Archívumok

Önálló életvitel nemzetközi találkozó Pécsen

Indeed nemzetközi projektünk nemzetközi találkozója ezúttal nálunk, Pécsen volt. Október 15-16-án szlovák, olasz és német partnereink látogattak meg bennünket a Balokány-ligetben a BeFogadó közösségi terünkben.

Intenzív két napunk volt, sokféle aspektusból közelítettük meg az önálló életvitel kérdését. Elsősorban most a magyar helyzetet szerettük volna bemutatni, kapcsolódva kérdésekkel, észrevételekkel, saját tapasztalatokkal a többi országból.

Amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy az első nap indításaként egyesületünk több tagja maga mesélt arról, milyen saját tapasztalatai vannak az önálló életvitelről. 
Oláh Balázs arról mesélt, miért döntött így, és milyen élmény volt nemrég a családból egy kis támogatott lakhatás közösségbe költözni. Rengeteg motivációt kapott az önálló élettől, hatalmas fejlődésen ment keresztül több hétköznapi tevékenységet illetően.
Molnár Gyöngyi saját lakásából költözik szép lassan egy kis támogatott lakhatás közösségbe. Egyelőre csak a hétvégéket tölti ott, de egyre többet szeretne a társakkal együtt lakni. Ő is új készségeket fedezett fel magában annak köszönhetően, hogy az önálló lakhatásban nincs ott a szülő, aki azonnal ugrik segíteni, elviszi az autóját szervizbe, vagy tankolni, mindent magának kell megoldani. Rájött, hogy képes rá, és nagyon élvezi.
Almádi Evelin arról mesélt, milyen saját lakásban élni egyedül, látássérültként. Ő teljes életet él nem látóként, dolgozik, sőt sportol, rendszeresen körbefutja segítséggel a Malomvölgyi-tavat, és a Balatont is körbebiciklizte tandem bicajon.
Kerekes Hildától arról hallottunk, hogyan éli meg azt, hogy korábban házasságban, saját lakásban élt, mostanra pedig visszaköltözött a szüleihez. Milyen nehézségek érik a munkakeresésben fogyatékossággal élőként, milyen tervei vannak, és mikkel kell szembenéznie.
Nagyon érdekes gondolatokat osztott meg velünk Makay Péter a másik oldalról. Péter olasztanárból lett személyi segítő. Úgy érzi, ő ugyanannyit kap, mint amennyit ad, feltölti energiával a munkája. Sok érdekes részletet megosztott a nemzetközi csapattal arról, hogyan működhet ma Magyarországon a személyi asszisztencia, kinek és hogyan tudnak segíteni. Jó sok kérdést kapott a többi ország képviselőitől.

Hallhattunk előadást a támogató szolgálatokról, ahol különösen az egyetem támogató szolgálata keltett érdeklődést.
Összefoglaltuk vendégeinknek milyen önérdekérvényesítő szervezetek működnek Magyarországon.
Beszéltünk a pécsi közösségi költségvetésről (“Dönts velünk!” ) mely szintén nagy lehetőség az önérdekérvényesítésre fogyatékossággal élők számára is, az úgy nevezett empowermentre.
Bemutattuk az Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált, melyet már 2016 óta szervezünk hatalmas országos érdeklődés mellett Orfűn.

Majd átbeszéltük a még előttünk álló projektfeladatokat.

Vetítettünk kisfilmeket, játszottunk kvízeket, a végén pedig egy közös bográcsozás keretében együtt főztünk lecsót, hadd tudják meg vendégeink milyen az igazi magyar konyha. 🙂

A projekt haladásáról rendszeresen beszámolunk Nektek a Facebook oldalunkon.
Az Indeed projektről olvassatok itt többet: https://peoplefirst.hu/blog-post/ndeed-ersamus-nemzetkozi-projekt/

Zárókonferencia összefoglaló “Járj a mi cipőnkben” projekt

Igen sikeres záró konferenciát tartottunk 2024. szeptember 27-én a “Járj a mi cipőnkben” nemzetközi projektünkről.
Óriási örömünkre, több, mint 40 résztvevő, számos európai országból és szervezettől volt kíváncsi az akadálymentes – ahogy mi jobban szeretjük, inkluzív – turizmusról és a Rejtett város Tor-Tour-aról tartott online konferenciára!

A konferencián nagyon sok érintett, fogyatékossággal élő ember adott elő, osztott meg saját történetet a turizmussal, saját utazással kapcsolatban. Ezért külön hálás köszönetünk mindenkinek.

A konferencia összefoglalója olvasható angol nyelven a projekt interaktív Platformján, de közzétesszük itt magyarul is a hír alján pdf és docx formátumban.

Kérjük csatlakozzanak a projekt Platformjához, tegyünk együtt az akadálymentes turizmusért a jövőben!
A Platform angol nyelven itt elérhető: https://hiddencity.eu/

A konferencia összefoglalója:
pdf: Konferencia összefoglaló HU
docx: Konferencia összefoglaló HU

„Járj a a mi cipőnkben” Visegrád projekt online zárókonferencia

Egy izgalmas online konferenciát tartunk szeptember 27-én 10.00-12.00 óra között. Témája: a Nemzetközi Visegrád Alap által támogatott projektünk eddigi eredményei, melynek célja a Rejtett város Tor-Tour-a projektünk mint legjobb gyakorlat átadása.

Megtudhatja, mi az az akadálymentes turizmus, és miért lesz ez nagyon fontos a közeljövőben.
Természetesen beszélni fogunk az egyedülálló, társadalmi érzékenyítő városi sétánkról, amely újdonság a turizmusban, és egyben üzleti lehetőség.
Hallhat a fogyatékossággal élő utazók saját tapasztalatairól.
És arról is hallani fog, hogyan kapcsolódhat be velünk a turizmusnak ebbe a szegmensébe.
Természetesen kérdezhet, hozzászólhat, mindenre válaszolunk.

Konferenciánk ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, regisztráljon egyszerűen ezen az angol nyelvű űrlapon: https://forms.gle/HqiaqwkNgEij9rza9

Hívja meg ismerőseit is, mert egy igazán egyedi témát és projektet mutatunk be. Várjuk a turisztikai szakemberek, önkormányzati dolgozók, fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselői, és mindenki más, a téma iránt érdeklődők részvételét.

Hadd mutassuk meg a konferencia programját, biztosak vagyunk benne, hogy tetszeni fog:

Konferencia program (1)

 

Szeptember 7-én Akadálymentes Turizmus Napja Orfűn

Immár 8. alkalommal rendezzük meg szervező partnereinkkel az Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált.
A jókedvű rendezvény célja az inklúzió, vagyis egymás megismerése fogyatékossággal élőként és épként, miközben egy remek napot töltünk el együtt, gyönyörű környezetben. Fogyatékossággal élő társaink közben olyan életre szóló élményeket próbálhatnak ki, melyeket amúgy nem.

Olvassatok a rendezvényről többet ide kattintva: https://akadalymentesnap.hu/

Találkozzunk szeptember 7-én Orfűn a Nagytónál és legyenek találkozások!

A programplakátot látássérült követőink leírással is elolvashatják itt: https://akadalymentesnap.hu/2024/09/01/programplakat-2024/

Utolsó Rejtett város study tour Csehországban

A Rejtett város Tor-Tour-ánkat legjobb gyakorlatként bemutató, az International Visegrad Fund által támogatott projektünk fontos szakaszához érkezett. A People First Közhasznú Egyesület által kitalált, és évek óta fejlesztett Rejtett város Tor-Tour-a szakmai anyagából online tréninget tartottunk lengyel és cseh partnereinknek. Majd ők kidolgozták saját változataikat, melyeket study tour/szakmai találkozók keretében látogattunk meg, hogy tanuljunk egymástól. Az első szakmai bemutató Pécsen zajlott, majd Lengyelországban Poznanban néztük meg a lengyel változatot, és most augusztus 19-21-én a csehországi Vrchlabiban láttuk a cseh Rejtett város variációt.

Fantasztikus figyelni, ahogy három teljesen különböző adottságú városban, három teljesen más szemléletű Rejtett város érzékenyítő belvárosi séta valósul meg. A magyar változatot már ismerhetitek, reméljük sokan részt is vettetek már egyiken. Ha még nem, keressetek bennünket, vállalati, céges csapatépítésnek, iskolai foglalkozásnak, vagy rendhagyó pécsi sétának az ismerősökkel a legjobb ajánlat! Itt kereshettek minket ez ügyben: info@peoplefirst.hu

Poznan sokkal nagyobb város, mint Pécs, itt nehéz lenne egy kört leírni a belvárosban egy Rejtett város Tor-Tour-ával, meg kell választani az útvonalat. Viszont éppen ezért itt többféle útvonal változatot is érdemes kínálni. A gyönyörű, turisztikailag igen népszerű városban vannak akadálymentességi kihívások, így itt érdemes a közeljövőben a városvezetést bevonni és együtt dolgozni ezeken.

Vrchlabi hegyi kisváros, különleges geológiai környezetben, amit itt mindenképpen érdemes beépíteni egy Rejtett város projektbe. Akár külön variációként akadálymentes túrákat is lehet szervezni, a helyi nemzeti park igazgatóság úgy tűnik vevő rá. A kisváros megint más adottságokkal, újfajta élményeket kínál, és itt is bőven van még mire felhívni a döntéshozók, a nyilvánosság figyelmét.

A “Járj a mi cipőnkben” nevű közös V4 projektünk következő fontos állomása egy a közeljövőben tartandó zárókonferencia lesz, melyen beszélünk az akadálymentes turizmus fontosságáról, ismertetjük a projekt eredményeit, és kiszélesítjük a partnerséget, melyhez a projektben létrehozott interaktív Platformunkon keresztül várjuk szeretettel a csatlakozni kívánókat. Ha szeretnél részt venni a projekt lezárását jelentő online kiskonferencián, és beszélsz angolul, már most jelezheted nekünk, örömmel várunk: info@peoplefirst.hu.

Kövess minket tovább és csatlakozz hozzánk az akadálymentes turizmus fejlesztésében!

A CODE projektünk első hírlevele

Az egyik igen izgalmas nemzetközi projektünkben elindultak a fontos kezdő lépések. Ez a különleges projekt minden bizonnyal nagy segítséget jelent majd a fogyatékossággal élők számára.

A CODE projektünk a bankszektor, a pénzügyi szolgáltatások akadálymentesebbé tételét célozza. A szokatlanul széles nemzetközi partneri együttműködés célja, hogy e szektorban is megvalósulhasson a társadalmi inklúzió, és minél inkább bevonódhassanak a fogyatékossággal élők e területen is.

A mellékelt első hírlevelünkben erről olvashattok nagyon röviden.
Kérünk vegyétek komolyan a végén található felhívó mondatokat is:
-kövessetek minket,
-osszátok meg velünk saját ötleteiteket, kérdéseiteket a témában,
-és változtassunk együtt! 🙂

A CODE projekt első hírlevelét ide kattintva olvashatjátok:
HU CODE Hírlevél 2024 Július

A CODE projektről itt a weboldalunk Projektek menüjében olvashattok a hírlevélnél kicsit többet: CODE Erasmus+ nemzetközi projekt – People First

A “Rejtett város” Poznanba ment!

A International Visegrad Fund által támogatott “Járj a mi cipőnkben” projektünk keretében a People First Egyesület által kidolgozott és évek óta tartott Rejtett város Tor-Tour-ánkat mint legjobb gyakorlatot adjuk át cseh és lengyel partnereinknek. Képzési anyagot írtunk és online tréninget tartottunk, majd partnereink kidolgozták saját módszertanukat, és most már az eredményeket láthatjuk.

2024 július 15-17 között a Fundacja Sowelo partnerünk Poznanban mutatta meg milyen remek lengyel Rejtett város túrát dolgoztak ők ki. Nagyon tetszett a szervezés, gyönyörű a város, élvezetes volt a vezetés egy látássérült túravezető által.
Sajnos maga a város időnként komoly nehézségeket támasztott számunkra kerekesszékkel, de ez is egy újabb kihívás és egyben lehetőség a helyi civil szervezeteknek hogy összefogjanak az akadálymentesítésért.

A poznani Rejtett város túrát követően egy szakmai meetingen kiértékeltük a sétát, javaslatokat tettünk annak fejlesztésére. Megterveztük a következő study tourt Csehországban a European Youth Centre Břeclav partnerünknél. Ezúttal ismét egy teljesen más város, másféle adottságait figyelembe vevő Rejtett város túrát fogunk élvezni 2024 augusztus 19-21 között Vrchlabiban. Alig várjuk, hogy a cseh változattal is megismerkedhessünk!

A study tour harmadik napján a poznani akadálymentes turizmus részeként a Brama Poznania múzeumba látogattuk. Az interaktív múzeumot mindenkinek ajánljuk aki arra jár. Nemcsak nagyon élvezetes, de teljesen akadálymentes, mindenkire gondoltak.

Izgalmas és nagyszerű ez a projekt, öröm átadni valamit ami egyre jobban működik nálunk Pécsen. A Rejtett város Tor-Tour-a speciális, kiváló formája a társadalmi érzékenyítésnek. Elvünk ugyanis hogy ne csak beszéljünk az akadálymentesítés fontosságáról, hanem mutassuk meg.

Olvass többet a “Járj a mi cipőnkben” projektünkről itt: https://peoplefirst.hu/…/jarj-a-mi-ciponkben…/

Ha szeretnél részt venni a projekt lezárását jelentő online kiskonferencián 2024 szeptember 20-án, és beszélsz angolul, már most jelezheted nekünk, örömmel várunk (info@peoplefirst.hu).

A People First Egyesület Rejtett város Tor-Tour-ájáról itt olvashatsz, sőt meg is rendelheted. Csapatépítésnek, iskolai foglalkozásnak, ismerősöknek speciális Pécs-városnézésként a legjobb ötlet: https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/ 

Lapozgassátok végig a képeket a Facebook oldalunkon, nagyon érdemes!

Indeed projekttalálkozó Zilinában/Szlovákiában

Felemelő és motiváló  érzés, amikor egy szakmai találkozó nemcsak hasznos, hanem kellemes is!
Az önálló életvitelről szóló Indeed nemzetközi Erasmus+ projektünk újabb személyes találkozóján, Zilinában rengeteget tanultunk a szlovák önálló életvitel lehetőségeiről, elért eredményeiről és tervezett fejlesztéseiről, köszönhetően partnerünknek, a Land of Harmony-nak. A szervezet központja két önálló lakhatást lehetővé tévő, támogatott lakást is magában foglaló épület. Ennek kellemes kertjében üldögélve ismerkedtünk a szervezettel, a lakókkal, a szervezet dolgozóival és önkénteseivel.

Nagyon érdekes volt később a látogatás a városházán, ahol a polgármester úr és alpolgármester úr üdvözölt bennünket, külön kiemelve, hogy az akadálymentesítésben a más országokkal való tapasztalatcsere rendkívül hasznos számukra. Az akadálymentesítéssel egy külön csapat foglalkozik, építész, szociális, és közlekedési szakembereket összefogva. Építész szempontból a történelem és a jövő összekapcsolása a cél, egyik fő feladatként az akadálymentesítést megjelölve. Fontos, hogy nem külön a fogyatékossággal élőknek terveznek akadálymentes tereket és középületeket, hanem inkluzívan, vagyis mindenkinek együtt, bevonva a lakosságot, a felhasználókat is. Rehabilitációs szakmérnökök Szlovákiában nincsenek, itt minden építész elsajátítja az egyetemes tervezést.
Szociális szempontból meglepő és örömteli volt hallani, hogy a 80000-es lélekszámú városban 36 önkormányzati tulajdonú, bérelhető, akadálymentes lakás áll rendelkezésre. És mind használatban is van.
A közlekedésre is igyekeznek odafigyelni, bár ottjártunkkor a járdákkal gyakran volt gondunk kerekesszékkel, és több épületbe nem jutottunk be a lépcsők miatt.

A személyi asszisztencia ügynökségnél tett látogatás során láttuk, hogy rengeteget szerveznek, dolgoznak a fogyatékossággal élők segítéséért – mindössze két fővel. A személyi asszisztencia Szlovákiában nagyon jó úton halad, de még nem érte el teljes mértékben a célját. Alulról jövő kezdeményezésként érték el 1998-ban a jogi szabályozást. Több szempont figyelembevételével (pl. aktivitás, gyerekszám, szociális körülmények, munkahely megléte) lehet kérni személyi asszisztens segítségét, ami egy nap 20 órát tehet ki egy asszisztens részéről. A támogatásnyújtás sokrétű: önellátás segítése, higiénia, mozgatás, etetés, bevásárlás, házimunka, oktatási-, sport- és kulturális tevékenységek, kommunikáció, betegápolás, a szabadidő és nyaralás megszervezése, gyerekek iskolába szállítása, és úgy nevezett stand by, vagyis készenléti ügyelet. Létezik adatbázis a kliensekről és az asszisztensekről is, illetve mindkettejük igényeiről, elvárásairól, vállalásairól. Kirándulásokon, közös főzéseken zajlik a tapasztalatcsere, külön klub nincsen az asszisztensek számára.
A személyi asszisztens azonban sajnos Szlovákiában sem önálló munka.  Létrejön ugyan szerződés a fogyatékossággal élő és az asszisztens között, egy minimális TB-t az állami fizet és adókedvezményben is részesülnek egy bizonyos óraszám ledolgozása fölött. Ám kevés a kereset, leginkább a személyes motiváció miatt állnak asszisztensnek az emberek, így általában másodállásként vállalják ezt a munkát. Az ügynökség kampányokat szervez az egyetemeken, szemináriumokat tart, és a munkaügyi hivatallal is együttműködnek átmeneti megoldásként kínálva ezt a lehetőséget munkanélkülieknek. 

Nagy kedvence lett a nemzetközi csapatnak az Új Zsinagóga, amely kulturális térként működik. Itt hallhattunk  beszámolót a Jasidielna (Jolly workshop) inkluzív fesztiválról. A Zilinában 25 éve minden évben megrendezett színes, kulturális, nemzetközi fesztiválon fellépnek és önkénteskednek fogyatékossággal élők is. Lenyűgöző volt hallani azoknak az önkénteseknek a máig tartó lelkesedését, akik 15, 17 évesen kapcsolódtak be először a fesztiválba, és most 50 évesen jogászként, civil szervezeti vezetőként támogatják tovább. Egy ilyen fesztivál a legjobb lehetőség  arra, hogy a középiskolás fiatalok önkéntesként közvetlen tapasztalatot szerezzenek a fogyatékosságról.

A két napos meeting végén, visszatérve a kertbe, együtt értékeltük tapasztalatainkat a Land of Harmony fogyatékossággal élő önkénteseivel. Nehéz szívvel mondtunk búcsút a szép Szlovákiának. Szerencsére minden hónapban meetingelünk online, a munka folytatódik, és októberben újra találkozunk személyesen, ezúttal Pécsen/Magyarországon a People First Közhasznú Egyesület vendégeként.

Az Indeed projektről bővebben itt olvashattok: !ndeed Erasmus+ nemzetközi projekt – People First

 

Újabb lépések Pécs akadálymentessége felé

Több megkeresést is kaptunk, hogy segítsünk Pécs fontos helyszíneit mindenki számára elérhetővé tenni. Nagy élmény volt ismét tenni akaró emberekkel találkozni, hasznos megbeszéléseket folytatni, és biztosan tudni, hogy megint haladunk az akadálymentesebb környezet felé. Ami ne felejtsük el, MINDENKINEK JÓ!

2024. június 6-án délelőtt a Pécs-Pogány Repülőtéren várt minket Dragovácz Márk ügyvezető igazgató úr, aki már többedszer jelezte, hogy szeretné még akadálymentesebbé, befogadóbbá tenni mindenki számára a repteret. Az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban is olvashatjátok a reptérről a leírást (kattintsatok ide: https://peoplefirst.hu/…/akadaly…/pecs-pogany-repuloter/).
Ezúttal Kakusziné Tamasy Ildikó egyesületünk tagja, rehabilitációs szakmérnöke egyenesen Szegedről érkezett, hogy segítségét nyújtsa ebben. Örömünkre csatlakozott hozzá a Vakok és Gyengénlátk Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete elnöke Ballai Anna Mária.
Az akadálymentes változásokat kövessétek az adatbázisban!

A várhatóan mindkét fél részéről gyümölcsöző felmérést egy hasonlóan izgalmas találkozó követte. A pécsi Apollo Moziról tudják sokan, hogy nemcsak moziként üzemel, hanem nagyon érdekes közösségi események is zajlanak a kedves és kellemes térben. Ám a műemlék épület emeletén található művészmozi nem akadálymentes. Varga Gabi, a mozi vezetője ezt szeretné most megváltoztatni, és mindenki számára elérhetővé tenni ezt a jó kis helyet. Nagyon dolgoztunk rajta, de Ildikónak itt bizony nehéz dolga van.

Késő délután a Pécs Városi Civil Keret 2024 pályázatunk projektindító megbeszélését tartottuk meg. E projektnek eredményeként újabb 5 helyszínt találtok az év végégig az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban, köszönhetően a feltáró teamnek: Evelinnek, Hildának, Krisztának, Gergőnek, Robinak, az adatbázis fenntartásáért felelős Zolinak és a pályázó/koordináló/adatfeltöltő Veronikának.