Köz-hasznosabban. Beszámoló 2023-ról

Legfontosabb történésünk 2023-ban, hogy egyesületünk közhasznú jogállású lett. Hogy ez miért jelent nagy változást? Egyrészt mert ezentúl számos (szerintünk izgalmas) tevékenységünket kinyitjuk “a köz felé”, vagyis nem csak tagjainknak kínáljuk. Másrészt számos pályázati lehetőség nyílik meg így újonnan előttünk. És harmadrészt egy közhasznú szervezetet támogatni több szempontból alkalmasabb egy cégnek, vállalatnak. Reméljük ez utóbbira 2024-ben újszerű keretek között lesz mód. Már dolgozunk rajta – persze ezt sem egyedül, hanem partnerségben. 

A partnerségben gondolkozás nem változott, sőt erősödött bennünk. Nem könnyű ma civil szervezetként dolgozni, helyt állni a társadalmi-gazdasági környezetben. Ha összefogunk akkor mégis sokkal több eredményt, nagyobb célcsoportot, erősebb hatást érhetünk el. 

Nemcsak fenntartjuk magunkat, de stratégiákat építünk, pályázunk, növekszünk, erősödünk. 2023-ban vettünk egy nagy levegőt és először pályáztunk önállóan nemzetközi projekt megvalósítására, melynek koordinátorai is mi vagyunk. Komoly feladat, sok új tapasztalat, ismét remek új partnerségek. 

Tagjaink felé egyre erősebben igyekszünk kommunikálni, hogy saját területüknek ők a legjobb ismerői, nem mások. Nem kívülről jövő megoldásokra kell várniuk, hanem saját maguknak kell kezdeményezniük, kapcsolódniuk, tenniük életük, környezetük jobbá tételében.
Erre Pécsen szerencsére példaértékűen sok lehetőség adódik. Akár hathatós beleszólásra az önkormányzat ügyeibe, akár közösen meghatározható célokra, közösen elkölthető pénzösszegekkel. Akár rendszeres találkozókra más szervezetekkel, szakértőkkel, városi vezetőkkel. Akár bejelentési lehetőségre problémákról vagy a város akadálymentesebbé tételére.
És ott van az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, tevékenységünk központja, mellyel sokat segítünk Pécsről, Magyarországról és a külföldről érkezőknek a tervezhetőségben, az akadálymentes turizmusban.
Éreztük az általános passzivitást mi is ebben az évben. De az Ember az első, így tovább gördülünk, és csináljuk azt, amit már jól tudunk. 

Miket is tevékenykedtünk 2023-ban, néhány számmal mutatva, ahogy szoktuk:

  • 8 pályázatot írtunk vagy vettünk részt megírásukban. Ezek nagy nemzetközi és kisebb hazai pályázatok egyaránt. Ebből 4 nyert, 1 még várja az eredményt. 
  • Tagságunk részt vehetett nemzetközi és hazai projektekben, izgalmas jó gyakorlatokat ismerhetett meg, kapcsolatokat építhetett, dolgozhatott, pénzt kereshetett, utazhatott, akár idegen nyelvet gyakorolhatott, fogyatékossággal élőknek szóló technikai fejlesztésekben segített.
  • Nemzetközi People First hálózatot építettünk.
  • Kampányoltunk 1%-ért, és az akadálymentes nyaralóhelyszínekért.
  • Nemzetközi találkozókat, tréningeket, konferenciákat szerveztünk Pécsre – és milyen nehéz volt akadálymentes éttermeket találni a belvárosban! 🙁
  • Folytattuk az Akadálymentes Pécs Adatbázis új helyszínekkel frissítését és folyamatosan követtük a régebbi helyszínek változásait. 
  • Aktívan részt veszünk a helyi civil életben, a Helyi Esélyegyenlőségi Program, a Civil Fórumok, a Pécsi Turisztikai Kerekasztal, a Pécsre látogató nagykövetekkel való civil találkozók, a Dönts velünk! részvételi költségvetés, a Civil Szelfi programjainak köszönhetően (és most biztos kifelejtettünk néhányat)
  • BeFogadó közösségi terünk a Balokány-ligetben továbbra is nyitva áll tagságunk és a pécsi lakosság előtt, programokkal, megbeszélésekkel, tréningekkel. 
  • Képezzük magunkat és kapcsolatokat építünk, mi is járunk tréningekre, konferenciákra, megbeszélésekre, partnertalálkozókra.
  • Fantasztikusan éreztük magunkat a Stílus mindenkié! divatbemutatón, melyet részben mi szerveztünk. Ilyen divatbemutató biztos hogy még kell, ahol fogyatékossággal élő modellek mutatják meg szépségüket, egyben összefogva és együttműködésre buzdítva Pécs cégeit, üzleteit.
  • Nem maradt ki idén sem az orfűi Akadálymentes Turizmus Napja. Az országos rendezvénynek továbbra is szervezői, szervezőbizottsági tagjai és lelkes résztvevői vagyunk.
  • Dolgozunk fiatalokkal, előadásokat tartunk, egyetemi hallgatókat fogadunk, szakdolgozatok megírásában segítünk.
  • Járunk koncertekre, kiállításra, divatbemutatóra, fesztiválokra….

Tetszik amit csinálunk? Gyere velünk, kapcsolódj be! Vár a Rejtett város Tor-Tour-ánk, a BeFogadó közösségi terünk, projektjeink…és mi magunk. 😍 Legyél tagunk, toljuk együtt 2024. szekerét!
Keress minket itt: info@peoplefirst.hu
Nézd végig a weboldalunk Projektek, Hírek és Akadálymentes Pécs menüjeit, no meg a többit is!

Boldog Új Évet 2024-ben! 🎉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük