Archívumok

Óriási, túlméretezett magas fa padon fekszik Hilda, háromszor elférne rajta.

Meseerdő

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Pécsen egy Vidámpark. Szép volt, jó volt, de elavultak az eszközök és a mostani fiatalok is más jellegű élményekre vágynak már. A pécsi Biokom Nonprofit Kft-nek köszönhetően az évek óta elhagyatott erdei helyszínből 2024. májusban Meseerdő lett.

Mi az a Meseerdő?
Egy tematikus mesepark, ahol Radnai Éva és Császár Levente pécsi meseírók Dömör király című története vezet minket végig, miközben rendkívül ötletes, fából készült installációkkal találkozhatunk Baráth Gábor fafaragó művész keze munkája nyomán. Az erdei séta során nemcsak a mesét követhetjük, – sőt mi magunk is szereplőkké válhatunk -, hanem megismerkedhetünk a környék történetével és mondáival. Mindenki készüljön fel, mert egy alvó óriással is lehet találkozni, aki akkora, hogy a tenyerébe, sőt a szájába is be lehet állni! 🙂

A park akadálymentes, és az év minden napján ingyenesen látogatható.
A Meseerdő korántsem csak gyerekeknek nyújt élményt, egyesületünk is felkerekedett egy 2024. júniusi napon és végiggurultunk a kellemes, árnyékos erdőben. Nagyon élveztük!

A meseerdő akadálymentessége:
Bár nyáron és szombaton érkeztünk, bőven találtunk parkolót a bejárat előtt. Ha szerencsénk van, közvetlen a bejárat előtt állhatunk meg autóval. Természetesen ezt nem szabadna a szerencsének eldöntenie, és szükséges lenne akadálymentes parkoló felfestése a bejárat közelében. 

A bejárat mindig nyitva, a kőkapun simán beléphetünk, semmilyen egyéb ajtó nem állja utunkat, hogy a mesébe érkezzünk. 

A parkon betonút vezet végig, mely nem új, de különösebb hepehupát nem találtunk rajta.
A park területén asztallal ellátott kellemes pihenőket is találunk, sajnos ezek nem mindegyike közelíthető meg kerekesszékkel, illetve az asztalhoz nem fér oda a kerekesszékes látogató. 

A történetet az út mentén kihelyezett nagy táblákon követhetjük, melyeken magyar és angol nyelven is olvashatók a meserészletek. Látássérülteknek minden tábla jobb alsó sarkában QR-kód segít a hangoskönyv eléréséhez, ahol szintén minden meserészlet kiválóan hallgatható. 

A park legnagyobb része bejárható kerekesszékkel, manuális és elektromos változatban is teszteltük. Néhány installáció, sőt időnként a nagy táblák azonban nem minden esetben közelíthetőek meg kerekesszékkel. Van ahol göröngyös földút, van ahol kiskavicsos út állja utunkat. A “lámpás”-hoz, a “tündérek tánc-helyszíné”-hez, és a “trónterem”-hez nem lehet semmiképpen akadálymentesen odaférni, az említett göröngyös földút, illetve lépcső miatt. A legnagyobb attrakció, a földön fekvő, fából készült óriás azonban nem fogott ki rajtunk, ezt kerekesszékkel is közelről meg tudtuk szemlélni. Érdemes egészen lent, hátul, a kőből készült padok mellett begurulni, itt lankás a talaj. Az óriás körüli közlekedéshez elkelhet némi segítség manuális kerekesszékkel, mivel itt a mulcs kipörgetheti a kerekeket. 

Babakocsis látogatókat is megkérdeztünk, helyenként hasonló nehézségeik voltak.

Külön élmény volt, hogy a Meseerdő teljes területe kellemesen hűvös a fáknak köszönhetően. Érdemes mindenhol jól körülnézni, sőt felnézni, mert még a fák is tartogatnak meglepetéseket!

Büfé nincsen a parkban, a bejárat előtt egy kürtőskalácsos bódéval találkoztunk. 

Az illemhelyet a parkolóban található mobil WC-kkel oldották meg, és örömünkre a két WC közül az egyik akadálymentes! Teszteltük ezt is, elektromos kerekesszékkel is könnyen meg lehet fordulni benne, az ajtaja nyitható egyedül, megközelítése sem jelentett problémát. Amire ügyelni kell: a WC ülőke körül nem találtunk megfelelő kapaszkodókat, és fertőtlenítési, kézmosási lehetőség sincsen. 

Weboldal:
A weboldal jelenleg nem túl informatív, egy rövid szöveget, az állomásokat bemutató hangoskönyvet és az odajutás ismertetését találjuk rajta. Látássérült szempontból nagy segítség a hangoskönyv, mely az összes állomás mesetörténetét felolvassa. Ez azonban nem működik az állomásokra kattintva, csakis a weboldal tetején található “A könyv” feliratú gombra klikkelve. Mivel ez nem tartalmazza azt az információt, hogy ez hangoskönyv, segítségképpen például nem látóknak, mindenképpen javasoljuk egyértelmű felirattal ellátni. Ezt leszámítva a weboldal akadálymentes és mozgássérültek számára is jól használható.
A weboldalon virtuális sétára is lehetőség van: https://meseerdo.biokom.hu/virtualis-seta/

Megközelítés:
busszal, a Főpályaudvarról induló 34, 34Y és 35-ös buszokkal közelíthető meg. A “Dömörkapu” megállónál kell leszállni. A buszmegálló nem akadálymentes, de egy földút lehetőséget ad az útra való legurulásra. A buszok akadálymentesek. A menetidő körülbelül fél óra.
A buszmegállóból az úton át akadálymentesen lehet elérni a bejáratot, ez 2-3 percet jelent.

autóval, a Hunyadi úton felfelé, némileg szerpentines úton (de erre a Mecseken számítani kell), a Pécsi Állatkert érintésével a Dömörkapu parkolóig. Körülbelül 15 perc az autóút. A parkoló sima betonos, egész közel is lehet parkolni a bejárathoz. Akadálymentes parkoló nincs felfestve. 

Jobbító javaslatainkat jeleztük az illetékeseknek. Ígéretük szerint megvizsgálják a fejlesztés lehetőségeit, hogy még inkább hozzáférhető lehessen a Mesepark. Előre is köszönjük a kedves hozzáállást!

Cella Septichora Látogatóközpont

Pécs sok izgalmas látnivalóval büszkélkedhet, de minden bizonnyal a UNESCO világörökségi helyszínként nyilvántartott ókeresztény sírkamrák a legérdekesebbek közül valók. Magyarország  legjelentősebb ókeresztény temetőegyüttese Pécs római kori elődjéből, Sopianaeból maradt ránk. A több száz ismert sír, számos sírkamra, sírkápolna, valamint négy nagyobb sírépület egykori vallási központra utal. A Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket a Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze egyetlen komplexumba. A Látogatóközpont területén összesen 6 kétszintes sírkamra és két nagyobb épület tekinthető meg. Nem mindegyik helyszín akadálymentes, (így a mauzóleum és az Apáca utcai emlékek), de a központi Látogatóközpont 90%-ban bejárható ily módon. 

Mindenekelőtt tisztáznunk kell mi az a Cella Septichora, mert ilyenről bizony nem nagyon hallhatunk máshol a világban. A neve Hétkaréjos kápolná-t jelent, a Sopianae-i ókeresztény temető egyik legjelentősebb emléke. Elnyújtott nyolcszög alakú építmény, amelynek hét oldalán apszisok, vagyis félkörös fülkék találhatók (a nyolcadikon a bejárat van), innen ered a neve. 

Pécs város római kori elődje, Sopianae ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült a világörökségi helyszínek közé. A minősítést azzal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan szemlélteti a Római Birodalom korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A számos téglasír, sírkamra egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített. A Cella Septichora teljesen egyedi megoldás, ilyen sok apszisos épület ritkán fordul elő. A Cella Septichora építését a római korban nem fejezték be, így végleges funkciója bizonytalan. Talán temetkezőhelynek,  vagy akár temetői bazilikának is szánhatták.

Az épület először 1927-ben került elő, de csak 1938–40-ben tárták fel, részlegesen. A teljes régészeti kutatásra 2005–2006-ban került sor.  A Cella Septichora Látogatóközpont 2007-ben nyitotta meg kapuit. Érdekességként egy nagy és több kisebb átlátszó üvegtető teszi lehetővé, hogy a felszínről is bepillanthassunk a régészeti kincsekbe. Bentről fölfelé nézve pedig a téren sétáló embereket láthatjuk a fejünk fölött. 
Az évek során az épület állapota leromlott, így 2023-ban jelentős felújítás történt. Ez leginkább a gépészetet, illetve valóban izgalmas interaktív eszközök beépítését jelentette, az akadálymentesség sajnos nem került fejlesztésre. Ennek ellenére már többször bejártuk kerekesszékkel, legutóbb a felújítást követően, 2024 májusában. 

A bejárat akadálymentes, enyhén lejtős hosszú rámpán érkezünk a recepcióhoz. A recepcióhoz közvetlen egy üvegajtón keresztül kell bejutni, ami nem nyílik automatikusan. Még az üvegajtó előtt, közvetlen a bejárat mellett található a mindenki számára használható WC, ami teljesen akadálymentes.
A recepciónál hallássérültek számára rendszeresítettek mobil indukciós hurkot, látássérülteknek segíthet a helyszíneket magyar és angol nyelven elmagyarázó audio guide. Taktilis jelek nincsenek. A visual guide 6 nyelvű tárlatvezető funkció pedig képekkel, 3D rekonstrukciókkal, játékokkal nyújt  további információkat mindenkinek.
Fogyatékossággal élőknek és kísérőjüknek kedvezményes jegyet lehet váltani, ez 2024. májusban 800 Ft/fő-volt. 

Indulásként a nagy, hétkaréjos kápolnába érkezünk, ahol a falon meghagyott földdarabok érzékeltetik, hogy e falak mindig is a földben helyezkedtek el. Itt többnyelvű videón ismerkedhetünk meg a római birodalom, Sopianae és a sírkamrák történetével. Fölöttünk az üvegtető egészen különleges élményt nyújt. Ez a terület teljesen akadálymentes, a bejutáskor a rámpa azonban emelkedős-lejtős, manuális kerekesszékkel segítség szükséges.

Innen továbbindulva, a Korsós sírkamrán kívül minden más helyszínre eljutottunk kerekesszékkel is. Néha kisebb lejtőkkel találkozunk, melyekhez nem árt a segítség. Az akadálymentességet két helyen lift segíti, egy helyen pedig lépcsőjáró. A lifteket önállóan lehet működtetni, itt érdemes arra figyelni, hogy folyamatosan kell nyomni a gombot. Majd ha megérkezett az adott szintre a lift, engedjük el a gombot, hogy ki tudjuk nyitni az ajtót. A benti gombokat szintén folyamatosan kell nyomni. Ha ehhez segítségre van szükség, egy segítő be tud szállni az amúgy kerekesszék méretűre kialakított liftekbe. A liftgombokon Braille írás található, hangos bemondás nincs.
Máshol Braille írásos tájékoztatással nem találkoztunk. 

A lépcsőjárót a recepción dolgozó, segítőkész, kedves személyzet működteti. Úgy érezzük, érdemes lenne számukra rendszeresen érzékenyítő, felkészítő tréninget tartani az akadálymentes eszközök működtetéséről. Látogatóként sem árt tudni, hogy a lépcsőjáró szerkezet működtetéséhez a segítőnek folyamatosan kell nyomnia a távirányító gombot, és azt a szerkezet érzékelőjére kell irányítania. Maga a lépcsőjáró lassan közlekedik, előfordul, hogy elromlik, így mindenképpen egy modernebb változatra kellene cserélni a közeljövőben.
Elektromos kerekesszékkel fontos információ, hogy 190 kg-ot bír el a lépcsőjáró szerkezet. 

A föld alatti izgalmas sétán mindenképpen segítségre van szükség manuális kerekesszékkel és látássérültként, mert időnként kisebb emelkedőkkel találkozunk az amúgy könnyen járható, sima, fémrácsos rámpákon. Elektromos székkel mindez nem gond. Látássérültként vigyázni kell arra, hogy a járófelület végig lyukacsos fémrács, így a bot elakadhat benne. 

Az izgalmas interaktív élmények közül a szelfi-ponthoz akár korhű ruhába is be lehet öltözni. Sajnos a kamera túl magasra van állítva ahhoz, hogy kerekesszékből is fotót készíthessünk magunkról. Hasonló a helyzet az információs oszlopokkal, kerekesszékből (vagy gyerekként) nem látható a szöveg rajta, túl magasan van, ráadásul a monitor ferdén döntött. A problémát jeleztük a vezetőségnek. 

Weboldal:
A weboldalon a jobb felső 3 csíkra kattintva az “Információk” menüpontban “Akadálymentes információk” almenüt találunk. Itt a helyszín akadálymentes látogathatósága mellett a jegyárakra vonatkozóan is további információ olvasható: https://www.vilagoroksegpecs.hu/informacio/akadalymentes-informaciok
Látássérültként a weboldal teljesen áttekinthető, olvasható, akadálymentes. A képekhez azonban sajnos itt sem tartozik helyettesítő szöveg, vagy leírás, így azok látássérültek számára láthatatlanok. 

Megközelítés:
busszal az Árkád bevásárlóközpontnál leszállva enyhe emelkedőn felfelé haladva az Irgalmasok utcán a Széchenyi térig. Kerekesszékkel a tér kövezete kissé csúszós. Látássérülteknek az Irgalmasok utcájától taktilis jelek segítenek. Vigyázni kell, mert a Széchenyi téren jobb oldalt részben a taktilis jelekre települtek a vendéglátóhelyek teraszai! A Széchenyi tértől a Janus Pannonius utcán át jutunk el a Szent István térre, itt a Dóm, illetve a Kioszk épülete előtt található a Cella Septichora látogatóközpont bejárata.
A Főpályaudvarról a 30-as és 130-as buszokkal a Kodály Zoltán utcai megállónál kell leszállni, innen 3 perc séta akadálymentesen a Szent István tér. 

autóval a legközelebbi akadálymentes parkoló a Széchenyi tér és az Janus Pannonius utca sarkán, a Nagy Lajos gimnáziumnál található. Néhány méterrel odébb, a tér másik oldalán a bíróság előtt és mellett további 2db akadálymentes parkolót találunk. 

A Kovácsszénája tóhoz értünk. Gyönyörű környezet, sok ember, padok, asztalok mindenütt. Előtérben Heni kerekesszékben, és mellette Hilda.

Tekeres-Kovácsszénája bicikliút

Orfűn vagyunk, ami az egyik kedvenc kirándulóhelyünk. Az orfűi kirándulási lehetőségről külön is írtunk az adatbázisban, ez itt olvasható: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/orfu/
Ha azonban egy a főbb turisztikai helyszínektől picit távolabb, vadregényes környezetre vágysz, irány a Pécsi-tó gát felőli végén található kedves kis falu, Tekeres. Ez tulajdonképpen egybeépült mára Orfűvel.
Idén elkészült a Tekerest a negyedik, legeldugottabb, meseszép tavat rejtő Kovácsszénájai tóval összekötő bicikliút. A bicikliutak pedig mindig kiváló akadálymentes kirándulási lehetőséget kínálnak kerekesszékkel vagy látássérültként, sőt babakocsival és idősként is. 2024 április legvégén, egy csodaszép szombati napon jártuk be az új útvonalat, ezúttal nemcsak szakértő teamünkkel, hanem egy nagyobb, fogyatékossággal élőket, idősebb résztvevőket is magába foglaló csapattal, így még több tapasztalatot gyűjtöttünk össze. 

A kiindulópontunk Tekeres falu elején a Natura Panzió volt, amely előtt autóval is lehet parkolni, és a Pécsről érkező távolsági busz is pont itt áll meg.
A falun átkelve betonos sima úton haladva csodálhatjuk meg a régi, hangulatos, szépen felújított házakat, és a haranglábat. Majd a Herman Ottó horgásztóhoz érkezünk. Továbbra is betonos úton maradunk, majd az erdőbe érve elkezdődik a frissen kialakított, felfestett és táblákkal jól jelzett kerékpárút. Az új bicikliút erőteljes sárga felfestései a járdaszéleken és az út közepén nagyban segítenek látássérült társainknak orientálódni.  A Tekeres falu – Kovácsszénája szakasz nekünk szép lassú, növényeket és egyéb szépségeket nézegető, beszélgetős, meg-megállós tempóval 5,6 km volt, körülbelül 2 óra alatt tettük meg. 

Akadálymentessége:
a kezdeti betonút is jól járható, sima, lyukaktól, göröngyöktől mentes. A bicikliút tökéletesen sima, ezért látássérülteknek is kellemesen járható. Látássérültként a bicikliút szélén haladva fehér bottal is jól tartható az egyenes, ebben remekül segít az út menti fűsáv.
A bicikliúton azonban 3-4
emelkedő, lejtő található, ezek 6-7%-osak. Egy helyen tábla jelzi a 10%-os lejtést, ami a kerekesszéket tolva nekünk egyértelműen többnek tűnt. Elektromos kerekesszékkel minden gond nélkül, manuális kerekesszéket tolva a segítőnek néhány szakaszban kicsit lihegősen teljesíthető az út. Mindkét székkel el lehet férni az egyik biciklisávban is. Manuális kerekesszékkel egyedül kirándulva csak a karjukat jól használni tudóknak ajánljuk az utat. 

Az út mentén nagyon hiányoznak a padok időnkénti megpihenésre, fogyatékossággal élőként és épként egyaránt. 

Kovácsszénájára érve gyönyörű látvány, a horgászok paradicsoma, és maga az apró falu fogad minket.
Miért van ilyen furcsán kedves elnevezése a falunak? A falu neve évszázadokig a szláv eredetű Kovacéna volt. Most nehéz elképzelni, de az Árpád-kori település eklézsiája révén az 1600-as évek végéig kiemelt szerepet töltött be környezetében. Még a török hódoltság alatt sem néptelenedett el, ám a 18. századi pestisjárványok megtizedelték a lakosságot. Furcsamód, a 19. században divat volt a helységneveket magyarosítani, így Kovacéna először a Kőhalom, Kovácsszéna, végül a Kovácsszénája nevet kapta…ki tudja miért, de jól hangzik.
A kirándulás végére érve, Kovácsszénáján sajnos jelenleg nincsen büfé, vagy étterem, ahol inni vagy enni lehetne, de ez remélhetőleg a bicikliutat igénybe vevők számának emelkedésével létre fog jönni a közeljövőben.
Ennél jóval nagyobb hiányosság, hogy a tóhoz nem vezet semmilyen kőút, így a kerekesszékkel, babakocsival érkezők nem tudják a tavat közelről élvezni. Ezt, az út menti padokkal együtt jó lenne még pótolni. 

Weboldal:
A logo és a szlogen nagyon kreatív, az oldal kellemesen vidám, de a weblap sajnos nem akadálymentes. Külön akadálymentes menü sem található az oldalon.
Mobiltelefonon nem jól használható, nagyobb képernyőátlóra tervezték, laptopon lehet alkalmazni. Szenzorosan túlérzékenyeknek nem kellemes, nehezen navigálható, túl sok a szín, a villódzás, folytonos mozgás, több helyen nem megfelelő a kontraszt.
Látássérültként, vakként az oldal kevéssé használható. A szállások, éttermek olvashatóak képernyőolvasóval, a rendezvénynaptár azonban nem. A képek nincsenek helyettesítő szöveggel vagy felirattal ellátva, így látássérültként, vakként nem láthatóak, élvezhetőek.
Akik billentyűzettel, tabulátorral keresnek a weboldalon, szintén nehezebb lehet az oldal használata, mivel túl sok kattintással, leütéssel lehet egyes részekhez eljutni.

Megközelítés:
busszal Pécsről a távolsági autóbusz pályaudvarról indulnak buszok Orfűre. Olyan járatot kell választani, ami a “Tekeres forduló” nevű megállóhoz közlekedik!
A pécsi autóbusz pályaudvar akadálymentes, itt olvashattok róla bővebben: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/autobuszpalyaudvar/
A tekeresi autóbuszmegálló akadálymentes, betonos rámpa vezet a megálló szintjére.
A menetrendet itt találod: https://menetrendek.hu/ Amennyiben akadálymentes buszra van szükséged, igényedet előzetesen jelezd a forgalmi irodán az alábbi számon: 72/520-154.

autóval, Orfű Pécsről 16 km, körülbelül 20 perc vezetés. Pécsről két irányból jutsz el: Uránvároson keresztül, Daindol felé. Ez a legnépszerűbb út, a busz is erre jár. Vagy a belvároson át a Hunyadi úton a Pálosok templomtól felé, át a hegyen a Lapisi úton. Az Orfű felé vezető utak mindkét irányból szerpentinesek, erre számíts.
A helyszínen, Tekeresen gyalogos indulásnak jó lehet az említett tekeresi Natura Panzió, melynek környékén találhatóak parkolók. Magát a Natura Panzió leírását is megtalálod az adatbázisunkban. 
Ha fordítva indulnál, esetleg autóval mennél Kovácsszénájára, Abaliget felé indulj, majd Husztóton át lehet Kovácsszénáját megközelíteni. A horgásztó partján található nagyobb parkoló. Akadálymentes parkoló nincsen. 

A főbejárat és a főépület, hatalmas betűkkel az épületen: Pécs-Pogány Airport. Az irányítótorony kiemeli és modern, érdekessé teszi a csupa üveg épületet.

Pécs-Pogány Repülőtér

Legtöbben azt gondolják, hogy Magyarországon csak Budapesten van repülőtér, pedig ez korántsem így van. Öt kisebb városba is érkezhetünk vagy utazhatunk más országba repülővel, az egyik Pécs. A Pécs-Pogány Repülőtér az egész régió igényeit kiszolgálja. 

Miért van Pécsen reptér?
Nem újkeletű a dolog, Pécs mint potenciális le- és felszállóhely az Osztrák-Magyar Monarchia légügyi térképén már 1918-ban szerepelt, az első pécsi repülőteret a mai Uránváros területén alakították ki. A pécsi légiforgalom beindulása egy példás pécsi lakossági kezdeményezésből indult: 1929. május 20-án nagy érdeklődéssel kísért repülőnapot tartottak Pécsen, mely után a pécsiek adakozásból 3 polgári repülőgépre elegendő összeget adtak össze. 1931-től már üzemszerűen működött a Budapest-Kaposvár-Pécs járat. 1956 tavaszán telepítették át a repteret Uránvárosból a mostani helyére. 1969-ben azonban Magyarországon teljesen megszűnt a menetrendszerű belföldi polgári légi közlekedés, ezután csak sportcélokat szolgált a pécsi reptér.
2003-ban indult meg a változás, ekkor avatták fel az 1500 méteres futópályáját, és elindultak sorban a nyaralójáratok: Bécsbe, Korfura, Bulgáriába, de sajnos csak ideig-óráig. 2024 februárjában jelentették be, hogy hosszú távra tervezve a máltai Universal Air március végétől járatokat indít Pécsről Münchenbe, Máltára és Korfura. Itt tartunk most. 

Akadálymentesség:
A Pécs-Pogány Repülőteret annak újbóli átadása előtt, még a felújítási munkálatok közben 2024. március elején járhattuk be. Az első Universal Air járat 2024. március 26-án indult. Az épület teljes felújítása ekkor majdnem elkészült, mely során az akadálymentesítésre is figyeltek, bár egyelőre nem teljeskörűen. Az észrevételeket, ötleteket várja a repteret üzemeltető cég, ahogy megbeszélésünk szerint további egyeztetéseket folytatunk mi is a fejlesztésre ez irányba is példásan nyitott a vezetőséggel. Vagyis érdemes figyelni a frissítéseket itt!
Az épület bejárata akadálymentes, ahogy a földszinti kiszolgáló terület is. A padlózat sima műkő, hangsúlyosan eltérő színekkel, melyek látássérülteknek segítenek, taktilis jelek vak utasok számára sehol sem találhatóak. Braille feliratok sem segítik egyelőre a tájékozódást sem a táblákon, sem a liftben, sem a WC-ben.
Akadálymentes WC a földszinten található, teljes mértékben megfelelő kialakítással. Az ajtó belülről nem zárható.
A földszinten találjuk az információs pultot, melynek egy része alacsonyabb, kerekesszékből is elérhető asztalokból áll.  Indukciós hurok jelenleg nincsen hallássérült utasok számára. Itt található a poggyászfeladó, és a ckeck-in, ahonnan a tágas váróterembe jutunk. A váróteremben is sima, kontrasztos színű padlóburkolat található, taktilis jelek itt sincsenek, és itt már nincsen akadálymentes WC. 

A repülőgépekbe való beszállás innen a földszinti váróteremből történik, küszöb nélküli, akadálymentes ajtón keresztül, majd a betonútra vezető járdaszegély is lekerekített és süllyesztett. A kinti betonos utak felújítottak, simák. 

Az épület emeletére lépcső és lift visz fel. A lift kényelmes, széles, akár két kerekesszék számára is elegendő. Braille felirat nincsen a gombokon sem kívül sem belül, és hangos bemondás sem működik vak utasok segítésére. Az emeleten az étterem és a terasz található, valamint a nem akadálymentes WC-k. Az étterembe akadálymentesen be lehet jutni, annak berendezése ottjártunkkor még nem valósult meg. A teraszra azonban több centiméter magas padka vezet, így oda kerekesszékkel, babakocsival, bottal kijutni nem lehet. A jövőben rámpás megoldás szükséges lenne. 

Fogyatékossággal élőnek a repülésre vonatkozó protokoll a Universal Air oldalán olvasható magyarul is, az oldal alján, a Customer Service/Különleges segítségnyújtás részben. E szerint:
“Különleges segítségnyújtási szolgáltatások. Kerekesszékes támogatás: A mobilitás soha nem lehet akadálya az utazásnak. Érzékszervi segítségnyújtás: Hallás- vagy látássérültek számára.
Láthatatlan fogyatékosságok: Képzettek vagyunk, és készen állunk arra, hogy alkalmazkodjunk az Ön igényeihez. Kérjük, legalább 48 órával a járat indulása előtt értesítse telefonos központunkat, ha különleges segítségre van szüksége. Hívjon minket a +356 212 55 212 telefonszámon.”
A kerekesszékes utasok beszállásával kapcsolatban az Universal Air és a Pécs-Pogány Repülőtér vezetése konkrétan egyeztetett. Ez alapján két megoldás kínálkozik az itt forgalomban lévő gépekhez: egy 8-9 méteres rámpa, mely a repülőgép egyébként alacsonyan található ajtajához kapcsolódhat, mindössze 6-7 fokos dőlésszöggel. Illetve egy targoncás, zárt emelőszerkezet, szintén az ajtóhoz közvetlen kapcsolódva. Mindkét lehetséges megoldás ajánlatkérési és hatósági engedélyezési eljárását április 12-én elindították, így 2024 májusban megoldás születik. 

A repülőtér menedzsmentje mindent elkövet, hogy az akadálymentesség a közeli jövőben sokat fejlődjön. Ehhez a People First Közhasznú Egyesület szakértőinek segítségét is kérték, mely megtisztelő kérésnek eleget téve a közeljövőben tovább egyeztetünk a lehetőségekről és szükségességekről. A reptéri személyzet érzékenyítő tréningjét szintén betervezték.

A repülésről:
2024. március 26-tól az Universal Air Dash 8-400 turbo 78 üléses gépe repül Pécsről. Ez nem fapados társaság, így snack (rágcsálnivaló) és üdítő is várja az utasokat a fedélzeten.
Az útvonalak: 2024. márciustól kedden és pénteken Málta és München. Június 5-től még sűrűbben kedden, szerdán, pénteken és vasárnap repülnek a gépek és pluszként megjelenik úticélként Korfu a kínálatban.

FRISSÍTÉS:
Mint ígértük, újra felvettük a kapcsolatot a reptér vezetőségével. Kiemelendő, hogy saját kérésük volt, hogy segítsünk még akadálymentesebbé, befogadóbbá tenni a repteret, melyet ezúttal is köszönünk. 2024 június elején ezért a reptér ügyvezető igazgatójával közösen rehabilitációs szakmérnök tagunkkal térképeztük fel a lehetőségeket.
A repülőtéren az átadás és a működés beindulása óta történt változások:
Az emeleti étteremben megnyílt a büfé, a bútorok még nem érkeztek meg, és a teraszra vezető lépcsőfokhoz sem került még rámpa.
A becsekkolás után a várakozás alatt is lehetőség van egy kisebb büfé használatára. Itt akadálymentes WC nem található, de fogyatékossággal élők szükség esetén kísérettel igénybe vehetik a földszinti akadálymentes WC-t.
A repülőgépekbe kerekesszékkel történő való beszállásra a “hidraulikus kerekesszék” megoldás született, mely szerkezet a napokban érkezik meg a Pécs-Pogányi repülőtérre. Ez egy olyan kerekesszék, mely megfelelő asszisztenciával kísérve magától lépeget fel a repülőgépre vezető lépcsőkön, és lehetőséget nyújt egyben a repülőgépben való használatra, vagyis az állandó üléshez való szállításra.
További akadálymentes változások várhatóak szakmérnökünk segítségével, kövessétek továbbra is a frissítéseket itt!

Weboldal:
Mivel reptérről van szó, ahol a legfontosabb az online jegyfoglalás és tájékozódás, a weboldalt ezúttal részletesen elemeztük szakértőinkkel. 

A repülőtér weboldala (https://www.airportpecs.hu/) akadálymentességi szempontból jelenleg nem tökéletes. A kattintható gombokról, beágyazott keretekről, linkekről nem tudható meg a gomb mire szolgál, vagy milyen műveletet hajt végre. A háttér- és előtér színeinek nem megfelelő a kontrasztaránya, nehéz olvasni vagy észlelni a tartalmat. 
Látássérült felhasználói tesztelés szerint az airportpecs.hu a jelen állás szerint arra alkalmas, hogy a kezdőlapon a menetrendet el lehet olvasni, a repülőtér adatait meg lehet tekinteni, kapcsolatba lehet lépni az illetékesekkel, ezek értelmezhetőek képernyőolvasó szoftverrel, és hozzáférhetőek is. Más információt a fentiekben is leírt okokból látássérültek, vakok nem tudnak követni az oldalon. A weboldalon található “Letölthető dokumentumok” almenüpontjában az úgynevezett közlekedési térképek pdf formátumúak, nem látóként értelmezhetetlen információkat tartalmaznak. A weboldal címsorokkal tagolt, ami megkönnyíti a navigációt, ez üdvözlendő gyakorlat.

Az online jegyvásárlás oldala, az www.flyuniversalair.com  az Universal Air oldalán magyarul is elérhető. Sajnos ennek akadálymentessége sem kielégítő egyelőre, itt is hiányzik a képernyőolvasót használók segítése. A linkek itt sem tartalmaznak olyan szöveget vagy információt, amely segítene a felhasználóknak abban, hogy megértsék, hogy a link hova vezet. Az oldalon megjelenő felsorolások, számozott listák nem olvashatóak képernyőolvasóval látássérültek számára. Látássérültként a foglalás oldalán az induló- és a célállomások megadhatóak,  ám az indulási dátum megadására szolgáló mezőt és az utasok száma mezőt a képernyőolvasó nem képes kezelni. Összességével vakként, képernyőolvasóval, önállóan jelenleg nem lehetséges repülőjegyet venni. 

A Pécs-Pogány Repülőtér naprakész Facebook oldala itt elérhető: https://www.facebook.com/pecspoganyrepter/

Megközelítés:
A Pécs-Pogány Repülőtér a belvárostól 9 kilométerre helyezkedik el délkeleti irányban, Pogány település mellett. A könnyű megközelítésben Pécs város önkormányzata sok segítséget nyújt az utasoknak.

Autóval, az 58-as úton a Kertváros városrészen keresztül, a belvárosból 10 perc alatt lehet kiérni. Parkolás a reptér bejáratánál, vagy a néhány méterre távolabb található parkolóban ingyenesen lehetséges, összesen mintegy 80 parkolóhely áll rendelkezésre. Ebben a kicsit távolabbi parkolóban alakítottak ki 4db akadálymentes parkolóhelyet. A bejárat akadálymentes járdán közelíthető meg. Egy helyen azonban megsüllyedt, hepehupás a járda, ezt fotóztuk és jeleztük a reptér üzemeltetőjének.  

Busszal, a Tükebusz ingyenes járatokat indít a repülési napokon. Ezek a Fellbach utca, Árkád bevásárlóközpont, Vásárcsarnok, Főpályaudvar érintésével veszik fel az utasokat, és körülbelül 10-15 perc alatt érnek ki közvetlen a reptér bejáratához. A Tükebusztól kapott tájékoztatás szerint a Pécs-Pogány reptéri járaton alacsonypadlós, vagyis akadálymentes szóló autóbusz közlekedik. Menetrend.
A Pécs környékéről érkezők számára a távolsági buszok közvetlenül a reptér előtt állnak meg. 

Taxival: a Volántaxival kötött egyezmény alapján fix tarifával szállítják az utasokat Pécsről, vagy Pécs környékéről. 

Autókölcsönzés: a közeljövőben erre is lehetőséget biztosít a reptér. 

Várjuk a saját akadálymentességi tapasztalatokat a Pécs-Pogányi Repülőtérről itt kommentben. 

Misina Tetőpont

Évtizedes pécsi probléma oldódott meg 2023-ban a város emblematikus pontja, a TV tornyot is magában foglaló Misina-tető megújításával.
Igazi sikertörténet, melybe a lakosságot is bevonták. Ez Pécsen örömünkre egyre inkább szokássá válik. A sikertörténet része, hogy a Misina Tetőpont Családi és Mozgástér néven megújult turisztikai látványosság tökéletesen akadálymentes. 

Nagyon fontos, hogy a létesítményt a nagyközönségnek szóló átadása ELŐTT bejárhattuk kerekesszékes és látássérült tagjainkkal, felmérve az esetleges javítanivalókat. 2023. decemberi ottjártunkkor ebben példaértékűen pozitív segítőkészséget tapasztaltunk a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától, projektvezetőjétől és a kivitelezést végző vállalkozó építésvezetőjétől. Komoly reménységünk van afelé, hogy egy jövőbeni együttműködés alapjait tettük le, és ezentúl lehetőségünk lesz a pécsi középületeket, beruházásokat átadás előtt hasonló módon, segítségünket felajánlva bejárni. 

A kicsit hosszasabb bevezető után egy kis Misina-tető történet. Mivel a pécsiek és a hozzánk látogató turisták számára több generáció óta nagyon fontos helyszínről van szó, így annak átalakulása is megér egy kis figyelmet.
1973-ban szenzációszámba ment, hogy itt épült meg az ország legmagasabb építménye, a 197 méter magas TV-torony. Mivel ez mágnesként vonzotta az országból és külföldről is a turistákat, mellé épült a Misina étterem, ahova divat volt járni, az egyik legjobb volt a városban, illetve a város felett. Az étterem azonban két évtized múlva bezárt, és innentől hanyatlásnak indult vele együtt a környék is. Olyannyira, hogy hosszú évekig inkább szégyenfoltja lett Pécsnek.
A pécsi önkormányzat 2020-ban írt ki ötletbörzét a Misina-tető megújítására, megkérdezve a lakosságot, mit szeretnének ott látni és használni. A három építészi verzióból a pécsiek az “aktív Misina” és a “családi Misina” lehetőségekre egyforma számú szavazatot adtak le. Így a város e két ötletet egybegyúrta, és lett belőle “családi és mozgástér”, vagyis egy kirándulós-turisztikai-családi központ.
A munkálatok 2023 márciusban kezdődtek. 2023 októberben lakossági bejárást szervezett a város, amin egyesületünk is részt vett. A kedves és készséges hangulatú lakossági bejárás már előrevetítette, hogy akadálymentességi szempontból is örülni fogunk, ha év végén készen lesz a beruházás.
2023 decemberében a Pécsi Városfejlesztési Zrt vezetősége kísért el bennünket egy átadás előtti bejárásra. A célunk az volt, hogy az elkészült, de még át nem adott épületet és környékét bejárva segíthessük annak valóban akadálymentes megvalósulását.
Az épületet és környékét várhatóan 2024 februárban vehetik birtokba a kirándulók, túrázók, biciklizők, piknikezők.
Már most mondjuk, hogy 2024. tavasszal visszamegyünk, és egy egyesületi kirándulás keretében a már működő épületről szóló információkkal és fotókkal egészítjük majd ki a beszámolót. (Frissítés: 2024. júniusban valóban megnéztük a Misina Tetőpontot működés közben és nagyon kellemes tapasztalataink voltak. A frissítések lejjebb kiemelten olvashatóak.)

Mi található a Misina Tetőponton és mennyire akadálymentes?
A négy szintes épületben a földszinten a tervek szerint 24 órában nyitva tartó öltöző a megfáradt vándorok, futók, biciklisek felfrissülésére. Bicikliszervíz, -tároló és -mosó, illetve értékmegőrző. A földszint másik oldalán büfé, információs pont, közösségi helyiség.
A földszinti helyiségek mindegyike akadálymentesen bejárható. Az ajtóknál nincsenek küszöbök, a padló sima, de kontrasztos színek nem találhatóak. A büfé részben található az információs pont is, ahova taktilis jelek vezetnek látássérülteknek. A büfé pultja magas, ám egy helyen kerekesszékből is elérhető magasságúvá alakították. A büfé rész előtt kerti bútorokkal kialakított terasz található, sima, akadálymentes talajjal.
A büféből nem lehet átgurulni az öltöző részbe és a liftekhez, ezeket kívülről kell megközelíteni. A liftek az épület oldalában elérhetőek, az öltöző, és biciklis bolt pedig az épület út felőli részéről.
Az információs részen indukciós működik hallássérültek részére, ezt matricával is jelzik.
Frissítés:  a pult alacsonyabb része kasszaként beintegrálódott a kávézóba, információs pult ezért nem működik a földszinten. Nem tudni hogyan és kitől lehet tájékoztatást kérni.

Akadálymentes WC a földszinten található, a büfé mellett egy folyosón. A WC minden igényt kielégít. 2023 decemberében a WC csésze melletti kapaszkodókat nem találtuk teljesen helyesnek, ezt azonban az átadásig cserélni fogják szabvány szerintire. Az ajtóra behúzást segítő fogantyú kerül belülről. Frissítés: a kapaszkodó megvalósult, ahogy az ajtón is fogantyú található.

A lift minden szintre eljuttat, egészen a tetőtéri sky-bárba is. Kint is bent is Braille írással és hangos bemondással ellátott. 

Az első emeleten, az egykori étterem helyén most konferenciaterem található, kint egy körpanorámás, hatalmas terasszal. A konferenciateremben szintén indukciós hurok működik majd hallássérültek segítésére.
A teraszról indul egy lombkorona-stég csodálatos panorámával, ez szintén akadálymentesen megközelíthető.
Alatta gyerek játszótér és felnőtt fitnesz park várja a látogatókat. Ez az egyetlen ami nem akadálymentes, mert mulccsal felszórt, és akadálymentes játékok sem kaptak itt helyet fogyatékossággal élő gyerekeknek. A vezérigazgató úr azonban már most emlékezetébe véste egy esetleges ez irányú továbbfejlesztés tervét. 

A tetőn egy sky-barban időzhetünk, miközben messzire ellátunk a Mecsek erdeiben és rálátunk a városra. Közvetlen mellettünk a monumentális TV-torony magasodik. Ide is eljutunk a lifttel akadálymentesen.

A Misina Tetőpont környéke is teljesen akadálymentes, látássérültek számára veszélyt jelző taktilis jelekkel. Az épületbe vezető rámpát a TV-torony felől találjuk, ez kellemes lejtésszögű, hosszú kivezetésű, manuális kerekesszékkel könnyedén feltekertünk rajta.
A lenti parkolóból érkezve, a TV torony mellett elhaladva is található rámpa, ez meredekre sikerült. Itt mindenképpen elkél a segítség manuális kerekesszékkel. 

Az épület körül 5 db akadálymentes parkolót alakítottak ki. Kettő a Misina tetőpont épülete mellett található egymás mögött, felfestéssel és táblával ellátva. Három a buszmegállóval egy szinten található parkolóban. 

A Misina Tetőpont nemcsak az épületről szól, a projekt a környéket is bevonja egy “mecseki élménylánc” kialakításába. Ebbe beletartozik a Mecseki kisvasút felújítása, az erdei kerékpárutak fejlesztése, a régi Vidámpark területének újragondolása, de akár egy mecseki libegő létrehozása is. Mindezekről a Misina Tetőpont weboldalán olvashatunk részletesen. 

FRISSÍTÉS: a Misina Tetőpont első ízben egy nagyszabású családi nap rendezésével mutatkozott be a közönségnek. 2024. február 17-én egész napos nyílt nap keretében változatos programokon fedezhették fel az érdeklődők az épületet a benne rejlő lehetőségekkel, és vehették birtokba a gyönyörű környezetet.
2024. márciusban megnyílt a Misina Cafe a földszinten, leteszteltük, kiválóak a sütik és a kávék, nagyon kedves a kiszolgálás. Bár elsőre furcsállhatnánk, hogy műanyag poharakat használnak egy erdei büfében, a cukrászdát üzemeltetőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezek újrahasznosított, lebomló poharak. Úgy tapasztalták, erre van igény, mert így a túrázás során magukkal vihetik a vendégek.
A földszinten jól látható, kiemelkedő taktilis jelek segítik a látássérült, vak látogatókat. A liftekhez vezető oldalsó földszinti bejáratot zárva találtuk, a kerekesszékkel érkező látogató családnak külön keresni kellett valakit aki kinyitja (erre is kellene az infopont). Ezt a jövőben érdemes mindig nyitva tartani.

Weboldal:
Az oldal technikailag jelenleg nem akadálymentes. A háttér- és előtérszínek nem rendelkeznek elegendő kontrasztaránnyal, gyengénlátóknak ez problémát okozhat. A címelemek nem követik egymást a lefelé haladó sorrendben, nehézséggel használható csak képernyőolvasó eszközökkel. Ennek ellenére tapasztalatunk szerint látássérültként a hírek menüben címsoros navigációval jól lehet mozogni, a cikkeket megnyitva azok szintén könnyen olvashatóak. A képelemek nem rendelkeznek [alt] attribútumokkal, vagyis feliratozással, ezért azok látáskorlátozottaknak nem használhatók. A linkeknek nincs felismerhető nevük ezért képernyőolvasókkal nehézkes a használatuk. 

Megközelítés:
busszal a 35-os járat érkezik a Misina-tetőre. A buszjáratok 2024 márciusban sajnos még nagyon ritkán indulnak. A busz a Főpályaudvarról indul, de több megállója van a belvárosban is. A járat akadálymentes, a hangosbemondás sajnos időnként túl halk.
Frissítés: 2024. április 20.-tól az igényekhez igazodva változott a menetrend. Naponta 5 buszjárattal több közlekedik a Misina-tetőre.

A buszmegálló az első lenti parkolóban található. A megállóból az akadálymentes lejárat jelenleg a járdán jóval távolabbi rámpán található. Ez azonban a jövőben állandó és jobb megoldást kíván, a buszmegállóból való közvetlen rámpával. A jelenlegi rámpa elé bizonyosan oda fognak parkolni az autósok, hiszen semmi nem jelzi annak funkcióját. Így azonnali megoldásként egy akadálymentes lejáratot jelző tábla és felfestés szükséges. A Városfejlesztési Zrt. partner abban, hogy közösen találjanak erre megoldást a közeljövőben a Biokommal. Előre is köszönjük.
Tipp: érdemes megkérni a buszsofőrt, hogy a mozgássérült utasokat tegye ki a Misina Tetőpont épületénél fönt, ne vigye le a buszmegállóba, ahonnan nehezebb az említett meredek rámpán feljutni az épülethez. 

autóval a belvárosból 15-20 perc alatt érhető el a Misina-tető, a Hunyadi úton a Pálos templom felé, a Da Vinci magánklinika mellett elhaladva az Állatkert felé, majd az Ángyán János úton. Akadálymentes parkoló rögtön az épületet az útról megpillantva, jobbra az épület mellett található 2db. Innen kényelmesen megközelíthető a Misina tetőpont és környéke, illetve a TV torony is. További három akadálymentes parkoló a buszmegálló szintjén a lenti parkolóban található. Az innen a Misina Tetőpont épületéhez vezető rámpa elég meredek, itt manuális kerekesszékkel segítség szükséges. 

PTE Támogató Szolgálat

A Pécsi Tudományegyetem már 1999 óta kiemelten foglalkozik a speciális nevelési igényű hallgatókkal. 2005 nyarán pedig, az országban elsőként, Támogató Szolgálat alakult, a fogyatékossággal élő hallgatók és oktatók életvitelének megkönnyítésére. 

Magyarország talán legnagyobb egyetemi támogató szolgálata központi irodája a PTE TTK, BTK Ifjúság úti campusán az „A” épületrész földszintjén található.
Irodájukban internettel, térítésmentes nyomtatási és fénymásolási lehetőséggel ellátott számítógépterem segíti a hallgatók tanulását. Az órák között pihenésre a rehabilitációs szoba nyújt lehetőséget, amely elsősegélynyújtó helyként is funkcionál. Ami ugyanennyire fontos: 38 négyzetméteres közösségi térként, egyfajta szabadidőközpontként is működik a Támogató Szolgálat „főhadiszállása”, ahol a fogyatékossággal élő hallgatók találkozhatnak egymással, vagy érdeklődő, segíteni vágyó társaikkal.
Rendszeresen fogadnak külföldi önkénteseket is.

Szolgáltatásaik közé tartozik a személyszállítás akadálymentes kisbusszal hétfőtől-péntekig 6.00-22.00 óráig, munkaerőpiaci tanácsadás, mentálhigiénés és gyógypedagógiai tanácsadás, nemzetközi mobilitási programok a hallgatóknak, gyógytorna.

Mivel a Támogató Szolgálat helyiségeit a kezdetektől fogyatékossággal élők közösségi terének szánták, ezért az irodában jó akadálymentességi élmény fogad bennünket.

Az irodába bejutás:
A főbejárat lépcsős, rámpa itt nincsen. A főbejáratig a térkő burkolaton még ma is látható taktilis jelek vezettek egykor látássérültek számára, mára azonban használhatatlanná koptak.

Akadálymentesen az „A” épület, „C” porta felőli bejáratán lehet bejutni, a Pacsirta utca felől. Itt találunk megfelelő dőlésszögű rámpát, melyen manuális kerekesszékkel is teljesíthető a bejárati ajtó megközelítése. Az ajtó ugyan nem mondható akadálymentesnek, mivel nem fotocellás, és a tetején viszonylag nehéz ajtóbehúzó is található. Itt legtöbb esetben elkél a segítség a kerekesszékkel érkezőknek.

Amint átgurulunk a küszöb nélküli ajtón, az épületen belül már kerekesszékkel teljesen önállóan lehet közlekedni a szolgálat irodájáig. A bejárattól egészen a Támogató Szolgálat földszinti irodájáig vezet a jól kitapogatható taktilis vezetősáv látássérülteknek. Emellett vezetősáv visz még a liftekig, a portáig, szolgáltatói irodáig, illetve a Támogató Szolgálathoz vezető úton jelöli a ruhatárat is.

A szolgálat irodájának bejárati ajtaja egy méretes biztonsági, tűzzáró ajtó küszöb nélkül, ami befelé nyílik. A bejutás kerekesszékkel nem okoz problémát, hiszen csak be kell tolni az ajtót. Kifelé viszont nehéz húzni magunk felé, ezért itt szükség van segítségre. Ebben a szolgálat alkalmazottai készséggel állnak segítségünkre. 

Az ajtón belépve egy széles, egyenes folyosóra érünk.
Rögtön szemben található egy tágas akadálymentes WC, pelenkázóval, vészcsengővel. Továbbá itt elhelyeztek egy mosógépet is a hallgatók számára. 

A WC-ből kilépve, jobbra fordulva a következő helyiség egy kis konyha. Itt egy kicsit emelkedik a folyosó, de manuális kerekesszékkel is gond nélkül fel lehet tekerni. Tovább haladva a folyosón jobb kéz felől következik a rehabilitációs szoba, majd a Támogató Szolgálat vezetőjének irodája, a folyosó végén.
Szemben pedig az iroda központi része, ahol a szolgálat dolgozói várják a hallgatókat. Ez a helyiség szolgál közösségi térként is a hallgatók számára.

A helyiségek Braille-feliratú információs táblával vannak ellátva.

A folyosón a bejárattól, egészen a közösségi térig van felragasztva vezetősáv, ez azonban nem emelkedik ki a padlóból, ezért fehér bottal nem lesz segítségünkre. Gyengénlátóknak lehet hasznos az eltérő színe miatt. Vakoknak inkább a fal adhat támpontot.

A közösségi térben beépített és mobil indukciós hurok is található hallássérültek segítésére.

Weboldal:
Az oldal technikailag sajnos nem akadálymentes. A háttér- és előtérszínek nem rendelkeznek elegendő kontrasztaránnyal, gyengénlátóknak ez problémát okozhat. A képelemek nem rendelkeznek [alt] attribútumokkal, vagyis feliratozással, ezért azok látáskorlátozottaknak nem használhatók. A linkeknek nincs felismerhető nevük, valamint a szövegkeretek címe is hiányzik ezért képernyőolvasókkal nehézkes a használatuk. A nagyítás funkció le van tiltva.

Megközelítés:
busszal: 30, 30Y, 55, 103-as járatokkal az Ifjúság útja megállóig, innen 300 méter séta (4-5 perc) a Pacsirta utca felőli akadálymentes bejárat. Vagy 2, 25, 26, 27, 28, 29 és 102-es buszokkal az Egyetemváros buszmegállóig, innen 600 méter (8-10 perc) gyalog, de egy meredekebb utcán (Honvéd utca) kell felmenni. A buszok a legtöbb esetben alacsonypadlósak és hangos bemondással ellátottak.
Az Ifjúság úti járdák mindkét oldalt akadálymentesek, térkő és aszfalt burkolatúak. Ezen a szakaszon két gyalogos átkelő található, egy közvetlenül a buszmegállónál, egy pedig a Honvéd utcai kereszteződésnél. Mindkettő akadálymentes, lemélyített padkával és a látássérültek számára taktilis jelekkel. A Pacsirta utcában a járda nem akadálymentes, sok helyen töredezett a burkolat. Ezen a 30 méteres szakaszon érdemes inkább az úttesten közlekedni a kerekesszékeseknek. 

autóval az Árkádtól 8-10 perc alatt elérhető és az Ifjúság útján. A 400-ágyas klinika bejárata előtt található 5 mozgáskorlátozott parkoló. Innen 50 méter a PTE bejárata sík terepen.

Vöröspanda pár néz ránk kíváncsian a fák közül.

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium/Pécs Zoo

Az 1960-ban megnyitott népszerű Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium a Mecsek oldalában, gyönyörű környezetben épült. A Pécs felett található, 4 hektár alapterületű Zoo Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje.
Több, mint 300 faj közel 1500 egyede lakik itt és várják gondozóikkal a vendégeket. Akvárium, terrárium és szabadtéri kifutók, betekintést nyújtó helyiségek mellett étterem, büfé is várja a nagyérdeműt. Látványetetések, igény szerint állatetetéssel egybekötött csoportvezetés, zoopedagógiai foglalkozás is elérhető.

Fogyatékossággal élők számára is látogatható a Pécsi Állatkert, nekik és egy fő kísérőjüknek – a megadott feltételek mellett, ezek az Állatkert honlapján megtalálhatóak – a helyszínen megvásárolható kedvezményes belépőt kínálnak.

A park és a hozzá tartozó épületek összességében kerekesszékkel bejárhatók, bár a kültéri részen elkél a segítség: a Mecsek adta terepviszonyok miatt ugyanis helyenként meredekek a lejtők-dombok. Jó hír, hogy a főépületben és a parkban is több helyen vannak padok, ám néhány kültéri pad ülőfelülete magasabb, mint 50 cm.

A főbejáratot a járda és a parkoló felől is mindkét oldalán korláttal ellátott rámpán közelíthetjük meg. Az ajtókon könnyűre beállított ajtófékek vannak, így ezek nyitása nem okoz nehézséget.

A pénztáraknál a pultok megfelelő magasságúak kerekesszékből is, viszont az első pénztárhoz vezető, látássérülteknek segítő sárga-fekete csík megkopott. Az emeletre lifttel és lépcsőn is fel lehet menni. A lépcsőfokok átlagos magasságúak, szélükön kontrasztos és taktilis jelzés, csúszásgátló sáv nincs.

Akadálymentes mosdó és külön helyiségben a pelenkázó a főépület mellett található. A mosdó kerekesszékkel kényelmes, tiszta. A WC ülőkén elcsúszásgátló nincs. A kapaszkodó stabil, könnyen felhajtható. 

A főépületben található étterem akadálymentes, manuális kerekesszékkel jól oda lehet férni az asztalokhoz. 

A főépületben kerekesszékkel is jól körbe lehet gurulni, a fókák medencéjébe betekintő ablakhoz viszont lépcsőfokok vezetnek. 

Látássérültek számára taktilis jelzések, audio guide jelenleg nem elérhető, ez utóbbi többnyelvű bevezetésére ígéretet kaptunk. Hallássérülteknek indukciós hurok nincsen. 

Az emeletre, a terráriumba lift vezet, mely a pénztárak után, a jobbra nyíló akvárium részleg elején található. A lift végre hangosan tájékoztat, ami számunkra mindig üdítő kivételt jelent az liftek amúgy gyakran elfelejtett akadálymentesítésekor. Gombjai Braille feliratokkal ellátottak, és a síkírású számok jól kitapinthatók azoknak a látássérülteknek is, akik a Braille-írást nem ismerik. A kezelőgombok kerekesszékből elérhetők, megfelelő nagyságúak, távolságúak. 

Az emeleten az izgalmas terrárium található, ez akadálymentesen elérhető. Az oktatóterembe lépcsősor visz fel, kerekesszékkel így az nem megközelíthető.

A park külső területén a legszűkebb ösvényen is el tudtunk férni manuális kerekesszékkel. Gondot a meredekebb ösvények, az Afrika teraszra vezető lejtő jelenthetnek.
A parkban található tigris-oroszlán-víziló házba széles lépcsősor és rámpa is vezet. Korlát csak a rámpa jobb oldalán van. Az ajtó könnyen nyílik, bent férfi/női mosdó (ezek nem akadálymentesek), padok, interaktív oktató falitáblák találhatóak. A park területén büfék üzemelnek, téli ottjártunkkor ezek zárva voltak. A Büfé terasz nem közelíthető meg akadálymentesen. 

Az Állatkert területét akadálymentesen a pénztárak felé, a bejáraton át lehet elhagyni.

Weboldal:
a weboldal rendkívül informatív, jól felépített. Látássérült felhasználók számára kissé átláthatatlan, ezt autista tagunk is megerősíti. Az állatok leírásai között nem igazán lehet eligazodni, mindegyiket nem lehet egyenként elolvasni. A főbb menüpontokra rákattintva (programok, szolgáltatások, stb.) zavaró, hogy az állatok leírásainak egy része jelenik meg, és a lényegi információk elvesznek, vagy meg sem jelennek. Sok a közbeékelt kép, ami megzavarja a folyamatos szövegolvasást, és ezek miatt a képernyőolvasó is  elveszíti a fókuszt. A képekhez nincsenek leírások, ami látássérülteknek élvezhetetlenné teszi azokat. Látássérültként egyedül a jegyárak menüpontot lehet teljes egészében látni.

Megközelítés:
busszal, a 34, 35, 35Y járatok az úttest túloldalán, az “Állatkert” nevű megállóban állnak meg. Akadálymentes, alacsonypadlós buszok közlekednek, LED-kijelzős vizuális tájékoztatással, a hangos tájékoztatás időnként halk lehet. Az érkezési megálló akadálymentes. A járda itt sima, felfestett zebra az úttestnél nincs, viszont a járdaszéleken veszélyt jelző taktilis jelek találhatók.
A város felé vezető oldalon lekerekített járdaszegély csak valamivel távolabb, a parkolóból átkelve található. A buszmegálló felé vezető járda szélessége itt nem egyforma, 120-95 cm között váltakozik. A megállóban kerekesszékkel nehezebb lehet a megfordulás, mert egy 2-6 cm magas szegély miatt keskenyebb a járda.
A buszmegállók és a bejárat között az érkezéskor 1-2 perc, vissza 2-4 perc séta az Állatkertig.

autóval megközelíthető a Málics Ottó utca felől, a Lapisi úton, illetve a Dömörkapui úton. Az állatkert előtt két akadálymentesített parkoló van közvetlenül egymás mellett a parkoló bejárathoz közelebb eső részen, bal oldalon, a rámpa előtt. Az ezeket jelző táblákat  véleményünk szerint kicsit magasra helyezték (170-180 cm). A főépületet az akadálymentesített parkolók felől megfelelően kialakított rámpán könnyen meg lehet közelíteni.

A csárda épülete kívülről a parkoló felől. Impozáns, nagy épület. Középen van a bejárat, kétoldalról lépcsőkön. A főbejárat fölött kis tornyocska. Az épület tetején a panzió található. Jobboldalt látni a rámpás bejáratot, mely egy teraszra vezet.

Bagoly Gasztrokult Élménytér

Mecseknádasd Pécstől 30 km-re található, gyönyörű, dombok között megbúvó, kirándulásra csábító baranyai falu. Eltéveszthetetlen a 6-os főút mentén található Bagoly étterem, mely csárda hangulatával, magyaros és svábos ételeivel, rendezvényeivel méltán népszerű a helyiek, a pécsiek és az átutazók között egyaránt. Az ételek nagyon finomak, a kiszolgálás átlagon felül kedves, mosolygós, udvarias.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a Karl Mikro-Sörfőzde is itt működik.
A csárda több különböző helyiségből áll, hatalmas befogadóképességű, két terasza van, és ami a lényeg, akadálymentes. 

Megérkezve a parkoló sajnos kiskavicsos, ami kerekesszéknek nem kedvező. Szerencsére közvetlen az akadálymentes bejárat elé is lehet parkolni, ez jelenthet némi segítséget. Külön akadálymentes parkoló nincsen.
Kerekesszékkel akadálymentesen az épület oldalában a kellemes lejtésszögű, hosszú kivezetésű rámpán lehet bejutni, illetve elsőként az oldalsó teraszra érkezni. Innen a belső étterem térbe is akadálymentesen bejutunk.
A padlózat a belső térben sima kőburkolatú, a széles, nagy belső terek megfelelő mozgásteret engednek kerekesszékkel is. 

Az akadálymentes WC a belső tér hátsó részében, a külön teremnél található. Tágas helyiség, köríves kialakítása kifejezetten kellemessé teszi. Felszereltsége megfelelő, ám jelenleg komoly hiányosság, hogy a WC csésze mellől hiányoznak a kapaszkodók. Ígéretet kaptunk ennek mielőbbi pótlására.
A nem akadálymentes toalettek közül a női WC-k egyikében is magasabb WC csésze, és a falon kapaszkodók találhatóak, melyek az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott vendégeknek jelentenek segítséget.

A csárda fölött 20 szobás panzió is üzemel, melyet 2020-ban felújítottak. Ennek megközelítése sajnos nem akadálymentes, lépcső vezet fel, így akadálymentes szobával sem rendelkeznek. 

Weboldal:
Külön akadálymentes menüpont nem található az oldalon. A weboldal jól átlátható és követhető laptopon és mobiltelefonon egyaránt. A menüpontok olvashatóak, kijelölhetőek, a fő tartalom pedig címsoros elválasztással jelenik meg. A képekhez szükséges lenne leírásokat készíteni a nem látó vendégek, érdeklődők számára. Az étlap szintén nem látható látássérülteknek, mivel nem szöveges formátumban jelenik meg az oldalon. Az oldal kontraszt aránya szintén nehezen követhető gyengénlátók számára. 

Megközelítés:
autóval Pécsről a 6-os főúton mintegy 30 perc alatt elérhető. Közvetlen az út mentén található a csárda, mely nagy parkolóval rendelkezik. Érdemes az épület jobb oldala mellett parkolni, ahonnan rámpán akadálymentesen megközelíthető az étterem és nem kell a kiskavicsos talajjal hosszasan bajlódni. 

busszal a Pécsi autóbusz-állomásról Bonyhád felé közlekedő járatokkal, kb. 1 óra alatt érhető el a csárda. A “Mecseknádasd ófalui elágazás” megállónál kell leszállni, innen 4 perc gyalogosan. A távolsági buszjáratok kerekesszékkel általában nem akadálymentesek, érdemes előzetesen érdeklődni. 

Mandragóra Pub

A Mandragóra Kávézó és Pub a pécsi Kertváros egyik legközpontibb részén a Nevelési Központ szomszédságában nyugodt, zöld környezetben várja a vendégeket.
Viszonylag kicsi méretei ellenére meglehetősen sokoldalú vendéglátóhelyet alkottak az üzemeltetők. Kínálatukban az egészséges szendvicsek, házi szörpök, gyümölcskoktélok mellett fagylaltok illetve, minőségi kávék, alkoholos italok is fellelhetők. Természetes, helyi alapanyagokat használnak, láthatóan előtérbe helyezik a fenntarthatóságot.
Szívesen látják a tehetséges művészeket. Fellépési lehetőséget kínálnak fiatal zenészeknek, íróknak és költőknek, míg mások rajzaikat, festményeiket állíthatják ki a Mandragóra falain. A kávézó amellett, hogy kibérelhető magánrendezvényekre, kutyabarát is, így négylábú kedvenceink sem maradnak ki a jóból. 

Több kerekesszékes tagunk rendszeresen látogatja a pub-ot és az akadálymentes mosdó hiányától eltekintve, mozgássérültként hozzáférhetőnek tartják a helyet, szívesen járnak oda. A bejárat kerekesszékkel akadálymentes. A belső helyiségben, 3-4 asztalt helyeztek el,  kerekesszékkel el lehet férni. A pub előtt kis terasz található, szintén használható kerekesszékkel. Akadálymentes WC nincsen. 

Látássérülteknek vezetősáv, Braille feliratok nem találhatók, így ők kizárólag a – egyébként nagyon nyitott és segítőkész – kiszolgáló személyzetre illetve kísérőikre tudnak támaszkodni. Akadálymentességi szempontból az ide látogató fogyatékossággal élőknek tehát kompromisszumot kell kötniük, ha a Mandragórában szeretnének fogyasztani, de mindenképp érdemes kipróbálni. 

Saját weboldala nincs a kávézónak, Facebookon és Instagramon  Mandragóra Pub néven találhatunk rá.

Megközelítés:
busszal a belvárosból 3, 6, 7, 23Y, 24-es járatokkal, a Csontváry utca megállóban kell leszállni. Onnan 2 perc gyalog végig a Csontváry sétányon a pub bejáratáig. A sétány akadálymentes, vezetősávokkal ellátott.

autóval, a Kertvárosi rendelő bejáratánál lehet akadálymentesen parkolni. A pubtól 100 méterre 2 db akadálymentes parkoló található. Az autótól a pubig megfelelő dőlésszögű rámpán, széles térkövezett járdákon el lehet jutni akadálytalanul.

A Kisdzsámi elölről, látszik mennyire beékelődik a Megyei Kórház épületei közé.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija/Kisdzsámi

A pécsiek körében Kisdzsáminak nevezett, az 1630-as években épült török kori templom az ország egyetlen olyan dzsámija, ahol minaret is áll!
Sőt, ha betekintünk az épületbe, annyi eredeti török falfestést találunk a kupolában, ami még Isztambulban is ritkaságszámba megy
.
A Kisdzsámi 2023 óta ismét látogatható, a török állam is segítette a korhű megjelenést 16. századi enteriőrszerű berendezéssel.
Mivel Pécs is 150 évig török megszállás alatt volt, számos dzsámi működött itt egykor. Ám mindegyik korábbi keresztény templomok átépítésével jött létre. A Kisdzsámi azonban eredetileg is dzsáminak épült. 

Kicsit keresni kell turistaként, mivel a Megyei Kórház épületei szorosan körbeölelik. A kórházépületek egykor a derviskolostor falai voltak, melyben imaret (szegénykonyha), és egy medresze (vallási főiskola) is működött.
Megéri azonban keresgélni és megtalálni, mert különlegességeket találunk kívül-belül.  A kívülről már beszéltünk, belül pedig elmondhatjuk például, hogy Pécsen már az 1630-as évek elején is figyeltek az tér akusztikájára. A kupola lyukasnak látszik belülről, ám azok fordított korsók, melyeket azért vájtak a kupolába, hogy erősítsék az imahely hangzását. A korsók száját bevakolták, ezek a hártyák pedig – mint a membrán – az akusztika javítását szolgálták.

Akadálymentesség szempontjából a Kisdzsámi látogatható, de kerekesszékkel inkább segítséggel.
A gyalogosan érkező látássérültek számára vakvezetősávok találhatóak a járdákon. Sajnos ezek a műemléképületen belül már nincsenek, és Braille feliratokat, audioguide-ot sem találunk.
Az indukciós hurkot is nélkülözniük kell a hallássérülteknek.
A bejárat akadálymentes, megfelelő szélességű egy kerekesszéknek is és nincs küszöb.

A látogató a recepcióhoz érkezik, ahonnan az idegenvezetés is indul.
A recepciós terem mellett két nagyobb helyiséget és egy kiállításként is funkcionáló folyosót találunk.
Az egyik nagy helyiség maga az imahely, a másik egy tükrös kiállítóterem, mely bemutatja az UNESCO világörökségként jegyzett Mevlevi dervis kultúrát.
Érdekesség, hogy az „Érzékek Termében” minden érzékszervünkre hatóan, a látás, hallás, ízlelés, tapintás során olyan különleges kapcsolatba kerülhetünk a 16-17. századi hódoltságkori élettel, mintha magunk is ott lennénk. Az egzotikus fűszerekből álló szaglásos történelmi utazást látássérült vendégeknek is ajánljuk élményként. 
A két termet köti össze a folyosó.
Kerekesszékkel elfértünk, de a műemlék épületet összességében részben akadálymentesnek ítéljük. A fent említett hiányosságok mellett egy nem teljesen szabályos, elég meredek rámpán és egy magasabb küszöbön átjutáshoz mindenképpen segítség szükséges kerekesszékkel. Ezek mobil rámpákkal megoldhatóak lennének, a fenntartó azonban a pénzhiányra hivatkozott (nota bene: a szakértők szerint Magyarországon a műemlék épületeket is akadálymentesíteni kell, hiszen az a cél, hogy látogassák azokat!). 

A dzsámi hátsó kertjében – mely egyben sírkert is – a magasba törő, 30 méter magas minaretet csodálhatjuk meg. A kertbe a kérésre kinyitott oldalajtón jutunk ki, mely akadálymentes.  

Weboldal:
A Kisdzsámit működtető nemzeti Örökségvédelmi fejlesztési Nonprofit Kft. oldalán található leírás látássérültként jól olvasható, mozgássérültként is használható.

Megközelítés:
busszal a “Kórház tér” megállóban kell leszállni. A járda akadálymentes, taktilis jelek segítenek a látássérülteknek. A zebra szintén akadálymentes, süllyesztett járdaszéllel, taktilis jelekkel. 

autóval közvetlen a kórház sarkán, a Garai utcában 2 db mozgássérült parkoló található. Illetve mozgássérült kártyával rendelkező látogatók a bejárat elé parkolhatnak a járdán, itt 4 autó fér el.