Archívumok

Elindult a “Járj a mi cipőnkben” projekt tréningje

Tegnap, azaz 2023. november 7-én elindult a Nemzetközi Visegrad Fund által támogatott “járj a mi cipőnkben” projektünk online tréningje.

A nemzetközi tréning célja, hogy lengyel és cseh partnereinket felkészítsük hasonló speciális, közvetlen társadalmi érzékenyítő forma használatára, mint a People First Egyesület Rejtett város Tor-Tour-ája. (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)
Meggyőződésünk ugyanis, hogy sokkal nagyobb hatást érünk el az akadálymentesítés iránti  társadalmi érzékenyítésben, ha nemcsak beszélünk róla, hanem egyszerűen megmutatjuk. Ha velünk együtt élhetik át a Rejtett város Tor-Tour-a résztvevői milyen megküzdeni az akadályokkal turistaként, városlakóként. Ha kipróbálják az eszközöket (kerekesszéket, fehér botot), ezzel egy kicsit magát az “akadályosított” életet is.

A tréninget a People First tapasztalt szakemberei tartják, háromszor találkozunk online lengyel és cseh partnereinkkel. Az első alkalommal az akadálymentes turizmus, a projekt hatásai, és a jó gyakorlatok szerepe a civil társadalomban voltak a témák, utána pedig egy jót beszélgettünk.
A People First részletes tananyagot is készített a résztvevőknek, mely segítségével még inkább elmélyedhetnek a témákban.

Még kétszer találkozunk online, majd a projektkidolgozás szakasza jön, amit a három országban a study tour-ok követnek.

A “matricás” team újra munkában

Újabb akadálymentes helyszínek kerülnek be rövidesen az Akadálymentes Pécs Adatbázis-unkba!

Pazar díszletek között tartottuk ma a BeFogadó közösségi terünkben az Akadálymentes Pécs Adatbázisba újabb helyszíneket feltáró team felkészítő tréningjét. Halloween lévén pókhálók alatt, tökök társaságában beszéltük át a Módszertant, a feltárandó helyszíneket, a felkészülést.

A Pécs város által kiírt Pécs Városi Civil Keret nyertes pályázatunknak köszönhetjük azt a (sajnos csak kis) összeget, melyből újabb helyszínekkel gyarapíthatjuk az Akadálymentes Pécs Adatbázist. Adatbázisunk továbbra is egyedülálló az országban, csak Pécsen létezik a városi valóban (!) akadálymentes helyszíneket ingyenesen, magyar és angol nyelven bemutató profi adatbázis.

A rövid projektidő alatt négy újabb helyszínt fognak feltárni fogyatékossággal élő szakértő tagjaink: Evelin, Hilda, Kriszta, Gergő. Hogy az adatbázisban még jobban eligazodjatok, erről zseniális IT szakértőnk, Zoli gondoskodik.

Hogy mi lesz a négy újabb helyszín? Olyan helyek, melyeket Ti javasoltatok nekünk. Melyekről szeretnétek tudni, hogy fogyatékossággal élőként, idősként, babakocsisként, átmeneti sérültként bejuthattok-e oda.

Kövessétek a Facebook oldalunkat, hamarosan kiderül melyek azok!

Köszönet az 1%-otokért!

Hálásan köszönjük, hogy 2023-ban még többen gondoltatok ránk adótok 1%-ának felajánlásakor!
Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat, és legyünk a gondolataitokban mindig. 🙂
Idén is az akadálymentesítésre, a fogyatékossággal élő emberek életének jobbítására fordítjuk!

 

Divatbemutató fogyatékos modellekkel

A Stílus mindenkié!

Ezzel a címmel fergeteges divatbemutatót láthatott a pécsi közönség 2023. szeptember 9-én a Szabadkikötőben! Fogyatékossággal élő modellek mutatták be pécsi üzletek, divattervezők ruháit.

A Szabadkikötő teljesen megtelt, ha a csillárról nem is, de a lépcsőről biztosan lógtak az érdeklődők, mintegy 80 kedves ember tapsolta, éljenezte végig az eseményt. De jó volt ott lenni, és büszkén figyelni a modelleket, akik bátran, lazán, mosolyogva mutatták meg mennyire gyönyörűek és ügyesek. Nem volt hiány humorból, gag-ekből sem.

Természetesen mi különösen büszkék voltunk egyesületi tagjainkra, Kerekes Hildára, Molnár Gyöngyire, Koltai Krisztinára, Almádi Evelinre és Dudás Zolira, hogy ezt az oldalukat is megmutatták. És még hogy!

A Stílus mindenkié! egyedülálló divatbemutató szervezésében, az ötletelésben több pécsi civil szervezet, Nagy Izabella stílustanácsadó, Balogh Klára szociális munkás ötletgazda mellett a People First Egyesület is kivette részét. A szervezésben hatalmas szerepet játszott Kerekes Hilda elnökségi tagunk, akire ezért külön is büszkék vagyunk.

Hálás köszönet részünkről is a támogatóknak, hogy ezt az ingyenes rendezvényt támogatták ruhával, étellel, itallal, és sok szeretettel!
Ruha Otthon, Zora Fashion, Bella Napoli használtruha Pécs, Karácsony Andrea – Couture Collection, Nova Luna Couture,Inanna Wedding, Gangel Benjamin Férfiszabósága, a gyönyörű sminkeket és csodás frizurákat Bánusz Ágota, Radnóti Kinga, Fődi Brigitta, Udvari-Szabó Ildikó készítették, az isteni sütiket az Akli Krisztina Desszertműhely-nek, a finom borokat a Hetényi Pince-nek, az ízletes sajtokat a Káca Tanya-nak köszönhetjük. A helyszínt a Szabadkikötő biztosította. Ha követtek minket a Facebook oldalunkon, akkor nemsokára pedig szuper fotókat láthattok Gál Violától és videókat Földesi Mihálytól. (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun)

Mindenki ingyenesen ajánlotta fel támogatását, sőt néhány ruhát a fellépők végül megkaptak ajándékba! Erre szavaink sincsenek, csak a hála.

Rövid tudósítás a PécsTV-től:
https://www.youtube.com/watch?v=eY061c1nLD4&t=349s

Akadálymentes Turizmus Napja 2023

Idén is lesz Akadálymentes Turizmus Napja fesztivál Orfűn, még ha meg is csúszott a szervezés.

Az alapinformációk:

📌Szeptember 2-án, 10.00 és 16.00 óra között rendezzük meg a VII. Akadálymentes Turizmus Napját
📌Helyszínek idén csak a Sziget és Medvehagyma Ház. A Sporttábor csak a motorozáshoz áll rendelkezésre.
📌Élmények lesznek, hát hogyne lennének, méghozzá:
vitorlázás, motorcsónakázás
horgászat
motorozás
autóvezetés
lovaglás, lovaskocsikázás
sárkányhajózás

📌Szervezők: Orfűi Önkormányzat, Gyeregyalog.hu Egyesület, People First Közhasznú Egyesület – Pécs, Sárkányfészek Alapítvány és az Orfűi Turisztikai Egyesület

A részleteket az esemény Facebook oldalán találjátok folyamatosan: https://www.facebook.com/turizmus.akadalymentes

 

Új akadálymentes funkció a Google Maps-en, de….!

A Google Maps világszerte több mint 40 millió helyszín akadálymentességéről tárol információkat, beleértve a tömegközlekedést, nevezetességeket és az éttermeket.

E hatalmas mennyiségű információra épülő új funkció segíthet a mozgáskorlátozottaknak utazásaik megtervezésében azáltal, hogy ellenőrzi, hogy az általuk meglátogatott helyszínnek van-e akadálymentes bejárata. Ez többek között hasznos lehet babakocsit toló szülőknek vagy bőröndöt cipelő utazóknak is.
De hangsúlyozzuk, EZ CSAK A BEJÁRATRA VONATKOZIK!

A Google 2023 májustól alapértelmezés szerint mindenki számára láthatóvá tette ez az új funkciót abban a formában, hogy a felhasználók kerekesszék ikont láthatnak azoknál a helyeknél, ahol megközelíthető bejárat van.
Ugyanez az ikon szerepel áthúzással ott, ahol nem található akadálymentes bejárat, illetve nincs jelölés, mert nem érkezett információ.

Az információkban a Google a helyi idegenvezetők önkénteseitől, a vállalkozásoktól és a mindennapi felhasználóktól származó közösségi hozzájárulásokra támaszkodik a funkció működtetéséhez. Jelenleg a bejáratok akadálymentességén kívül egyéb információ csak az egyes véleményekből szűrhető ki.

Hogyan juthatsz több hasznos akadálymentességi információhoz egyes helyszínekről?
A People First Egyesület az országban egyedüliként hozott létre egy adatbázist, amely a Google Maps új funkciójánál is hasznosabb eszköz lehet a Pécsre és környékére látogatók, illetve a helyiek számára.
Az Akadálymentes Pécs adatbázisunkban az egyesületünk szakértő tagjai által feltárt, valóban akadálymentes pécsi helyszíneket találod, alapos leírásokkal, fotókkal. Fogyatékossággal élő és ép tagjaink helyszíni szemléje kiterjed éttermekre, kávézókra, hotelekre, turisztikai látnivalókra, boltokra, kulturális és sport objektumokra, templomokra, közintézményekre, nyilvános WC-kre, turistautakra.
Mi nemcsak a bejáratot mutatjuk meg, hanem a belső terek használatát, a megközelítést, a weboldal használhatóságát és még sok mindent. Fedezd fel az adatbázisunkat itt: https://peoplefirst.hu/helyszinek/

Újabb lehetőség saját problémáid megoldására

Nagyon ajánljuk figyelmetekbe a napokban elindult újabb lehetőséget, mellyel a Titeket érintő problémákat saját magatok kezébe vehetitek. Akár akadálymentesítési bejelentésekben is jól használható!

Egy országosan régóta sikeresen működő civil kezdeményezés Pécsen is elérhetővé vált.
ELINDULT A PÉCSI JÁRÓKELŐ
Találj és jelents be egy problémát!

Önkéntes pécsi ügykezelők kötik össze a városlakókat az önkormányzattal és közműszolgáltatókkal, hogy megoldódjanak a zavaró közterületi problémák.

A jarokelo.hu egy megoldásközpontú és átlátható civil ügyfélszolgálat, amelynek célja, hogy bejelentéseivel bárki hozzájárulhasson a környezetünk minőségéhez, hogy a lakóhelyünk tisztább, rendezettebb, biztonságosabb és szebb legyen.

A szolgálat 2012 óta működik, évente mintegy 6000 ügyet oldanak meg. Az Emberség Erejével Alapítvány és a Járókelő partnerségben működteti a pécsi felületet. A városlakóknak szóló közterületi hibabejelentő oldal népszerűsége az egyszerűségében rejlik.

a Járókelő oldalán pedig akár rögtön ügyet is lehet bejelenteni: https://jarokelo.hu/

 

Mennyire akadálymentes a nyaralásod??

Épp indulóban?
Vagy még kicsit későbbre halasztod?

Itt a közelben, vagy messzire mész?🛸

☝️Kérünk ÍRD MEG NEKÜNK, MENNYIRE VOLT AKADÁLYMENTES A NYARALÁSOD?

Kitesszük az egyesületünk Facebook oldalára, hadd tudja meg sok mindenki hova érdemes, hova lehet és hova inkább mégsem kell elindulni AKADÁLYMENTES NYARALÁSRA!

Küldj egy rövid (de tényleg) beszámolót✍️, és néhány képet.📸

📧Ide várjuk a nyaralós élmény beszámolókat:
info@peoplefirst.hu

Az amerikai nagykövet úrral ebédeltünk

Óriási megtiszteltetésben volt része egyesületünknek 2023. április 17-én.
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete pécsi látogatása során civil szervezetekkel is találkozott. A munkaebéd során a People First Egyesületnek is lehetősége volt bemutatkozni és röviden eszmét cserélni nagykövet úrral a civil élet lehetőségeiről.

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a holland nagykövet asszony után az amerikai nagykövet úr is Pécsre látogatott, hogy megismerhesse a Baranyában élő magyarok nézőpontját. David Pressman úr kifejezte elkötelezettségét, hogy továbbra is sokat utazzon az országban, és ezáltal minél több véleménnyel találkozzon.  

Ahogy nagykövet úr fogalmazott: “Csodálatos volt időt tölteni azokkal a legkülönfélébb helyi közösségi szervezetekkel, amelyek keményen dolgoznak azért, hogy lehetőségeket biztosítsanak különböző társadalmi hátterű magyarok számára.”

Bővebb híradás a látogatásról itt olvasható: David Pressman baranyai látogatása

Már 85 helyszín az akadálymentes adatbázisunkban!

Egyesületünk 2018 óta tárja fel fáradhatatlanul Pécs és közvetlen környéke valóban akadálymentes helyszíneit. A 12 kategóriában csokorba szedett helyszínekről leírjuk amit láttunk, sok-sok fényképpel illusztráljuk, térképen mutatjuk hol található pontosan, megadjuk az elérhetőségeket további információk beszerzéséhez. Mindezt magyar és angol nyelven egyaránt.

Mára 85 helyszínt mutattunk be, hogy könnyebb legyen akadálymentes helyszínt találni az itt lakóknak és az ide érkezőknek.

Teamünk módszertan alapján, szakmai tréningekkel felvértezve végzi a munkáját.

Minden információt megtalálsz az adatbázisról itt a weboldalunkon az Akadálymentes Pécs menüpont alatt.

Az Akadálymentes Pécs Adatbázist ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre az akadálymentes helyszíneket keresőknek. Ingyenes az egyes helyszínek számára is a feltárás. Mindez azonban természetesen nekünk pénzbe kerül. Megköszönjük, ha támogatod hiánypótló munkánkat, akár a weboldalunkon található ADOMÁNYOZOK gombon keresztül, tetszőleges összeggel. Vagy az SZJA 1%-od felajánlásával: adószámunk 18027158-1-02 ❤️