy nő és egy kerekesszékes embléma van. A másik oldalt maga a bejárat. Egy kis küszöb után fa mintázatú padló, bent oldalt egy ajtó és a folyosó végén maga a mellékhelység található.

Budapest, Westend City. Az első emeleti mozgáskorlátozott WC már évek óta üzemen kívül van, így csak egy maradt a földszinten, amit használni lehet. Az ember gyomra már előre görcsben van, mert szinte 100% hogy foglalt és nem jogosultan, így mindig balhézni kell. Így történt ezen a délelőttön is. 

 Próbálunk bejutni, de vannak bent. Halljuk, hogy az illető hangosan telefonál. Bekopogunk, erre kiüvölt a felhasználó, hogy MI VAN? Mondjuk szeretnénk használni. Semmi változás. Várunk pár percet, megint kopogás, most már erősen, nem félreérthető módon. Megint kiüvölt a kommunikációs zseni, MIT AKARUNK? Mondjuk még mindig ugyanazt, használni szeretnénk, de mivel nem jön ki, hívjuk a biztonságiakat. Erre a válasz, amin sajnos nem lepődtünk meg, ÉN VAGYOK A BIZTONSÁGI. Mondjuk az remek, akkor rögtön a rendőröket hívjuk. Sikerült közben fogni egy helyi biztonságit, aki ugyan passzívan csak megfigyelőként vett részt, de jelenléte mégis több magabiztosságot adott.  

Nagy lendülettel végül a biztonsági szolgálat embere megjelent az ajtóban, én meg a telefont magam elé véve, videózást színleltem. Igazából szándékomban állt, de az adrenalin és a mobilhasználat pont kioltották egymást, így mikor indítanom kellett volna a felvételt, leállítottam. 

Az illető hamar levonta a következtetést a kéztartásból és a telefonból, és közölte, ne videózzam, és különben is azonnal töröljem le, mert hívja a rendőröket. Mondom neki, hogy jogosulatlanul használta a helyiséget, azért készítem a felvételt, de ha gondolja hívja a rendőröket, legalább nem nekem kell vele foglalkoznom. A válasz az volt, hogy akkor hívja a diszpécsert. Szerintem megvolt győződve, hogy a diszpécser majd mintegy görög istenként, villámokat szór ránk és megsemmisülve önként a legszigorúbb börtönbe vonulunk tettünkért. Hívta is én meg fennhangon közöltem, hogy a kollegájuk elfoglalta a mozgáskorlátozott WC-t, majd fittyet hányva a közben kialakult kisebb cirkuszra, bevonultunk.  

Dolgunkat elvégeztük, majd a lifthez közeledve a sarkon áll az elkövető az áruházi biztonságival, várnak valamit, nagyon csendben. Pillanatra megfordult a gondolat bennem, hogy várjunk egy kicsit, ne konfrontálódjunk tovább, de ugye miért ma változzak meg, nézzük mi sül ki belőle. 

A felvonó elött várva azért kíváncsi voltam és odaböktem, na mit mondott a diszpécser? Semmi válasz. Jön a lift, ellép előlünk, “tessék menni” mondja… nagyon-nagyon halkan. 

Majdnem ott leszek!

Még nem is végeztünk a Covid járvánnyal, már itt egy háború a szomszédban.
Történelemkönyvben élünk.
Mindez a lelkekre is hat, méghozzá elképesztő mértékben. A legrosszabb, hogy ennek igazából nem is vagyunk tudatában. Nem tudjuk miért vagyunk szokatlanul letörtek, szokatlanul izgatottak, mi ez a szívdobogás reggel-délben-este, miért szakítunk meg kapcsolatokat indokolatlanul, miért viselkedünk úgy ahogy nem szoktunk, miért büntetünk másokat saját frusztráltságunkkal?
Minden nagy leképeződik kicsiben.
Minden rossz megjelenik otthon, a kisközösségekben is.
Mindez oda vezetett, hogy mára sziszifuszi munka egyben tartani közösségeket. 

MIÉRT?
Nincs igény egymásra? De van! Mindennél jobban van.
Nem akarunk találkozni? De akarunk, szükségünk van másokra, nem akarunk egyedül lenni.
Elbújunk az online térben? El! De ki is akarunk törni, ülni akarunk a kávézóban, az iskolában, a munkahelyen.
Elegünk van a túl sok információból, történésből? Elegünk! Mégis kell mindig az új, vágyunk másra, mint a Covid és egyéb félelem. 

Sok az ellentétesen ható erő, sok ez mindenkinek, össze vagyunk zavarodva. 

Mi is szervezzük a jobbnál-jobb programokat a BeFogadó közösségi terünkben, próbálunk a normális életben is megmaradni, és megtartani.
Igény van rá, hiszen nagyon sokan jelentkeznek egy-egy eseményre, saját tagjaink és meghívott külső vendégek, érdeklődők. “Érdekel”, “ott leszek” visszajelzéseket nyomnak a Facebookon.
Mi pedig úgy készülünk: odamegyünk jóval előbb, berendezzük a termet, székeket cipelünk, asztalokat húzogatunk, szellőztetünk, rámpát rakunk az ajtóhoz, kitárjuk a százéves nagykaput, teát főzünk, sütit viszünk, üdítőt cipelünk, popcornt pattogtatunk, poharakat teszünk ki, szalvétát hajtogatunk……VENDÉGEKET VÁRUNK.
Szívből.
Mára 42-en jelezték, hogy “érdekel”, mára meg 23-an. De jó, 14-en az “ott leszek” gombot is megnyomták, akkor biztosan jönnek! Repdesünk. Minden kész, a terem tele van a szívünkkel, az előadók is érkeznek, ők is sokat készültek.

De csak majdnem vannak ott az emberek.
Nem is jelezték, hogy közbejött valami, ne készüljünk, ne tegyük bele megint a lelkünket. Azt a lelkünket, amit nekünk is megterhel Covid, háború, magánélet, munka…

Az a félelmem esténként álmomban, hogy szétesik a világ. Szétesik kívül-belül szétszaggatott emberekre, szétesnek a közösségek, és egyedül maradunk mind magunkkal és a szétszaggatott lelkünkkel. 

Most tényleg hagyjuk ezt?!
Vagy elmegyünk a közösségekbe, felvesszük a fonalat és folytatjuk az életet??
DÖNTSÜNK MOST!

Hagyjátok abba a fogyatékosozást!

Világunk egyre nyitottabb és már érezni itthon is, hogy kezdenek az emberek az elfogadás, a befogadás felé fordulni. Egyszóval egyértelműen látunk pozitív jeleket a társadalmi inklúzióra. Vagy csak látni akarunk, mert annyira akarnánk, hogy így legyen Magyarországon is??

Elbizonytalanító amikor az emberek szájából indulatból kicsúszik olyan, aminek nagyon nem kéne. Ha dühből beszélsz nem gondolkodsz reálisan. Vagy talán olyankor vagy őszinte? Ki tudja. Ehhez pszichológus kellene.

Mindenesetre a magyarországi közbeszéd régóta gyűlölködő, ami nagyon rossz hatással van bármiféle mássággal élő társaink elfogadására.
Különösen érzékenyen érint ez bennünket – hiszen ezzel foglalkozunk és mi magunk is ezzel élünk – ha a “fogyatékos” szó csusszan ki olyan értelemben, hogy valaki nem ért semmihez, nem fog fel semmit, vagyis tulajdonképpen értéktelen. 

Mélyen sértő és megdöbbentően nem professzionalista kommunikáció ez egy közéleti szereplőtől, akkor is ha politikus, akikről azért tudjuk, hogy olyanokat is mondanak sajnos, amit nem gondolnak át kellőképpen. De ezt nem mondhatják. 

Még rosszabb, ha kedvenc sorozatom, a Tanár legutóbbi epizódjában találkozom ugyanezzel a szituációval. Ez a sorozat többek között világlátása miatt is érdemelte ki a kedvenc kategóriámat, többször mutattak be már mássággal élőket, edukáltak az elfogadásra. Na erre most szombaton tessék, az egyik középiskolást játszó fiú és egy leányzó is a széken hátradőlve a legteljesebb lazasággal lefogyatékosozta a szerinte semmit sem értőket. Puff neki. 

Tudom, hogy a közbeszédben sajnos valahogy elterjedt, de vegyük ki belőle!
Tudom, hogy néhányakból automatikusan jön, és “nem úgy gondolják”, de gondoljanak rá tudatosan, hogy hülyeséget beszélnek. 

Tudatosítsuk magunkban, hogy a “fogyatékos” szó nem egy negatív jelző amit minden általunk lenézett, vagy hülyének gondolt emberre rábiggyesztünk. A fogyatékossággal élő (mert egyébként így mondjuk) emberek attól még, hogy nem látnak, kerekesszékben ülnek, nem hallanak, bármi egyéb nehézséggel élnek, szintén a társadalom teljes értékű tagjai. Ott ülnek melletted az egyetemi padban, nemzeti válogatottként sportolnak és hoznak el olimpiai érmeket miközben Te talán semmit sem teszel a tested egészségéért. Kirándulnak, díjnyertes novellákat vagy könyveket írnak, képzik magukat, dolgoznak, gyereket nevelnek, ugyanúgy mint Te. Vagyis a Te meggondolatlanságból kiejtett és teljesen félreértelmezett szavad szerint korántsem “fogyatékosok”. 

Na ugye?
Tessék odafigyelni és figyelmeztetni erre az ismerőseiteket is.
Köszönjük!

Rejtett akadályok

Szitáló eső, a téren adventi nyüzsgés. Nem a ló farka alatt, hanem a makettnél találkozunk, ami bemutatja nem látó társainknak is, hogy nagyjából milyen a Széchenyi tér, tapintható formában. A Rejtett Város túrán készülök részt venni, feltöltve forró kakaóval és némi karamellás túrótortával.
A túráról nem szeretnék túl sokat spoilerezni, tessék eljönni a következőre. Inkább saját élményeimről mesélnék.

Újra meg újra, így ezen a túrán is rácsodálkozok, hogy mennyi mindenben van, lenne szükség segítségre. Az emelkedők emelkednek, a lejtők lejtenek, az egyenetlen – macskaköves – felületek egyenetlenek. De mi a baj velem sokszor a Széchenyi téren? Nemsokára közelebb jutunk a megoldáshoz.
Azt már észrevettem, hogy néha egészen egyszerű lenne csak leülni, csak feltenni a szemüveget, csak fogni egy botot vagy más járássegítő eszközt, csak megkapaszkodni, a rámpát, liftet választani a lépcső helyett és minden jobb lenne – de nem teszem, pedig néha még rendelkezésre is állnak ezek a dolgok.
Ez vajon valami belémkódolt „ép vagyok” dolog lehet a régi szép időkből? Meg kell kérdeznem a lélekszervizt legközelebb.

Elgondolkoztam a túra alatt: vajon hányan vannak hasonló helyzetben? Nem veszik észre, hogy gondjuk van, és/vagy hogy erre ott a megoldás. A leggyakoribb példa a hallásvesztés. Ezekben a maszkos időkben azok, akik eddig öntudatlanul szájról olvastak, most bizony bajban vannak – mert nem tudják magukról, hogy a hallásuk csökkenését szájról olvasással kompenzálták.
Másik gyakori történet a járást, mozgást segítő eszközök alkalmazása: az én számomra ide tartozik a rámpa, kapaszkodók, korlátok.

Megnyomom a play gombot, folytatjuk a túrát ott ahol megállítottam: megyünk a Dzsámihoz. Az
emelkedő érezteti velem jelenlétét és megint ott az a furcsa érzés, mintha nem látnék jól vagy a lábam nem tudná, hova kell lépni. Ilyenkor jobban koncentrálok erre és háttérbe szorul egy esetleges beszélgetés, vagy lassítanom kell, ha beszélgetni akarok. Külön kell figyelnem a szegélyekre, peremekre amik itt vannak, különben a bokám bánja.
De miért?
Beszélgetünk, előkerülnek a kipróbálható segédeszközök. Egyik túratársam egy látásrontó szemüveget választ, én jó darabig rollátorként használok egy kerekesszéket.
Közben elérkezünk a Káptalan utcába, csodálatos, hangulatos kis utca – de itt meg a lábaim lesznek ügyetlenek, és jó hogy épp én tolom a széket. Útitársunk elkezdi elmondani benyomásait és érzem hogy valami nagyon fontosat mond, de figyelnem kell, nehogy elbotoljak, elessek. Miért?
Továbbhaladunk és egy másfajta térköves felületre érkezünk – gyanús. Térkőnek térkő, de mégsem topa a lábam és nem érzem úgy hogy rosszul látnék. Végre megértem miért fontos, amit túratársam mesél a szemüveggel látottakról. A téren egyszerre egyszínű és tarka a kövezet. Nehéz az agyamnak észlelni a szegélyeket, vonalakat, egyenetlenségeket, még ha látni látom is, olyan mintha álcahálót dobott volna rá valaki. A Káptalan utcában macskakő van, viszonylag nagy távolság a két kő között, egyenetlen és ilyen időben csúszik is kicsit. Az ennyire egyenetlen talaj pár éve ellenség, kapaszkodnom kell valamibe. A másik fajta térkő egyenletes felületet ad, színezése pedig segít jól tudomásul venni a terepet. Mit csinálok egy egyforma szürke járdával? Nyugodtan végigmegyek rajta. Valójában nem egyforma. A hibák jól észlelhetőek, a szegélyek, csatornafedelek, stb. úgyszintén.

Eszembe jutnak más láthatatlan akadályok. Nem látod a másik emberen, hogy ő vak, siket, autista, stb. Csuda félreértések alakulnak ki.
Vagy nem gondolod, hogy a másik ember valamilyen kihívással küzd és megneheztelsz rá, mert lassú.
Ma a boltban, a pénztárnál egy vásárló elnézést kért, mert csak lassan tudott elpakolni, és mondta, hogy ez azért van, mert nem túl egészséges, még ha nem is látni rajta. Felnevettem: ez az én szövegem. Ketten vártunk, egy idős néni és én. Én is lassan pakolok sokszor, nem ügyesek a kezeim. Senki nem akadályozott senkit.

Miért nem vagyok bátor hát mindenféle segítő dolgokat igénybe venni?
1., Nem veszem észre, hogy szükségem van rájuk. Pedig de. Ezt még tanulom.
2., Tartok az emberek reakcióitól. Az állapotom ingadozó. Egyik percről a másikra akár. Szaladok, majd totyogok. Cipekedek, majd a saját súlyom megtartása is nehéz. Szépen megyek, botokkal megyek görnyedten, széles alapon. Rángatózok, nem rángatózok.

Betegcsoportokban is olvasom, hogy az ilyen embereket gyakran gondolják csalónak, olyannak aki csak tetteti a nehézségeit és néha kellemetlenségek érik őket a beszólástól a kocsijuk megrongálásáig vagy nyilvános megaláztatásig.
Szerencsére idehaza kevésbé tapasztalom, de amikor visszaér hozzám egy-egy pletyka, az nagyon tud fájni.

Közben a túra végére érünk, tele vagyok új tapasztalatokkal, rácsodálkozással. Még nem tudom, de most jön a java. Már az indulás előtt belekóstoltam, de most így kifáradva megismétlem és kis híján bajba kerülök. Nem gondolom, hogy nekem jogom van az akadálymentes mosdót használni, ezért lemegyek a „rendes” mosdóba. Rémálom: csigalépcső, nem egyforma lépcsőfokok, keskenyek de legalább jó magasak, a forduló szűk, a korlát is lehetne jobb. Fáradt lábaim lefele összerogynak, felfele nem emelkednek elég magasra.
Miért nem mentem az akadálymentesbe?
Mert rajtam nem látszik. Nincs olyan tokenem, mint a fehér bot, segítő kutya vagy a kerekesszék, vagy nagyon látványos mozgászavar (akkor el sem jöttem volna – persze ha közben jön rám akkor nincs mese, vagy az akadálymentesbe megyek, vagy – figyeld a bölcs buddhát – nem megyek…), még mindig tartok mások reakciójától, ami elég nagy butaság.

Köszönöm ezt az élményt, „nagyon tanulságos volt”! 🙂

Nézz meg egy két perces videós összefoglalót legutóbbi Rejtett város Tor-Túránkról a Youtube csatornánkról, és legyél részese annak amiről Hilda ír. Kattints ide: Gyertek velünk sétálni Pécsen! Akadálymentesen

Kínzó oltalom

Amikor 2019 végén az egyik nagy netes hírportálon arról számoltak be, hogy egy Vuhan nevű Kínai városban felütötte a fejét egy új típusú koronavírus, ugyan elolvastam a rövidke cikket, de nem mondanám, hogy túlzottan hatott volna rám. Ekkor még nem sejtettem, hogy a következő év mennyi mindenben fog eltérni az előzőekhez képest. Ahogyan azt sem, hogy legmerészebb rémálmaimat is túlszárnyaló rémségesen rossz évben lesz részem, részünk.

2014 nyarán kellett intézménybe költözzek, egészen addig elfogadó, szeretettel teli, egyenlő bánásmódban, családi, baráti környezetben éltem. Irtó sok könny, tépelődés, még több negatív indulat vitt, vezérelt az első három intézeti évben. Akkor semmi mást nem láttam, csakis a szabályok tömkelegét, amelyeket totálisan feleslegesnek véltem. Mindegy volt miképp, milyen következményekkel jár majd, egy volt a lényeges éveken át. Kiszabadulni, kimenni, nem látni, nem hallani, nem tudni, nem tudomást venni az itteni körülményekről. Azt gondoltam, ha így teszek az olyan, mintha nem is lennék itt. A lakótársaimat így szinte nem is nagyon ismertem. Egy helyen éltünk, de nem sok közös dolgunk volt. Az osztály 28 fős, vegyes fogyatékosságokkal megáldva.

Beköszöntött 2020 és mindent felülírt, amit terveztem, szerettem volna. Tehát március 9. és június 19. között első kőrben cirka három és fél hónapig tartó korlátozásokkal, szabályokkal és szigorú megvonásokkal teli bezártságban lebegtem, lebegtünk. Szeptember 1. óta tart ez a jelenleg is érvényben lévő második hullám.

Kedd volt és csodás nyári meleg aznap így szabályosan fizikai fájdalommal járt az, hogy attól kezdve nem mehetek ki a szépséges kertvárosi utcácskákra. A forró nyár már hiába lett szelíddé, nem mehetek ki délutánonként sétálni, nézelődni, egyedül lenni kicsit. Ismét az udvar lett egyedüli szabad terem, terünk. Az első 4-6 hétben iszonyatosan sokszor voltam feszült, indokolatlanul ideges, még több ízben sírtam el magam. Egyszer azonban úgy gondoltam, elég volt ebből a sehova nem vezető kiúttalan helyzetből. Ki tudja, meddig tart ez a nehéz időszak, s nem tehetem meg azt, hogy egyszer az idegtől harapós kutyaként viselkedek, máskor pedig csecsemőket meghazudtoló módon árasztom a könnyeimet. Mikor Önök ezt olvassák, mi már összességében nézve belépünk a 10-dik teljes elszigeteltségben töltött hónapba.

Tehát október vége felé úgy véltem, itt az idő arra, hogy másokra is odafigyeljek, ne csak a magam sebeit érezzem fájónak. Ettől kezdve elkezdtem visszatérni régi, jól bevált szokásaimhoz, melyeknek köszönhetően pár nap múlva úgy éreztem magam, mintha kicseréltek volna. Régi, új szokások alatt a számítógépezést, írást értem. Ezeket a kedvteléseimet korábban alárendeltem mérhetetlen szabadságvágyam és napimádatom kielégítésére. Azt hittem, mivel rég felhagytam velük, hogy már tulajdonképpen nem is tudok két kezemet összefonva, ujjaim közt egy hegy nélküli ceruzával írni. Évek óta egy diktálóprogram segítségével írogattam, mert nem a gépet, netet, hanem a kinti szabadságot, napsütést választottam. Barátnőm hiába mondogatta, hogy vegyek magamon erőt és igenis csináljam, írjak a régi, megszokott módon, én már rég le is mondtam magamban erről a képességemről. Majd jött a Covid, s vele a rengeteg kényszerű bent lét, és láss csodát, újra kezdtem kézzel írni, ami bizony így is remekül megy.
Tehát attól fogva az írás jegyében telnek a napjaim. Egy kedves ismerősöm szerint az idei évem az írásé lesz, de ezt akkor még nem vettem komolyan, holott akkor már két írással kapcsolatos online kurzust tudhattam a hátam mögött. Majd kezdtem mind jobban belemerülni az írásba, ami segített elvinni messzi, nyugodt vizek tengerébe, ahol kipihenhetem a hónapok óta tartó kínzó oltalommal járó kellemetlen intézkedéseket.

A kellemetlen intézkedések alatt a napi kétszeri testhő mérést, az osztályok közti mozgás leredukálást és a maszkviselést értem. A maszkot senki nem szereti, hát ha még azt mondom, többen is négy végtag bénán élünk, akkor csupán sejthető, hogy ez számunkra mit is jelent valójában. Önállóan végtag bénák nem tudjuk a maszkot feltenni, levenni, de megigazítani sem. Ha félre, netán lecsúszik akkor addig úgy marad míg nem találsz olyant, aki segít. Mivel egész arcberendezésedet fedi, így nem igazán vagy képes érzelmeket kifejezni. Esetleg szemeiddel tudsz némiképp korrigálni és hanglejtéseddel. Merthogy mondanám, hogy gesztikulálj a kezeiddel arcod helyett, de ez nagy dőreség lenne, hisz még enni-inni sem tudsz végtag bénaként, nemhogy hadonászni, mutogatni. Tudom ám még fokozni is, ha csupán annyit mondok, olyanok is élnek köztünk, akik erősen beszédhibásak vagy egyáltalán nem képesek a beszédre. Nos, tessék elképzelni egy ilyen problémával küzdőt maszkkal az arcán. Ő tényleg csak a szemeire hagyatkozhat, semmi másra. Pont ezek miatt talán érthető, ha azt mondom, nem túl sokszor vettük, vesszük fel a maszkot. Akik szemüveget viselnek, ilyenek is vagyunk néhányan, tudják, milyen rossz, amikor kilégzéskor a meleg lehelet párát von a két lencsére. Ilyenkor a mozdulatlanságba dermedt emberkék kénytelenek addig várakozni, amíg a pára fel nem szárad. Szerencsés esetben van mellettük ráérő ember, aki játszi könnyedséggel letörli. A másik gond a maszkkal az nem más, mint amikor nagyothalló személlyel beszélnél, de ő ebből igen keveset ért meg, s arra kér, légy oly kedves elhúzni szád elől a fránya textilt, hátha le tudja olvasni mondanivalódat a szádról. A béna ember ez esetben nem tud egyebet, mint sajnálkozón felhúzni a szemöldökét, s azt mondani, elnézést, de nem vagyok képes felemelni a kezeimet sem. Ilyenkor próbálsz emelni a hangerődön, ha van még hozzá szuflád, mivel a sérültek között gyakori a halk, csendes beszédű.

Tehát egyik hullám idején sem mászkálhattunk más osztályokon, de ha mehettünk volna se mentünk sehova a kötelező maszkviselés miatt. Senki nem kockáztatta meg az esetleges osztályos szobakarantént, ami minimum 3 hét szobádból ki nem teheted a lábad, kereked szankciót vont volna maga után. A maszkot most is csak akkor használjuk, használom, amikor hétköznaponként előre megyek a délelőtti órákban a büféhez, pénztárhoz, ablakhoz nézelődni. Délután engem már rá nem vesz senki a viselésére, hisz fél négy után már szinte csak azok dolgoznak, akik délutános műszakban vannak.

A második bezárás szerencsére nem járt annyi szigorral mint az első. Maradhatott a büfé és még hetente kétszer csomagot is be lehetett adni. Ez jelenleg is így van, tehát kedden és csütörtökön veszik át a csomagokat, amit péntek és hétfői napokon adnak át. Igaz ez jelentősen csökkenti a beadható dolgok körét, mégis más, mert most tudsz némiképp kapcsolódni a számodra fontos személyekhez.

Ez idő alatt több lakónak hunytak el közeli hozzátartozói. Volt akinek párja, testvére, gyermeke, menye halt meg, de lett légyen bárhogyan is, egy a lényeg, senki nem hagyhatta el az intézményt, így nem is búcsúzhattak el szívüknek kedveseiktől. Borzasztó volt látni az arcukon a semmi máshoz nem hasonlító, mélységes fájdalmat, csalódást, amiért nem tudtak végső búcsút venni drága szerettüktől. Idővel ezek a fájdalmak csitultak, mindenki reménykedett a húsvéti felszabadulásban, ám most már jól tudjuk, még a pünkösdöt is egymással kellett töltenünk. Együtt vigasztaltuk azokat, akik nehezebben viselték a gyászt, és együtt ünnepeltük azokat, akiknek születés vagy névnapjuk volt. Sok sírásban, szomorúságban volt részünk az első hetekben. Ez persze fakadhatott a járvánnyal járó félelmekből, egyedüllétből, bezártságból is egyaránt. Gyakori téma volt köztünk a család, a szerettek, és a különböző ünnepekkel kapcsolatos otthoni szokásaink felemlegetése. Ilyenkor mindegyikünk arcán ott ragyogott az a máshoz nem fogható, őszinte gyermeki mosoly, ami oly jellemző azokra, akik mindezen dolgaikat már réges-rég elveszítették.

Számosan vannak köztünk olyanok, akikhez napi szinten jöttek látogatók, így elképzelhető, hogy ők milyen pocsékul érezhették magukat ezen idők kezdetekor. Azt gondolom, hogy az idősebbek már fel sem bírják fogni, főképp ha demenciában, Alzheimer kórban szenvednek szegénykéim, tulajdonképpen miért is maradtak el ezek a napjaikat beragyogtató látogatások. Ők szegénykéim csupán azt vélik, érzik, hogy már nem fontosak senkinek. Hiába mondják, mondanák el nekik, hogy látogatási tilalom miatt maradtak el mellőlük a szeretteik. Ebbe a kilátástalanságba igen sokan adták fel és választották inkább a halált. Azonban őszintén szólva azok is nehezen viselik ezt a teljes elszigetelődést, akik teljes tudatuk birtokában vannak. Tudják, elfogadják az intézkedéseket, viselik a maszkot, ha kell, ha nem kell, de akkor is őrjítően hiányzik már a drága hozzátartozó mindegyikük számára.

Ezek miatt sem tudnám elviselni azt az érzést, hogy esetleg bárkit is elhanyagoltam volna. Ugyanazzal a figyelemmel, türelmes szeretettel fordulok azokhoz, akik ezt igénylik tőlem. Így számos könnyet, fájdalmas panaszt hallottam, hallgattam meg halottak napja környékén is. Máskor autók jöttek-mentek ilyenkor, aki tudta kivitte szeretteit elhunyt rokonaihoz a temetőbe, ám tavaly ez is elmaradt. Nem volt a fennjárók között olyan, aki ne ment volna valakijéhez a temetőbe. Ez a kényszerű maradás iszonyatos lelki fájdalmakkal járt. Többszörösen is jó volt mindegyiküknek egy nyitott szív és fül. Ekkor is már jó néhányan emlegették a közelgő ünnepekkel járó időszakot. Ami bizton kiolvasható ezekből, nem más volt, mint a félelem. Szinte mindenki tartott, rettegett a karácsonytól, és a vele együtt járó magánytól, pokoli hiányérzettől. Az a jó, ha mindenkire jut legfeljebb egy hozzá közelebb álló barát, kedves ismerős. Olyan, akihez bátran fordulhat, mert az meghallgatja, vigasztalja, szerető, segítő kezet nyújt a nélkülözőnek. Rengeteg embernek vagyok ez a személy én. Szívesen hallgatom és vigasztalom meg őket, ha ezt szeretnék.

Ám szerencsére a karácsony sem hozott több fájdalmat, könnyet mint azt előre gondoltuk. Ugyan szerényebb keretek és körülmények között, de minden osztályon külön lett megtartva a hagyományos karácsonyi ünnepség. Ezúttal a kedves dolgozók hoztak süteményeket a hozzátartozók helyett. A mi osztályunkon is meg lett rendezve a szokásos ünnepi vacsora. Az ételeket az osztályunk részlegvezetője és a nővérek készítették el, sőt a süteményt is ők sütötték. Ilyenkor mindig a Kupolában ülünk össze, ami minden alkalommal ünnepi, meghitt fényeket ölt. Az asztalok is ünnepi fényben tündökölnek minden alkalommal. Égnek a gyertyát, a csillagszórók pedig teljes erőből szórják szeretetük apró, tüzes szikráikat. Kezdetben nem szerettem ezt a részét az ünnepnek, évekig nem is vettem rajtuk részt, de mostanra már szinte nem győzöm várni, annyira megszerettem. Idén különösen fájdalmas módon volt szép, mert mindegyikünknek eszébe jutottak az otthoniak. Sírtunk, amikor néhányan verset mondtak, hisz szépsége dacára a körülmények nem tudták feledtetni azokat, akik, amik oly fájóan hiányoztak. Pedig remek volt az összes étel és süti, nagyszerű és kedves a felszolgálás, evésben-ivásban való segítségnyújtás, mondhatni áradt a szeretet az osztály ápolói és köztünk, mégis mindenkinek fájt a szíve az édes otthona és szerettei után.

Ahogy az ünnepi vacsoránkon a lelkészünktől elhangzott, egész évben együtt voltunk, éltünk, mindenki osztozott a másik szinte minden dolgában, akkor karácsony napjaiban is mindegyikünk igyekezzen szerető figyelemmel odafordulni egymáshoz, másokhoz. Mindenki próbált a maga módján kedves, megértő, szeretettel teli lenni azokhoz, akikkel az egész évét együtt töltötte. Mert igaz, akár maszkban, vagy nélküle, de az év minden egyes napját közösen, együtt töltöttük. Osztoztunk egymás örömében és bánatában. Ha feszült volt valaki, azt próbáltuk nyugtatni, ha önfeledt és vidám volt, együtt örültünk vele. Azt gondolom, a Covid úgy összekovácsolt mindannyiunkat, történjék bármi, együtt erősebbek leszünk, győzni fogunk nem csak önmagunk felett, hanem a láthatatlan ellenség felett is

Fesztivál kerekesszékkel. Kalandpark vagy akadálypálya?

Ha nyár, akkor fesztivál. Szerencsés vagyok, hogy kerekesszékkel sok országban jártam különböző koncerteken és fesztiválokon, az utóbbi pár évben Magyarországon is. Sajnos az itthoni kerekesszékes tapasztalataink nagyon lesújtóak összehasonlítva akár más európai vagy tengerentúli rendezvényekkel.

A héten az EFOTT-ra látogattunk ki a Velencei tó partjára. Természetesen gyakorlott fesztiválozó lévén, előre érdeklődtem a helyszínre való bejutásról és a jegyekről. Többszöri próbálkozásra nagyon nehezen sikerült kétsoros emailben egy semmitmondó választ kapni, szó szerint idézek:
“A Fesztivál adottságaihoz mérten, ugyanaz a belépési mód lesz számodra is elérhető, mint a többi Fesztiválozó számára. A napijeggyel kapcsolatban megtalálsz minden információt : https://efott.hu/info/jegyinfok/ oldalon megtalálsz.”
Ez azért nem volt túl biztató. Az oldalon annyi volt elérhető, hogy kerekesszékeseknek nem kell fizetni, de a kísérőnek igen. A rendezvény előtt pár nappal megjelent, hogy a kijelölt parkoló a bejárattól több mint 3 kilométerre található, de van buszjárat ami a főbejárathoz visz. Nem kellett sokat töprengünk rajta, hogy a busz vajon akadálymentes lesz-e, borítékolható volt, hogy nem. Az egyetlen lehetőség az volt, próbálkozzunk a bejáratnál.

Akkor következzék az első összehasonlítás. Az USA-ban egy hasonló szintű rendezvénynél teljesen egyértelmű, hogy a bejáratnál található pár tucat akadálymentes parkoló. Az is biztos, hogy fizetni kell érte, meg az is, hogy a jegyért is teljes árat fizetünk, hiszen azt az élmény kapom mint más. A jegyek ára hasonló a magyarországihoz, maximum a jegyértékesítők dolgoznak arcpirítóan magas plusz költségekkel.

Az EFOTT felé vezető út bejáratát egy rendőrautó torlaszolta el. A nem túl barátságos rend őre nagyon hamar elzavart minket, hogy ide ugyan se be nem hajtunk se meg nem állunk. Kérdésünkre, hogy akkor hova, már elég ingerülten közölte, hogy az őt nem érdekli. Nem ő a rendező. Utólag, amikor már autó nélkül jártunk erre, látható volt, hogy rengeteg hely volt parkolni arrafelé, akár a bejáratnál is, anélkül, hogy bárkit is zavarna.
Továbbhajtva a főúton kb. 750 métert, minden közterületen ideiglenes várakozni tilos táblák voltak. Mivel a KRESZ szerint a parkolási igazolvány ezt feloldja, megálltunk az első lehetséges helyen. Az ott táborozó rendező egyetemista lányok számon kértek minket, de hamar elfogadták az igazunkat, mindezt nagyon kedvesen és sok empátiával.
Következett a túlélőtúra, 750 méter egy forgalmas úton, majd még ennyi aszfalton és a vége bombakráterekkel megszórt, kvázi kerekesszékkel járhatatlan murvás út. Az összes rendező nagyon kedves volt, ezzel semmi gond nem volt.
Több akadályt leküzdve eljutottunk a nagyszínpad elé. Összesen még egy kerekesszékes srácot láttunk, akit hárman segítettek előrejutni. A tájékoztató táblák teljes hiánya miatt beleszaladtunk egy morcos nénibe, aki közölte, hogy itt csak a rendezők mehetnek be, természetesen az volt a legrövidebb út. Visszafordulva ismét át kellett törni a krátereken és köveken.
Más fesztiválon is jártunk Magyarországon az elmúlt 4-5 évben, a helyzet mindenhol ilyen elszomorító volt, bár ha volt ismerősünk, néha még azt is megengedték, hogy a fősátor mellé parkoljunk közvetlenül. Lehet minden fesztiválra kell egy ismerős szervező? Úgy látszik, csak ez a megoldás.
Nagyszínpad, gyülekező tömeg, egyre kevesebb színpadot viszont egyre több feneket kezdesz el látni. A végén maradnak a fenekek és már a kijelzőket se látod, pedig hallássérülteknek még jelbeszéddel is segítenek. A gyerekeket a szülők a nyakukba veszik, a már nem szomjas egyetemisták is egymás nyakában, hiába néztem sóváran körbe, nekem aznap nem volt szerencsém, nem járt arra egy súlyemelő csapat. Az USA-ban rengeteg fesztiválon emeltek a tömeg főlé. Nem állítom, hogy a világ legbiztonságosabb dolga, de ugye van az mennyiségű alkohol …Apropó alkohol. Elég fura úgy bulizni, hogy a sofőr még egy kortyot se fogyaszthat. Ez az USA-ban 8 ezrelék véralkoholszint. Az két üveg sör vagy két pohár bor, és sokszor elég is annyi.
Hogy működik mindez mondjuk Hollandiában? Van egy kis méretű kb. 1.5 méterrel megemelt dobogó a színpad egyik szélén, senkit se zavarva, ahova mozgáskorlátozottak és kísérőik felmehetnek. Jár hozzá még egy biztonsági őr, aki a már nem szomjas ép látogatókat a koncert során eltéríti azon szándékától, hogy felmásszanak a kerekesszékesek közé, sőt még a rendezvény végén ki is kísér konvojban. Hollandiában is ihatsz egyet a koncert alatt, és utána kocsiba ülhetsz ha már felnőtt vezető vagy.

Visszatérve Magyarországra, hasonló tribün itt is van a VIP részen, de ha simán ki is tudnád fizetni a jegyet, a lépcsők sokaságán semmilyen módon nem jutnál fel.
A fesztivál vendéglátó egységei egyáltalán nem voltak kerekesszékkel megközelíthetőek, vagy a magas pultok, vagy lépcsők, de leginkább a nehezített terepviszonyok miatt. Akadálymentes mobil WC-t nem találtam, lehet hogy volt, de jól eldugták.

Nehéz így felhőtlenül elengedned magad, hiszen másra se tudsz gyomorgörcsben gondolni, mint hogy vajon milyen újabb akadályt kell majd a következő pár percben leküzdened. Pedig ez az előadókon nem múlik, ők 100%-ot teljesítettek.

Egy vágyam lenne csak. Szeretnék teljes árat fizetni egy fesztiválért és azt a szolgáltatás kapjam mint mindenki más.

Margit! Noooormális??

Anyukák a strandon ügyelik a rendet a gyerekhomokozó körül. Az egyik lurkó egyszer csak elkezdi szórni kis lapátjával a homokot kifelé, nem a megszokott rend szerint befelé a homokozó peremén belül. Anyukája felpattan és rákiabál:
“Kisfiam, mit csinálsz?! Viselkedj már normálisan!”
A gyerek pedig pislog, igyekszik értelmezni a hallottakat, és ezen fogja emészteni magát 45 éves koráig, hogy hogyan kellene normálisan viselkedni. Vajon mikor viselkedik úgy normálisan, hogy az az anyukájának, később a társadalom más őt körülvevő tagjainak megfeleljen, és őt normálisnak tartsák? Talán még pszichoanalitikushoz is eljut, és kivesézik ezt a témát, mert bizony csak nem jön rá (ő se), mikor, kinek, mit jelent a “normális”? Mik a normák? Ki állítja fel őket? És kiknek?

De ne menjünk messzire, nézzünk szét a saját házunk táján. Egy kis egyesületen belüli körkérdésben megérdeklődtem különböző életkorú és élethelyzetben élő, okos, intelligens tagjainktól, szerintük mi a “normális”? Nem kaptak semmi támpontot, csak azt kértem, magát a kifejezést értelmezzék.
Nézzétek csak milyen érdekes, és nagyon különböző megközelítések születtek:

“Egyéni preferenciák és értékrend szerinti én-közlés. Kívül és belül.”

“A normális az, ami a többség számára átlagos és elfogadható, úgy is mondhatnám szürke.”

“Ezt a szót úgy kéne kukába vágni ahogy van! Tök fölösleges, csak különbséget vág az emberek közé.”

“A normális az ami valójában működőképes, teljes egész.” 

“A normális az, hogy ha a hátrányunkból előnyt tudunk kovácsolni, és nem jajveszékelünk azért, mert hátrányban vagyunk.”

“Nem lehet azt mondani valamire, hogy normális. Mert neked is más a normális, nekem is más a normális, egy harmadiknak pedig lehet, hogy valami teljesen más a normális. De ez így van jól. Ilyen a világ.”

“Normális amit a társadalom nagy hányada elfogadottnak tekint!”

“Az a normális amikor a kerekesszékessel való közös vásárláskor nem a segítőt kérdezi az eladó.”

“Normálisnak azt tekintik, ami a társadalom döntő többsége szerint megfelelő, elfogadható, elvárható.”

“A normális lényegében azt jelenti, hogy kiszámítható, a káoszos világban valami ismerős nyugalmat és stabilitást nyújt. Enélkül a rendező elv nélkül sok minden nem működőképes.”

“Az a normális, ha az emberek nem néznek furcsán.”

Normális vajon ami eltérő a többségtől, például életstílusában, élethelyzetében, fogyatékosságában, szokásaiban, hajszínében, betegségében……?
Fordítva is kérdezhetem: nem normális a kerekesszékben ülő ember, aki nem jól hall, a bármiféle mássággal rendelkező, aki máshogy él, máshogy gondolkodik, másfajta elveket vall mint mondjuk 10-ből 7 ember?
Ha most azt mondod, hogy az a másfajta, ami a nagy többségtől eltér, akkor az milyen? A “nem normális” nem lesz jó válasz, hiszen már gyerekkorodban is megkaptad a tanító nénitől hogy “gyerekem, te nem vagy normális!” ha az iskolai órán felálltál 6 évesen, mert elég volt már 40 perce egyfolytában ülni, vagy ha közölted 11 órakor, hogy éhes vagy ennél egy falatot, ha esetleg kérdezés nélkül volt fontos (tán ráadásul okos) hozzáfűznivalód a mondandójához. És ezzel az volt a célja, hogy megszégyenítsen. Pedig te normális voltál, szerinted ma is az vagy, miért bántottak?

Nehéz kérdés ez a normalitás, bevallom még leírni se sikerül soha, állandóan nromálisat ír a kezem, javítgathatom folyamatosan. Tagjaink válaszaiból, és a rögtön kirobbant diskurzusból is kiderült, hogy lehet ezen vitázni, lehet ebből elképesztő jogszabályokat kreálni, lehet ezzel társadalmi csoportokat csak úgy kizárni, megbélyegezni, megszégyeníteni, vagy gyerekeket összezavarni a homokozóban, felnőtteket a közösségekben.

Véleményem szerint azonban
AZ EGYETLEN DOLOG AMI NORMÁLIS A VILÁGBAN AZ A TÉNY, HOGY LÉTEZNEK KÜLÖNBSÉGEK!

Az inkluzív társadalomban nem határozzák meg mi a “normális”, amelyre a társadalom minden tagjának törekednie kell, és amit mindenkinek teljesítenie kötelező. A különbségeket a társadalom gazdagításának tekintik, melyek nincsenek hatással az egyének alapvető részvételi jogára. A társadalom feladata, hogy olyan struktúrákat hozzon létre az élet minden területén, amelyek lehetővé teszik e társadalom tagjai számára, hogy szabadon mozoghassanak benne.