Archívumok

Bagoly Gasztrokult Élménytér

Mecseknádasd Pécstől 30 km-re található, gyönyörű, dombok között megbúvó, kirándulásra csábító baranyai falu. Eltéveszthetetlen a 6-os főút mentén található Bagoly étterem, mely csárda hangulatával, magyaros és svábos ételeivel, rendezvényeivel méltán népszerű a helyiek, a pécsiek és az átutazók között egyaránt. Az ételek nagyon finomak, a kiszolgálás átlagon felül kedves, mosolygós, udvarias.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a Karl Mikro-Sörfőzde is itt működik.
A csárda több különböző helyiségből áll, hatalmas befogadóképességű, két terasza van, és ami a lényeg, akadálymentes. 

Megérkezve a parkoló sajnos kiskavicsos, ami kerekesszéknek nem kedvező. Szerencsére közvetlen az akadálymentes bejárat elé is lehet parkolni, ez jelenthet némi segítséget. Külön akadálymentes parkoló nincsen.
Kerekesszékkel akadálymentesen az épület oldalában a kellemes lejtésszögű, hosszú kivezetésű rámpán lehet bejutni, illetve elsőként az oldalsó teraszra érkezni. Innen a belső étterem térbe is akadálymentesen bejutunk.
A padlózat a belső térben sima kőburkolatú, a széles, nagy belső terek megfelelő mozgásteret engednek kerekesszékkel is. 

Az akadálymentes WC a belső tér hátsó részében, a külön teremnél található. Tágas helyiség, köríves kialakítása kifejezetten kellemessé teszi. Felszereltsége megfelelő, ám jelenleg komoly hiányosság, hogy a WC csésze mellől hiányoznak a kapaszkodók. Ígéretet kaptunk ennek mielőbbi pótlására.
A nem akadálymentes toalettek közül a női WC-k egyikében is magasabb WC csésze, és a falon kapaszkodók találhatóak, melyek az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott vendégeknek jelentenek segítséget.

A csárda fölött 20 szobás panzió is üzemel, melyet 2020-ban felújítottak. Ennek megközelítése sajnos nem akadálymentes, lépcső vezet fel, így akadálymentes szobával sem rendelkeznek. 

Weboldal:
Külön akadálymentes menüpont nem található az oldalon. Ennek ellenére jól átláthatóak és használhatóak a menüpontok laptopon és mobiltelefonon egyaránt. A képekhez szükséges lenne leírásokat készíteni a nem látó vendégek, érdeklődők számára. Az étlap szintén nem látható látássérülteknek, mivel nem szöveges formátumban jelenik meg az oldalon. Az oldal kontraszt aránya szintén nehezen követhető gyengénlátók számára. 

Megközelítés:
autóval Pécsről a 6-os főúton mintegy 30 perc alatt elérhető. Közvetlen az út mentén található a csárda, mely nagy parkolóval rendelkezik. Érdemes az épület jobb oldala mellett parkolni, ahonnan rámpán akadálymentesen megközelíthető az étterem és nem kell a kiskavicsos talajjal hosszasan bajlódni. 

busszal a Pécsi autóbusz-állomásról Bonyhád felé közlekedő járatokkal, kb. 1 óra alatt érhető el a csárda. A “Mecseknádasd ófalui elágazás” megállónál kell leszállni, innen 4 perc gyalogosan. A távolsági buszjáratok kerekesszékkel általában nem akadálymentesek, érdemes előzetesen érdeklődni. 

Mandragóra Pub

A Mandragóra Kávézó és Pub a pécsi Kertváros egyik legközpontibb részén a Nevelési Központ szomszédságában nyugodt, zöld környezetben várja a vendégeket.
Viszonylag kicsi méretei ellenére meglehetősen sokoldalú vendéglátóhelyet alkottak az üzemeltetők. Kínálatukban az egészséges szendvicsek, házi szörpök, gyümölcskoktélok mellett fagylaltok illetve, minőségi kávék, alkoholos italok is fellelhetők. Természetes, helyi alapanyagokat használnak, láthatóan előtérbe helyezik a fenntarthatóságot.
Szívesen látják a tehetséges művészeket. Fellépési lehetőséget kínálnak fiatal zenészeknek, íróknak és költőknek, míg mások rajzaikat, festményeiket állíthatják ki a Mandragóra falain. A kávézó amellett, hogy kibérelhető magánrendezvényekre, kutyabarát is, így négylábú kedvenceink sem maradnak ki a jóból. 

Több kerekesszékes tagunk rendszeresen látogatja a pub-ot és az akadálymentes mosdó hiányától eltekintve, mozgássérültként hozzáférhetőnek tartják a helyet, szívesen járnak oda. A bejárat kerekesszékkel akadálymentes. A belső helyiségben, 3-4 asztalt helyeztek el,  kerekesszékkel el lehet férni. A pub előtt kis terasz található, szintén használható kerekesszékkel. Akadálymentes WC nincsen. 

Látássérülteknek vezetősáv, Braille feliratok nem találhatók, így ők kizárólag a – egyébként nagyon nyitott és segítőkész – kiszolgáló személyzetre illetve kísérőikre tudnak támaszkodni. Akadálymentességi szempontból az ide látogató fogyatékossággal élőknek tehát kompromisszumot kell kötniük, ha a Mandragórában szeretnének fogyasztani, de mindenképp érdemes kipróbálni. 

Saját weboldala nincs a kávézónak, Facebookon és Instagramon  Mandragóra Pub néven találhatunk rá.

Megközelítés:
busszal a belvárosból 3, 6, 7, 23Y, 24-es járatokkal, a Csontváry utca megállóban kell leszállni. Onnan 2 perc gyalog végig a Csontváry sétányon a pub bejáratáig. A sétány akadálymentes, vezetősávokkal ellátott.

autóval, a Kertvárosi rendelő bejáratánál lehet akadálymentesen parkolni. A pubtól 100 méterre 2 db akadálymentes parkoló található. Az autótól a pubig megfelelő dőlésszögű rámpán, széles térkövezett járdákon el lehet jutni akadálytalanul.

A Kisdzsámi elölről, látszik mennyire beékelődik a Megyei Kórház épületei közé.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija/Kisdzsámi

A pécsiek körében Kisdzsáminak nevezett, az 1630-as években épült török kori templom az ország egyetlen olyan dzsámija, ahol minaret is áll!
Sőt, ha betekintünk az épületbe, annyi eredeti török falfestést találunk a kupolában, ami még Isztambulban is ritkaságszámba megy
.
A Kisdzsámi 2023 óta ismét látogatható, a török állam is segítette a korhű megjelenést 16. századi enteriőrszerű berendezéssel.
Mivel Pécs is 150 évig török megszállás alatt volt, számos dzsámi működött itt egykor. Ám mindegyik korábbi keresztény templomok átépítésével jött létre. A Kisdzsámi azonban eredetileg is dzsáminak épült. 

Kicsit keresni kell turistaként, mivel a Megyei Kórház épületei szorosan körbeölelik. A kórházépületek egykor a derviskolostor falai voltak, melyben imaret (szegénykonyha), és egy medresze (vallási főiskola) is működött.
Megéri azonban keresgélni és megtalálni, mert különlegességeket találunk kívül-belül.  A kívülről már beszéltünk, belül pedig elmondhatjuk például, hogy Pécsen már az 1630-as évek elején is figyeltek az tér akusztikájára. A kupola lyukasnak látszik belülről, ám azok fordított korsók, melyeket azért vájtak a kupolába, hogy erősítsék az imahely hangzását. A korsók száját bevakolták, ezek a hártyák pedig – mint a membrán – az akusztika javítását szolgálták.

Akadálymentesség szempontjából a Kisdzsámi látogatható, de kerekesszékkel inkább segítséggel.
A gyalogosan érkező látássérültek számára vakvezetősávok találhatóak a járdákon. Sajnos ezek a műemléképületen belül már nincsenek, és Braille feliratokat, audioguide-ot sem találunk.
Az indukciós hurkot is nélkülözniük kell a hallássérülteknek.
A bejárat akadálymentes, megfelelő szélességű egy kerekesszéknek is és nincs küszöb.

A látogató a recepcióhoz érkezik, ahonnan az idegenvezetés is indul.
A recepciós terem mellett két nagyobb helyiséget és egy kiállításként is funkcionáló folyosót találunk.
Az egyik nagy helyiség maga az imahely, a másik egy tükrös kiállítóterem, mely bemutatja az UNESCO világörökségként jegyzett Mevlevi dervis kultúrát.
Érdekesség, hogy az „Érzékek Termében” minden érzékszervünkre hatóan, a látás, hallás, ízlelés, tapintás során olyan különleges kapcsolatba kerülhetünk a 16-17. századi hódoltságkori élettel, mintha magunk is ott lennénk. Az egzotikus fűszerekből álló szaglásos történelmi utazást látássérült vendégeknek is ajánljuk élményként. 
A két termet köti össze a folyosó.
Kerekesszékkel elfértünk, de a műemlék épületet összességében részben akadálymentesnek ítéljük. A fent említett hiányosságok mellett egy nem teljesen szabályos, elég meredek rámpán és egy magasabb küszöbön átjutáshoz mindenképpen segítség szükséges kerekesszékkel. Ezek mobil rámpákkal megoldhatóak lennének, a fenntartó azonban a pénzhiányra hivatkozott (nota bene: a szakértők szerint Magyarországon a műemlék épületeket is akadálymentesíteni kell, hiszen az a cél, hogy látogassák azokat!). 

A dzsámi hátsó kertjében – mely egyben sírkert is – a magasba törő, 30 méter magas minaretet csodálhatjuk meg. A kertbe a kérésre kinyitott oldalajtón jutunk ki, mely akadálymentes.  

Weboldal:
A Kisdzsámit működtető nemzeti Örökségvédelmi fejlesztési Nonprofit Kft. oldalán található leírás látássérültként jól olvasható, mozgássérültként is használható.

Megközelítés:
busszal a “Kórház tér” megállóban kell leszállni. A járda akadálymentes, taktilis jelek segítenek a látássérülteknek. A zebra szintén akadálymentes, süllyesztett járdaszéllel, taktilis jelekkel. 

autóval közvetlen a kórház sarkán, a Garai utcában 2 db mozgássérült parkoló található. Illetve mozgássérült kártyával rendelkező látogatók a bejárat elé parkolhatnak a járdán, itt 4 autó fér el. 

A Tudásközpont impozáns épülete kívülről. Egy nagy szürke kockát képzeljünk el, amelyet mintha ívben kicsit meghajtottunk volna a közepén. Körülötte ápolt park.

Tudásközpont

2010-ben Pécs az “Európa Kulturális Fővárosa” címet viselhette, ami nagy hatással volt a város fejlődésére. Ekkor épült a 13.000 négyzetméteres, négyemeletes Tudásközpont is, teljes nevén Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amely több, korábban különálló könyvtárat gyűjt egybe. A kellemes hangulatú épület nagyon hamar a pécsiek és az itt tanuló diákok kedvenc találkozó és olvasóhelye lett.
Mivel az épületbe több könyvtár költözött be, a könyvtári szolgáltatások is harmonizálódtak. Így egy beiratkozással vagy könyvtári kártyával több helyre látogathat, kölcsönözhet az olvasó.
A könyvtárakat állandó belépővel, vagy napijeggyel is lehet látogatni.

A könyvtárak mellett a Tudásközpont zeneműtárral, kiváló, önkiszolgáló típusú étteremmel (Teleky Bistro), 250 fős konferenciateremmel és rendezvényteremmel is rendelkezik, nemcsak olvasók használatára. 

A Tudásközpontot akadálymentesen két irányból közelíthetjük meg:
az északi főbejárat felől (ez 2023 őszig felújítási munkák miatt zárva van),
és déli oldalról a parkoló felől.

Mindkét oldalon küszöb nélküli bejárati ajtón lehet bejutni. Az érzékelős forgóajtók mellett “rendes” ajtókat is találunk, ezek mellett csengő található, jól látható akadálymentes piktogrammal, hogy szükség esetén a biztonsági őr további segítségre lehessen. Az északi oldali főbejárat előtt rámpán lehet feljutni az ajtóhoz, mely enyhén lejt. 

A parkoló felől érkezők a mínusz 1. szintre érkeznek, ahol portaszolgálat, az étterem, egy konferenciaterem, akadálymentes WC, lift és könyvesbolt találhatóak. Ez a közösségi funkciókat ellátó szint.

Az északi főbejárat felől érkezők a nagy hallba érkeznek, melynek előterében található a biztonsági szolgálat és a regisztráció. Mindkettő süllyesztett pult-résszel is rendelkezik a kerekesszékes látogatók számára. A közelben található két automata könyv visszaváltó mozgássérültek számára túl magasan van elhelyezve, csak segítséggel használhatók.
Ezen a szinten is található rendezvényterem. 

A két szintet összekötő lépcső fölött különleges érdekesség látható, a 60.000 színes Zsolnay kerámiával burkolt úgy nevezett Kaptár.  A burkolat a legnagyobb egyedi tervezésű, egybefüggő kerámiaburkolat a modern magyar építészetben

Az ingyenesen használható ruhatár a 0. szinten található. A ruhatár pultja elérhető, kerekesszékkel könnyen mellé lehet állni és átnyújtani fölötte a megőrzésre szánt ruhákat. Emellett két sorban helyezkednek el értékmegőrző szekrények, az alsó sorban lévők jól elérhetők kerekesszékből. A ruhatár mellett található egy akadálymentes WC is.

Az épület beosztása:
A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat olvasók, és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein lettek kialakítva. A 4. emeleten került elhelyezésre a zenei könyvtár.
Akadálymentes WC minden szinten van.

Részletesen:
Mélyföldszint: étterem, nagy előadó, könyvesbolt, könyvkötészet, műszaki menedzsment.
Földszint: Kaptár, ruhatár, konferencia terem, műszaki menedzsment, informatikai központ.
1. emelet: Szépirodalmi és nyelvészeti könyvek, helytörténeti és nemzetiségi gyűjtemény.
2. emelet: Tudományos gyűjtemények.
3. emelet: Jogi és közgazdasági könyvtár.
4. emelet: Zenei és gyermekrészleg, tetőkert.

A benti terek padlóin vakvezetősávokat találunk.
Indukciós hurok hallássérültek számára nincsen.

Az olvasótérben nagy tér áll rendelkezésre, így a könyvespolcok között elektromos kerekesszékkel is kényelmesen lehet közlekedni. Hagyományos könyvespolcokat találunk, kerekesszékkel melléjük lehet gurulni, az alsó polcokról lehet könyveket levenni önállóan.
A könyvtárban közel 1200 hangoskönyv állomány van, irodalmi és zenei vegyesen. 

A szintek között lifttel is lehet közlekedni. A liftek elég nagyok kerekesszék számára (két manuális kerekesszékes fér el, elektromos kerekesszékből egy), minden gombon Braille felirat tapintható, és hangosan is bemondja az információkat.

Minden szinten található minden igényt kielégítő akadálymentes WC, melyek ajtajain állítható tábla segítségével jelezhető a foglaltság. 

Weboldal:
A weboldalon elérhető akadálymentes verzió, és a Szolgáltatások menüpont alatt tájékoztatást kapunk az akadálymentes lehetőségekről. Olvashatunk például az első emeleten található számos technikai segédeszközről, vagy az épületben való közlekedésről.
Mozgássérültként az oldal könnyen kezelhető, a menüpontok jó elosztásúak, egymás alatt helyezkednek el így kevés csuklómozgással kezelhetőek. Lehetőség van a betűméret állítására is.
Látássérültként már nem ilyen jó a helyzet, olvashatóak ugyan az információk, de a menüpontok és a fő tartalom nincs áttekinthetően elválasztva, a navigációs pontok, pl. címsorok, régiók hiányoznak, néhány menüpont, hivatkozás nem aktiválható. Az oldal struktúrája következetlen és nem felhasználóbarát. Az akadálymentességi szabványok nincsenek kielégítően alkalmazva.

Megközelítés:
busszal a “48-as tér” megállónál kell leszállni. Innen akadálymentesen 5-7 perc séta a Tudásközpont északi, főbejárata. A zebráknál süllyesztett padkák találhatóak, részben vakvezetősávok is segítenek az eligazodásban. 

autóval a Tudásközpont épülete mögött található sík, sima burkolatú, ingyenes parkoló 250 parkolóhellyel. Itt 4db, táblával,  piktogrammal jelzett mozgássérült parkolóhely található a bejárattól mintegy 30 méterre. 

A Rózsakert gyönyörű kertjéről egy részlet. Akadálymentes járdák, ápolt gyep, még kicsi rózsatövek mindenütt. Szemben egy régi ház látszik, előtte napernyők alatt asztalok, székek.

Rózsakert

Pécs emblematikus, gyönyörű rózsalugasa a város közepén, a Dóm tér sarkán.
Mindig is étteremként funkcionált, rendkívül népszerű volt a pécsiek és a turisták körében, generációk mulattak és táncoltak itt nyaranta. Majd 2010-ben bezárt és nagyon sokáig kellett várnunk, hogy újra megnyisson.

A hosszú várakozásnak oka volt, mert a kertben előkerült egy eddig nem ismert ókeresztény sírkamra, a Cella Trichora (háromkaréjos kápolna). Ennek sziluettjét láthatjuk is a parkban fekete színnel kiemelve a padlóburkolatban. A jelenlegi tulajdonos a Pécsi Egyházmegye, gondozásukban igazán szépen megújult a Rózsakert, és ami nekünk a legfontosabb, akadálymentes lett. 

Képzeljünk el egy nagy, nyitott közparkot, melyben már most is sok rózsa növekszik, de majd néhány év múlva fognak minket igazán elkápráztatni szépségükkel és illatukkal.
A parkba három helyen lehet bejutni:
a régi lépcsőn a Janus Pannonius utcából.
Mellette az egykori híres Papucs kocsma (valamikori káptalani borpince) helyén létrejött információs központ és szuvenír bolton keresztül egy csigalépcsőn. Lift itt nincs.

Az akadálymentes bejárat a Dóm tér felől található, itt a széles lépcső melletti rámpán lehetséges a kerekesszékes, babakocsis bejutás. A rámpát mi sajnos nagyon meredeknek ítéljük.

A kertben gyönyörű látvány fogad minket. A kacskaringós járdák teljesen simára tömörített kiskavicsosak, akadálymentesek. A fal mellett fedett részben találunk árnyékot vagy menedéket a hirtelen támadó zápor elől, de a többi asztal fölött is napernyők védik a vendégeket. Kiszolgálás a kis pavilonnál a sarokban, ennek pultja sajnos nem érhető el kerekesszékből. A kínálat street food-jellegű, kipróbáltuk, nagyon finom. 

A mosdó nagyon szép, modern, külön minden igényt kielégítő akadálymentes WC is található itt, bejáratánál kb. 2cm-es küszöbbel. De…….ottjártunkkor (2023. június) az akadálymentes WC személyzeti mosdóként funkcionált, akadálymentes ikon nem volt található az ajtón, sem a kinti bejáratnál. És sajnos nem meglepő módon a kerekesszékeseknek szánt illemhelyet raktárnak használják. Ezt a komoly problémát jeleztük az üzletvezetőnek, ígérete szerint 2023 júliusra szabaddá tudják tenni a mosdót a még az építkezéshez, átalakításhoz használt eszközöktől. Vissza fogjuk ellenőrizni amint kipakoltak. 

Weboldal:
akadálymentes ikon és külön akadálymentes felület nem található a weboldalon. Látássérültként a címlap és a menüpontok tökéletesen olvashatóak, a Termékeink menüpont azonban használhatatlan, mivel a képeket nem feliratozták vakok számára (jelezzük erre van egyszerű technikai lehetőség, amit javaslunk alkalmazni). 

Megközelítés:
autóval akadálymentes parkoló a Széchenyi téren a bíróság előtt és mellett 2db, a Nagy Lajos gimnázium mellett 1db található.

Busszal az Árkádnál érdemes leszállni és az Irgalmasok utcán feljönni a Széchenyi térre, majd a Dóm/Sétatér felé kanyarodni a Janus Pannonius utcán. Az Irgalmasok utca kicsit emelkedik. Az útvonal akadálymentes, vakvezető sávok is találhatóak. 

Kívülről a panzió épülete. Modern ház, egy szintes és tetőteres. Előtte autók parkolnak a szervízúton.

Kálvária Várfal Panzió

A panzió Pécs belvárosában, csendes helyen, szép környezetben, a középkori városfal tőszomszédságában található. Nyugatra néző szobáiból szép kilátás nyílik a várfalra és a mögötte elhelyezkedő óvárosra. A történelmi városközpont mintegy 10 perc sétával kényelmesen megközelíthető.
Összességében teamünk részben akadálymentesnek ítélte meg a panziót. 

A panzió 2021-ben teljes felújításon esett át. Egy akadálymentes szobával rendelkezik.

Érkezéskor autóval a zárt tíz férőhelyes parkolóban egy akadálymentes parkolóhely biztosított. Kerekesszékkel érkezőknek azonban a kocsibejáró meredeksége kihívást jelent, ezért érdemes kísérővel érkezni.
Vakvezető sáv nem található a hotelben és környékén.

A recepció megközelítése a főbejárat felől nem akadálymentes, 4 centiméteres küszöb állja utunkat. Ez az akadály szerencsére megoldható, mivel a szobákat összekötő folyosóról akadálymentesen is el lehet jutni a recepcióhoz. A recepciós pult magassága kerekesszékből megfelelően elérhető. Indukciós hurok nincs a recepción.

Az  akadálymentes szoba a recepció bejárata mellett közvetlenül található, ezt matricával jelzik. Az ide vezető folyosó széles, baloldalon található az akadálymentesített szoba.
A szoba beltere tágas, egy nagy franciaágy található benne, melynek magassága megfelelő kerekesszékes számára az átüléshez. A szobában padlószőnyeg található, ez akadályozhatja némileg a kerekesszékes közlekedést. Az ágy megközelítése  kerekesszékkel nehezen megoldható, ezért kérésre áthelyezik az ágyat. 

A szobából nyílik az akadálymentes fürdő, küszöbmentes bejárattal. A kézmosó megfelelő magasságban helyezkedik el. Felette nagyméretű tükör található, mely nem állítható, de mérete miatt kerekesszékből is jól használható. A zuhanyzó perem nélküli, közvetlenül mellette segélyhívó található, ami a recepción szól (figyelem: a személyzet csak 7-20 óra között tartózkodik ott. Az Online Smart Recepció(OSR) áll 0-24 óráig a vendégek rendelkezésére). A WC a fürdővel egy helyiségben található, szabályosan a fal felőli oldalán fix másik oldalán lehajtható kapaszkodóval.

Az utcafront szintjén lévő kellemes hangulatú étkezőt és a recepciót lépcső köti össze, az utcafrontról azonban akadálymentes bejárattal megközelíthető. Lehetőség van az étel saját szobában való elfogyasztására is. 

A panzió weboldalán külön akadálymentes menüpont nem található.
A főoldalon említésre kerül a “mozgássérültek számára kialakított szoba”, a Szobák menüben azonban leírást, képeket sajnos nem találunk róla.
Látássérültként/vakként a honlap áttekinthető, képernyőolvasóval működik, a menüpontok címkézettek. A szobafoglalás vakként azonban a dátumválasztó miatt nem működik. A képek nincsenek feliratozva.

Megközelítés:
autóval, a panzió előtt limitált a parkolási lehetőség van,  ezért érdemes a zárt udvarban található tíz férőhelyes parkolót igénybe venni. Itt egy akadálymentes parkoló található.

busszal, a Főpályaudvarról a 33-as akadálymentes járattal, a Tettye utcánál kell leszállni. A buszmegálló szigetéről menetiránnyal megegyezően haladva tudunk akadálymentesen lejutni. A Kálvária utcán 50 métert megtéve a Panzióhoz jutunk.

A főbejárat előtt áll Balázs és Evelin. Látszik, hogy akadálymentes, széles terepen lehet megközelíteni a bejáratot, azonban nagyon enyhe lejtő érzékelhető. A főbejárat előtt közvetlen áruk vannak kipakolva.

OBI Barkácsáruház

Pécs sűrűn lakott városrészében, a 2022-ben megújult Interspar egyben új, a városban régen várt  szomszédot kapott, az OBI barkácsáruházat. A két áruház egy épületben, egymás mellett található. A barkácsáruházban mintegy 6000 négyzetméteren kaptak helyet a sokak számára hasznos termékek. Bejárásunk alatt Rozsár Zsolt áruházvezető kalauzolt minket.

Az üzlettérbe két megközelítéssel juthatunk be: a parkolóból a főbejáraton, vagy az Intersparból a két áruház közötti átjárón keresztül. Mindkettő akadálymentes. A bejárati ajtók fotocellásak, a járószint azonos magasságú.
A parkoló felől, a mozgássérült parkolóktól nagyon enyhe lejtő (max 2%) vezet az OBI bejáratához. A 13 darab akadálymentes parkoló felfestéssel és táblákkal is ki van emelve.

Az OBI teljes területe kerekesszékkel akadálymentes. Látássérülteknek a térburkolatban taktilis sávok és Braille feliratú tájékoztató táblák nincsenek. Hallássérülteknek indukciós hurok nincs.

Az OBI–ba belépve a vevőszolgálat fogad, melynek pultja nem akadálymentes, kerekesszékből nem lehet elérni, a látássérülteket és siketeket segítő eszközök nem állnak rendelkezésre.
E hiányosságokat a személyzet hozzáállása, segítőkészsége ellensúlyozza, mint az alábbiakban is olvasható:
az üzlettérben a speciális szükségletű vásárlóknak úgy nevezett “kontakter” munkatárs segít a vásárlás teljes folyamatában. A kontakter munkatársat a bejárathoz legközelebb eső „Szívesen segítünk” standnál találjuk meg.
További segítség, hogy akinek speciális segítségre van szüksége a vásárlásban, az alábbi email címen ezt jelezheti 2 nappal érkezése előtt: obihu039.vez@obi.hu. Az email-es levelezés során pontos informálódásra van lehetőség, illetve előzetesen lehet egyeztetni milyen segítséget igényel a fogyatékossággal érkező, így gördülékenyebb lesz a vásárlás.

Az OBI nem rendelkezik akadálymentes WC-vel, ám az Interspar mosdóját lehet használni.
Az akadálymentes WC az Interspar oldalán a gyógyszertár mellett, feliratokkal jelezve található az épület északi részén. Kóddal nyílik, amit a kasszáknál fellelhető recepción lehet elkérni. Billentyűzete könnyen kezelhető.
Maga a mosdó kerekesszékkel jól használható, a megfelelő eszközökkel ellátott: vészjelző, szappanadagoló, WC melletti kapaszkodó. Érdekesség, hogy a mosdókagyló magassága állítható egy kar segítségével, hogy megfelelően alá lehessen állni kerekesszékkel.

Weboldal:
mozgássérültek számára használható, de külön akadálymentes menüpont nincs feltüntetve. Látássérült szempontból a termékeket jól lehet követni, olvasni, képleírások sajnos nincsenek az oldalon.
Házhozszállítást lehet kérni.

Megközelíthetőség:
Busszal az Árkádtól a 6, 7, 7Y, 8, 23Y, 24 es buszokkal valamint az Autóbusz állomástól a 41, 42, 43 as buszokkal lehet elérni, a a Béke utca megállóban kell leszállni. A megállótól  5-6 perc gyaloglás, a járda, zebra akadálymentes. 

Autóval a Siklósi úton keresztül az Intersparral közös nagy parkolóban lehet megállni. A 13 darab, piktogrammal ellátott, színnel kiemelt, táblákkal jól jelzett mozgássérült parkoló mind az OBI, mind az Interspar vásárlói számára használhatóak. A mozgássérült parkolók körülbelül  50 m távolságra vannak a két áruház bejáratától.

A hotel kívülről. Régi szép épület, középen boltíves nagy kapu. Két oldalán üzletek és irodák szintén nagy bejáratai.

Palatinus Boutique Hotel

Pécs szívében, a város mediterrán hangulatú sétálóutcájában, a Városháza és a Széchenyi tér közvetlen szomszédságában található a korszerűen felújított négycsillagos Palatinus Boutique Hotel.
A gyönyörű épület a város, sőt, minden bizonnyal az ország egyik legrégebbi hotele, 1802-ben már említik szállóként ősét, az Aranyhajót.
A műemlék épületet három év munkával, a minőségre, az ökotudatosságra, a modern megoldásokra komoly hangsúlyt fektetve újították fel. 2023 januárban nyitotta meg újra kapuit.

Amit lehetett, megőriztek a múltból, így a különleges fakazettás szobaajtókat, vagy a lépcsőház kovácsoltvas korlátját. A szobákban különleges élményt nyújtanak a régi gerendák és a kibontott boltívek a mennyezeteken.
A legfölső szintről gyönyörű kilátás nyílik a Mecsekre, a TV toronyra, az itt található szobák teraszáról pedig a nyüzsgő belvárosra.
Ezzel egyidőben a szomszédban álló patinás Palatinus Hotel bezárt, most ott zajlanak teljeskörű felújítási munkálatok, hogy szintén  négycsillagos szállóként kezdjen majd új életet. (Meg kell említenünk, hogy példaértékű módon a nagy hotel 100 szobájának komplett berendezését elajándékozták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Ágyak, bútorok, csillárok, fürdőszoba berendezések, hűtőszekrények, műanyag ablakkeretek okoztak minőségi változást sok rászoruló család életében).   

A boutique hotelben szakember segítségével figyeltek az akadálymentességre. Összességében kellemesen akadálymentes. A hotelt a Pécsi Turisztikai Kerekasztal szakembereivel és a vezetőséggel volt alkalmunk bejárni. 

A Király utcáról nyíló bejárat küszöb nélküli, ajtaja fotocellás. A recepciós pulthoz vezető szakasz kissé meredek, manuális kerekesszékkel elkelhet némi segítség. A recepciós pult előtt lévő padlózat lejtős, és maga a pult is túl magas kerekesszékből.
Látássérülteknek vezetősáv, Braille feliratok nincsenek. Hallássérülteknek indukciós hurok a recepción nincsen, az akadálymentes szobában igen.
A recepciótól nyílik a bejárat az épületbe. A belső tér finoman elegáns, igényes, és kényelmes. Mindenhol padlószőnyeg található, ami kerekesszékkel nem a legoptimálisabb a gurulásnál, navigálásnál.

A három szintre lépcső és lift visz fel. A liftben összesen négyen fértünk el, egyikünk kerekesszékben. A lift szintén gyönyörű, és végre hangosbeszélő jelzi melyik emeleten járunk. Braille felirat nincsen a számozásokon, azonban a számok jól tapinthatóan kiemelkednek. 

A hotel egyetlen kimondottan akadálymentes szobával rendelkezik. Ám jó hír, hogy majdnem minden szobába be lehet jutni kerekesszékkel, az ajtók ugyanis bár gyönyörűen régiek, kellően szélesek is. A küszöbök sem jelentenek akadályt, sehol sem magasabbak 2 cm-nél. Az ágyak mindenhol magasak, kerekesszékből kényelmesen át lehet ülni. A tágas  fürdőszobákba szintén be lehet gurulni. Azok a vendégek akiknek állapota engedi és meg tudnak tenni néhány lépést, mindegyik szoba fürdőjét tudják használni, mivel a tusolófülkék tálcája minimális magasságú (1-2 cm). A kádas fürdőszobákban is van tusolófülke.  

Az akadálymentes szoba a 3. emeleten található.
Itt egyáltalán nincs ajtóküszöb, viszont itt is padlószőnyegen gurulunk. A bejárati- és a fürdő ajtó is kapaszkodóval ellátott. A szobában két különálló, magas ágy található, középen íróasztal, és kényelmes felszereltség.

A fürdő tágas, kényelmes, a tusoló kabin és tálca nélküli, kivehető tusolószékkel felszerelt. A WC szabályos magasságú, megfelelő kapaszkodókkal ellátott. A mosdóhoz manuális székkel kényelmesen odafértünk. A tükör ugyan nem állítható, azonban nagy mérete miatt teljes mértékben használható. A vészjelzőt a fürdőben kicsit nehezebben találtuk meg, mert a design része. 

A hotel földszintjén található a reggeliző helyiség és a bár, mindkettő szintén rendkívül igényesen berendezve. Itt azonban éri hátrány a kerekesszékes, mozgássérült vendégeket, hiszen számukra mindkettő csak kívülről, az udvarból közelíthető meg, némi emelkedőn. Mivel az udvar nem fedett, ha esik, ez bizony probléma, melyet a hotel vezetősége ígéretük szerint igyekszik megoldani a jövőben.
A reggelizőbe és a bárba a bejáratok kívülről akadálymentesek, a bár ajtaja tolóajtós, a reggelizőé kilinccsel nyitható.
Itt a földszinten, az udvarból nyílóan is található egy teljeskörűen akadálymentes WC, melyet a bár vendégei is használhatnak. 

Weboldal:
Ezen még javítani kell a közeljövőben, most nem akadálymentes. A hotel weboldala sajnos nem tesz említést sem hotel, sem pedig a szobák akadálymentességéről.
A menürendszer látássérültként áttekinthetetlen, a képek és ikonok nem rendelkeznek feliratokkal, a szöveg és a háttér nem elég kontrasztos, a szövegméret nem állítható. A foglalás sem megoldható látássérültként. A képernyőolvasó szoftverekkel nem használható.

Megközelítés:
autóval a hotel vendégei számára saját mélygarázs parkolóval rendelkeznek. Ez a Mária u. 2. szám alatt közelíthető meg, a mélygarázsban akadálymentes beállók is találhatóak. A mélygarázsból a hotel nem érhető el közvetlen, a Széchenyi téren keresztül lehet a bejáratot elérni. A mélygarázsban parkolás a szálló vendégei számára 3200Ft/éj.
a legközelebbi mozgáskorlátozott parkolóhelyek az utcán: a Dzsámi mellett a bíróság épülete előtt 1 db, a Mária utca elején 2db, a Nagy Lajos Gimnázium mellett a Janus Pannonius utca elején 1 db.

busszal az Árkádnál érdemes leszállni és akadálymentesen 10 perc alatt el lehet ide jutni az Irgalmasok utcája, Széchenyi tér, Király utca útvonalon. Vakvezető sávok is segítik az eligazodást.

A belső udvart látjuk. Gyönyörű, mediterrán udvar, kisebb zöld felületekkel, nagyrészt azonban macskaköves burkolattal.

Ciszterci Ház

A pécsi Ciszterci Ház egyházi tulajdonú szálláshely, a város legszebb pontján, a Dómmal szemben, a Szent István téren. A Zirci Ciszterci Apátság pécsi zarándokháza és látogatóközpontja egyben vallástörténeti kiállításnak ad otthont. A szállás egy akadálymentes egyágyas apartmannal rendelkezik, ez az  A6-os szoba. 

A gyönyörű, régi épület bejárata is régi és nehéz, így nem akadálymentes, csak segítséggel lehet nyitni. A belső, nagyon szép zárt udvarba vezető kocsibejáró macskaköves, ami kerekesszékesként, vagy  babakocsival rázós tud lenni. A belső parkoló maximum 5 személyautót tud befogadni, akadálymentes parkoló külön nincsen. 

A zárt udvarban kialakításra került egy akadálymentes mosdó a szállóvendégek és a vallástörténeti kiállítás látogatói részére. 

A szálláshely egyetlen, egyágyas akadálymentes földszinti szobáját az udvaron keresztül lehet megközelíteni akadálymentesen, de felhívjuk a figyelmet a macskaköves burkolatra és egy enyhe kis emelkedőre. 

Az akadálymentes apartman egyágyas hálóból és az abból nyíló saját fürdőből áll. A beltérben kényelmesen meg lehet fordulni kerekesszékkel is. A szobában elhelyezett asztalhoz elektromos kerekesszékkel nem lehet teljesen közel ülni, manuális szék még épp befér alá.  Az ágy magassága 55 cm, ami megfelelő kerekesszékkel. Az ágy mellett közvetlenül segélyhívó található.
FONTOS, hogy nincs 24 órás recepció, így a nyitva tartási idő után (munkanapokon 11.00-18.00 óra között) nincsen aki válaszolna a segélyhívásra! Ezt a szállás  weboldalán a Szálláshely menüpontban feltűnően jelzik is. Kérik, hogy emiatt fogyatékossággal élő vendég csak kísérettel érkezzen! A kísérőnek közvetlen az akadálymentes szoba mellett biztosítanak különálló, egyágyas szállást.

A mozgásérzékelős világítással felszerelt akadálymentes fürdő tágas, a zuhanyzó tálca nélküli, tusolószékkel rendelkezik.
A WC szabályosan a fal felőli oldalán fix, a másik oldalon lehajtható kapaszkodóval felszerelt.

Az akadálymentes szobával szembeni helyiségben a szálláshely saját kápolnája található, a vendégek számára bármikor használhatóan. A kápolna akadálymentes, bejáratánál a küszöb nem haladja meg a 2 cm-t, a padlózata parketta, a belső tér tágas.

A folyosón tovább haladva találjuk a felszerelt konyhát és étkezőt a szállóvendégek számára, a konyha azonban nem akadálymentes, mivel 3 lépcső található itt. Csak a kísérő tudja igénybe venni az itt található konyhai berendezéseket ételkészítéshez. 

A szállás területén vakvezető sáv nem található, az információs táblákon Braille felirat nincs, kivéve a bejáratnál elhelyezésre került ismertetőt, de azon is nagyon halványak a feliratok, nem olvashatóak.

Indukciós hurokkal a szálláshely nem rendelkezik.

A szálláshely weboldala magyarul, angolul és németül is elérhető. Külön akadálymentes menüpont nincsen, sem akadálymentességet segítő ikon. A Szobák menüpontban megemlítésre kerül az akadálymentes apartman, bővebb leírás és fotó azonban nem található.
Látássérült szempontból az oldalon lehet tájékozódni, a szöveges részek jól olvashatók, a címsoros navigáció kényelmessé, gyorsabbá teszi a böngészést. Azonban a képek rendkívül akadályozzák a képernyőolvasó szoftvert használó látássérültek számára a navigációt, mert nincsenek feliratozva. A szobafoglalásnál kiválaszthatóak az opciók, viszont a képernyőolvasó kiugrik a választható listamezőből. 

Megközelítés:
busszal a Főpályaudvartól 7, 7y, 3, 6, 8, 30y buszokkal, a Zsolnay-szobor megállóban kell leszállni. Onnan 10 perces sétával elérjük a szálláshelyet. A Váradi Antal utca járdái hepehupásak, nem akadálymentesek, ajánlott az úton jönni, az autós forgalom nem számottevő. 

autóval a Kórház tér/Rákóczi út felől közelíthető meg. Mivel a szálláshely a történelmi belvárosban található, engedély köteles a behajtás. A szálláshoz be lehet hajtani autóval, az utcán és a téren parkolni nem lehet, be kell állni a belső udvarba.
A közeli Aranycipó pékség előtt van három parkolóhely, ezeket mozgáskorlátozott parkolási kártyával lehet használni.
Akadálymentes parkoló a szállás előtt nincsen, a legközelebbi, egy darab akadálymentes parkoló a Ferencesek utcája – Váradi Antal utca sarkán található.[:en]A pécsi Ciszterci Ház egyházi tulajdonú szálláshely, a város legszebb pontján, a Dómmal szemben, a Szent István téren. A Zirci Ciszterci Apátság pécsi zarándokháza és látogatóközpontja egyben vallástörténeti kiállításnak ad otthont. A szállás egy akadálymentes egyágyas apartmannal rendelkezik, ez az  A6-os szoba. 

A gyönyörű, régi épület bejárata is régi és nehéz, így nem akadálymentes, csak segítséggel lehet nyitni. A belső, nagyon szép zárt udvarba vezető kocsibejáró macskaköves, ami kerekesszékesként, vagy  babakocsival rázós tud lenni. A belső parkoló maximum 5 személyautót tud befogadni, akadálymentes parkoló külön nincsen. 

A zárt udvarban kialakításra került egy akadálymentes mosdó a szállóvendégek és a vallástörténeti kiállítás látogatói részére. 

A szálláshely egyetlen, egyágyas akadálymentes földszinti szobáját az udvaron keresztül lehet megközelíteni akadálymentesen, de felhívjuk a figyelmet a macskaköves burkolatra és egy enyhe kis emelkedőre. 

Az akadálymentes apartman egyágyas hálóból és az abból nyíló saját fürdőből áll. A beltérben kényelmesen meg lehet fordulni kerekesszékkel is. A szobában elhelyezett asztalhoz elektromos kerekesszékkel nem lehet teljesen közel ülni, manuális szék még épp befér alá.  Az ágy magassága 55 cm, ami megfelelő kerekesszékkel. Az ágy mellett közvetlenül segélyhívó található.
FONTOS, hogy nincs 24 órás recepció, így a nyitva tartási idő után (munkanapokon 11.00-18.00 óra között) nincsen aki válaszolna a segélyhívásra! Ezt a szállás  weboldalán a Szálláshely menüpontban feltűnően jelzik is. Kérik, hogy emiatt fogyatékossággal élő vendég csak kísérettel érkezzen! A kísérőnek közvetlen az akadálymentes szoba mellett biztosítanak különálló, egyágyas szállást.

A mozgásérzékelős világítással felszerelt akadálymentes fürdő tágas, a zuhanyzó tálca nélküli, tusolószékkel rendelkezik.
A WC szabályosan a fal felőli oldalán fix, a másik oldalon lehajtható kapaszkodóval felszerelt.

Az akadálymentes szobával szembeni helyiségben a szálláshely saját kápolnája található, a vendégek számára bármikor használhatóan. A kápolna akadálymentes, bejáratánál a küszöb nem haladja meg a 2 cm-t, a padlózata parketta, a belső tér tágas.

A folyosón tovább haladva találjuk a felszerelt konyhát és étkezőt a szállóvendégek számára, a konyha azonban nem akadálymentes, mivel 3 lépcső található itt. Csak a kísérő tudja igénybe venni az itt található konyhai berendezéseket ételkészítéshez. 

A szállás területén vakvezető sáv nem található, az információs táblákon Braille felirat nincs, kivéve a bejáratnál elhelyezésre került ismertetőt, de azon is nagyon halványak a feliratok, nem olvashatóak.

Indukciós hurokkal a szálláshely nem rendelkezik.

A szálláshely weboldala magyarul, angolul és németül is elérhető. Külön akadálymentes menüpont nincsen, sem akadálymentességet segítő ikon. A Szobák menüpontban megemlítésre kerül az akadálymentes apartman, bővebb leírás és fotó azonban nem található.
Látássérült szempontból az oldalon lehet tájékozódni, a szöveges részek jól olvashatók, a címsoros navigáció kényelmessé, gyorsabbá teszi a böngészést. Azonban a képek rendkívül akadályozzák a képernyőolvasó szoftvert használó látássérültek számára a navigációt, mert nincsenek feliratozva. A szobafoglalásnál kiválaszthatóak az opciók, viszont a képernyőolvasó kiugrik a választható listamezőből.

Megközelítés:
busszal a Főpályaudvartól 7, 7y, 3, 6, 8, 30y buszokkal, a Zsolnay-szobor megállóban kell leszállni. Onnan 10 perces sétával elérjük a szálláshelyet. A Váradi Antal utca járdái hepehupásak, nem akadálymentesek, ajánlott az úton jönni, az autós forgalom nem számottevő. 

autóval a Kórház tér/Rákóczi út felől közelíthető meg. Mivel a szálláshely a történelmi belvárosban található, engedély köteles a behajtás. A szálláshoz be lehet hajtani autóval, az utcán és a téren parkolni nem lehet, be kell állni a belső udvarba.
A közeli Aranycipó pékség előtt van három parkolóhely, ezeket mozgáskorlátozott parkolási kártyával lehet használni.
Akadálymentes parkoló a szállás előtt nincsen, a legközelebbi, egy darab akadálymentes parkoló a Ferencesek utcája – Váradi Antal utca sarkán található.[:]

A vendégház főépülete a Boltok utcájában. Gyönyörű, régi, kétszintes épület az utca teljes hosszában. Alul boltocskák, a belső utcára napvitorlák borulnak a nyári napot kivédeni, az emeleten találhatóak a vendégszobák.

Zsolnay Vendégház

A hungarikumként elismert Zsolnay Kulturális Negyedben, az egykori világhírű porcelángyár műemlék épületei között, csodaszép parkban található a Zsolnay Vendégház. Maga a Zsolnay Kulturális Negyed különlegesség, számos érdekességet, látványosságot, izgalmas programot kínál, érdemes már itt mindent felfedezni, ha a vendégházban szállunk meg. Pécs történelmi belvárosa pedig innen gyalogosan 10 percnyire található, a járdák akadálymentesek, illetve bicikliút is vezet a Király utca elejéig.
A Zsolnay Kulturális Negyedről is olvashatsz többet adatbázisunkban itt: Zsolnay Kulturális Negyed | People First

A Vendégház a Zsolnay Negyed “Boltok utcáján” található, érdekesség, hogy ebben az épületben voltak valamikor a gyári dolgozók lakásai. A hangulatos épületben a szobák egyszerűen de mindent igény kielégítően felszereltek, részletes leírás a weboldalukon olvasható magyarul, angolul és németül.
A 11 szobás vendégházban egy akadálymentes apartman kapott helyet, amelyben 2 személy tud megszállni. Az apartman akadálymentesen a Major utcai bejárattól közelíthető meg gyalogosan és autóval is.
A konyha-nappali, hálószoba és fürdőszoba-WC felosztású  akadálymentes apartman a vendégház főépületétől némileg elkülönülve, az úgynevezett “Kaolin” udvar bejáratában található, földszinti, a járószintről kerekesszékkel közvetlen megközelíthető.
Az apartman előtt közvetlenül (kb. 15 méterre a bejárattól) található egy darab akadálymentes parkolóhely. Az ide vezető útszakasz elektromos kerekesszékkel probléma nélkül, manuális székkel némi segítséggel bejárható, mivel időnként kisebb emelkedők akadnak. A térkövezett terep a Zsolnay Negyed sétányainak nagy részén a látássérülteket segítő bordázott burkolattal rendelkezik, a taktilis jelzés azonban helyenként fölöslegesen kanyargós, vagy a semmibe vezet. Különösen problémás, hogy a központi információhoz nem vezet be a vakvezető sáv, hanem kacskaringós útvonalon elkerüli azt.
A vendégház területén nem található vakvezető sáv. 

A vendégház recepciója a Zsolnay Negyed múzeum részlegének 2. emeletén található, ide akadálymentesen csak a gyönyörű, mediterrán, szobrokkal, növényekkel teli Kaolin udvar végében található lifttel lehet feljutni. A liftben egy kerekesszéknek megfelelő hely áll rendelkezésre, hangosbeszélő látássérülteknek nincs, Braille felirat azonban igen. A liftig a Kaolin udvaron át hepehupásabbak a térkövek, közvetlen a lift előtt jelenleg töredezett, komoly akadályt képezve kerekesszékkel, babakocsival, látássérültként érkezőként, vagy idős embereknek. A javítás folyamatban van. A recepciós helyiségben kerekesszékkel szűk a hely, a pulthoz csak trükkösen lehet hozzáférni. Braille felirat, információs tábla, indukciós hurok nincs. A recepcióhoz a liften kívül máshogy akadálymentesen nem lehet eljutni, és 18.00 órakor nemcsak a recepció, de a lift is bezár, erre figyelni kell vendégként!

Az akadálymentes apartman kellemes, nagyméretű, belépve a konyha-nappali térbe jutunk. Kerekesszékkel kényelmesen el lehet férni, az étkezőasztalt azonban elektromos kerekesszékkel túl alacsonynak találtuk. A nappaliból a hálószobába és fürdőszobába vezető ajtók tolóajtók, fogantyúval ellátva.
A hálószobába és a fürdőszobába vezető ajtók szélesek, küszöbök nincsenek. A hálóban két különálló ágy található, az ágyak kerekesszékeseknek jelenleg kicsit alacsonyak. Vészcsengő nincsen a hálóban.
A fürdő minden igényt kielégít, a tálca nélküli tágas zuhanyzóban falra szerelt zuhanyzószék található. A mosdókagyló és a WC csésze magassága megfelelő. A WC körül a kapaszkodók szabályosak, vészcsengő található a fürdőben.

Az apartmanban a villanykapcsolók és fali dugaljak megfelelő magasságban helyezkednek el. Braille felirat, tájékoztató tábla, indukciós hurok nincs az apartmanban.

A Zsolnay Vendégház weboldala akadálymentesen olvasható, de hiányzik maga az akadálymentes menü vagy ikon, ami segíti a látássérülteket és más fogyatékossággal élőket az áttekintésben. Az akadálymentes apartmanról nincs a leírás a Szállásról menü Szobák almenüjében a szobák felsorolásánál, amit erősen hiányolunk. Az akadálymentes apartmanról mindössze egyetlen mondat található a Szállásról menü Vendégház almenüjében. Látássérültként jól követhetőek a menük, a leírások is jól olvashatóak, a képeket azonban nem feliratozták, ami szintén hiányosság.

Megközelítés:
busszal 2, 2/A, 60, 4, 104, 13, 15, 14, 102, 20, 21, 120, 30Y, 60-as járatokkal. A “Zsolnay Negyed” megállónál kell leszállni, és a Major utcai bejáratot megcélozni, ahova akadálymentes járda vezet vakvezetősávval. A buszok akadálymentesek, a buszmegálló, zebra akadálymentes, a lámpa azonban nem ad hangjelzést látássérülteknek. A busztól kb. 3 perc eljutni a Major utcai bejárathoz.

Autóval a parkolóházban érdemes parkolni, mely a 6-os út mellett közvetlenül, arról lekanyarodva található, több akadálymentes parkolóhellyel. A parkolóházból a híd lábában található lifttel lehet feljutni az út fölött átívelő hídra és azon átgurulva bejutni a negyedbe. Maga a híd látványosságnak sem utolsó!
Akadálymentes parkolók találhatóak a Zsolnay Negyedben is, összesen 16 db. Egy akadálymentes parkoló közvetlen az akadálymentes apartman előtt is rendelkezésre áll.