Archívumok

A “Rejtett város” Poznanba ment!

A International Visegrad Fund által támogatott “Járj a mi cipőnkben” projektünk keretében a People First Egyesület által kidolgozott és évek óta tartott Rejtett város Tor-Tour-ánkat mint legjobb gyakorlatot adjuk át cseh és lengyel partnereinknek. Képzési anyagot írtunk és online tréninget tartottunk, majd partnereink kidolgozták saját módszertanukat, és most már az eredményeket láthatjuk.

2024 július 15-17 között a Fundacja Sowelo partnerünk Poznanban mutatta meg milyen remek lengyel Rejtett város túrát dolgoztak ők ki. Nagyon tetszett a szervezés, gyönyörű a város, élvezetes volt a vezetés egy látássérült túravezető által.
Sajnos maga a város időnként komoly nehézségeket támasztott számunkra kerekesszékkel, de ez is egy újabb kihívás és egyben lehetőség a helyi civil szervezeteknek hogy összefogjanak az akadálymentesítésért.

A poznani Rejtett város túrát követően egy szakmai meetingen kiértékeltük a sétát, javaslatokat tettünk annak fejlesztésére. Megterveztük a következő study tourt Csehországban a European Youth Centre Břeclav partnerünknél. Ezúttal ismét egy teljesen más város, másféle adottságait figyelembe vevő Rejtett város túrát fogunk élvezni 2024 augusztus 19-21 között Vrchlabiban. Alig várjuk, hogy a cseh változattal is megismerkedhessünk!

A study tour harmadik napján a poznani akadálymentes turizmus részeként a Brama Poznania múzeumba látogattuk. Az interaktív múzeumot mindenkinek ajánljuk aki arra jár. Nemcsak nagyon élvezetes, de teljesen akadálymentes, mindenkire gondoltak.

Izgalmas és nagyszerű ez a projekt, öröm átadni valamit ami egyre jobban működik nálunk Pécsen. A Rejtett város Tor-Tour-a speciális, kiváló formája a társadalmi érzékenyítésnek. Elvünk ugyanis hogy ne csak beszéljünk az akadálymentesítés fontosságáról, hanem mutassuk meg.

Olvass többet a “Járj a mi cipőnkben” projektünkről itt: https://peoplefirst.hu/…/jarj-a-mi-ciponkben…/

Ha szeretnél részt venni a projekt lezárását jelentő online kiskonferencián 2024 szeptember 20-án, és beszélsz angolul, már most jelezheted nekünk, örömmel várunk (info@peoplefirst.hu).

A People First Egyesület Rejtett város Tor-Tour-ájáról itt olvashatsz, sőt meg is rendelheted. Csapatépítésnek, iskolai foglalkozásnak, ismerősöknek speciális Pécs-városnézésként a legjobb ötlet: https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/ 

Lapozgassátok végig a képeket a Facebook oldalunkon, nagyon érdemes!

Indeed projekttalálkozó Zilinában/Szlovákiában

Felemelő és motiváló  érzés, amikor egy szakmai találkozó nemcsak hasznos, hanem kellemes is!
Az önálló életvitelről szóló Indeed nemzetközi Erasmus+ projektünk újabb személyes találkozóján, Zilinában rengeteget tanultunk a szlovák önálló életvitel lehetőségeiről, elért eredményeiről és tervezett fejlesztéseiről, köszönhetően partnerünknek, a Land of Harmony-nak. A szervezet központja két önálló lakhatást lehetővé tévő, támogatott lakást is magában foglaló épület. Ennek kellemes kertjében üldögélve ismerkedtünk a szervezettel, a lakókkal, a szervezet dolgozóival és önkénteseivel.

Nagyon érdekes volt később a látogatás a városházán, ahol a polgármester úr és alpolgármester úr üdvözölt bennünket, külön kiemelve, hogy az akadálymentesítésben a más országokkal való tapasztalatcsere rendkívül hasznos számukra. Az akadálymentesítéssel egy külön csapat foglalkozik, építész, szociális, és közlekedési szakembereket összefogva. Építész szempontból a történelem és a jövő összekapcsolása a cél, egyik fő feladatként az akadálymentesítést megjelölve. Fontos, hogy nem külön a fogyatékossággal élőknek terveznek akadálymentes tereket és középületeket, hanem inkluzívan, vagyis mindenkinek együtt, bevonva a lakosságot, a felhasználókat is. Rehabilitációs szakmérnökök Szlovákiában nincsenek, itt minden építész elsajátítja az egyetemes tervezést.
Szociális szempontból meglepő és örömteli volt hallani, hogy a 80000-es lélekszámú városban 36 önkormányzati tulajdonú, bérelhető, akadálymentes lakás áll rendelkezésre. És mind használatban is van.
A közlekedésre is igyekeznek odafigyelni, bár ottjártunkkor a járdákkal gyakran volt gondunk kerekesszékkel, és több épületbe nem jutottunk be a lépcsők miatt.

A személyi asszisztencia ügynökségnél tett látogatás során láttuk, hogy rengeteget szerveznek, dolgoznak a fogyatékossággal élők segítéséért – mindössze két fővel. A személyi asszisztencia Szlovákiában nagyon jó úton halad, de még nem érte el teljes mértékben a célját. Alulról jövő kezdeményezésként érték el 1998-ban a jogi szabályozást. Több szempont figyelembevételével (pl. aktivitás, gyerekszám, szociális körülmények, munkahely megléte) lehet kérni személyi asszisztens segítségét, ami egy nap 20 órát tehet ki egy asszisztens részéről. A támogatásnyújtás sokrétű: önellátás segítése, higiénia, mozgatás, etetés, bevásárlás, házimunka, oktatási-, sport- és kulturális tevékenységek, kommunikáció, betegápolás, a szabadidő és nyaralás megszervezése, gyerekek iskolába szállítása, és úgy nevezett stand by, vagyis készenléti ügyelet. Létezik adatbázis a kliensekről és az asszisztensekről is, illetve mindkettejük igényeiről, elvárásairól, vállalásairól. Kirándulásokon, közös főzéseken zajlik a tapasztalatcsere, külön klub nincsen az asszisztensek számára.
A személyi asszisztens azonban sajnos Szlovákiában sem önálló munka.  Létrejön ugyan szerződés a fogyatékossággal élő és az asszisztens között, egy minimális TB-t az állami fizet és adókedvezményben is részesülnek egy bizonyos óraszám ledolgozása fölött. Ám kevés a kereset, leginkább a személyes motiváció miatt állnak asszisztensnek az emberek, így általában másodállásként vállalják ezt a munkát. Az ügynökség kampányokat szervez az egyetemeken, szemináriumokat tart, és a munkaügyi hivatallal is együttműködnek átmeneti megoldásként kínálva ezt a lehetőséget munkanélkülieknek. 

Nagy kedvence lett a nemzetközi csapatnak az Új Zsinagóga, amely kulturális térként működik. Itt hallhattunk  beszámolót a Jasidielna (Jolly workshop) inkluzív fesztiválról. A Zilinában 25 éve minden évben megrendezett színes, kulturális, nemzetközi fesztiválon fellépnek és önkénteskednek fogyatékossággal élők is. Lenyűgöző volt hallani azoknak az önkénteseknek a máig tartó lelkesedését, akik 15, 17 évesen kapcsolódtak be először a fesztiválba, és most 50 évesen jogászként, civil szervezeti vezetőként támogatják tovább. Egy ilyen fesztivál a legjobb lehetőség  arra, hogy a középiskolás fiatalok önkéntesként közvetlen tapasztalatot szerezzenek a fogyatékosságról.

A két napos meeting végén, visszatérve a kertbe, együtt értékeltük tapasztalatainkat a Land of Harmony fogyatékossággal élő önkénteseivel. Nehéz szívvel mondtunk búcsút a szép Szlovákiának. Szerencsére minden hónapban meetingelünk online, a munka folytatódik, és októberben újra találkozunk személyesen, ezúttal Pécsen/Magyarországon a People First Közhasznú Egyesület vendégeként.

Az Indeed projektről bővebben itt olvashattok: !ndeed Erasmus+ nemzetközi projekt – People First

 

Újabb lépések Pécs akadálymentessége felé

Több megkeresést is kaptunk, hogy segítsünk Pécs fontos helyszíneit mindenki számára elérhetővé tenni. Nagy élmény volt ismét tenni akaró emberekkel találkozni, hasznos megbeszéléseket folytatni, és biztosan tudni, hogy megint haladunk az akadálymentesebb környezet felé. Ami ne felejtsük el, MINDENKINEK JÓ!

2024. június 6-án délelőtt a Pécs-Pogány Repülőtéren várt minket Dragovácz Márk ügyvezető igazgató úr, aki már többedszer jelezte, hogy szeretné még akadálymentesebbé, befogadóbbá tenni mindenki számára a repteret. Az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban is olvashatjátok a reptérről a leírást (kattintsatok ide: https://peoplefirst.hu/…/akadaly…/pecs-pogany-repuloter/).
Ezúttal Kakusziné Tamasy Ildikó egyesületünk tagja, rehabilitációs szakmérnöke egyenesen Szegedről érkezett, hogy segítségét nyújtsa ebben. Örömünkre csatlakozott hozzá a Vakok és Gyengénlátk Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete elnöke Ballai Anna Mária.
Az akadálymentes változásokat kövessétek az adatbázisban!

A várhatóan mindkét fél részéről gyümölcsöző felmérést egy hasonlóan izgalmas találkozó követte. A pécsi Apollo Moziról tudják sokan, hogy nemcsak moziként üzemel, hanem nagyon érdekes közösségi események is zajlanak a kedves és kellemes térben. Ám a műemlék épület emeletén található művészmozi nem akadálymentes. Varga Gabi, a mozi vezetője ezt szeretné most megváltoztatni, és mindenki számára elérhetővé tenni ezt a jó kis helyet. Nagyon dolgoztunk rajta, de Ildikónak itt bizony nehéz dolga van.

Késő délután a Pécs Városi Civil Keret 2024 pályázatunk projektindító megbeszélését tartottuk meg. E projektnek eredményeként újabb 5 helyszínt találtok az év végégig az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban, köszönhetően a feltáró teamnek: Evelinnek, Hildának, Krisztának, Gergőnek, Robinak, az adatbázis fenntartásáért felelős Zolinak és a pályázó/koordináló/adatfeltöltő Veronikának.

Study tour Pécsen a Rejtett város projektünkről

Lengyel és cseh partnereink jártak nálunk háromnapos study tour-on Pécsen. Az International Visegrad Fund által támogatott “Járj a mi cipőnkben” projektünk keretében a Rejtett város Tor-Tour-ánkat mutattuk be legjobb gyakorlatként projektpartnereinknek.

A remek hangulatú találkozó egy szép napos délelőttjén Berkes Gergő, a Rejtett város Tor-Tour-a vezetője, és segítőpartnere Borsodi Zoltán tartottak egy belvárosi sétát, akadálymentes szemmel. Aznap délután pedig a BeFogadó közösségi terünkben beszéltük át az eddigi  tapasztalatokat, hallgattuk meg a lengyel és cseh projekthaladási beszámolókat, és megterveztük a jövőbeni feladatokat. Még egy pécsi borok kóstolója és a Cella Septichora akadálymentes meglátogatása is belefért a programunkba. 🙂

A study tour első állomása volt egymás meglátogatásának. A People First Egyesület korábban online tréningen készítette fel a Fundacija Sowelo és az EYCB tagjait arra, hogyan tudnak ők is hasonló érzékenyítő belvárosi sétákat létrehozni. Ehhez most újabb segítséget kaptak azzal, hogy élőben láthatták hogyan vezetünk mi egy Rejtett város Tor-Tour-át. Szerencsére lelkes partnerekre találtunk, akik nemcsak élvezték a sétát, de nagyon hasznos véleményeket, fejleszthető javaslatokat is kaptunk tőlük!

A partnerek a projekt jelenlegi fázisában kidolgozták egyéni módszertanukat, mely alapján saját Rejtett város sétájukat szervezik.
Alig várjuk, hogy júniusban a lengyelországi Poznanban, augusztusban a csehországi Vrchlabiban vehessünk részt a következő study tour-okon, és láthassuk milyen a lengyel és a cseh Rejtett város változat!

Köszönjük, hogy itt voltatok, és nagyon örülünk, hogy tetszett a városunk!

Elkezdődött a 8. Akadálymentes Turizmus Napja szervezése

Immár 8. éve szervezünk partnereinkkel olyan országos, inkluzív fesztivált, ahol mindenki együtt szórakozhat, fogyatékossággal élő és ép, és ahol olyan élményeket is kipróbálhatnak a résztvevők, melyeket amúgy nem, vagy csak igen-igen ritkán. Mik ezek? Például vakként autót vezetni, kerekesszékkel motorozni vagy akár sárkányhajózni…

Az idei fesztivál szervezése ma elkezdődött, egy kellemes, baráti akadálymentes kirándulással egybefűzve. Ennek köszönhetően nem csak a fesztivál szervezőbizottsága, és néhány önkéntese, de a kiránduláson résztvevő érintettek is meghívást kaptak, hogy értékes ötleteikkel, hozzászólásaikkal támogassák munkánkat. Nagyon jó volt így együtt dolgozni és szervezni az idei Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált!

Az idei dátum szeptember 7., ami számos rendszeres résztvevőnek nem újdonság, lévén a tervezhetőség miatt minden évben szeptember első szombatján tartjuk az eseményt.

Most is várunk mindenkit az ország legtávolabbi pontjairól, sőt külföldről is, ahogy az elmúlt években!
Kövessétek az idei fesztivál híreit a People First Egyesület Facebook oldalán (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/), vagy az Akadálymentes Turizmus Napja Facebook oldalán (https://www.facebook.com/turizmus.akadalymentes)

 

Az adatbázisról életünk első podcastjában

Van egy remek online újság, a Mecseki Müzli, ami hétről-hétre összefoglalja térségünk legfontosabb híreit. Podcastjában pedig érdekes helyi, vagy akár messzebb ható témák kapnak helyet. Egy ilyen jó hangulatú podcast beszélgetésbe kaptunk meghívást, melyre örömmel mentünk el Pataki Veronika az egyesület elnöke, és Kerekes Hilda elnökségi tag.

A fő témánk az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk volt, hiszen célunk, hogy ezzel azonosítsák az egyesületünket. De még a Mecseki Müzli akadálymentességét is kiveséztük. 🙂

Hallgass meg minket, kíváncsiak vagyunk hogy tetszett!
És kövesd, használd, terjeszd az Akadálymentes Pécs Adatbázist, mert ez MINDENKINEK JÓ!

Ide klikk a podcast-hoz:
https://www.mecsekimuzli.com/people-first-egyesulet-pataki-veronika-kerekes-hilda-akadalymentes-pecs/

Repülj Pécsről/vagy Pécsre akadálymentesen

Az akadálymentes turizmus a közeljövő legfontosabb témája lesz ez már most egészen biztos. Egyre több idős ember utazik, egyre több fogyatékossággal élő személy utazik – reményeink szerint minél inkább önállóan.

Pécsen régóta létezik reptér, ám eddig nem, vagy csak rövid ideig lehetett nyaralni, üzleti ügyekben repülni városunkból. Most azonban beindult a lehetőség, és hatalmas az érdeklődés mind a nyaralások, mind a Münchenbe repülés iránt, mely utóbbi üzleti, rokonlátogatásos lehetőségeket is kínál.

Olvassatok a Pécs-Pogány Repülőtér akadálymentességéről, és annak fejlesztésében való együttműködésünkről az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban!
Pécs-Pogány Repülőtér – People First

Az Universal Air repülője látható a kifutópályán. Hosszú, vékony, kecses repülőgép, két hatalmas motorturbinával az oldalán.

Az Universal Air repülője látható a kifutópályán. Hosszú, vékony, kecses repülőgép, két hatalmas motorturbinával az oldalán.

 

Új nemzetközi projektünk indult

Különleges témájú és nagyon aktuális projektben veszünk részt, egy szokatlanul nagy nemzetközi partnerségben.

Egyre fontosabb, hogy a fogyatékossággal élők számára is akadálymentesek legyenek a pénzügyi szolgáltatások, a banki termékek, alapos ismereteik legyenek erről a szféráról, a biztonságról, és az esetleges buktatókról is.

Erről szól most indult legújabb nemzetközi projektünk, a CODE – vagyis aCcessibility Of financial services for persons withDisabilitiEs/ A pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetősége a fogyatékossággal élő személyek számára.

Ezzel ismét nagy lépést tehetünk a társadalmi inklúzió felé.

Társaink lesznek ebben olasz, spanyol, belga, görög, francia partnerek, szakértők és természetesen maguk a fogyatékossággal élő érintettek.
Olvass bővebben erről az izgalmas új projektről a weboldalunkon a Projektek menüben itt:

Ismét Pécs Városi Civil Keret pályázat

Nagy öröm amikor a pécsi civilek kérnek valamit a városvezetéstől, és az rövid időn belül meg is valósul. Ez történt tavaly, amikor a Civil Fórumon több civil szervezet jelezte, hogy legyen pályázati úton elérhető városi támogatás. Ennek indoka, hogy számos civil szervezet a pécsi emberekért, a rászorulókért dolgozik, sokszor olyan tevékenységeket elvégezve, melyeket az állam, az önkormányzat nem tud, vagy nem elégségesen tud ellátni. Nem egy példaértékű kezdeményezés valósult/valósul meg Pécsen civil szervezetek által.

A tavalyi Pécs Városi Civil Keret nevű pályázat idén folytatódik, sőt kicsit több pénz is áll a pályázók rendelkezésére. Nagy eredmény, hogy – szintén a pécsi civilek kérésére – már most, év elején kiírásra került a pályázat. Ügyesedett a pályázati módszer is, amiben nagy szerepe van a Civil Közösségek Házának, mint koordinátornak.

Hallgassátok meg a PécsTV-ben megjelent híradást erről, amiben nagy boldogságunkra a People First is kiemelten szerepel. Köszönjük PécsTV! 🙂
(0.55-től 2.52-ig ez a téma a Híradóban, mindjárt az elején)

Akadálymentes Valentin nap

A Valentin nap is lehet akadálymentes.
Segítünk a tervezésben kellemes pécsi vagy Pécs környéki akadálymentes helyek ajánlásával. Erre is jó az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, melyet weboldalunk minden oldalán a jobb oldali gombra kattintással értek el.

💘🍜Ide kattintsatok ha úgy gondoljátok a Valentin nap is egy remek lehetőség együtt élvezni valami finom ételt egy étteremben, persze akadálymentes körülmények között: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=15&q=

💘☕🍰Erre kattintsatok, ha puha rózsaszín ködbe burkolózva innátok egy kávét, hozzá egy sütivel: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=16&q=

💘🌿Annyira jókat lehet beszélgetni egy séta, kirándulás alatt, katt ide, ha ezt tervezitek február 14-én: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=25&q=

💘🎭Na de egy mozi, színház, egyéb élmény is kettesben az igazi. Ehhez itt találtok akadálymentes ötleteket: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=24&q=

💘🎁Tudjátok mit? Akár még a közös vásárlás se rossz valentinozós program. Itt vannak hozzá az ötletek: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=17&q=

Írjátok meg nekünk hogy sikerült a Valetin napotok! Vagy ha Ti más akadálymentes helyszínen töltöttétek az ünnepet, arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, van helye az adatbázisunkban.

Azt egyébként tudtátok, hogy Valentin nem csak a szerelmesek, de a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is?
Sőt, már az ókori Rómában is termékenységünnep és párválasztó jóslat volt ez a nap.
Szóval csak ünnepeljünk, legyen szép Valentin napotok!