Archívumok

Akadálymentes Valentin nap

A Valentin nap is lehet akadálymentes.
Segítünk a tervezésben kellemes pécsi vagy Pécs környéki akadálymentes helyek ajánlásával. Erre is jó az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, melyet weboldalunk minden oldalán a jobb oldali gombra kattintással értek el.

💘🍜Ide kattintsatok ha úgy gondoljátok a Valentin nap is egy remek lehetőség együtt élvezni valami finom ételt egy étteremben, persze akadálymentes körülmények között: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=15&q=

💘☕🍰Erre kattintsatok, ha puha rózsaszín ködbe burkolózva innátok egy kávét, hozzá egy sütivel: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=16&q=

💘🌿Annyira jókat lehet beszélgetni egy séta, kirándulás alatt, katt ide, ha ezt tervezitek február 14-én: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=25&q=

💘🎭Na de egy mozi, színház, egyéb élmény is kettesben az igazi. Ehhez itt találtok akadálymentes ötleteket: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=24&q=

💘🎁Tudjátok mit? Akár még a közös vásárlás se rossz valentinozós program. Itt vannak hozzá az ötletek: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=17&q=

Írjátok meg nekünk hogy sikerült a Valetin napotok! Vagy ha Ti más akadálymentes helyszínen töltöttétek az ünnepet, arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, van helye az adatbázisunkban.

Azt egyébként tudtátok, hogy Valentin nem csak a szerelmesek, de a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is?
Sőt, már az ókori Rómában is termékenységünnep és párválasztó jóslat volt ez a nap.
Szóval csak ünnepeljünk, legyen szép Valentin napotok!

Nemzetközi csapat viszi hírét “Rejtett város”-unknak

“Eddig sosem érdekelt mi történik a hátam mögött, de kerekesszékben ülve ezt lett a legfontosabb”
“Valahogy sosem gondoltam bele, hogy egy rámpán lefelé is kell jönni. És ez kerekesszékkel félelmetes”
“Egészen másként fogom nézni a világot a fehér bot kipróbálása után”
Ismét egy nagy nemzetközi csapat viszi haza ezeket az élményeket a Rejtett város Tor-Tour-ánkat kipróbálva. (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)

Megint sok-sok embernek adják majd tovább azokat a hasznos tapasztalatokat, melyeket nem elég elmondani, meg kell élni!

A számos országból érkezett csapat a Pécsi Tudományegyetem EDUC projektje keretében egy konferencián vett részt “Disabilities and abilities framed by context” (Fogyatékosságok és képességek kontextus keretében) címmel. Ezen Pataki Veronika, egyesületünk elnöke az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat (https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/) mutatta be a nemzetközi közönségnek. A konferencia kiegészítő programja (MICE) volt este a Rejtett város Tor-Tour-ánk Berkes Gergő alelnökünk szokásos jó hangulatú vezetésével.

A konferencia másnapján a Pécsi Tudományegyetem oktatóival és három meghívott civil szervezettel – köztük a People First-tel – az EDUC program keretében egy beszélgetéssorozatot indítottunk el. Ennek témája több nemzetközi egyetem együttműködése a szolgáltatásaik fejlesztésében, különös tekintettel az inklúzióra.
Izgalommal várjuk ennek folytatását!

Új akadálymentes helyszínek az adatbázisban

TI KÉRTÉTEK:

ÚJ HELYSZÍNEK AZ AKADÁLYMENTES PÉCS ADATBÁZISBAN!
https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Hiányoltatok néhány fontos pécsi és Pécs környéki helyszínt az Akadálymentes Pécs adatbázisunkból, mi feltártuk őket.
A Pécs Városi Civil Keret támogatásának köszönhetően 4 újabb akadálymentes lokáció, és néhány frissítés színesíti egyedülálló Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat. (minden angolul is olvasható!)
Olvassátok át őket, menjetek el és élvezzétek a helyszínek adta remek lehetőségeket – akadálymentesen.

Mindenképpen írjatok saját tapasztalatot is az adatbázis leírások alján az “Írj véleményt” szekcióba, ezzel sokat segítetek másoknak, akik akadálymentes programokat vagy ügyintézést keresnek!

Miket tárt föl és töltött föl az adatbázisba szakértő teamünk – Evelin, Hilda, Veronika, Gergő, Zoltán – tavaly év végén?

Kattints a nevek alatti linkekre az adatbázisban olvasható leíráshoz.

➕Újra megnéztük és frissítettük:

a Széchenyi téri nyilvános akadálymentes WC, a TV-torony környéke, és a Nevelési Központ.

Előre is nagyon örülünk visszajelzéseiteknek!

BÚÉK 2024!

Jó év volt a 2023? Akkor legyen megint ilyen jó a 2024!

Nem sikerült túl jól ez az éved? Akkor most változtass!

Gyere velünk 2024-ben, kapcsolódj hozzánk, és tegyünk együtt egy még jobb évért 2024-ben. 🎉

Nevetős éves Közgyűlésünk

Komoly, fajsúlyos dolgokat is lehet jó hangulatban eltölteni, mi több, élvezni. Ezt talán bevallhatjuk magunknak, hogy jól is csináljuk. 🙂
2023. december 16-án, egy napsütéses szombat délután jöttünk össze BeFogadó közösségi terünkben, hogy megtartsuk éves Közgyűlésünket. Eleve korábban találkoztunk, mert egy kis karácsonyozással, ajándékozással, esze-iszommal szerettük volna megalapozni a jókedvet. Sikerült.

Egyesületünk legfőbb szerve, a Közgyűlés ezután meghallgatta az elnökség pénzügyi és szakmai beszámolóját. Élénk érdeklődés, hozzászólások, kérdések közepette el is fogadta azokat.
Majd konstruktív, hasznos beszélgetés alakult ki az egyesület 2024-es terveiről, remek ötletek érkeztek, sőt máris megvalósító team-ek jöttek létre.  Biztató aktivitás 2024-re nézve! 🙂

Ebben az évben az elnökség a jelenlévőknek kis ajándékkal is kedveskedett, ami egyenesen Amerikából érkezett elnökségi tagunknak köszönhetően. A kedves kis karácsonyfa-függő idén sok People First otthonban csal majd mosolyt az arcokra.

Az év végi együttlétet a végén felturbóztuk a partnerszervezeteink által szervezett Kvíz-esten. Maradtunk néhányan a BeFogadóban csapatunkkal, melynek mi más lett volna a neve, mint Ember az első. Sikert nem halmoztunk sikerre, de könnyesre nevetve magunkat remekül szórakoztunk. 🙂

Köz-hasznosabban. Beszámoló 2023-ról

Legfontosabb történésünk 2023-ban, hogy egyesületünk közhasznú jogállású lett. Hogy ez miért jelent nagy változást? Egyrészt mert ezentúl számos (szerintünk izgalmas) tevékenységünket kinyitjuk “a köz felé”, vagyis nem csak tagjainknak kínáljuk. Másrészt számos pályázati lehetőség nyílik meg így újonnan előttünk. És harmadrészt egy közhasznú szervezetet támogatni több szempontból alkalmasabb egy cégnek, vállalatnak. Reméljük ez utóbbira 2024-ben újszerű keretek között lesz mód. Már dolgozunk rajta – persze ezt sem egyedül, hanem partnerségben. 

A partnerségben gondolkozás nem változott, sőt erősödött bennünk. Nem könnyű ma civil szervezetként dolgozni, helyt állni a társadalmi-gazdasági környezetben. Ha összefogunk akkor mégis sokkal több eredményt, nagyobb célcsoportot, erősebb hatást érhetünk el. 

Nemcsak fenntartjuk magunkat, de stratégiákat építünk, pályázunk, növekszünk, erősödünk. 2023-ban vettünk egy nagy levegőt és először pályáztunk önállóan nemzetközi projekt megvalósítására, melynek koordinátorai is mi vagyunk. Komoly feladat, sok új tapasztalat, ismét remek új partnerségek. 

Tagjaink felé egyre erősebben igyekszünk kommunikálni, hogy saját területüknek ők a legjobb ismerői, nem mások. Nem kívülről jövő megoldásokra kell várniuk, hanem saját maguknak kell kezdeményezniük, kapcsolódniuk, tenniük életük, környezetük jobbá tételében.
Erre Pécsen szerencsére példaértékűen sok lehetőség adódik. Akár hathatós beleszólásra az önkormányzat ügyeibe, akár közösen meghatározható célokra, közösen elkölthető pénzösszegekkel. Akár rendszeres találkozókra más szervezetekkel, szakértőkkel, városi vezetőkkel. Akár bejelentési lehetőségre problémákról vagy a város akadálymentesebbé tételére.
És ott van az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, tevékenységünk központja, mellyel sokat segítünk Pécsről, Magyarországról és a külföldről érkezőknek a tervezhetőségben, az akadálymentes turizmusban.
Éreztük az általános passzivitást mi is ebben az évben. De az Ember az első, így tovább gördülünk, és csináljuk azt, amit már jól tudunk. 

Miket is tevékenykedtünk 2023-ban, néhány számmal mutatva, ahogy szoktuk:

 • 8 pályázatot írtunk vagy vettünk részt megírásukban. Ezek nagy nemzetközi és kisebb hazai pályázatok egyaránt. Ebből 4 nyert, 1 még várja az eredményt. 
 • Tagságunk részt vehetett nemzetközi és hazai projektekben, izgalmas jó gyakorlatokat ismerhetett meg, kapcsolatokat építhetett, dolgozhatott, pénzt kereshetett, utazhatott, akár idegen nyelvet gyakorolhatott, fogyatékossággal élőknek szóló technikai fejlesztésekben segített.
 • Nemzetközi People First hálózatot építettünk.
 • Kampányoltunk 1%-ért, és az akadálymentes nyaralóhelyszínekért.
 • Nemzetközi találkozókat, tréningeket, konferenciákat szerveztünk Pécsre – és milyen nehéz volt akadálymentes éttermeket találni a belvárosban! 🙁
 • Folytattuk az Akadálymentes Pécs Adatbázis új helyszínekkel frissítését és folyamatosan követtük a régebbi helyszínek változásait. 
 • Aktívan részt veszünk a helyi civil életben, a Helyi Esélyegyenlőségi Program, a Civil Fórumok, a Pécsi Turisztikai Kerekasztal, a Pécsre látogató nagykövetekkel való civil találkozók, a Dönts velünk! részvételi költségvetés, a Civil Szelfi programjainak köszönhetően (és most biztos kifelejtettünk néhányat)
 • BeFogadó közösségi terünk a Balokány-ligetben továbbra is nyitva áll tagságunk és a pécsi lakosság előtt, programokkal, megbeszélésekkel, tréningekkel. 
 • Képezzük magunkat és kapcsolatokat építünk, mi is járunk tréningekre, konferenciákra, megbeszélésekre, partnertalálkozókra.
 • Fantasztikusan éreztük magunkat a Stílus mindenkié! divatbemutatón, melyet részben mi szerveztünk. Ilyen divatbemutató biztos hogy még kell, ahol fogyatékossággal élő modellek mutatják meg szépségüket, egyben összefogva és együttműködésre buzdítva Pécs cégeit, üzleteit.
 • Nem maradt ki idén sem az orfűi Akadálymentes Turizmus Napja. Az országos rendezvénynek továbbra is szervezői, szervezőbizottsági tagjai és lelkes résztvevői vagyunk.
 • Dolgozunk fiatalokkal, előadásokat tartunk, egyetemi hallgatókat fogadunk, szakdolgozatok megírásában segítünk.
 • Járunk koncertekre, kiállításra, divatbemutatóra, fesztiválokra….

Tetszik amit csinálunk? Gyere velünk, kapcsolódj be! Vár a Rejtett város Tor-Tour-ánk, a BeFogadó közösségi terünk, projektjeink…és mi magunk. 😍 Legyél tagunk, toljuk együtt 2024. szekerét!
Keress minket itt: info@peoplefirst.hu
Nézd végig a weboldalunk Projektek, Hírek és Akadálymentes Pécs menüjeit, no meg a többit is!

Boldog Új Évet 2024-ben! 🎉

3. városi Civil Fórum

A pécsi városháza Mikulás napra, 2023. december 6-ára időzítette a 3. Civil Fórum összehívását.

A Civil Fórumok célja, hogy a város vezetése és a városban, a városért dolgozó civil szervezetek aktuális információkat kapjanak az önkormányzattól, jelezzék igényeiket és beszélgessenek.
A Civil Fórumok rendszeres összehívásának igénye a 2021-ben létrejött városi Civil Koncepció egyik eredménye, melyet az önkormányzat és a civil szervezetek közösen fogalmaztak meg annak érdekében, hogy ezentúl gördülékenyebben, szorosabban együttműködhessenek.

A jelenlegi 3. Civil Fórum témái a Pécs Városi Civil Keret és a Dönts velünk! részvételi költségvetés voltak.

Pécs Városi Civil Keret tavaly jött létre, szintén a civil szervezetek igénye alapján. Lényege, hogy a város különítsen el egy összeget, melyből pályázat útján támogatja a városi civil szervezetek programjait.
Ezt idén megelőzte egy rendkívüli rezsitámogatás nyújtása civil szervezeteknek, szintén pályázat útján.
A Pécs Városi Civil Keretre (PVCK) végül 50 millió Forint állt rendelkezésre. 95 pályázat érkezett be, ebből 57 szervezet kapott támogatást, jellemzően mindannyian a felét annak, amit kértek. Ennek oka a városháza indoklása szerint, hogy minél több szervezet részesülhessen támogatásban. Így azonban a legnagyobb összegű támogatás 400.000 Ft volt. A People First Egyesület is mindössze 300.000 Ft-ból valósítja meg az Akadálymentes Pécs Adatbázisba újabb helyszínek feltárását.
Hozzászólásokban kérték a civil szervezetek, hogy jövőre korábban kerüljön kiírásra a pályázat és sokkal gördülékenyebben zajlódjon a döntés és szerződéskötés, mely idén nagyon megnehezítette a civil szervezetek munkáját. Kérték továbbá, hogy hozzon létre a város erre egy online felületet és ne kelljen papíralapon is benyújtani a pályázatot.

Dönts velünk! részvételi költségvetésbe idén Pécs is bekapcsolódott több magyarországi város után. A példaértékű kezdeményezés célja, hogy maguk a városlakók dönthessenek egy bizonyos összeg felett, hogy abból milyen városi fejlesztéseket kívánnak megvalósítani.
Természetesen az első év okozott kisebb, és főleg nagyobb döccenőket, de a folyamat elindult és folytatódni fog, ami miatt büszkék lehetünk a városunkra.

Az említett 2021-es Civil Koncepcióban lefektetett együttműködési alapelvek megvalósulása sajnos már nehezebben halad. 2023 április óta egy nagy civil ernyőszervezet látja el a Civil Koncepció koordinálását. A vállalt tevékenységek egyike sem valósult azonban meg az elmúlt két évben, ami sok civil szervezet számára demotiváló.
Ezek:
– Civil Portál létrehozása, mely híreket szolgáltat(na) civileknek és civilekről.
– Szakmai munkacsoportok létrehozása civil szervezetek részvételével Esélyegyenlőségi, Demokráciafejlesztő és Klíma/Zöld témákban.
– Civil Adatbázis létrehozása, melyre minden civil szervezet regisztrálhat. Kiváló partnerkeresési lehetőség (lenne) egymás számára és az önkormányzat is tudhatná kihez forduljon. A regisztrált szervezetek rendszeresen pályázati lehetőségekről informálódhatnak a várostól, és a PVCK-ra is csak a regisztráltak pályázhatnának.
– Pécsi Civil Napja, bemutatkozási, kitelepülős egynapos színes program.

Mindezekre továbbra is várunk és erősen reméljük, hogy 2024-ben megvalósulnak.

Fontos zárótémája volt a Civil Fórumnak az EU által bevezetett ESG, a nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalási kötelezettsége. Ennek megismerésére a városháza ígéretei szerint képzést rendez a pécsi civil szervezeteknek. Nagyon várjuk, ez egy izgalmas téma lesz!

Elindult a “Járj a mi cipőnkben” projekt tréningje

Tegnap, azaz 2023. november 7-én elindult a Nemzetközi Visegrad Fund által támogatott “járj a mi cipőnkben” projektünk online tréningje.

A nemzetközi tréning célja, hogy lengyel és cseh partnereinket felkészítsük hasonló speciális, közvetlen társadalmi érzékenyítő forma használatára, mint a People First Egyesület Rejtett város Tor-Tour-ája. (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)
Meggyőződésünk ugyanis, hogy sokkal nagyobb hatást érünk el az akadálymentesítés iránti  társadalmi érzékenyítésben, ha nemcsak beszélünk róla, hanem egyszerűen megmutatjuk. Ha velünk együtt élhetik át a Rejtett város Tor-Tour-a résztvevői milyen megküzdeni az akadályokkal turistaként, városlakóként. Ha kipróbálják az eszközöket (kerekesszéket, fehér botot), ezzel egy kicsit magát az “akadályosított” életet is.

A tréninget a People First tapasztalt szakemberei tartják, háromszor találkozunk online lengyel és cseh partnereinkkel. Az első alkalommal az akadálymentes turizmus, a projekt hatásai, és a jó gyakorlatok szerepe a civil társadalomban voltak a témák, utána pedig egy jót beszélgettünk.
A People First részletes tananyagot is készített a résztvevőknek, mely segítségével még inkább elmélyedhetnek a témákban.

Még kétszer találkozunk online, majd a projektkidolgozás szakasza jön, amit a három országban a study tour-ok követnek.

A “matricás” team újra munkában

Újabb akadálymentes helyszínek kerülnek be rövidesen az Akadálymentes Pécs Adatbázis-unkba!

Pazar díszletek között tartottuk ma a BeFogadó közösségi terünkben az Akadálymentes Pécs Adatbázisba újabb helyszíneket feltáró team felkészítő tréningjét. Halloween lévén pókhálók alatt, tökök társaságában beszéltük át a Módszertant, a feltárandó helyszíneket, a felkészülést.

A Pécs város által kiírt Pécs Városi Civil Keret nyertes pályázatunknak köszönhetjük azt a (sajnos csak kis) összeget, melyből újabb helyszínekkel gyarapíthatjuk az Akadálymentes Pécs Adatbázist. Adatbázisunk továbbra is egyedülálló az országban, csak Pécsen létezik a városi valóban (!) akadálymentes helyszíneket ingyenesen, magyar és angol nyelven bemutató profi adatbázis.

A rövid projektidő alatt négy újabb helyszínt fognak feltárni fogyatékossággal élő szakértő tagjaink: Evelin, Hilda, Kriszta, Gergő. Hogy az adatbázisban még jobban eligazodjatok, erről zseniális IT szakértőnk, Zoli gondoskodik.

Hogy mi lesz a négy újabb helyszín? Olyan helyek, melyeket Ti javasoltatok nekünk. Melyekről szeretnétek tudni, hogy fogyatékossággal élőként, idősként, babakocsisként, átmeneti sérültként bejuthattok-e oda.

Kövessétek a Facebook oldalunkat, hamarosan kiderül melyek azok!

Köszönet az 1%-otokért!

Hálásan köszönjük, hogy 2023-ban még többen gondoltatok ránk adótok 1%-ának felajánlásakor!
Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat, és legyünk a gondolataitokban mindig. 🙂
Idén is az akadálymentesítésre, a fogyatékossággal élő emberek életének jobbítására fordítjuk!