3. városi Civil Fórum

A pécsi városháza Mikulás napra, 2023. december 6-ára időzítette a 3. Civil Fórum összehívását.

A Civil Fórumok célja, hogy a város vezetése és a városban, a városért dolgozó civil szervezetek aktuális információkat kapjanak az önkormányzattól, jelezzék igényeiket és beszélgessenek.
A Civil Fórumok rendszeres összehívásának igénye a 2021-ben létrejött városi Civil Koncepció egyik eredménye, melyet az önkormányzat és a civil szervezetek közösen fogalmaztak meg annak érdekében, hogy ezentúl gördülékenyebben, szorosabban együttműködhessenek.

A jelenlegi 3. Civil Fórum témái a Pécs Városi Civil Keret és a Dönts velünk! részvételi költségvetés voltak.

Pécs Városi Civil Keret tavaly jött létre, szintén a civil szervezetek igénye alapján. Lényege, hogy a város különítsen el egy összeget, melyből pályázat útján támogatja a városi civil szervezetek programjait.
Ezt idén megelőzte egy rendkívüli rezsitámogatás nyújtása civil szervezeteknek, szintén pályázat útján.
A Pécs Városi Civil Keretre (PVCK) végül 50 millió Forint állt rendelkezésre. 95 pályázat érkezett be, ebből 57 szervezet kapott támogatást, jellemzően mindannyian a felét annak, amit kértek. Ennek oka a városháza indoklása szerint, hogy minél több szervezet részesülhessen támogatásban. Így azonban a legnagyobb összegű támogatás 400.000 Ft volt. A People First Egyesület is mindössze 300.000 Ft-ból valósítja meg az Akadálymentes Pécs Adatbázisba újabb helyszínek feltárását.
Hozzászólásokban kérték a civil szervezetek, hogy jövőre korábban kerüljön kiírásra a pályázat és sokkal gördülékenyebben zajlódjon a döntés és szerződéskötés, mely idén nagyon megnehezítette a civil szervezetek munkáját. Kérték továbbá, hogy hozzon létre a város erre egy online felületet és ne kelljen papíralapon is benyújtani a pályázatot.

Dönts velünk! részvételi költségvetésbe idén Pécs is bekapcsolódott több magyarországi város után. A példaértékű kezdeményezés célja, hogy maguk a városlakók dönthessenek egy bizonyos összeg felett, hogy abból milyen városi fejlesztéseket kívánnak megvalósítani.
Természetesen az első év okozott kisebb, és főleg nagyobb döccenőket, de a folyamat elindult és folytatódni fog, ami miatt büszkék lehetünk a városunkra.

Az említett 2021-es Civil Koncepcióban lefektetett együttműködési alapelvek megvalósulása sajnos már nehezebben halad. 2023 április óta egy nagy civil ernyőszervezet látja el a Civil Koncepció koordinálását. A vállalt tevékenységek egyike sem valósult azonban meg az elmúlt két évben, ami sok civil szervezet számára demotiváló.
Ezek:
– Civil Portál létrehozása, mely híreket szolgáltat(na) civileknek és civilekről.
– Szakmai munkacsoportok létrehozása civil szervezetek részvételével Esélyegyenlőségi, Demokráciafejlesztő és Klíma/Zöld témákban.
– Civil Adatbázis létrehozása, melyre minden civil szervezet regisztrálhat. Kiváló partnerkeresési lehetőség (lenne) egymás számára és az önkormányzat is tudhatná kihez forduljon. A regisztrált szervezetek rendszeresen pályázati lehetőségekről informálódhatnak a várostól, és a PVCK-ra is csak a regisztráltak pályázhatnának.
– Pécsi Civil Napja, bemutatkozási, kitelepülős egynapos színes program.

Mindezekre továbbra is várunk és erősen reméljük, hogy 2024-ben megvalósulnak.

Fontos zárótémája volt a Civil Fórumnak az EU által bevezetett ESG, a nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalási kötelezettsége. Ennek megismerésére a városháza ígéretei szerint képzést rendez a pécsi civil szervezeteknek. Nagyon várjuk, ez egy izgalmas téma lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük