Archívumok

Befejeződött a tréning, indul a projektkidolgozás

Most lesz csak igazán izgalmas a “Járj a mi cipőnkben” projekt! 🙂
A tegnap (2023.12.05.) este tartott harmadik alkalommal befejeződött az online tréning, mely során a People First Egyesület felkészítette a Sowelo lengyel és EYCB cseh partnereket egy hasonló érzékenyítő városi túra létrehozására, mint a Rejtett város Tor-Tour-a.

Az online tréningeken a projektkoordinátorok mellett részt vettek a leendő cseh és lengyel érzékenyítő projektben dolgozók, fogyatékossággal élők, a leendő túravezetők, szervezők. Jó hangulatú, interaktív tréningeken sikerült egymást és a projektet jobban megismernünk.

Most a cseh és lengyel partnerek kidolgozzák saját érzékenyítő városi túrájuk módszertanát, variációit, meghatározzák a célcsoportjaikat, a marketing módszereiket. Ehhez segítségükre lesz a tréning mellett a People First Egyesület által kidolgozott tréninganyag, melyben részletes információkat, javaslatokat, tapasztalatokat találnak.

2024 februárra meglátjuk, milyen remek ötletekkel rukkolnak elő cseh, és nagyon aktív lengyel partnereink. Izgatottam várjuk!
Természetesen a People First Egyesület szakértői végig mentorálják a munkát, havonta, vagy igény szerint tartunk online meetingeket.

Négyzet alakú logo. Baloldalon fönt szöveg: Walk in Our Shoes. Inclusive city adventure. Mellette jobbra fönt a magyar zászló, alatta balra és jobbra a lengyel és cseh zászló rajzolt képe. Középen egy rajzolt kerekesszékben ülő figura. Szemben vele, a magyar zászlóba belefolyik egy sematikus lépcső. Ezt nézi a kerekesszékes ember.

Négyzet alakú logo. Baloldalon fönt szöveg: Walk in Our Shoes. Inclusive city adventure. Mellette jobbra fönt a magyar zászló, alatta balra és jobbra a lengyel és cseh zászló rajzolt képe. Középen egy rajzolt kerekesszékben ülő figura. Szemben vele, a magyar zászlóba belefolyik egy sematikus lépcső. Ezt nézi a kerekesszékes ember.

MIÉRT kampány 15: Miért nyomulnak a banyatankos nénik?

Ebben a MIÉRT?-ben egy kis kivételt teszünk, hiszen nem a fogyatékossággal élőkről írunk.
Vagy igen? Döntsétek el magatok mire a végére értek. 

Tudjátok, hogy az akadálymentesítés nagyon széles célcsoport számára fontos, köztük az időseknek is. Így sorsközösséget vállalunk és közös a célunk sok mindenben. Ez az írás ezért most az idősekről szól.

Sokszor halljuk a buszmegállókban, a buszon, vonaton, akármilyen közlekedési eszközön, hogy “minek nyomulnak úgy a felszálláskor az idősek?”, “minek a csúcsforgalomban utaznak, nem érnek rá?”.
Gondoljuk akkor végig ezt egy kicsit egy saját történeten keresztül, 85 éves, csípőprotézises, de virgonc édesanyám néhány napját követve. 

Nézzük először azt a bizonyos “nyomulást”, vagyis miért az idősek igyekeznek először felszállni a járművekre? Nem gondolnád, de igen praktikus, átgondolt oka van.
Ahogy felszállnak, azonnal le kell ülniük – ezért ne ülj le te az első ülésekre, menj hátrébb! A buszsofőrök nem várnak, akkor sem ha lehetne, azonnal, nagy gázzal indítanak, és ha még nem sikerült leülnie az idős embernek, nagy esés lesz belőle. Érthetően 85 évesen már nem villámgyors reflexekkel és kőkemény izomzattal vannak megáldva. Az esés pedig ebben a korban akár végzetes is lehet.
Ugyanez a leszálláskor. Nem kell haragudni, ha az első ajtón szállnak le – ahol te épp felszállnál – mert nincs idő, lehetőség elvergődni a következő ajtóig. A buszsofőrök ilyenkor sincsenek tekintettel rájuk.
…..vannak az országok, ahol igen, például a Pécsnél sokkal forgalmasabb Londonban. Hát most erre mit mondjak? 🙁

Jöjjön az utált “banyatank”. Már az elnevezése is sértő. Megmondom őszintén, ha nem övezné ilyen ellenséges, lenéző hangulat ezt a praktikus guruló táskát, bizony én is vennék egyet és ezzel vásárolnék be, nem a vállamat húzatnám mindenféle amorf táskákkal. 

Ezt sem gondolnád, de a gurulós táskának nagyon fontos funkciója van. Ez egyben egy támaszték, egy stabil bot az idős ember számára.
Egyrészt ő tényleg nem bírná el a lisztet, krumplit egy kézi vagy vállra akasztható szatyorban. Másrészt sokszor, nagyon is sokszor, biztonságként is viszik magukkal. Az említett buszvezetői stílus(talanság) miatt ez egy megbízható támasz amikor fel kell állni már jóval a megálló előtt. Az utcán egy-egy megingás, megszédülés esetén is jól jön a támasz. Lépcsőkre fellépéskor is kiváló támasztékként szolgál a stabil és praktikus gurulós táska. 

Ennyi a titok. 

És most néhány szót arról, hogyan segíthetsz helyesen egy idős embernek?
– Az alapszabály itt is az, kérdezd meg szüksége van-e segítségre pl. felszálláskor, leszálláskor, vagy ha kifulladva áll a járda közepén. 

– A buszra engedd, hogy az idősek szálljanak fel először, most már tudod miért teszik. 

– Ne huppanj le az első ülések egyikére, azokat hagyd szabadon azok részére, akiknek valóban szükséges, hogy mielőbb biztonságba kerüljenek. Sétálj hátra a buszban és ott keress magadnak ülőhelyet. 

– Ne merülj el a telefonodban a buszon ülve, mondván, majd mindenki megoldja a saját problémáját, a lényeg, hogy te ülsz. Te tudsz állni néhány megállót, 85 évesen ez már nem megy. 

– Kérlek ne forgasd a szemed, ne vágj arcokat, pláne ne szólj be, az írás elején említett módon. Az idős ember ezt érzi, látja, hallja. Nem elég, hogy idős korára szembesülnie kell azzal, hogy sok mindent nem tud már megtenni, még mélyen meg is sértik ezért. Tragikus társadalmi hozzáállás. 

Mindig gondolj arra: te is leszel idős, és azt fogod visszakapni, amit most te adsz!

Pataki Veronika írása

Folytatódik a tréning

Immár ismerősként jöttünk össze november 21-én az International Visegrad Fund által támogatott “Járj a mi cipőnkben” nemzetközi projekt online tréningjén.
Ezúttal a közösen tartandó érzékenyítő túrák struktúrájáról volt szó.
A Sowelo lengyel és EYCB cseh partnerek minden tréningalkalom után megkapják a People First Egyesület által kidolgozott tréninganyag a témához kapcsolódó részét. Így a 3 online tréning alkalom után összeáll a teljes tananyag.
Legközelebb december 5-én találkozunk az online térben. Jó lesz! 🙂

Első közös tréningünk

Nagyon jó hangulatban telt a projekt első tréning találkozója.
Kilencen gyűltünk össze a számítógép monitorok előtt az online tréning első alkalmával. A tréninget a magyarországi koordinátor, a People First szakemberei tartották. Szép számmal és aktívan részt vettek a lengyel Sowelo tagjai, és a cseh EYCB is képviseltette magát.

A témák között ezúttal az akadálymentes turizmus, annak kapcsolata a “Járj a mi cipőnkben” projekttel, a projekt céljai és hatásai, és a jó gyakorlatok szerepe a civil szférában szerepelt. Az előadások után hasznos és kellemes beszélgetés alakult ki a témákról.

A résztvevők a tréning után megkapták a People First által kidolgozott tréninganyagot, mely segítségével még inkább elmélyedhetnek a témákban és továbbgondolhatják azokat.

Legközelebb november 21-én találkozunk, ahol már konkrétan a Rejtett város Tor-Tour-a lesz a téma.

Elkészült a projektlogo

Együttműködésünket egy közösen használható projektlogoval is szerettük volna megerősíteni. Köszönhetően lengyel partnerünk, a SOWELO Foundation ügyes szakembereinek, egy kifejező logo jött létre.

Úgy hisszük ebben minden benne van amit a közös projektről szeretnénk elmondani: fogyatékossággal élők dolgoznak az akadálymentesítéséért, hiszen ők saját területük legjobb szakértői. Három ország fog össze, hogy valami innovatív, izgalmas módszert tanuljon és fejlesszen tovább a társadalmi érzékenyítésre.
Járj a mi cipőnkben, próbálj ki velünk együtt egy új perspektívát egy különleges túrán! 

 

Indul a partner tréning

A People First Közhasznú Egyesület online képzést tart a projektpartnerek számára november 7. és december 5. között. A képzés célja, hogy felkészítse a partnereket saját Rejtett Város akadálymentes belvárosi sétájuk létrehozására.

A képzés résztvevői a projektben részt vevő szakemberek, és a fogyatékossággal élők akik a jövőbeli Rejtett Város túrákat szervezik és vezetik majd.

Három online tréninget tartunk magyar, lengyel és cseh partnereinkkel november 7-én, november 21-én, és december 5-én. Nyitva hagyunk egy extra lehetőséget is, ha úgy gondoljuk, hogy még lesz mit megbeszélnünk.

A képzés a People First Egyesület szakemberei által kidolgozott tanterven és képzési anyagon alapul.
A témák között szerepel az akadálymentes turizmus, célok és hatások, a túra felépítése, a marketingmunka, az előkészítés, az utómunka, a finanszírozás, és az eddigi tapasztalatok.

Pécs Városi Civil Keret 2023

Projekt címe:
Pécs Városi Civil Keret 2023-2

Projekt időtartama:
2023.10.16.2023.12.31

Támogató:
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projekt összefoglaló:
Az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk bővítése további helyszínekkel.
Fontos célunk Pécs példaértékűvé tétele. Kevés olyan társadalmi problématerület létezik, mely olyan számos célcsoportot képes összekapcsolni, mint az akadálymentesség.

A hozzáférhető helyszínek, programok a fogyatékossággal élők számára alapszükséglet, enélkül nem tudnak kimozdulni, tanulni, dolgozni, sportolni, utazni, szórakozni, ügyeket intézni, vagyis egyenrangú polgárként élni a társadalomban. Az idősek és babakocsis szülők számára hasonlóan fontosak az akadálymentes helyszínek. Az átmeneti sérülteknek, a bőröndöt, bevásárlótáskát húzóknak nagy segítség. És mindenkinek sokkal kényelmesebb az akadálymentes környezet! 

Az akadálymentes helyszínekről nem létezik lista vagy térkép Magyarországon. A fogyatékossággal élőknek azonban nélkülözhetetlen a tervezhetőség.
Egyesületünk ezért 2018-ban az országban egyedüliként létrehozott egy ingyenes Pécs városi adatbázist a pécsi és Pécs környéki akadálymentes helyszínekről, melyet az elmúlt években kis összegű támogatások mellett, nagyobbrészt önerőből professzionálissá fejlesztettünk.
Ennek célja a városi lakosság részletes és megbízható információkkal ellátása az akadálymentes helyszínekről. 12 kategóriában, ingyenesen, magyarul és angolul elérhetőek az információk, sok saját fotóval illusztrálva, térképes megjelenítéssel, elérhetőségi adatokkal.
Célja továbbá az akadálymentes turizmus hazai fejlesztése, az ide látogató turisták Pécsre bevonzása és tájékoztatása (ezért érhető el angol nyelven is). Azóta sincs hasonló városi akadálymentes adatbázis az országban.
Az Akadálymentes Pécs Adatbázis weboldalunkon ingyenesen elérhető magyar és angol nyelven: https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Cél:
Az Akadálymentes Pécs Adatbázis az országban egyedülálló, példaértékűvé tette Pécs városát. Számtalan szervezet keres minket az országban ez ügyben szakmai támogatás, partnerség végett. E meglévő eredmény folyamatosan erősödik az adatbázis bővülésével. 

Az adatbázis fenntartása a városmarketing része, Pécset az akadálymentes turizmus egyik hazai fellegvárává teszi, turisztikai marketing ereje jelentős. 

A már meglévő együttműködés erősödése a városházával..  

Méréseink, és a hazai, nemzetközi visszajelzések alapján Pécs polgárai és az ide látogatók komoly szükségét érzik az Akadálymentes Pécs Adatbázisnak, használják azt. 

Rendkívül fontos az adatbázis társadalmi érzékenyítő hatása a fogyatékos és ép társadalomra nézve egyaránt! Ezért az Akadálymentes Pécs Adatbázis és a Rejtett város Tor-Tour-ánk egymást szorosan kiegészítő tevékenységek.

Célcsoportok:
Alapvető célcsoportunk a fogyatékossággal élők. Nem fókuszálunk egy csoportra, hiszen egyesületünk tagságát is minden típusú fogyatékossággal élők alkotják. Ennek köszönhetően kellő szakmai tapasztalattal rendelkezünk a tevékenységhez.  

Bővebb célcsoportunk a teljes városi lakosság, és az ide látogatók. Mindenki akinek az akadálymentességre szüksége van, vagy kényelmesebb.

Hogyan zajlik a projekt?:
2023. október közepétől a feltáró team felállítása fogyatékossággal élő, szakmailag felkészült résztvevőkből. Felkészítő tréning tartása az egyesület közösségi terében (BeFogadó-Pepita). Részletes ütemterv és feladatterv létrehozása. 
2023. október-november során  IT fejlesztés, tesztelés
2023. október közepétől december elejéig újabb akadálymentes pécsi helyszínek feltárása és párhuzamosan a meglévő helyszínek update-je. 3 fős team-ekben (mozgássérült, látássérült, segítő) szakmai feltárások, majd azok feldolgozása, és magyar illetve angol nyelven az adatbázisba illesztése (leírás, adatok, fotódokumentáció, térképes megjelenítés, kommentelési lehetőség. Kiegészítő online marketing tevékenység). 
2023. december közepén kiértékelő teammegbeszélés. Jövőbeni feladatok és tovább finanszírozási lehetőségek meghatározása. 

A projekt eredményei, hatása:
A szakmai team képzése. Fogyatékossággal élők végzik e tevékenységet, akik saját területük legjobb ismerői. Folyamatosan szakmai tréningekben részesülnek. Számukra ez egy jelentős társadalmi beilleszkedési lehetőség: új ismeretek, hasznos tevékenység, pénzkereset, tanulás, inklúzió, érzékenyítés, közösségépítés.

Újabb helyszínek feltárása és az Akadálymentes Pécs Adatbázisba illesztése. A nagyon rövid támogatott projektidőszak alatt a támogatásból 4 új helyszín teljes körű feltárását, és az adatbázisba magyar és angol nyelven történő feltöltését végezzük.  

IT (számítástechnikai) fejlesztés. A teljes adatbázis és weboldal újabb és megbízhatóbb rendszerre konvertálása és a hozzá tartozó kódok frissítése. Szoftverfejlesztés, és annak tesztelése. 

 Az adatbázis meglévő információinak aktualizálása. Egy akadálymentes adatbázis semmit nem ér, ha nem naprakészek az információi! Ezt a kapott támogatás nem fedezi, ezért igyekszünk önerőből, ingyenesen megoldani, mert folyamatosan zajlania kell.  

A projekt fenntarthatósága:
A várossal együttműködve adatbázisunk a https://pecs.hu/ weboldal része.
Az adatbázis fenntartása a városmarketing részét kell képezze, ezért a már létrejött együttműködést bővíteni és erősíteni kell a pécsi városházával. Ez állandó anyagi részvételt is igényelne a város részéről, melyben igyekszünk együttműködést elérni. 

!ndeed Erasmus+ nemzetközi projekt

Projekt címe:
!ndeed
A fogyatékossággal élő emberek önálló életvitellel kapcsolatos megközelítéseinek összehasonlítása Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában és Németországban. 

Projekt időtartama:
2023. 10.01. – 2025.03.31. 

Támogató:
Erasmus+
KA210-ADU – Small-scale partnerships in adult education 

Partner szervezetek:
VSBI, Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V. – NÉMETORSZÁG
People First Közhasznú Egyesület, Pécs – MAGYARORSZÁG
Fondaziona Luigi Clerici – OLASZORSZÁG
Nadácia Krajina harmónie – SZLOVÁKIA 

Projekt összefoglaló:
Tudás- és tapasztalatcsere négy partnerszervezet között, melyek a fogyatékosság és az önálló életvitel témájában dolgoznak, illetve nyújtanak szolgáltatásokat Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában és Németországban.
A partnerszervezetek által a fogyatékossággal élők és a szakemberek megismerhetik e négy ország legjobb gyakorlatait, ismereteit a fogyatékosságról, a társadalmi inklúzióról (befogadásról), az önrendelkezésről és az önálló életvitelről. Maguk a fogyatékossággal élők a projekt aktív résztvevőiként saját tapasztalataikkal, szükségleteikkel, jó és rossz tapasztalataikkal, és a szerintük szükséges fejlesztési ötleteikkel egyenrangúként vesznek részt a projektben – hiszen ők saját területük legjobb ismerői.  

Ez a nemzetközi tapasztalatcsere lehetővé teszi a résztvevő partnerek számára, hogy egy európai hálózat létrehozását kezdeményezzék a fogyatékosság és az önálló életvitel témájában, amely lehetővé teszi európai szinten átfogó koncepciók kidolgozását a jövőben. 

A projekt a 2021–2030 közötti időszakra vonatkozó Európai Fogyatékosságügyi Stratégia három fő célkitűzésével foglalkozik: 

  • Az intézményi ellátásról a közösségi alapú ellátásra való áttérés előmozdítása  
  • A munkaerő-piaci részvétel előmozdítása  
  • Az oktatás és az egész életen át tartó tanulás előmozdítása   

Az eredményeket a projekt nyilvánosan elérhető online formában összegyűjti, mely magában foglalja a beazonosított megközelítéseket, a módszerekre vonatkozó információkat, valamint a fogyatékossággal élő emberek által elmesélt történeteket. 

A partnerek létrehoznak egy iránymutatást arról, hogyan lehet beszélgetéseket/vitákat kezdeményezni a fogyatékosságról és az önálló életvitelről, és hogyan lehet különböző résztvevőket egyenrangú félként kezelni. 

Célcsoportok:
fogyatékossággal élők,
önérvényesítők akik a téma iránt érdeklődnek,
szervezetek munkatársai, akik fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak 

A People First Egyesület, mint magyarországi partner fő feladata a projektben:
A People First lesz felelős a disszeminációért (a projekt eredményeinek terjesztéséért). Ennek keretében kommunikációs stratégiát dolgoz ki, projektüzeneteket hoz létre, a résztvevő felek analízisét dolgozza ki, a projekt kommunikációjának módját tervezi meg.
Fontos feladata továbbá, hogy biztosítsa a projekt célcsoportjainak elérését és bevonását.  


Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

 

“Járj a mi cipőnkben”, nemzetközi V4 projekt

Olvasd a projekt aktuális híreit az oldal aljára görgetve.

Projekt címe:
Járj a mi cipőnkben – inkluzív városi kaland
Társadalmi fejlődés, a befogadó gondolkodásmód előmozdítása a társadalomban, valamint a kisebbségek védelme és önálló szerepvállalása erősítése (empowerment) 

Projekt időtartama:
2023. 09.20. – 2025.02.10.  

Támogató:
The International Visegrad Fund: https://www.visegradfund.org/

Partner szervezetek:
People First Közhasznú Egyesület – Pécs, MAGYARORSZÁG (https://peoplefirst.hu/)
European Youth Centre Břeclav z. s. – CSEHORSZÁG (https://eycb.eu/en/)
SOWELO Foundation – LENGYELORSZÁG (https://sowelo.net.pl/

 

Projekt összefoglaló:
A társadalmi érzékenyítés terjesztése azokban az országokban, ahol a demokráciát és az emberi jogokat erősíteni kell. Jó gyakorlatként innovatív megoldást osztunk meg partnereinkkel, hogy terjesszük az akadálymentesítés fontosságát. 

A V4 országokban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) erőteljesen támogatni kell az akadálymentesítést és az akadálymentes turizmust. A V4-es országokban azonban már megvan a fogadókészség, léteznek precedensek (akadálymentesítési törekvések, törvények, a társadalom befogadó), tehát van mire építeni.
Az akadálymentesség hiánya jelenleg számos társadalmi csoport életét nehezíti meg. Aligha van még egy olyan téma, ahol ennyire széles lenne a célcsoport: nemcsak a fogyatékossággal élőket érinti, hanem az időseket, a kisgyermekes családokat, az átmeneti fogyatékossággal élőket, és mindenkit, aki kényelmesebben, korlátok nélkül akar élni.
Az akadálymentesség ugyan európai szinten probléma, de a volt kelet-európai országokban (beleértve a V4-et is) határozott hiányosság. Sokkal hatékonyabbnak látjuk azt a fajta játékos, vidám, saját élményen alapuló szociális érzékenyítést, amit projektünk jó gyakorlatként kínál. A társadalom számára előnyös lehet, ha képes saját tapasztalatként megközelíteni egy társadalmi problémát. 

Olyan hálózatot szeretnénk létrehozni, ahol megoszthatjuk tapasztalatainkat. Van egy különleges, bevált, jó gyakorlatunk, szeretnénk e projekt keretében terjeszteni. A People First Közhasznú Egyesület ezért a Rejtett Város TorTour-át ajánlja fel legjobb gyakorlatként ebben a projektben.
https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/
A partnerországokban történő megvalósítás mellett azt is láthatjuk, hogy milyen további fejlesztési lehetőségek rejlenek a Rejtett Város projektünkben. 

Az akadálymentességen belül az akadálymentes turizmus is fontos fejlesztendő terület a V4 országokban. Az idegenforgalmi szereplők ugyanis nem ismerték fel, hogy az akadálymentes turizmus önmagában kiváló üzleti lehetőség, amelyet ki kell használniuk. Ezért a projekt másik célja az akadálymentes turizmus népszerűsítése és fejlesztése, szintén innovatív és vidám módon. Nem az a célunk, hogy nyomást gyakoroljunk a turisztikai szereplőkre (sem a turistákra, sem a turisztikai szolgáltatókra), hanem az, hogy megmutassuk az akadálymentesség szükségességét és jó oldalát. 

Az emberek csak akkor érthetnek meg egy problémát, ha átérzik.
Ez azt jelenti, hogy éreztetnünk és megértetnünk kell az emberekkel, hogy a társadalmi befogadás mindannyiunk ügye. A társadalom minden aktív tagja által gazdagodik. Az akadálymentesség az önálló életvitel központi eleme.    

Úgy vettük észre, hogy az emberek szívesen segítenek. A társadalomban azonban elképesztő információhiány érzékelhető az akadálymentességről és a hátrányos helyzetű csoportok igényeiről. Az akadálymentesség szükségességére vonatkozó jogszabályok és rendeletek sokat jelentenek, ám mivel kötelezőek, és mivel nem ellenőrzik megfelelően végrehajtásukat, így nem hajtják végre azokat teljeskörűen. 

Magyarországon nincs hasonló kezdeményezés, ez egy különleges, egyedi projekt. Lengyelországban és Csehországban szintén teljesen egyedülálló lesz.  Ezeknek a Rejtett Város Tor-Tour sétáknak a résztvevői pedig minden bizonnyal akadálymentesítési aktivisták lesznek, igen erőteljes multiplikátor hatással!   

A projekt fontos hozzáadott értékei:
A sétákat fogyatékossággal élők vezetik, számukra ez munka és tanulási lehetőség! 
A sétákért fizetni kell, így ez egy bevételi lehetőség a civil szervezet számára. 
Kiváló lehetőség arra, hogy szakmai kapcsolatokat építsünk ki turisztikai szolgáltatókkal, más helyi szereplőkkel és résztvevőkkel. 

Célcsoportok:
a partnervárosok lakosai
a partnervárosokat látogató turisták
multiplikátorok 

Cél:
A fő cél az, hogy a Rejtett Város Tor-Tour-a projektünket a legjobb gyakorlatként e projekt keretében átadjuk, és terjesszük. 

Hogyan zajlik a projekt? 
A People First Közhasznú Egyesület képzési anyagokat dolgoz ki a Rejtett Város Tor-Tour módszertanáról. Ezután a People First online képzést nyújt partnereinek arról, hogyan hozhatják létre saját Rejtett Város Tor-Tour-ájukat az országukban. Rajtuk múlik, hogy a projektben tanultak alapján átveszik a mi módszerünket, vagy saját ötleteiket is hozzáteszik.
Miután a partnerek létrehozták saját projektjeiket Csehországban és Lengyelországban, következik a piloting, azaz együtt teszteljük a projekteket. 

A projekt fenntarthatósága: 
Partnerhálózatot hozunk létre, amelyet később más országokra is kiterjeszthetünk.  Online zárókonferenciát szervezünk olyan témákkal, mint: akadálymentes turizmus, eredmények és fenntarthatóság, szélesebb hálózat kiépítése, új partnerek bevonása, új innovációs lehetőségek, turisztikai szakemberek bevonása, nyilvánosság. 

Kövesd a projekt alakulását itt, vagy a partnerek Web és Facebook oldalain.

Nézz bele egy Rejtett Város Tor-Tour-ánkba a PécsTV segítségével:
Youtube People First

6

dec 23

2023-12-06

Befejeződött a tréning, indul a projektkidolgozás

Elkezdődik a cseh és lengyel partnerek saját projektjeinek kidolgozása. Izgatottan várjuk!

Read More

23

nov 23

2023-11-23

Folytatódik a tréning

Immár ismerősként jöttünk össze az online tréning 2. alkalmán. Ezúttal a közösen tartandó érzékenyítő túrák struktúrájáról volt szó. 

Read More

8

nov 23

2023-11-08

Első közös tréningünk

Az akadálymentes turizmusról, a projekt hatásairól, és a jó gyakorlatok szerepéről beszélgettünk az első tréningalkalmon.

Read More

2

nov 23

2023-11-02

Elkészült a projektlogo

Köszönhetően lengyel partnerünknek, egy kifejező logo jött létre. Ebben minden benne van amit a közös projektről szeretnénk elmondani.

Read More

30

okt 23

2023-10-30

Indul a partner tréning

A People First Egyesület online képzést tart a projektpartnerek számára november 7. és december 5. között.

Read More

Mennyire akadálymentes a nyaralásod? Ajánlások

Akadálymentességben a legtöbbet a megbízható ajánlások, pontos információk segítenek. 
Az akadálymentes turizmus egyre nagyobb teret nyer mindenhol, hiszen az idősebbek, a fogyatékossággal élők, és a kisgyerekekkel utazók számára nagyon fontos az akadálymentes környezet.
Úgy gondoltuk, segítségetekre leszünk azzal, hogy megosztjuk a saját tapasztalatainkat egy-egy nyaralós helyszínnel kapcsolatban. Ahogy jönnek az információk, folyamatosan bővíteni fogjuk a blogbejegyzést. Görgessétek végig, szépen sorban jönnek az élmények.
Illusztrációs kép: pálmafás, tengerpartos háttérbe belelóg egy zsinór, rajta három fotó felakasztva. Az egyiken egy rajzolt, széttárt kezű, boldog kerekesszékes hölgy van. A másikon szintén rajzon egy repülő körberepüli a Földet. A harmadikon egy városi parkban látássérült srác sétál a botjával. Feliratok: Mennyire akadálymentes a nyaralásod? Írd meg nekünk, küldj képeket, kitesszük a Facebookra tanulságként! Ide írj: info@peoplefirst.hu

Nagyon örülünk a Ti beszámolóitoknak is!
Legyen az akár csak öt mondat egy akadálymentes élményről (kilátó, múzeum, fagyizás..), kicsit hosszabb beszámoló egy városlátogatásról, vagy egy akadálymentes nyaralásról.
Lehet negatív élmény, az is tanulságos.
Ide írjatok nekünk: info@peoplefirst.hu

Ahol már benne van a gondolatokban az akadálymentesség
Olasz körút: Marche, Umbria, Toszkána, +Grado

(Pataki Veronika)
Gondolnád, hogy egy meredek hegyoromra épült kis falu akadálymentes lehet??
Hogy jutsz ide föl egyáltalán kerekesszékkel, babakocsival, mozgássérültként, vakként?!

Hát mozgólépcsőn!
Bizony, egyenesen az ezeréves etruszk és római emlékek közé, a történelmi belvárosba. Felérsz egy ódon épület mellé, és kiszállsz a mozgólépcsőből, vagy a liftből. Azért ez egy meglepő egy élmény na.
Az olasz óvárosokban azonban ez a módi, így oldják meg, hogy idősek, mozgásukban korlátozottak is megcsodálhassák a nagyon-nagyon régi emlékeket, szépségeket, vagy zarándokként bemehessenek a templomokba. 

Marche, Umbria és Toszkána, de más olaszországi területekről szerzett élményeim alapján is egyértelműen megállapítható, hogy OLASZORSZÁGBAN MÁR AZ ALAPVETŐ GONDOLKODÁS RÉSZE AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS.

Ezzel azt még nem mondanám, hogy minden tökéletesen akadálymentes, viszont hatalmas lépést tett meg az olasz társadalom, amire Magyarországon még szükség van: mindig és mindenhol, a leglehetetlenebbnek tűnő helyeken is igyekeznek (!) akadálymentesíteni. Gondolnak rá, eszükbe jut, hogy vannak akiknek szüksége van rá!   És bizony nem is kevesen!

Ahogy fönt is írtam, alulról rémisztő meredekre épült városokba hipp-hopp fel lehet jutni mozgólépcsőn, vagy lifttel.
Bárhol ahol kis lépcső van, máris rámpát építenek.
Mindenhol van akadálymentes WC (igaz, Olaszországban valahogy nem divat a WC-deszka). Ezek azonban nyitottak, mindenki számára elérhetőek, így sokszor problémás a tisztaságuk. Ez ugye az örök dilemma: zárni az akadálymentes WC-ket, vagy nem?

És bár valóban mindenki gondol rá, hogy akadálymentessé tegyék a helyszíneket, azért jellemző az olasz “jól van az úgy” mentalitás is. Sokszor előfordul a majdnem akadálymentesség, ami véleményem szerint rosszabb tud lenni, mintha nem lenne az. 

Pesaroban azonban nagyon elgondolkodtató volt az a párosítás, amit a város “biciklis város” címe jelent. A példásan kiépített kerékpárutak ugyanis ugyanolyan remek közlekedési lehetőséget jelentenek kerekesszékkel is. Vagyis a bicikliváros akadálymentes város is.
Általában jellemző volt a bejárt területekre, hogy nagyon erőteljesen elkezdődött Olaszországban a bicikliutak építése. Ez pedig könnyedén összeköthető az akadálymentesítéssel. Tanuljunk belőle!

És meséljenek kicsit a képek is:

Egy nagyobb dombra épült városkát látunk. A házak úgy épültek egymásra, mint a karácsonyfadíszek, kapaszkodva fel a meredek lejtőn.

Scheggio a meredek dombra épült umbriai városka

A meredek városka belsejében járunk fent a hegyen. Egy mély lépcső vezet egyik utcából a másikra, ahova a lépcsőre lépcsőliftet szereltek, hogy mozgássérültek is használhassák.

És itt is van lépcsőlift

Szűk, tipikus régi olasz utcácskát látunk, időnként alagutakkal, ahogy a házak fölé épülnek. Itt is macskaköves az utca mint például Pécsen. Középen azonban egy sima téglás szakasz található, pont elég egy kerekesszéknek, egy babakocsinak, de mindenkinek, aki nem akar botladozni.

Macskakövön akadálymentes rész!

Óvároska, réges-régi házak között picike parkoló, ahol bizony az egyik rész akadálymentes parkoláshoz van kialakítva!

Akadálymentes parkoló mindenütt

 

Parkoló sarkában kialakított srég akadálymentes hely. Nemcsak ferde, de annyira kicsike, hogy egy motor fér be maximum. És oldalsáv sincs a kiszálláshoz.

Egy rossz példa Urbinoból : ide mi fér be??

Hegytetőn álló falu parkolójából fotózunk kifelé, látszik a táj a háttérben. Dombon vagyunk, lent olajfák, erdők. Ahol állunk az egy templomtér, és bizony kialakítottak itt is egy akadálymentes helyet parkolásra.

Monte Cerignone, Umberto Eco hegyi városkája. Ahol a madár se jár hely, de van akadálymentes parkoló.

Az utcán egy parkolótáblát látunk. A hivatalos akadálymentes parkolót jelző tábla alatt egy vicces tábla egy nevetős kerekesszékes ikonnal és a szöveggel olaszul: "A hülyeség nem fogyatékosság. menj és parkolj máshova"

Pesaro, kedvencem tábla. “A hülyeség nem fogyatékosság. menj és parkolj máshova”

Példásan jelzett vakvezető sávokat látunk a járdákon, mindenfelé.

Pesaro, vakvezető sávok.

Sima, egyenes járdát látunk bicikliseknek, melyre a Linea 2 jel van festve, és egy biciklis ikon.

Bicikliváros =

Egy másik bicikliút, ez a Linea 1 nevet viseli. Épp egy rolleres ember hajt át rajta.

= akadálymentes város

WC bejáratot látunk, ahol jelzik az akadálymentes WC-t is. Ám egy nagyobbacska lépcső vezet a térbe és az ajtó sem tűnik szélesnek.

Gradara kastély: a “majdnem jó”. Csak az a lépcső ne lenne, és kicsit szélesebb ajtó.

Óvárost látunk, régi épületekkel. Középen pedig mily meglepő, egy mozgólépcső megy fölfelé az ódon épületek közé.

Cascia zarándokváros. Mozgólépcső visz a belvárosba.

Megint réges régi falak, egy kisebb terecske és egy modern mozgólépcső lejárata látszik a képen.

Cascia, mindenhol mozgólépcsők lepnek meg az ódon falak között

Egy lépcső melletti beugróban papírlapra írták fel az ajtóra, hogy mozgássérülteknek fenntartott WC.

Cascia. Akadálymentes WC-k.

Lift a régi falak között, egyértelmű felirattal és piktogrammal mellette.

Vagy mozgólépcsőn jössz, vagy lifttel (vagy gyalog persze).

Jobboldalon régi árkádos épületet látunk, baloldalon szintén árkádok alatt a falon egy jelzés az akadálymentes WC-t mutatva.

Akadálymentes WC-k.

Szűk, tipikus olasz utcácska, macskakövekkel. Középen ismét egy sáv ami sima téglákból rakott.

Spoleto római kori város. Ugye hogy meg lehet oldani mindenütt a macskakövek akadálymentesítését!

A járdától nagyon elütő színben széles vakvezető sáv vezet végig a kikötőn. Háttérben látjuk a tengert és kisebb vitrorlásokat, hajókat. Előtérben egy tábla Braille írással arról, mi hol látható a kikötőben.

Livorno, vakvezető sávok és Braille írással leírás a kikötőről.

Össze-vissza töredezett járdaszegély végét látjuk. Ugyan lejtős, rámpás, és taktilis jeleket is találhatunk itt, de a taktilis jelekre rábetonoztak javításkor.

Livorno, egy “jól van az úgy” járdaszegély.

Nagyon régi templom bejáratát és falát látjuk. Az ódon fa kapu előtt lépcsők, rajta azonban kellemes lejtésű rámpa.

Livorno: minden templomhoz rámpa dukál

A hatalmas és gyönyörű, fehér kövekből faragott pisai dóm bejárata. Előtte a lépcsőkön két rámpa is lefektetve, nagyon alacsony lejtéssel.

Pisa, rámpa a dómhoz

A parkolóautomata kijelzőjének alján egy akadálymentes jel mutatja, hogy itt kapható további segítség.

Pisa, akadálymentesített parkolóautomata (jobb alsó sarok ikon)

Háttérben egy régi szép dóm épületét látjuk. Előtérbe egy tábla jelzi, hogy sétáló övezet, autóval nem lehet bejutni. Kivéve ha fogyatékossággal élő vagy (ezt pirossal kiemelik), vagy ha árut hoztál, vagy rendőr vagy.

Lucca: nem hajthatsz be, csak ha mozgássérült vagy.

Háttérben a lemenő nap fényében az alattunk elterülő táj látszik egy magason fekvő városkából. Előtérben a látvány elé magasodik egy liftkijárat.

San Miniato óvárosába is lift visz föl. Szép vagy nem szép, hasznos!

Strandon vagyunk, homok mindenütt és fehér kis faházikók. Az egyiken jelzés, hogy fogyatékossággal élőknek fenntartva. Háttérben a strand sétány, teljesen lapos, sima és széles járdával.

Ráadás már hazafelé: Grado fürdőváros, lapos, és mindenhol akadálymentes. (Utószezonban ugyan már bontják a strandjárdákat. )

 

Tenerife, nem útibeszámoló 

(Borsodi Zoltán)
Utazunk Covid után. Tavaly szinte az egész világ egyszerre indult neki, hatalmas tömegek mindenhol, a mozgásában korlátozott embereknek még nehezebb lett az utazás, mint valaha.
 

Májusban az úticélunk Tenerife volt. A Kanári szigetek legnagyobbja, Afrika nyugati partjainál, 3800km távolság, ami kb. 6 órás repülőútra van Magyarországtól. Olyan helyet kerestünk, ami kerekesszékkel is élvezhető pihenést és kirándulást kínál. A várakozásunkat felülmúlta a hely.

Késett a gépünk, de egyébként is hajnalban értünk a már teljesen üres repülőtérre, de az akadálymentes taxi 5 percen belül megérkezett. Külön várakozóhely volt kerekesszékeseknek, fedett helyen és lecsapott szegéllyel.  

Az Arona Gran Hotelben töltöttünk egy hetet, ami az átlagosnál is több akadálymentes szobával rendelkezik. Meglepően tapasztaltuk, hogy az aula egy része csak elektromos kerekesszékek parkolására és töltésére volt fenntartva. A szálloda kérésre, teljesen fel tudja szerelni szobáit orvosi ágyakkal, liftekkel. 24 órás gyógyszertár üzemel, valamint gyógyászati segédeszközbolt. Apró hiányosságokat persze mindenhol felfedezhetünk, például a szobai termosztát kb. 160 cm magason volt.  

Los Cristianos és Playa Americas kerekesszékkel nagyon könnyen járható, általában véve lapos, sok rámpával és könnyen megközelíthető üzletetekkel. A külön kihívás keresőinek azért csináltak 45 fokos rámpát az italbolt elé 😊.
Érdekes színfolt, hogy kerekesszékes hintát is felfedezhetünk egyes játszótereken. Akadálymentes parkolók nagy számban vannak mindenhol, nem kellett külön keresgélni. Fantasztikus volt még felfedezni a Braille írással ellátott ásványvizes üvegeket. 

A környéken két akadálymentes tengerpart is található, emellett az extrém kalandokat keresőknek kifejezetten kerekesszékkel búvárkodást kínáló hajóutakat is ajánlanak, ahol minden akadálymentes beleértve a mellékhelységeket a hajón.  

A sok szöveg után beszéljenek tovább a képek. 

Akadálymentes fürdőszoba, lehajtható zuhanyülőkével és kapaszkodóval. A falon egy L alakú kapaszkodó és sampon valamint tusfürdő adagoló. Fehér csempe oldalfalakkal és természetes mintájú padlóval.

Akadálymentes fürdőszoba, lehajtható zuhanyülőkével és kapaszkodóval. A falon egy L alakú kapaszkodó és sampon valamint tusfürdő adagoló. Fehér csempe oldalfalakkal és természetes mintájú padlóval.

Kék színű műanyag vizes flakon rajta Braille írás.

Kék színű műanyag vizes flakon rajta Braille írás.

q A hintára lenyitható rámpán lehet felgurulni. A téren pálmafák, körben emeletes épületek.

Kerekesszékes hinta egy városi téren.

Tengerparti nyaralóhely a levegőből fényképezve. A táj kopár, vulkanikus. Az ég felhős de kilátszik a kék ég. Az épületek nagyméretűek, több emeletesek, több helyen medencék is látszanak.

Los Cristianos, Arona Gran Hotel

Mediterrán utca részlet pálmafákkal. Széles járdán egy kerekesszékes, szemben vele egy akadálymentes parkolóban egy fehér autó áll. Az utca kétoldalán üzletek és éttermek. Nincs zsúfoltság, csak pár járókelő látható. Az ég kék és tiszta,

Playa de las Americas

Egy szálloda földszintjét látjuk, ahol elektromos mopedek parkolnak. A szálloda belső folyosós és több emeletes. A folyosókról trópusi növények burjánzanak.

Arona Gran Hotel

Balatoni vitorlázás akadálymentesen

(Molnár Gyöngyi)
Lárifári! Mi az nekünk a Pécsi Tudományegyetem Támogató Szolgálattal felkerekedni, és Tihanyban kikötni a Tihanyi Vitorlás Egyletnél.

A Támogató Szolgálat 22-ed magával úgy döntött, hogy él a kaposvári Lárifári Alapítvány meghívásával, és vízre száll öt vitorláshajóval Tihanyban.A 22-ből volt, aki kerekesszékkel gurult a fedélzetre, természetesen segítséggel és mentőmellénnyel a testén. Az Alapítvány önkénteseinek semmi sem volt kihívás, mert mindenre felkészült csapat volt.

Az Egylet kikötője a tihanyi komptól Balatonfüred felé körülbelül 1 km-re található. A 70 vitorlás befogadására alkalmas rendezett, gondozott marinában minden hajóhelyhez víz, villany csatlakozás tartozik. Felújított vizesblokk, konyha, társalgó várja vendégeinket. A közelben strand, színvonalas szállások és étterem is elérhető. Kívül-belül akadálymentes, még a mellékhelyiség is. A kültér nem amolyan vesekő zúzós, hanem sima még ha füvesített is. A felújított beltérben is lehet kerekesszékkel közlekedni, hiszen minden egy térben megtalálható.

Szépséges vitorláshajót látunk, a fedélzetén hat fővel. Legtöbben a kifeszített napvédő alatt ülnek, egy bátor ember álldogál a hajó elejében.

A csapat a vitorláshajó fedélzetén.

Akadálymentes-e a Fény Útja?

(Borsodi Éva, Borsodi Zoltán, Pataki Veronika)
Mi is bejártuk a Pécset méltán híressé tevő Zsolnay Fényfesztivál / Zsolnay Light Festival-t, kerekesszékkel, Zolival és Évivel. Nagy örömünkre nem voltunk egyedül, több társunkat is láthattuk a tömegben.

A legnagyobb élményt a Kodály Központ okozta. Belépéskor azonnal elénk sietett egy készséges munkatárs, megkérdezve, miben lehet segítségünkre. Majd a számunkra is megfelelő bejárathoz kísértek minket, hogy megnézhessük a lenyűgöző Gaia (Földgömb) installációt.

Ezután a SMING interaktív kórus-installációja következett, mely egy mesterséges intelligencia által vezérelt kórus….de nem is lehet így leírni, ezt át kellett élni.
A “kórust” vezényelni egy pódiumot lehetett, melyre mindkét oldalon lépcső vezetett. Ám ezúttal nem lemondó sóhajtozás, hanem egyértelmű kérdés volt a szervezők reakciója a kerekesszéket meglátva: “az úr is szeretné kipróbálni?” Az igen válaszra pedig azonnal kerítettek egy rámpát. Igaz, ez nem bizonyult stabilnak, de öten segítettek, hogy akkor is sikerüljön feljutni a karmesteri pódiumra. Sőt, ez időre, amíg a székkel megküzdöttünk, zárt körűvé nyilvánították az eseményt, hogy ne legyen maga a kerekesszék hurcolása az attrakció. Hálás köszönetünk a Kodály Központnak ismét, már sokadszor tapasztaltuk megértő, praktikus, kedves hozzáállásukat.

A Fény Útja további állomásaiban előzetesen (bár sietve) nyújthatott némi segítséget Egyesületünk a szervezőknek, jelezve, hogy a weboldalon tüntessék fel az akadálymentes helyszíneket a kerekesszékesek, babakocsisok számára. Ez megtörtént, amit nagyon köszönünk. Sajnálatos, hogy az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat (https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/) nem linkelték be hozzá ahogy kértük, hiszen ott ingyenesen, magyarul és angolul is részletes akadálymentességi leírások szerepelnek a Fény Útja helyszíneiről is. Bízunk benne, hogy jövőre már szorosabb együttműködés alakul ki a People First és a Zsolnay Negyed szervezői között a Fényfesztivál akadálymentesítése ügyében.

Pécs városban a helyszínekhez vezető utak bejárhatóak voltak, a tömeggel megküzdöttünk, bár direkt a vasárnap délutánt választottuk, így nem volt durva a helyzet.
Mint kiderült, manuális, segítő motor hajtotta kerekesszékkel a Széchenyi tér kövezete nagyon csúszik.
A 48-as téren lévő térkövek göröngyösségének még senki nem találta meg az értelmét, de kerekesszékkel, látássérültként, babakocsival, akár csak szandálban is nehezen járható.
A híres pécsi macskakövekre pedig sürgető lenne az akadálymentesítési megoldás! (egyszerű, külföldön sok helyen bevált ötlet: két sávban sima út létrehozása babakocsiknak és kerekesszékeseknek. Ennyi. Be is adtuk az ötletet a Dönts velünk – pécsi közösségi költségvetés városi projektre).

A parkolással akadt egy érdekes élménye Zoliéknak, sikerült ugyanis a fényszőnyegre ráparkolniuk. 🙂  Vagyis a Janus Pannonius utcába, amely ilyenkor fényszőnyeggé válik esténként. Igaz, ők napközben, kora délután parkoltak, amikor még nincs ott lezárás, viszont van két hívogató akadálymentes parkoló. Az esti rendezvényre figyelmeztető tábla pedig sajnos nem volt elég észrevehető. Jött is egy telefon a rendőrségtől, hogy azonnal álljanak el, mielőtt elszállítják. Futás, – ez nem könnyű ám kerekesszékkel -, majd a rendőrség biztosított egy másik akadálymentes parkolót és elintéződött a dolog.

Zoli kerekesszékben a karmester pódiumon áll, kezében a pálcával vezényel, miközben nagyon komoly arcot vág. Szemben vele sok-sok kis kivetítőn a saját arca látszik, az a kórus, akiket vezényel.

Zoli vezényli sokadmagát 🙂

Észak-Németország, Ostsee 

Az általunk Balti-tengernek nevezett Keleti-tenger (Ostsee) csodálatos és teljesen akadálymentes nyaralást nyújt ha oda látogatunk. Travemünde és tág környékén különleges tájak, nyugalom, szépség fogad, nincs túl meleg és mindenhol magától értetődő az akadálymentesség. Talán ezért is annyira feltűnő, hogy rengeteg a kerekesszékkel, rolátorral, biciklivel közlekedő turista.
Egy nagy hiányosság itt is van: bár mindenre felkészültek, érdekes módon vakvezető sávokat sehol sem alkalmaznak.

Egy hajóba szállnak be éppen többen, egy hosszabb mólón áthaladva. Sokak biciklit tolnak, vagy kerekesszékkel gurulnak.

Beszállás a hajókba, kompokba kerekesszékkel, rolátorral

A tengerparti sétány széles, teljesen sima, itt sétálnak emberek, középen egy kerekesszékes turista. Balra a tenger és hajók, jobbra egy park látható büfékkel.

Séta a teljesen sima promenádon.

Nem probléma sem a hajókba beszállás, sem a tengerparti sétányon nézelődés, az éttermekbe betérés. Még a játszótereken is találunk akadálymentes játékot. Sőt, a biciklijavító állomásoknál a babakocsik és a kerekesszékek defektjeire is gondoltak.
A hajóba szállnak be sokan biciklivel egy egyszerű sima rámpán Egy oszlopot látunk a parkban a fűben állni, melyben mindenféle szerelőszerszámok találhatóak. Három piktogram látszik rajta: bicikli, babkocsi és kerekesszékKörbeforgó játszótéri játék, melybe kerekesszékkel is be lehet állni. Ezt egy piktogram is jelzi a falon.

A WC-k nagyrésze Euroschlüssel/Eurokey-el nyitható, vagyis olyan kulccsal, melyet a fogyatékossággal élők megvásárolhatnak, és számos akadálymentes WC-t nyit Németország teljes területén.
Egy WC ajtó közelről, rajta az akadálymentes piktogram és az Eurokey matrica Tábla, mely a WC-ket jelzi, köztük az akadálymenteset is.

Külön weboldalak gondoskodnak arról, hogy mindent megtaláljuk az akadálymentes nyaralásról Travemünde környékén, pl:
https://www.travemuende-tourismus.de/service/travemuende-barrierefrei
https://www.ostsee24.de/ostsee-urlaub/barrierefreie-angebote#strandroll

A standokon nincs a kerekesszékes vízbejutáshoz betoncsík, mert ennél jobb megoldást találtak: több helyen strandolásra alkalmas kerekesszéket lehet igénybe venni, így nem megy tönkre az egyébként sem fürdőzésre kitalált, drága saját szék.

Mintha egy napozószéket látnánk, extra nagy műanyag kerekekkel. Mellette egy tábla tábla, hogy ingyenesen lehet igénybe venni.

Így néz ki egy strandkerekesszék, ingyenes használatra!

Az Ostsee egy másik felén, Rügen szigeten az Altefähr-en ilyen rámpákat találni a tengerparton:

Hosszú tengerparti fa rámpát látunk a parton elterülni, melynek ilyen kényelmes dőlésszöge van kerekesszéknek vagy babakocsinak. A háttérben kisebb hajók kikötve, a rámpa mellett homokos föveny.

A hosszú tengerparti rámpa kerekesszéknek, babakocsinak

A hosszú fa rámpán épp egy kerekesszékes vendég gurul. Háttérben a szikrázó tenger kéklik.

A tengerparti rámpa használatban.

 

Como-i tó, végre látássérülteknek is

(Pataki Veronika)
Nagyon rövid látogatás a Como-i tónál Olaszországban. Ha pedig kevés az idő, ajánlott hajóval felfedezni ezt a gyönyörű, ipszilon alakú, nagy hegyekkel, és csodás kis városkákkal körbevett tavat.

Mindenfelé cikáznak ezek a hajók, vannak kisebbek, nagyobbak, és kompok az autósoknak. A menetrend ugyan olaszosan követhetetlen, sőt a beszállítás maga is káoszos, de megéri a kis bosszankodást, és amúgy sem Németországban vagyunk, nem mehet minden pedánsan.:)

Kifejezetten nem jártam utána ez alkalommal az akadálymentességnek, de a hajókikötőkben feltűnt, hogy nagyon figyelnek erre.
Különösen a látássérülteknek található mindenütt Braille írással is olvasható információ. Ez éppen azért tűnt fel ennyire magyar szemmel, mert nálunk általában a látássérültek maradnak ki az akadálymentesítésből. Lásd: nincs taktilis jel a járdán/padlón, vagy ha van, akkor időnként a semmibe vezet. Netán egyenesen a falnak, vagy a korlátnak irányít neki.
Mindkét utóbbira tudunk konkrét példát az Akadálymentes Pécs adatbázisunk feltárása során.(Ha van kedvetek, keressétek meg az adatbázisban melyek azok, mert leírtuk! Annyit elárulunk, az egyik pécsi belvárosi bevásárlóhely, a másik mohácsi kulturális helyszín). https://peoplefirst.hu/
A Braille feliratok is sokszor kerülnek nem megfelelő helyre, sőt, esetleg fordítva. Ha pedig egy lift végre hangosan is bemondja az emeletet és egyéb információkat, na annak egyenesen a csodájára járunk. Pedig honnan a csudából tudhatná amúgy egy vak ember, hogy hányadik emeleten állt meg épp a lift??
(zárójelben: a 21.században, EU tagországban vagyunk…)


Egy nagy tábla, amely minden kikötőben látható, szinte belebotlasz. Nagy betűkkel rajta a felirat olaszul és angolul: assistenza, assistance és egy nagy nyíl, ami egy gombra mutat, melyet megnyomva jön a segítség fogyatékossággal élőknek. Mindez nagy, kiemelkedő betűkkel és Braille írással is.

Ha bármiféle segítség kellene: egy nagy tábla, amely minden kikötőben látható, szinte belebotlasz.

Nagy, egyértelmű tábla kitapogatható betűkkel és térképpel a kikötőről. Minden Braille feliratokkal is.

Braille feliratok minden kikötőben

London és Wales

(Pataki Veronika)
Azt mondhatom, rendesen odafigyelnek Londonban és Walesben is amerre én jártam az akadálymentesítésre. Persze ott sincs kolbászból a kerítés, Londonban például a Globe színház előtt szó szerint a falba megy bele a vakvezetősáv, a metró pedig sokkal kevésbé akadálymentes mint Budapesten, de bátran érdemes Nagy-Britanniában akadálymentes nyaralást, városnézést tervezni!
Persze útlevelet ne felejtsetek el vinni, mert Brexit van, ezért a reptéren is extra útlevél ellenőrzésre számíthattok.

Akkor kezdjük is a reptérrel.
A budapesti reptér egyre akadálymentesebb, már most is OK, de a további akadálymentes fejlesztésekről rendszeresen hírt is adnak a weboldalukon. Londonban én a Stansted-en szálltam le és fel, ott ugyanez a helyzet, csak rengeteg az ember, és megjegyzem, valahogy furcsamód sokan akarnak kerekesszékkel felszállni a gépre – de le már nem.

A metrózás Londonban már nem ilyen nagy élmény fogyatékossággal élőként. Látássérülteknek mindenhol taktilis jeleket találunk, ésszerűen használva, a metrómegállók közül azonban nagyon kevés akadálymentes. Kiszálláskor előfordul, hogy 20 centi magas hézag tátong a metró ajtaja és a peron között, ezt babakocsival sem igazán tudnám abszolválni nem ám kerekesszékkel. A metró maga iszonyú zajos, hangos, a gondolataimat nem hallottam, ráadásul nagyon meleg van, és nem is szép sem a szerelvény, sem a megállók (a Central Line-ról van szó).

Ha viszont az akadálymentesség magasiskoláját szeretnétek megtapasztalni, akkor Londonban a Tate Modern múzeumba menjetek el. Mindenre és mindenkire figyelnek. És ingyenes. Különösen követendő a mindenhol olvasható felirat, miszerint nem minden fogyatékosság látható!

A kiírásokkal, sima utakkal, parkolókkal, taktilis jelekkel sehol nem volt gond Wales-ben sem, Swansea, Mumbles és Cardiff is rendezetten akadálymentes. Igaz Wales-ben rá kell készülni a szokatlan nyelvre, a fogyatékossággal élő például Bobl Anabl.
Swansea-ben találtam építészetileg vagy inkább formatervezésileg remekmű lépcső-rámpát is.
A vásárcsarnok is akadálymentes, és mindenhol található akadálymentes WC. Ezt a szép szokást, miszerint alapszükségleteket is hadd elégíthessünk ki fogyatékossággal élőként, átvehetnénk mihamarabb!
Nagy kedvencem volt az akadálymentes, kisbusz-szerű taxi – welsh-ül Tacsi – amit erősen hiányolunk Pécsről. Vállalkozásnak sem lenne utolsó!
A közeli, világhíres Clyde Parkban is simán lehet gurulni, WC persze van mindenkinek, vagyis akadálymentes is. A nyilvános WC-k “national key”-vel működnek, vagyis egy saját kulcs nyit minden nyilvános akadálymentes WC-t. Szintén egy szép szokás, amit azonnal bevezethetünk.
Cardiff-ban, Wales fővárosában nem akadály a réges-régi vár sem. Mármint nem akadályos. Ennyit a “nem lehet akadálymentesíteni, mert műemlék”, kicsit már elkoptatott kifogásról.

Járdát látunk, egy magas kőfal mellett. A taktilis jelek egy kört írnak le és pont belevezetnek a falba. Hogy miért?? Tanakodtunk sokat, hogy talán később került oda a fal?? De akkor is úgy hülyeség ahogy van.

A Globe színháznál a falba vezető taktilis jelek

Vicces kis szobor emberke, körülbelül két embernyi magasságú. Hatalmas orra van, nagy szemei, kezét csípőre teszi. Ezt az emberkét "gurulj" feliratokkal és kerekesszékes ábrákkal látta el a művész, illetve jó kis sárga-rózsaszínre festette.

Kerekesszékes művész “emberke” szobra

A metro belsejében a megállókat jelző táblát fotóztam. Minden 5., 6. megállónál található kerekesszékes ikon, vagyis, hogy akadálymentes a megálló.

Itt látszik milyen kevés metrómegálló akadálymentes

Taktilis jelek közelről a metroban a beszállás előtt. Vastag, élénk színű vonal is jelzi a veszélyt. A beszálláskor azonban nagy szintkülönbség van, mintegy 20 centimétert kell lelépni a metrókocsiba.

Egy rossz példa a nagy magasságkülönbségre néhány metrómegállóban.

Csapóajtó szerű bejárat a metróba, sokkal szélesebb a babakocsival vagy kerekesszékkel érkezőknek, alatta taktilis jelekkel.

Metrobejárat, mindenkire gondolva

A Tate Modern bejárata. Hatalmas tér, sima talaj, színkontrasztok a talajon.

Tate Modern, egykori turbinagyár, teljesen akadálymentesen

Irányító tábla közelről, jel és szöveges magyarázatokkal minden egyes helyszínről, mi hol található és mi hogyan akadálymentes.

Tate Modern, közérthető feliratok és piktogramok

A liftnél egy feltűnő jelzés kerekesszékest, idős embert, botost, babakocsit ábrázoló ikonokkal és az említett elsőbbséget kérő szöveggel.

Kedvenc feliratom: Nem minden fogyatékosság látható

Mint egy vállfatartó, úgy vannak felakasztva mellmagasságban a könnyű székek. Innen lehet leemelni egyet és egyszerűen szétnyitni, mint egy horgász széket.

Vegyél a válladra egy könnyű széket, pihenj meg vagy csodáld a képeket a Tate Modernben

Régi kovácsoltvas korláton angol és welsh felirat arról hol parkolhatnak a fogyatékossággal élő látogatók a múzeum mellett.

Wales, parkolás egy múzeumban “Bobl Anabl”-ként is.

Réges régi vártorony, előtte egy feltűnő színű, magas tábla, rajta angolul és welshül hol található az akadálymentes bejárat.

A “nem lehet akadálymentesíteni, mert műemlék” csak kifogás.

Utcai rámpa és lépcső keveréke. Cikkcakkban halad fölfelé a rámpa a lépcsőn körbevonva. Jobbra-balra haladsz a kerekesszékkel vagy babakocsival, mindig kis pihenőket kínálva. Látványnak is szép.

Az utcai rámpa, építészeti,dekorációs és akadálymentesítési műremek

Kisbusz szerű taxi, nem kell összecsukni a kerekesszéket, egyből bele lehet gurulni vele.

Akadálymentes taxi, Wales

Balatonmária, a Regens Wagner zene füleimnek, a lelkemnek..

(Molnár Gyöngyi)
..hiszen testileg-lelkileg felüdít, ha elmehetek a magyar tengerhez, a Regens Wagner Közhasznú Alapítványhoz, Lakóotthonhoz és Vendégházhoz.

Mielőtt mindenféle élménybeszámolóba kezdenék szeretnék betekintést nyújtani ennek az Alapítványnak a történetébe:
A Regens Wagner Közhasznú Alapítványt 2000 júniusában a Bajorországban 1847 óta fogyatékkal élők szolgálatában működő „Regens-Wagner-Stiftung mit Sitz in Dillingen a.d. Donau” (www.regens-wagner.de) hozta létre. Az alapító Dél-Németországban tizennégy helyszínen gondoskodik fogyatékos személyekről. Másfél évszázados, sikeres munkássága garancia a magas szakmai színvonalon való magyarországi jelenlétére. Az alapító, mint célt, az értelmi fogyatékos személyek társadalmi integrációjának elősegítését határozta meg.

E cél megvalósítása érdekében létrehozta Balatonmáriafürdő központjában, közvetlen vízparti telken a Regens Wagner Otthont, melyben fogyatékos személyek otthona mellett nappali intézményt és vendégházat működtet. Az alapítvány, intézménye mellet, 30 vendégszobájának, és konferencia termének bevételeiből egészíti ki a tevékenységéhez szükséges forrásokat. Az ellátottak foglalkoztatását elsődlegesen a fogyatékos személyek üdültetésével kapcsolatos feladatokban határozta meg.

Az élmények színes tárházát tudnám felsorolni a balatoni a mostani balatoni nyaralásom során.

Ezen a helyen már háromszor jártam, kétszer teljesen akadálymentes környezetben szállásoltak el, a harmadik alkalommal pedig nem akadálymentes szobát foglaltam le, ahol a folyosó végén volt akadálymentes fürdőszoba, szaunával.
Az akadálymentes szárnyban 12 akadálymentes 2 ágyas szoba van, mindegyikhez akadálymentes fürdőszobát építettek. A bejárata fotocellás. Nincsenek küszöbök. A folyosó végén tágas közösségi tér található, oldalról megközelíthető hatalmas erkélyrésszel.

Az egész lakóotthonhoz és vendégházhoz óriási szépen megművelt park tartozik, amit a fogyatékossággal élő emberek művelnek meg.
Ebben az alapítványban az itt lakó sorstársak kézműves munkát végeznek, a kerti munkák mellett.

A rövid történeti áttekintésben már megemlítettem, hogy Balatonmáriafürdő központjában van ez a „fogyatékossággal élő emberek paradicsomának” nevezett csoda hely, amely közelében léptem-nyomon éttermek vannak.

A Balaton-part is akadálymentes, rámpa visz be vízbe és a szálló vendégek számára ingyenes.

Az üdülő kertjét látjuk, nagy füves parkkal. A parkban egy nagy fa alatt fából készült támlás padok és asztalok

Üdülő nagy kerttel

Egy szobabelsőt látunk, két egymás melletti, különálló ággyal, mellettük éjjeliszekrény. Szemben TV, asztal. A szoba modern, ízléses, kényelmes berendezésű, szőnyeg nincs, fapadló van. Az ágyak magasabbnak tűnnek a szokásosnál.

Kellemes, ízléses szobák

Egy kép a parkból. Hatalmas lapos, füves terület egész a Balatonig, itt-ott fákkal. A kép előterében egy sima betonkockás sportpálya-féle.

Park egész a Balatonig

Tornaterem is van, ezt látjuk a képen. Sima műanyagpadlós, középen egy trambulin, hátrébb egy pingpong asztal, néhány erősítő gép, a falakon bordásfalak.

Ha esetleg rossz idő lenne, lehet bent is sportolni

Az étterem is közösségi tér. Mindkét oldalon nagy asztalok székekkel, némelyik négyszemélyes, van amelyik több a nagyobb csapatoknak. Nagy tér, sima padlóval, a falak teljes mértékben üvegből készültek, rengeteg a fény.

Étterem és közösségi tér

Előtérben egy fa háttámlás pihenőpad. Mellette egy kisebb fülkében áll a szaunaszekrény, ebbe lehet belépni és izzadni :) A padló itt is sima csempe. Vakvezetősávot sehol sem láttunk eddig.

A szauna

Egy fürdőszoba belső, mely teljesen akadálymentesen felszerelt. Szemben kézmosó, mellette a WC, kapaszkodóval, emellett zuhanyfüggönnyel elválasztva egy szintén kapaszkodókkal, ülőalkalmatosságokkal felszerelt tusoló. A padló sima csempés.

Akadálymentes fürdők