A panzió Pécs belvárosában, csendes helyen, szép környezetben, a középkori városfal tőszomszédságában található. Nyugatra néző szobáiból szép kilátás nyílik a várfalra és a mögötte elhelyezkedő óvárosra. A történelmi városközpont mintegy 10 perc sétával kényelmesen megközelíthető.
Összességében teamünk részben akadálymentesnek ítélte meg a panziót. 

A panzió 2021-ben teljes felújításon esett át. Egy akadálymentes szobával rendelkezik.

Érkezéskor autóval a zárt tíz férőhelyes parkolóban egy akadálymentes parkolóhely biztosított. Kerekesszékkel érkezőknek azonban a kocsibejáró meredeksége kihívást jelent, ezért érdemes kísérővel érkezni.
Vakvezető sáv nem található a hotelben és környékén.

A recepció megközelítése a főbejárat felől nem akadálymentes, 4 centiméteres küszöb állja utunkat. Ez az akadály szerencsére megoldható, mivel a szobákat összekötő folyosóról akadálymentesen is el lehet jutni a recepcióhoz. A recepciós pult magassága kerekesszékből megfelelően elérhető. Indukciós hurok nincs a recepción.

Az  akadálymentes szoba a recepció bejárata mellett közvetlenül található, ezt matricával jelzik. Az ide vezető folyosó széles, baloldalon található az akadálymentesített szoba.
A szoba beltere tágas, egy nagy franciaágy található benne, melynek magassága megfelelő kerekesszékes számára az átüléshez. A szobában padlószőnyeg található, ez akadályozhatja némileg a kerekesszékes közlekedést. Az ágy megközelítése  kerekesszékkel nehezen megoldható, ezért kérésre áthelyezik az ágyat. 

A szobából nyílik az akadálymentes fürdő, küszöbmentes bejárattal. A kézmosó megfelelő magasságban helyezkedik el. Felette nagyméretű tükör található, mely nem állítható, de mérete miatt kerekesszékből is jól használható. A zuhanyzó perem nélküli, közvetlenül mellette segélyhívó található, ami a recepción szól (figyelem: a személyzet csak 7-20 óra között tartózkodik ott. Az Online Smart Recepció(OSR) áll 0-24 óráig a vendégek rendelkezésére). A WC a fürdővel egy helyiségben található, szabályosan a fal felőli oldalán fix másik oldalán lehajtható kapaszkodóval.

Az utcafront szintjén lévő kellemes hangulatú étkezőt és a recepciót lépcső köti össze, az utcafrontról azonban akadálymentes bejárattal megközelíthető. Lehetőség van az étel saját szobában való elfogyasztására is. 

A panzió weboldalán külön akadálymentes menüpont nem található.
A főoldalon említésre kerül a “mozgássérültek számára kialakított szoba”, a Szobák menüben azonban leírást, képeket sajnos nem találunk róla.
Látássérültként/vakként a honlap áttekinthető, képernyőolvasóval működik, a menüpontok címkézettek. A szobafoglalás vakként azonban a dátumválasztó miatt nem működik. A képek nincsenek feliratozva.

Megközelítés:
autóval, a panzió előtt limitált a parkolási lehetőség van,  ezért érdemes a zárt udvarban található tíz férőhelyes parkolót igénybe venni. Itt egy akadálymentes parkoló található.

busszal, a Főpályaudvarról a 33-as akadálymentes járattal, a Tettye utcánál kell leszállni. A buszmegálló szigetéről menetiránnyal megegyezően haladva tudunk akadálymentesen lejutni. A Kálvária utcán 50 métert megtéve a Panzióhoz jutunk.

Pécs sűrűn lakott városrészében, a 2022-ben megújult Interspar egyben új, a városban régen várt  szomszédot kapott, az OBI barkácsáruházat. A két áruház egy épületben, egymás mellett található. A barkácsáruházban mintegy 6000 négyzetméteren kaptak helyet a sokak számára hasznos termékek. Bejárásunk alatt Rozsár Zsolt áruházvezető kalauzolt minket.

Az üzlettérbe két megközelítéssel juthatunk be: a parkolóból a főbejáraton, vagy az Intersparból a két áruház közötti átjárón keresztül. Mindkettő akadálymentes. A bejárati ajtók fotocellásak, a járószint azonos magasságú.
A parkoló felől, a mozgássérült parkolóktól nagyon enyhe lejtő (max 2%) vezet az OBI bejáratához. A 13 darab akadálymentes parkoló felfestéssel és táblákkal is ki van emelve.

Az OBI teljes területe kerekesszékkel akadálymentes. Látássérülteknek a térburkolatban taktilis sávok és Braille feliratú tájékoztató táblák nincsenek. Hallássérülteknek indukciós hurok nincs.

Az OBI–ba belépve a vevőszolgálat fogad, melynek pultja nem akadálymentes, kerekesszékből nem lehet elérni, a látássérülteket és siketeket segítő eszközök nem állnak rendelkezésre.
E hiányosságokat a személyzet hozzáállása, segítőkészsége ellensúlyozza, mint az alábbiakban is olvasható:
az üzlettérben a speciális szükségletű vásárlóknak úgy nevezett “kontakter” munkatárs segít a vásárlás teljes folyamatában. A kontakter munkatársat a bejárathoz legközelebb eső „Szívesen segítünk” standnál találjuk meg.
További segítség, hogy akinek speciális segítségre van szüksége a vásárlásban, az alábbi email címen ezt jelezheti 2 nappal érkezése előtt: obihu039.vez@obi.hu. Az email-es levelezés során pontos informálódásra van lehetőség, illetve előzetesen lehet egyeztetni milyen segítséget igényel a fogyatékossággal érkező, így gördülékenyebb lesz a vásárlás.

Az OBI nem rendelkezik akadálymentes WC-vel, ám az Interspar mosdóját lehet használni.
Az akadálymentes WC az Interspar oldalán a gyógyszertár mellett, feliratokkal jelezve található az épület északi részén. Kóddal nyílik, amit a kasszáknál fellelhető recepción lehet elkérni. Billentyűzete könnyen kezelhető.
Maga a mosdó kerekesszékkel jól használható, a megfelelő eszközökkel ellátott: vészjelző, szappanadagoló, WC melletti kapaszkodó. Érdekesség, hogy a mosdókagyló magassága állítható egy kar segítségével, hogy megfelelően alá lehessen állni kerekesszékkel.

Weboldal:
mozgássérültek számára használható, de külön akadálymentes menüpont nincs feltüntetve. Látássérült szempontból a termékeket jól lehet követni, olvasni, képleírások sajnos nincsenek az oldalon.
Házhozszállítást lehet kérni.

Megközelíthetőség:
Busszal az Árkádtól a 6, 7, 7Y, 8, 23Y, 24 es buszokkal valamint az Autóbusz állomástól a 41, 42, 43 as buszokkal lehet elérni, a a Béke utca megállóban kell leszállni. A megállótól  5-6 perc gyaloglás, a járda, zebra akadálymentes. 

Autóval a Siklósi úton keresztül az Intersparral közös nagy parkolóban lehet megállni. A 13 darab, piktogrammal ellátott, színnel kiemelt, táblákkal jól jelzett mozgássérült parkoló mind az OBI, mind az Interspar vásárlói számára használhatóak. A mozgássérült parkolók körülbelül  50 m távolságra vannak a két áruház bejáratától.

Pécs szívében, a város mediterrán hangulatú sétálóutcájában, a Városháza és a Széchenyi tér közvetlen szomszédságában található a korszerűen felújított négycsillagos Palatinus Boutique Hotel.
A gyönyörű épület a város, sőt, minden bizonnyal az ország egyik legrégebbi hotele, 1802-ben már említik szállóként ősét, az Aranyhajót.
A műemlék épületet három év munkával, a minőségre, az ökotudatosságra, a modern megoldásokra komoly hangsúlyt fektetve újították fel. 2023 januárban nyitotta meg újra kapuit.

Amit lehetett, megőriztek a múltból, így a különleges fakazettás szobaajtókat, vagy a lépcsőház kovácsoltvas korlátját. A szobákban különleges élményt nyújtanak a régi gerendák és a kibontott boltívek a mennyezeteken.
A legfölső szintről gyönyörű kilátás nyílik a Mecsekre, a TV toronyra, az itt található szobák teraszáról pedig a nyüzsgő belvárosra.
Ezzel egyidőben a szomszédban álló patinás Palatinus Hotel bezárt, most ott zajlanak teljeskörű felújítási munkálatok, hogy szintén  négycsillagos szállóként kezdjen majd új életet. (Meg kell említenünk, hogy példaértékű módon a nagy hotel 100 szobájának komplett berendezését elajándékozták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Ágyak, bútorok, csillárok, fürdőszoba berendezések, hűtőszekrények, műanyag ablakkeretek okoztak minőségi változást sok rászoruló család életében).   

A boutique hotelben szakember segítségével figyeltek az akadálymentességre. Összességében kellemesen akadálymentes. A hotelt a Pécsi Turisztikai Kerekasztal szakembereivel és a vezetőséggel volt alkalmunk bejárni. 

A Király utcáról nyíló bejárat küszöb nélküli, ajtaja fotocellás. A recepciós pulthoz vezető szakasz kissé meredek, manuális kerekesszékkel elkelhet némi segítség. A recepciós pult előtt lévő padlózat lejtős, és maga a pult is túl magas kerekesszékből.
Látássérülteknek vezetősáv, Braille feliratok nincsenek. Hallássérülteknek indukciós hurok a recepción nincsen, az akadálymentes szobában igen.
A recepciótól nyílik a bejárat az épületbe. A belső tér finoman elegáns, igényes, és kényelmes. Mindenhol padlószőnyeg található, ami kerekesszékkel nem a legoptimálisabb a gurulásnál, navigálásnál.

A három szintre lépcső és lift visz fel. A liftben összesen négyen fértünk el, egyikünk kerekesszékben. A lift szintén gyönyörű, és végre hangosbeszélő jelzi melyik emeleten járunk. Braille felirat nincsen a számozásokon, azonban a számok jól tapinthatóan kiemelkednek. 

A hotel egyetlen kimondottan akadálymentes szobával rendelkezik. Ám jó hír, hogy majdnem minden szobába be lehet jutni kerekesszékkel, az ajtók ugyanis bár gyönyörűen régiek, kellően szélesek is. A küszöbök sem jelentenek akadályt, sehol sem magasabbak 2 cm-nél. Az ágyak mindenhol magasak, kerekesszékből kényelmesen át lehet ülni. A tágas  fürdőszobákba szintén be lehet gurulni. Azok a vendégek akiknek állapota engedi és meg tudnak tenni néhány lépést, mindegyik szoba fürdőjét tudják használni, mivel a tusolófülkék tálcája minimális magasságú (1-2 cm). A kádas fürdőszobákban is van tusolófülke.  

Az akadálymentes szoba a 3. emeleten található.
Itt egyáltalán nincs ajtóküszöb, viszont itt is padlószőnyegen gurulunk. A bejárati- és a fürdő ajtó is kapaszkodóval ellátott. A szobában két különálló, magas ágy található, középen íróasztal, és kényelmes felszereltség.

A fürdő tágas, kényelmes, a tusoló kabin és tálca nélküli, kivehető tusolószékkel felszerelt. A WC szabályos magasságú, megfelelő kapaszkodókkal ellátott. A mosdóhoz manuális székkel kényelmesen odafértünk. A tükör ugyan nem állítható, azonban nagy mérete miatt teljes mértékben használható. A vészjelzőt a fürdőben kicsit nehezebben találtuk meg, mert a design része. 

A hotel földszintjén található a reggeliző helyiség és a bár, mindkettő szintén rendkívül igényesen berendezve. Itt azonban éri hátrány a kerekesszékes, mozgássérült vendégeket, hiszen számukra mindkettő csak kívülről, az udvarból közelíthető meg, némi emelkedőn. Mivel az udvar nem fedett, ha esik, ez bizony probléma, melyet a hotel vezetősége ígéretük szerint igyekszik megoldani a jövőben.
A reggelizőbe és a bárba a bejáratok kívülről akadálymentesek, a bár ajtaja tolóajtós, a reggelizőé kilinccsel nyitható.
Itt a földszinten, az udvarból nyílóan is található egy teljeskörűen akadálymentes WC, melyet a bár vendégei is használhatnak. 

Weboldal:
Ezen még javítani kell a közeljövőben, most nem akadálymentes. A hotel weboldala sajnos nem tesz említést sem hotel, sem pedig a szobák akadálymentességéről.
A menürendszer látássérültként áttekinthetetlen, a képek és ikonok nem rendelkeznek feliratokkal, a szöveg és a háttér nem elég kontrasztos, a szövegméret nem állítható. A foglalás sem megoldható látássérültként. A képernyőolvasó szoftverekkel nem használható.

Megközelítés:
autóval a hotel vendégei számára saját mélygarázs parkolóval rendelkeznek. Ez a Mária u. 2. szám alatt közelíthető meg, a mélygarázsban akadálymentes beállók is találhatóak. A mélygarázsból a hotel nem érhető el közvetlen, a Széchenyi téren keresztül lehet a bejáratot elérni. A mélygarázsban parkolás a szálló vendégei számára 3200Ft/éj.
a legközelebbi mozgáskorlátozott parkolóhelyek az utcán: a Dzsámi mellett a bíróság épülete előtt 1 db, a Mária utca elején 2db, a Nagy Lajos Gimnázium mellett a Janus Pannonius utca elején 1 db.

busszal az Árkádnál érdemes leszállni és akadálymentesen 10 perc alatt el lehet ide jutni az Irgalmasok utcája, Széchenyi tér, Király utca útvonalon. Vakvezető sávok is segítik az eligazodást.

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Amerikai Angol nyelvű változata van.

A hungarikumként elismert Zsolnay Kulturális Negyedben, az egykori világhírű porcelángyár műemlék épületei között, csodaszép parkban található a Zsolnay Vendégház. Maga a Zsolnay Kulturális Negyed különlegesség, számos érdekességet, látványosságot, izgalmas programot kínál, érdemes már itt mindent felfedezni, ha a vendégházban szállunk meg. Pécs történelmi belvárosa pedig innen gyalogosan 10 percnyire található, a járdák akadálymentesek, illetve bicikliút is vezet a Király utca elejéig.
A Zsolnay Kulturális Negyedről is olvashatsz többet adatbázisunkban itt: Zsolnay Kulturális Negyed | People First

A Vendégház a Zsolnay Negyed “Boltok utcáján” található, érdekesség, hogy ebben az épületben voltak valamikor a gyári dolgozók lakásai. A hangulatos épületben a szobák egyszerűen de mindent igény kielégítően felszereltek, részletes leírás a weboldalukon olvasható magyarul, angolul és németül.
A 11 szobás vendégházban egy akadálymentes apartman kapott helyet, amelyben 2 személy tud megszállni. Az apartman akadálymentesen a Major utcai bejárattól közelíthető meg gyalogosan és autóval is.
A konyha-nappali, hálószoba és fürdőszoba-WC felosztású  akadálymentes apartman a vendégház főépületétől némileg elkülönülve, az úgynevezett “Kaolin” udvar bejáratában található, földszinti, a járószintről kerekesszékkel közvetlen megközelíthető.
Az apartman előtt közvetlenül (kb. 15 méterre a bejárattól) található egy darab akadálymentes parkolóhely. Az ide vezető útszakasz elektromos kerekesszékkel probléma nélkül, manuális székkel némi segítséggel bejárható, mivel időnként kisebb emelkedők akadnak. A térkövezett terep a Zsolnay Negyed sétányainak nagy részén a látássérülteket segítő bordázott burkolattal rendelkezik, a taktilis jelzés azonban helyenként fölöslegesen kanyargós, vagy a semmibe vezet. Különösen problémás, hogy a központi információhoz nem vezet be a vakvezető sáv, hanem kacskaringós útvonalon elkerüli azt.
A vendégház területén nem található vakvezető sáv. 

A vendégház recepciója a Zsolnay Negyed múzeum részlegének 2. emeletén található, ide akadálymentesen csak a gyönyörű, mediterrán, szobrokkal, növényekkel teli Kaolin udvar végében található lifttel lehet feljutni. A liftben egy kerekesszéknek megfelelő hely áll rendelkezésre, hangosbeszélő látássérülteknek nincs, Braille felirat azonban igen. A liftig a Kaolin udvaron át hepehupásabbak a térkövek, közvetlen a lift előtt jelenleg töredezett, komoly akadályt képezve kerekesszékkel, babakocsival, látássérültként érkezőként, vagy idős embereknek. A javítás folyamatban van. A recepciós helyiségben kerekesszékkel szűk a hely, a pulthoz csak trükkösen lehet hozzáférni. Braille felirat, információs tábla, indukciós hurok nincs. A recepcióhoz a liften kívül máshogy akadálymentesen nem lehet eljutni, és 18.00 órakor nemcsak a recepció, de a lift is bezár, erre figyelni kell vendégként!

Az akadálymentes apartman kellemes, nagyméretű, belépve a konyha-nappali térbe jutunk. Kerekesszékkel kényelmesen el lehet férni, az étkezőasztalt azonban elektromos kerekesszékkel túl alacsonynak találtuk. A nappaliból a hálószobába és fürdőszobába vezető ajtók tolóajtók, fogantyúval ellátva.
A hálószobába és a fürdőszobába vezető ajtók szélesek, küszöbök nincsenek. A hálóban két különálló ágy található, az ágyak kerekesszékeseknek jelenleg kicsit alacsonyak. Vészcsengő nincsen a hálóban.
A fürdő minden igényt kielégít, a tálca nélküli tágas zuhanyzóban falra szerelt zuhanyzószék található. A mosdókagyló és a WC csésze magassága megfelelő. A WC körül a kapaszkodók szabályosak, vészcsengő található a fürdőben.

Az apartmanban a villanykapcsolók és fali dugaljak megfelelő magasságban helyezkednek el. Braille felirat, tájékoztató tábla, indukciós hurok nincs az apartmanban.

A Zsolnay Vendégház weboldala akadálymentesen olvasható, de hiányzik maga az akadálymentes menü vagy ikon, ami segíti a látássérülteket és más fogyatékossággal élőket az áttekintésben. Az akadálymentes apartmanról nincs a leírás a Szállásról menü Szobák almenüjében a szobák felsorolásánál, amit erősen hiányolunk. Az akadálymentes apartmanról mindössze egyetlen mondat található a Szállásról menü Vendégház almenüjében. Látássérültként jól követhetőek a menük, a leírások is jól olvashatóak, a képeket azonban nem feliratozták, ami szintén hiányosság.

Megközelítés:
busszal 2, 2/A, 60, 4, 104, 13, 15, 14, 102, 20, 21, 120, 30Y, 60-as járatokkal. A “Zsolnay Negyed” megállónál kell leszállni, és a Major utcai bejáratot megcélozni, ahova akadálymentes járda vezet vakvezetősávval. A buszok akadálymentesek, a buszmegálló, zebra akadálymentes, a lámpa azonban nem ad hangjelzést látássérülteknek. A busztól kb. 3 perc eljutni a Major utcai bejárathoz.

Autóval a parkolóházban érdemes parkolni, mely a 6-os út mellett közvetlenül, arról lekanyarodva található, több akadálymentes parkolóhellyel. A parkolóházból a híd lábában található lifttel lehet feljutni az út fölött átívelő hídra és azon átgurulva bejutni a negyedbe. Maga a híd látványosságnak sem utolsó!
Akadálymentes parkolók találhatóak a Zsolnay Negyedben is, összesen 16 db. Egy akadálymentes parkoló közvetlen az akadálymentes apartman előtt is rendelkezésre áll. 

A Natúra Panzió és Apartmanház családias hangulatú, gyönyörű szálláshely az egyik legkedveltebb Pécshez közeli turisztikai helyszínen, Orfűn. A Mecsek-hegység Pécshez képest másik oldalán, az orfűi tavakat körülölelő dombok festői környezetében, Tekeresen található panzió egyaránt alkalmas nyaraláshoz, aktív és passzív pihenéshez, családoknak és mozgássérült szállóvendégeknek is. A panzió 46 férőhelyéből 2 személy számára akadálymentesített apartmannal is rendelkezik. Az akadálymentesítésnek még vannak hiányosságai, azonban a tulajdonos segítőkész hozzáállása garantálja a közeljövőben történő hibajavításokat.

Jelenleg fogyatékossággal élőként az jár jól, aki autóval érkezik a panzióba, mivel egészen az udvarba lehet behajtani, ahol széles, táblával jelzett akadálymentes parkoló fogadja. A busszal érkezők azonban jelenleg a kapu előtti murvával felszórt talaj, és a kapubejáró magas küszöbe miatt kerekesszékkel csak komoly nehézségek árán jutnak be. A tulajdonos ígérete egy szakaszon szilárd útburkolatra szól a kapunál. 

A panzió kertjébe érve nagyon kellemes, fás-füves, kültéri kemencés, romantikus kertben találjuk magunkat. A kertben a térkővel kirakott széles járdák nem okoznak problémát a közlekedésben. Taktilis jelek látássérültek számára nincsenek.

A kertből a recepció/ebédlőhöz már kicsit problémásabb a bejutás, mivel itt a néhány centiméteres küszöböt kerekesszékkel csak segítséggel tudjuk áthidalni. Ide szintén ígéretet kaptunk rámpa beszerzésére. A küszöb után már viszonylag enyhe dőlésszögű épített rámpán tudunk a belső térbe jutni. 
A recepció pultja kerekesszékkel érkezőknek túl magas, 120 cm,  ami nem teszi lehetővé a könnyű kommunikációt, így a kerekesszékben ülő vendéghez ki kell jönni a pult mögül. Indukciós hurok hallássérülteknek nincsen.

Az ebédlő akadálymentes, az asztalok között kényelmesen el lehet férni, az asztal alá is befért a lábunk elektromos kerekesszékkel is. Akadálymentes WC az ebédlőben nincsen, taktilis jelek látássérülteknek sincsenek. 

Az udvarban jelenleg csak egy kültéri mobil rámpával rendelkeznek, ami megnehezíti a közlekedést a recepció/ebédlő, az akadálymentes apartman, és a közösségi tér között, mivel a rámpát mindig át kell helyezni. Reméljük mielőbb állandó rámpák kerülnek kihelyezésre minden egyes helyszínhez. 

Az akadálymentes kétszemélyes stúdió-apartman az udvarból közelíthető meg, nagyon kedves épületrészben, melyhez kellemes dőlésszögű, épített rámpa vezet föl. Ebben a 16 négyzetméteres apartmanban kényelmesen elfér egy kerekesszékes vendég és segítője. A hálószobában 2 db, áthelyezhető ágy található, ezek magassága 54 cm. A hálószobából nyílik az akadálymentes fürdőszoba. A mosdókagyló nem íves, de aláfért a lábunk kerekesszékből. A WC csésze használható, de körülötte hiányoznak az előírásnak megfelelő kapaszkodók, csak egy fali kapaszkodó található jelenleg. A tusoló zuhanytálca nélküli, műanyag székkel ellátott, kényelmesen használható. A fürdőszoba rendelkezik vészcsengővel.

A közösségi térben kisebb rendezvények, workshopok tartása lehetséges. Ide lépcsők vezetnek, akadálymentesen kintről csak mobil rámpával elérhető. Akadálymentes WC ebben a helyiségben nincsen.
A panzióban lehetőség van gyógytorna, manuálterápia és masszázs igénybevételére. 

A panzió weboldala akadálymentes, de szakértőnk az akadálymentes menüt (betűméret, háttér-, betűszín állíthatóság) hiányolja.

Orfűi akadálymentes élményekről az adatbázisunkban itt: Medvehagyma Ház | People First és itt: Orfű | People First írtunk, fedezd fel ezeket is. 

Megközelítés:
autóval Pécsről kb. 20 km. Két irányból közelíthetünk, Uránváros felől, vagy a belvárosból a Hunyadi úton indulva a Pálos templom felé fölfelé a hegyen. Szerpentines út!
Akadálymentes parkolás a panzió udvarában lehetséges ingyenesen. A panzió előtt, közterületen további 10 ingyenes parkoló található.

busszal, a pécsi távolsági buszpályaudvarról Pécs-Orfű járattal, a Tekeres megállóban kell leszállni, ami közvetlenül a panzió előtt áll meg. 

Sokat vártak rá a pécsiek, és 2022 július elején végre megnyitott az új Pécsi Vásárcsarnok a belváros közelében, a régi vásárcsarnok és közvetlen a távolsági buszpályaudvar mellett. Nagy lett, szép lett, átlátható lett, világos lett…és akadálymentes lett. 

Szakértő csapatunk 2022 augusztusban járt a Pécsi Vásárcsarnokban. A Pécsi Vásárcsarnok vezetőségével közösen jártuk be az épületet, akik az akadálymentesítés fejlesztésére, a fogyatékossággal élők segítésére nagyon nyitottak voltak, amit ezúttal is köszönünk. 

Véleményünk az új Vásárcsarnokról a következő:
Bejáratok:
A kívülről rendkívül impozáns épület buszpályaudvar felőli, északi főbejárata mellett közvetlenül található az akadálymentes bejárat, mely automatikusan nyílik. Ez egyben a vészkijárat is.  Az akadálymentes bejáratot jól észrevehető piktogrammal jelzik. Az automata ajtót egy szabadon álló zöld gomb megnyomásával lehet nyitni, de türelemmel kell lenni pár másodpercig, mert meglehetősen lassan nyílik. Javaslatunkra ezt a vásárcsarnok vezetősége a közeljövőben egyértelműen jelezni fogja a gomb mellett. Az összes többi északi oldali bejárati ajtó is lépcső nélküli.
A  buszpályaudvar felőli főbejárat előtti szép kis téren a szökőkút körül macskaköves térkő található, ez a manuális kerekesszékkel érkezőknek nehézséget jelenthet, ám kikerülhető. Sokkal nagyobb probléma a látássérülteknek készült vakvezetősáv, mely jelenleg nem a főbejárathoz, hanem furcsamód az ablakba vezet bele egyenesen. Itt elmaradt a bejárathoz vezető szakasz, melyet szintén jeleztünk a vezetőségnek, és ígéretük szerint mielőbb pótolni fogják. 

A nyugati oldalon található bejárati ajtók előtt lépcső található, ezek tetején látássérülteknek jelzősávot alakítottak ki a szintkülönbség jelzésére. A lépcső alatt a járdán vakvezetősáv már nem vezet tovább, a hangostérkép használata azonban segíti a kijelölt akadálymentes bejárat megközelítését a csarnok környezetében lévő buszmegállók irányából. Kérésünkre hamarosan külön felirat is segíti majd a tájékozódást az északi, akadálymentes bejárathoz.

Belső tér:
A belső tér átlátható, tágas, a hagyományos piaci árusító pultok között kényelmesen el lehet férni kerekesszékkel. A belső térben árucikkek típusai szerint felosztva találhatóak a pultok és a kisebb üzletek, itt szintén kényelmes a közlekedés kerekesszékkel és ez a felosztás más fogyatékossággal élőknek is segítséget jelenthet. 

A keleti hátsó részben található az büfé részleg, ahol a két első asztalt kifejezetten a kerekesszékeseknek alacsonyabbra készítették, de úgy láttuk ez a gyerekek kedvence is. Elektromos kerekesszékkel nem fér be a lábunk az asztal alá, manuális székkel épp megfelelő. 

Bármi kérdés esetén az ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, mely a csarnok keleti, hátsó részében található. Az ide bejutáshoz segítség szükséges, mivel az ajtaja nem automata. A csarnokban azonban minden helyszínen folyamatosan megtalálhatóak a biztonsági őrök és a piacfelügyelők, akik ebben is rendelkezésre állnak. Az ügyfélszolgálatra a további bejutás akadálymentes. 

Látássérülteknek a csarnok teljes területén minden felirat Braille írással ellátott. Vakvezető sávok a benti térben sehol sem találhatóak, ezt a Vásárcsarnok weboldalának “Akadálymentesítés” menüjében megtalálható 3 hangostérképpel igyekeztek kiváltani. A hangostérképek a megközelíthetőséget, a belső teret, és az áttekintő térképet mondják fel részletesen. A Vásárcsarnok területén ezek zavartalan használatához ingyenes wifi érhető el, de a hangostérképek letölthetőek mp3 file-ban.

A Vásárcsarnok középső hátsó területén akadálymentes WC található, melyet több helyen jeleznek. Az akadálymentes WC kulcsát az állandóan ott posztoló munkatárstól lehet elkérni. A WC-k használati díja 200Ft, beleértve az akadálymentes WC-t is. Maga a WC minden akadálymentesítési igény kielégít, pelenkázó is található benne. Kérésünkre a közeljövőben dönthető tükröt is elhelyeznek benne.

A Pécsi Vásárcsarnok weboldala akadálymentes, egyszerűen elérhető külön Akadálymentesítés menüvel ellátott. 

Megközelítés:
busszal, 3 buszmegálló is található közvetlen a Pécsi Vásárcsarnok közelében. A nyugati oldal felőli (a Fordan Hotel felől) teljesen akadálymentes, a buszmegállóban a buszok érkezését mutató kijelző található, mely gombnyomásra hangosan közli az érkező buszokat látássérültek számára. Néhány méterrel arrébb a régi vásárcsarnok előtt közvetlenül, illetve a buszpályaudvar másik oldalán a keleti oldalon található buszmegállók is használhatóak, de a járda göröngyös, nehezen járható, a járdákra vezető rámpák nagyon meredekek, a buszmegállókban kijelző nincsen. 

A Pécsi Vásárcsarnok mellett közvetlen található a távolsági buszpályaudvar. Ennek leírása is megtalálható adatbázisunkban a “Közintézmények” kategóriában Autóbuszpályaudvar néven.

Autóval a Pécsi Vásárcsarnok körül 4 akadálymentes parkoló található. Kettő közvetlenül az északi főbejárat előtt a buszpályaudvar felől, ezek használata ingyenes. Kettő a keleti oldalon, ezek egy órán keresztül vehetők igénybe ingyenesen, ezt követően fizetni kell. 

Cserkút a Jakab-hegy lábánál fekvő gyönyörű kis falu, Pécs közvetlen közelében. Már csak a látványért is érdemes itt egy sétát tenni, hiszen bármerre járunk körbeölel minket a Mecsek hegység, csodaszép hátteret nyújtva a kirándulásnak. A faluban is bőven akad látványosság, és akadálymentesen bejárható. A saját egyesületi túránkat ott lakó tagunk vezette, így ajánljuk ezt a útvonalat bejárásra. De nyugodtan el is lehet veszni a kis faluban, meg fogunk kerülni. 🙂

Kis csapatunk a Malom és Műhelyház Cserkúton, röviden MaCsekból indult, melynek leírása szintén megtalálható itt az adatbázisunkban a “Pécsen kívül” kategóriában. A MaCsekben mi egy remek bábelőadást néztünk meg Pámpillás Szabó Zsuzsától, megvártuk míg eláll az eső, majd útnak indultunk.
A faluban végig kényelmes, széles, lyukaktól és emelkedőktől mentes betonúton gurulhatunk, sétálhatunk. A járdák is újak, de néhol a kapubejáróknál lépcsők okozhatnak meglepetést. Útközben szépséges házikókat láthatunk, játszótér mellett haladunk el, majd megérkezünk a falu legnagyobb látványosságához, az Árpád-kori Keresztelő Szent János templomhoz.
Ritkán látható ilyen réges-régi templom hazánkban, melyet itt szépen felújítottak és mai is működik, miséket is tartanak benne. A bent található freskók különlegesek, leginkább az ábrázolásmódjuk, például Szent Györgyöt sárkány nélkül láthatjuk. A templom körbejárható kerekesszékkel is, a bejutáskor azonban sajnos egy régi és szép, de igen magas lépcső utunkat állja. Szerencsére a templomgondnokok gondoltak erre a problémára és a templomban található egy mobil rámpa, melyet kérésre látogatási időben a liturgikus eseményekre és a szervezett templomlátogatásra is kihelyeznek.  ( a templom látogatható naponta 9.00-11.00 és 14.00-16.00, pénteken 14.00-16.00, szombaton és vasárnap 9.00-11.00 óra között. Szervezett templomlátogatáshoz Németh Istvánt kell keresni a 30/471 2517 telefonszámon, szentmisékhez, liturgiákhoz Kávé József 30/373 5739). 

A templom melletti temetőbe akadálymentes hosszú rámpán lehet bejutni, és a temetőben is akadálymentesen lehet közlekedni. 

Innen érdemes végigsétálni a falun a kis tóhoz, szintén betonos úton vagy térkövezett járdán, ami a végén a tóhoz vezetve egy murvás útba torkollik. Ha üldöz az eső – mint minket is – lehet rövidíteni a tóhoz buckás átjárón, de ezt csak bátrabb elektromos kerekesszékesek ajánljuk. 

A tóhoz közeledve a Mária kertre csodálkozhatunk rá, az odavezető út keményre döngölt murvás, így számunkra elektromos kerekesszékkel nem okozott gondot. A Mária kert teljesen akadálymentes, csekély emelkedő található benne. Érdemes itt elidőzni, mert gyönyörű látvány tárul innen elénk a hegyre és a kis tóra. A Mária kert a Mária zarándokút egy mellékágán fekszik, innen az elnevezése. A Mária kertben ivókút található.

Innen a tóhoz már göröngyösebb kavicsos út vezet, amit ki lehet védeni az út mellett a kemény füves terepen való haladással. Elektromos székkel nem okozott nehézséget, manuális székkel a füves terepet ajánljuk és segítséggel járható.
A kis horgásztó nagyon kellemes pihenőhely, kis csapattal sütögetni is lehet itt, ha eső jön, vagy nagy meleg, fedett beálló rendelkezésre áll. Horgászni is lehet napidíjjal. Fürödni nem lehet a tóban. A halőr háznál szintén található ivókút.

Vissza a faluba érdemes a Mária kerten keresztül áthaladni, melynek bejáratánál akadálymentes parkoló található, így aki autóval érkezik itt is parkolhat. Sajnos a falu újra kényelmes betonútja és a parkoló között valamiért kimaradt egy 20 méteres szakasz, ami nagyon göröngyös, kavicsos, még elektromos kerekesszékkel is döcögtünk. A betonútra érve azonban néhány perc alatt ismét a MaCseknál találtuk magunkat, ahol be is pótoltuk az energiaveszteséget.
Ha Ti is betérnétek ide, érdemes előre tájékozódni, bejelentkezni:
cserkutimacsek.hu

Megközelítés:
Autóval: Cserkút Pécstől 5 km, a 6-os úton Szigetvár irányába a 204-205 km között jobbra a hegy felé az aszfaltos útra kanyarodva. Az önkormányzat előtt lehet parkolni, itt egy jelzett akadálymentes parkoló is van. További akadálymentes parkoló a Mária kertnél található.
Busszal  helyi járattal a 26, 28 és 29-es buszokkal Cserkút-tetőig, onnan gyalog betonos úton kb. másfél km. Távolsági busszal viszont egész a faluba lehet érkezni a játszótér környékére. Cserkútat érintő távolsági buszok nagyjából két óránként indulnak a pécsi távolsági buszpályaudvarról.

Az Eleven a város kellős közepén, a Széchenyi téren a Városházával szemben egy különleges hely: bár és vinotéka egyben, a hazai és külföldi borvidékek legkiválóbb boraival. Emellett igazi kulináris élmény itt harapni valamit, miközben a panorámaablakon át, vagy a teraszról a város nyüzsgő főterét szemlélhetjük. 

A bárhoz közvetlen vakvezető sávok vezetnek, a bejárathoz pedig normál dőlésszögű és szélességű állandó rámpa. A bár közvetlen bejárata lépcső nélküli. Bent kerekesszékkel lehet közlekedni, az asztalokhoz oda lehet férni, a személyzet odajön az asztalhoz.

Akadálymentes WC sajnos nincsen. (Legközelebbi nyilvános akadálymentes WC 100 méterrel följebb, a Ciszterci közben található, “Széchenyi tér nyilvános WC” néven található a leírása itt az adatbázisban a Nyilvános WC-k kategóriában.)

A terasz jelenleg nem akadálymentes, ám az üzletvezető ígérete szerint ide is rámpát készítenek a közeljövőben. 

Megközelítés:
busszal az Árkádtól egyenesen fölfelé az Irgalmasok utcán a Széchenyi térig kissé emelkedő, de kerekesszékkel bírható, autók által nem járt úton lehet érkezni. Vakvezető sáv vezet végig, egészen az Eleven bejáratáig. 

autóval a legközelebbi akadálymentes parkoló szemben a Perczel Mór utca elején található (1db). Kicsit távolabb a Széchenyi tér tetején a Nagy Lajos gimnázium sarkán 3db, a másik oldalon a bíróság mellett 2db akadálymentes parkoló található. Innen 2-3 perc séta az Eleven bár.

A Balokány városrész Pécs délkeleti részén található, a belváros peremén. A városrész 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében már egyszer lendületes átalakulásban volt, 2022. júniusban pedig példás városi összefogással a Balokány-liget újult meg, és lett akadálymentes!

Nézzünk először egy kis történetet, hiszen a Balokány-liget emblematikus pécsi helyszín:

A kicsit talán furcsán hangzó Balokány név eredetileg mocsaras rétet jelentett, a horvát (bosnyák) lakosságtól származik. Később a terület egy nagy agyaggödör volt, mely a város téglaégetőjét szolgálta ki. Amikor ez megszűnt, a gödör fenekén alulról források fakadtak.
Hát így indult itt a sokáig híres városi fürdőélet!
1933-ban a kor legmodernebb városi strandja nyitott itt meg és volt a pécsiek legkedveltebb nyári tartózkodóhelye a ‘80-as évekig. Akkor viszont a pécsiek bánatára bezárták és hagytak teljesen tönkremenni mindent ami ott volt, a mellette lévő ligetes parkot is. 2010-től helyi civilek kezdeményezésére indult a liget fejlesztése, melynek mostani eredményeiről tudunk végre örömmel beszámolni. Tipikus városi park lett ismét a Balokány-liget, ahol kellemes sétát, kis kirándulást tehetünk, szórakozhatunk, ihatunk egy kávét, kulturális programokat élvezhetünk –  akadálymentesen.
 

A liget a Balokány-ligetért Egyesület, a pécsi önkormányzat és a Biokom Városüzemeltetési Kft. példás együttműködése nyomán gyakorlatilag teljes egészében megújult. A pécsi lakosok is benyújtották javaslataikat, legtöbben játszóteret és parkosítást szerettek volna. Mindkettő megvalósult. Emellett megtörtént a tószínpad melletti nézőtér rekonstrukciója, új díszburkolatot kapott a tó körüli sétány – meg lehet közelíteni a ligetet babakocsival illetve kerekesszékkel is –, felújították a szökőkutakat, új utcabútorok, szemetesek, sőt még madáretetők is kikerültek.  A jövőben a legendás Pepita bárban állandó büfét is beindítanak terasszal, nyáron  csónakázási lehetőséget biztosítanak az ide látogatóknak és újraindulnak a színes kulturális programok is. 

Szakértő teamünk feltárása szerint a Balokány-liget az alábbiak szerint élvezhető akadálymentesen:

A ligetet két útvonalról lehet akadálymentesen megközelíteni: a PTE Művészeti kar felől, a Basamalom utcából. Ez a sétány végigvisz a Kodály Központig, de vigyázat, a végén egy 5-7 centiméteres padka okozhat nehézséget.
A Kodály Központ irányából is indulhatunk a liget irányába, ekkor közvetlen az akadálymentes színpad nézőteréhez érünk. A gépkocsival érkező kerekesszékesek csak ezt a bejáratot tudják használni, az autót akadálymentes parkolókban tudják hagyni. Négy akadálymentes parkoló van a Kodály központnál, egy pedig a Liget nyugati oldalán. 

A kulturális eseményeknek otthont adó színpadra két rámpa is felvezet, egy keskenyebb a technika mozgatásához ez körülbelül 85 centiméter széles, egy szélesebb rámpa pedig a kerekesszékes előadóknak ez körülbelül 1 méter széles. A nézőtér szintén bejárható kerekesszékkel. 

A liget sétányai is akadálymentesek. A hosszabb sétány végén a Művészeti Kar felől egy hosszú, S-kanyarú, jó minőségű, kis dőlésszögű rámpa található, mely 40 m hosszú és egy helyen kiszélesedik hogy a szembejövők elférjenek egymás mellett.

A Kodály Központ felőli részen található lejárat azonban nem akadálymentes, a vége 2-3 cm-es padkával végződik, ráadásul a talaj murvával lett felszórva. Kerekesszékkel ez nem használható, jeleztük hogy ennek átalakítása szükséges.

Az épületbe akadálymentesen be lehet jutni, küszöb nincs, tágas közösségi tér fogadja a látogatókat. 

Akadálymentes WC is található itt, pelenkázóval, vészcsengővel. 

Látássérült barátainknak taktilis sávok nem találhatóak a liget területén, sem az épületben. 

Megközelítés:
Busszal:  2, 2A, 4, 4Y, 14, 15, 20, 60, 60A autóbuszokkal akadálymentesen elérhető, a “Zsolnay negyed” megállóban kell leszállni. Mindkét buszmegállótól süllyesztett padkával ellátott járdán lehet közlekedni. A zebra is akadálymentes.
Autóval a legegyszerűbb a Balokány-liget közvetlen szomszédságában lévő Kodály Központ parkolóját választani. Négy akadálymentes parkoló található a Kodály Központnál, egy pedig a liget nyugati oldalán.

Megszakítás