Pécs városi Civil fórum

Városi Civil Fórumot szervezett a pécsi városháza 2023.01.25.-én este, melynek összehívásában egyesületünk is kezdeményező szerepet játszott.
Nem csodálkoztunk rajta, hogy igen sok aktív pécsi civil szervezet gyűlt össze a városháza képviselőivel, Zag Gábor alpolgármester úrral és Kunszt Márta civil tanácsnok asszonnyal civil ügyekről egyeztetni.

A témák között a a civil tanácsnoki beszámolóban szerepelt az idén városunkban bevezetendő lakossági részvételi önkormányzás, a tavaly elfogadott Civil Koncepció, az éppen tegnap elfogadott civil koordinátor pályázat, és a pécsi civil szervezetek feltérképezése is.

A civilek részéről:
igényként merült fel, hogy minden évben ilyenkor, a városi költségvetés tervezése időszakában legyen megtartva a Civil fórum.

A Civil Koncepció többször terítékre került, az abban közösen leírtak megvalósítására jelezték a szervezetek igényüket. Így, például hogy ismét legyen Civil alap a városháza költségvetésében (idén nem lesz), vagy hogy jöjjenek végre létre az ott leírt szakosodott munkacsoportok.

Határozott kérésként merült föl a civil szervezetek támogatásának egyenlő elbírálása a városháza részéről.

Sokáig volt téma a rezsiköltségek kibírhatatlan emelkedése (a városháza megpróbál megoldást keresni a civilek támogatására).

A civil koordinátor pályázat eltérő megítélés alá esett. Egyrészt jó lett volna erről is a civilekkel közösen dönteni. Másrészt többek szerint nem biztos, hogy helyes egy civil szervezetet kiemelni, pláne, hogy van ezzel a témával foglalkozó alpolgármester és civil tanácsnok. A városháza véleménye szerint nekik azonban szükségük van bennfentes segítségre a civil szervezetekkel való kapcsolattartáshoz.

Részünkről reméljük, hogy a megígért folytatásban a Civil fórumok hangulata egyre partneribbé válik. A jelenlegi támadás-védekezés-okolás helyett egymás valódi partnerként elismerése sokkal előrevivőbb helyzetet, diskurzusokat teremthet.

Mi ennek drukkolunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük