Társ/a/dalomban. Beszámoló 2022-ről

Amit terveztünk megvalósítottuk, sőt. Sok mindent csinálunk most, amire már rég vágytunk, csak az a probléma, hogy minden jó projektből 5 új ötletünk születik. 😊 

Amit egyre jobb érezni, hogy professzionalizálódunk, amivel magunk számára is gördülékenyebbé tesszük a dolgainkat, és kifelé is egységes képet tudunk mutatni. Nekünk ez fontos. 

Kifelé egyre több projektben kapunk felkérést szakértőként, magyarországi partnerként, tanácsadóként. Egyre több és több elismerést zsebelünk be, ami további jó munkára sarkall minket.
2022-ben kiemelten fontossá vált számunkra az alulról jövő kezdeményezés, és nemcsak saját berkeinkben, hanem szűkebb és tágabb környezetünkben is. Fontos, hogy ne csak elszenvedjük a történéseket, hanem aktívan alakítsuk. Fontos, hogy láthatóak legyünk, láthatóvá és érzékelhetővé tegyünk a minket érintő problémákat. Kezdünk ezért egyre többen beleszólni a közösségi témák alakításába, és ehhez Pécsen egyre több a lehetőség és a partner.  

Befelé is letisztultak a folyamatok, ami bevalljuk nem volt könnyű. Egyszerre működni baráti társaságként, több, mint 30 érzékeny ember lelkére figyelni, a kapcsolódásokat segíteni, nehézségeket elsimítani, embertpróbáló feladat. Sokszor ez nehezebb, mint a Nagy Távoli Célokat elérni. Folyamatos cél, hogy a People First tagsága tegyen önmagáért, minél többen vegyünk részt a minket érintő kérdésekben, ne csak hagyjuk megtörténni azokat. Legyünk láthatóak, legyünk aktívak, ne elvárók, hanem kezdeményezők egyesületen belül és kívül is.  

Nézzünk azért néhány számot, tényt, adatot is, hogy ha már ide tévedtetek, fárasszunk egy kicsit Benneteket.  

12 pályázatot adtunk be, vagy áll szervezés alatt a finisben. Pályáztunk hazai és nemzetközi díjakra, bankokhoz, külföldi alapokhoz, hazai pályázatokra, fejlesztettük saját magunkat, vettünk észre új lehetőségeket, és indultunk el új irányokba. Izgalmasak, érdekesek voltak és lesznek a projektek, és a nem nyert pályázatok is nagyon tanulságosak tudnak lenni. Minden pályázatunk a fogyatékossággal élők önálló életvitelét hivatott támogatni, hogy társaink minél több területen kipróbálhassák, erősítsék magukat, és ahogy fönt is mondtuk, tegyenek saját magukért.  

Dolgozunk hazai és nemzetközi projektekben, és továbbra is nagy megtiszteltetésnek érezzük, ha egy-egy projektben partnerként kérnek minket fel. Újdonság, hogy kiléptünk a komfortzónánkból, és mi magunk is vállalunk nemzetközi projektkoordinálást, ennek megvalósítása elkezdődött. Projektjeinkről külön menüpontban a weboldalunkon beszámolunk röviden, érdemes átolvasgatni.
Alapprojektünk, a People First Egyesület első és legfontosabb tevékenysége, az Akadálymentes Pécs adatbázis fenntartása és fejlesztése maradt. Ezen várhatóan nem is fogunk változtatni. E projekttel segítünk legtöbbet fogyatékossággal élő társainkon, ez okoz a legnagyobb élvezetet számunkra. Ezzel teszünk sokat Pécsért és az akadálymentes turizmusért. És ez az a projekt, melynek olyan széles a célcsoportja, hogy tulajdonképpen mindenki beletartozik!
Nagyon fontos nekünk a BeFogadó közösségi terünk. Itt próbáljuk összeterelni a helyi közösséget, közös, úgy nevezett inkluzív programokat szervezve fogyatékossággal élő és ép résztvevők számára. A cél, hogy ismerjük meg egymást, együtt élvezzük ezeket a legtöbbször ingyenes programjainkat, melyekbe minden szívünket beleadjuk.  

Eredményeink közé nagyon sok mindent beleszámítunk, nemcsak a sikeres pályázatokat, megvalósult vállalásokat. Hanem számtalan emberi gesztust, felszabadult nevetést, baráti kapcsolatokat, egyetértő bólogatásokat.
Óriási vállalásunk volt például, hogy weboldalunkon az összes eddig felgyűlt képeket háromféle módon feliratoztuk, hogy vak társainknak is élvezhetőek legyenek.
Nagy eredmény nekünk, ha olvastok, követtek minket a weboldalon, a Facebookon, vagy az Instagramon, és egyszercsak megjelentek egy-egy programunkon, hogy hallottátok, olvastátok, itt vagytok. 
Hatalmas eredmény nekünk, ha az együttműködések simán alakulnak, ha segítséget kérünk megkapjuk. Hogy azt tapasztaljuk, a városi cégek, vállalatok, szervezetek nem zárkóznak el, sőt egyre segítőkészebben állnak a fogyatékosság, az akadálymentesítés témájához. Az évek alatt ebben a hozzáállásban, a valódi segítőkészségben nagyon nagy változást tapasztaltunk. Na, ez ám az eredmény nekünk!
Eredmény, hogy egyre több fiatalhoz jutunk el, vendégelőadóként az egyetem különböző karain, nálunk töltött gyakorlatokkal, szakdolgozatokban részvétellel, érzékenyítéssel. Egyik legfontosabb célcsoportunk a fiatalok, ha az ő szemléletüket megváltoztatjuk, megváltoztatjuk a világot!
Nem, nem minden megy simán nekünk sem, vannak konfliktusaink, és vannak még nem lezárt problémáink. De igyekszünk, keressük a megoldásokat, akár külső szakértők bevonásával is. Nem gondoljuk, hogy mindenhatóak vagyunk, szeretünk segítséget igénybe venni, és tudunk elnézést kérni, azt remélve, hogy ezt kapjuk viszont is.  

Tagságunk változik, alakul. Új tagok léptek be idén is, és egy tagunk elbúcsúzott tőlünk. Bevezettük a pártoló tagságot, könnyebbé téve azoknak a tagtársainknak a részvételét, akik nem tudnak aktívan jelen lenni, mert dolgoznak, vagy messze élnek. Az elnökség az év végi tisztújító közgyűlésen összetételében nem, de feladatmegosztásában megújult, kibővült. Részt vettünk szuperviziós tréningen, hogy egyértelműek legyenek vállalásaink, kommunikációnk, és céljaink. Tagjaink is részt vesznek tréningeken, itthon és külföldön is.  

Továbbra is partnerségben gondolkodunk, mert ezt látjuk az egyetlen célravezető útnak. Miért sütögetné mindenki a saját gesztenyéjét, féltékenyen figyelve a másikat, ha együtt sokkal többet érhetünk el? Fontos partnereink lettek idén a PTE több kara, az új BeFogadónkban a Pepitában velünk együtt dolgozó szervezetek, egy fogyatékossággal élőknek csúcstechnológiát fejlesztő cég. Maradt és egyre erősödött partnerségünk a helyi közösségépítő civil szervezetekkel, és reményt keltően alakul a városházával, illetve városi cégekkel.  

Alaptevékenységünkbe vágó vállalkozásaink is vannak, igaz kis számmal, de egyre több. Szakértők vagyunk, tanácsot adunk, koordinálunk, vagy Rejtett város Tor-Tour-áinkat indítjuk. 

Nagy vállalásunk idén az egyesületünk közhasznú jogállásúvá tétele, mely elé egyelőre gördít némi adminisztratív akadályokat a sors, de 2023 elején azok leszünk, ha törik ha szakad.  

Maradjatok velünk, kövessetek minket. Legjobban pedig annak örülünk, ha személyesen is találkozhatunk. Erre jó alkalom a BeFogadó közösségi terünk a sok új 2023-as programjával, vagy egy remek Rejtett város séta a belvárosban. Kereshettek minket egy jó beszélgetésre is, arra is mindig kaphatóak vagyunk!

Boldog Új Évet 2023! 

(a Társ/a/dalomban idézet az Egysorosokból S.T.-től)

1 thought on “Társ/a/dalomban. Beszámoló 2022-ről

  1. Szabó Zsuzsa

    Egy ilyen cím után persze, hogy kíváncsi az ember! Veronika jó humorral gyűjtötte egybe a legfontosabb dolgainkat, ezért is jó olvasni, mi minden történt. Legfontosabb számomra, hogy az egyesület belső életében bekövetkező szükségszerű változásokra sikerült jól reagálni. Szervezetműködésből folyamatosan tanulok!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük