Archívumok

Az amerikai nagykövet úrral ebédeltünk

Óriási megtiszteltetésben volt része egyesületünknek 2023. április 17-én.
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete pécsi látogatása során civil szervezetekkel is találkozott. A munkaebéd során a People First Egyesületnek is lehetősége volt bemutatkozni és röviden eszmét cserélni nagykövet úrral a civil élet lehetőségeiről.

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a holland nagykövet asszony után az amerikai nagykövet úr is Pécsre látogatott, hogy megismerhesse a Baranyában élő magyarok nézőpontját. David Pressman úr kifejezte elkötelezettségét, hogy továbbra is sokat utazzon az országban, és ezáltal minél több véleménnyel találkozzon.  

Ahogy nagykövet úr fogalmazott: “Csodálatos volt időt tölteni azokkal a legkülönfélébb helyi közösségi szervezetekkel, amelyek keményen dolgoznak azért, hogy lehetőségeket biztosítsanak különböző társadalmi hátterű magyarok számára.”

Bővebb híradás a látogatásról itt olvasható: David Pressman baranyai látogatása

Már 85 helyszín az akadálymentes adatbázisunkban!

Egyesületünk 2018 óta tárja fel fáradhatatlanul Pécs és közvetlen környéke valóban akadálymentes helyszíneit. A 12 kategóriában csokorba szedett helyszínekről leírjuk amit láttunk, sok-sok fényképpel illusztráljuk, térképen mutatjuk hol található pontosan, megadjuk az elérhetőségeket további információk beszerzéséhez. Mindezt magyar és angol nyelven egyaránt.

Mára 85 helyszínt mutattunk be, hogy könnyebb legyen akadálymentes helyszínt találni az itt lakóknak és az ide érkezőknek.

Teamünk módszertan alapján, szakmai tréningekkel felvértezve végzi a munkáját.

Minden információt megtalálsz az adatbázisról itt a weboldalunkon az Akadálymentes Pécs menüpont alatt.

Az Akadálymentes Pécs Adatbázist ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre az akadálymentes helyszíneket keresőknek. Ingyenes az egyes helyszínek számára is a feltárás. Mindez azonban természetesen nekünk pénzbe kerül. Megköszönjük, ha támogatod hiánypótló munkánkat, akár a weboldalunkon található ADOMÁNYOZOK gombon keresztül, tetszőleges összeggel. Vagy az SZJA 1%-od felajánlásával: adószámunk 18027158-1-02 ❤️

A legvidámabb konferencia!

Egy nagyon vidám, nagyon interaktív konferenciával zártuk ARTcoWORKers nemzetközi projektünket 2023. március 30-án!
A People First Egyesület BeFogadó közösségi terében 70 vendég volt kíváncsi a művészet és fogyatékosság kapcsolatáról szóló záró eseményre.
Köszönjük, hogy velünk voltatok!

A nemzetközi záró konferenciát ötnapos kiértékelő, a jövőt megbeszélő tréning előzte meg a BeFogadóban. Német, holland, macedón és magyar művész, fogyatékossággal élő, fogyatékos művész projektrésztvevők beszélgettek, macit varrtak, árnyjátékokat készítettek, ötleteltek, várost néztek, és rengeteget ettek (hiszen ez Magyarország!), miközben egy remek csapat jött létre.

Maradjuk kapcsolatban művészek és fogyatékossággal élők a projekt után is az ARTcoWORKers  Facebook oldalán, a Facebook csoportban és nemsokára létrejövő kommunikációs Platformon!

Művészet és fogyatékosság nemzetközi tapasztalatok ARTcoWORKers konferencia

Mi nem szeretjük az unalmas konferenciákat.

Ezért aztán egy rendhagyó rendezvényre várunk mindenkit március 30-án a BeFogadó közösségi tér – People First Egyesület-be a pécsi Balokány ligetbe.

Hogy miért lesz rendhagyó?

Mert nemcsak beszélünk, de meg is mutatjuk mit csináltunk eddig, ötleteket, tapasztalatokat nyújtva a résztvevőknek a művészet és a fogyatékosság összekapcsolására.

Lesz néhány érdekes színpadi jelenet (árnyjáték) betét, sőt egy nagyobb közös nemzetközi produkció is.

És maga a téma is rendhagyó, hiszen ez hiányzó, de nagyon fontos terület mindkét oldal számára!

És mindehhez nagyon várjuk a jelenlévők véleményét is.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz között!

Kérünk mindenképpen visszajelzést a részvételről az info@peoplefirst.hu email címen.

A konferenciáról minden információ megtalálható az alábbi Facebook eseményben: https://www.facebook.com/events/1292359954959512

Érdemes követni az esemény bejegyzéseit, és a People First Egyesület Facebook oldalát a további részletekért: https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/

A képen az ARTCcoWORKers logója látható. Fekete artcoworkers felirat, melyből három pálca kapcsolódik egy női árnyalakhoz.

A képen az ARTCcoWORKers logója látható. Fekete artcoworkers felirat, melyből három pálca kapcsolódik egy női árnyalakhoz.

Pécs városi Civil fórum

Városi Civil Fórumot szervezett a pécsi városháza 2023.01.25.-én este, melynek összehívásában egyesületünk is kezdeményező szerepet játszott.
Nem csodálkoztunk rajta, hogy igen sok aktív pécsi civil szervezet gyűlt össze a városháza képviselőivel, Zag Gábor alpolgármester úrral és Kunszt Márta civil tanácsnok asszonnyal civil ügyekről egyeztetni.

A témák között a a civil tanácsnoki beszámolóban szerepelt az idén városunkban bevezetendő lakossági részvételi önkormányzás, a tavaly elfogadott Civil Koncepció, az éppen tegnap elfogadott civil koordinátor pályázat, és a pécsi civil szervezetek feltérképezése is.

A civilek részéről:
igényként merült fel, hogy minden évben ilyenkor, a városi költségvetés tervezése időszakában legyen megtartva a Civil fórum.

A Civil Koncepció többször terítékre került, az abban közösen leírtak megvalósítására jelezték a szervezetek igényüket. Így, például hogy ismét legyen Civil alap a városháza költségvetésében (idén nem lesz), vagy hogy jöjjenek végre létre az ott leírt szakosodott munkacsoportok.

Határozott kérésként merült föl a civil szervezetek támogatásának egyenlő elbírálása a városháza részéről.

Sokáig volt téma a rezsiköltségek kibírhatatlan emelkedése (a városháza megpróbál megoldást keresni a civilek támogatására).

A civil koordinátor pályázat eltérő megítélés alá esett. Egyrészt jó lett volna erről is a civilekkel közösen dönteni. Másrészt többek szerint nem biztos, hogy helyes egy civil szervezetet kiemelni, pláne, hogy van ezzel a témával foglalkozó alpolgármester és civil tanácsnok. A városháza véleménye szerint nekik azonban szükségük van bennfentes segítségre a civil szervezetekkel való kapcsolattartáshoz.

Részünkről reméljük, hogy a megígért folytatásban a Civil fórumok hangulata egyre partneribbé válik. A jelenlegi támadás-védekezés-okolás helyett egymás valódi partnerként elismerése sokkal előrevivőbb helyzetet, diskurzusokat teremthet.

Mi ennek drukkolunk.

Nemzetközi People First hálózatot építünk!

Ismét komoly dologba vágta a fejszéjét egyesületünk: nemzetközi People First hálózatot építünk! 

Talán már tudjátok, hogy a People First egy 1968-ban Svédországból indult szerveződés, melynek alapvető célja a fogyatékossággal élők önálló életvitelének támogatása.
A People First a világ számos országában megtalálható. Néha ugyan más néven (például Mensch Zuerst Németországban, vagy Speaking for Ourselves, United Together, Advocates Action angol nyelvterületen), vagy n
éhányuk csak egy célcsoportra fókuszál, de a cél mindig ugyanaz.  

Mi, Magyarországon hosszú évek óta működő People First egyesületként azt vettük észre, hogy nincs egy központi nemzetközi People First szervezet, amely összefogja a világ People First-jeit. Úgy érezzük azonban, nagy hasznunkra válna, ha tudnánk egymásról a világban, megismerhetnénk egymás tevékenységét, és kapcsolatokat, együttműködéseket építhetnénk.  

Ezért a mi, a People First Egyesület – Pécs 2023 januárban elkezdtük a nemzetközi szervezetek összekapcsolásának szervezését, ahova meghívjuk a világ valamennyi működő People First szervezetét! 

Alapos kutatások során számos People First szervezetet találtunk szerte a világon.  A nemzetközi People First közösség megteremtésére felhívó angol nyelvű meghívó emaileket küldünk ki szerte a világban. Létrehoztunk egy Facebook-csoportot is, ahol megismerhetik egymást a belépő People First szervezetek, kapcsolatot tarthatnak, partnerségeket építhetnek, akár közös projekteket indíthatnak. 

Ha ismertek hazátokban People First szervezeteket, kérjük ajánljátok Ti is nekik az alábbi Facebook csoportba való belépést. Előre is köszönjük Nektek!
Szeretnénk kiemelni, hogy itt csak People First (vagy más nevű, de hasonló jellegű) szervezetek, és azok tagjai lehetnek tagok. Mindenkitől egy bemutatkozást is várunk, hiszen ez a kapcsolatépítés alapja.  

A People First International Cooperation Facebook csoport itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/1379228282882211

Társ/a/dalomban. Beszámoló 2022-ről

Amit terveztünk megvalósítottuk, sőt. Sok mindent csinálunk most, amire már rég vágytunk, csak az a probléma, hogy minden jó projektből 5 új ötletünk születik. 😊 

Amit egyre jobb érezni, hogy professzionalizálódunk, amivel magunk számára is gördülékenyebbé tesszük a dolgainkat, és kifelé is egységes képet tudunk mutatni. Nekünk ez fontos. 

Kifelé egyre több projektben kapunk felkérést szakértőként, magyarországi partnerként, tanácsadóként. Egyre több és több elismerést zsebelünk be, ami további jó munkára sarkall minket.
2022-ben kiemelten fontossá vált számunkra az alulról jövő kezdeményezés, és nemcsak saját berkeinkben, hanem szűkebb és tágabb környezetünkben is. Fontos, hogy ne csak elszenvedjük a történéseket, hanem aktívan alakítsuk. Fontos, hogy láthatóak legyünk, láthatóvá és érzékelhetővé tegyünk a minket érintő problémákat. Kezdünk ezért egyre többen beleszólni a közösségi témák alakításába, és ehhez Pécsen egyre több a lehetőség és a partner.  

Befelé is letisztultak a folyamatok, ami bevalljuk nem volt könnyű. Egyszerre működni baráti társaságként, több, mint 30 érzékeny ember lelkére figyelni, a kapcsolódásokat segíteni, nehézségeket elsimítani, embertpróbáló feladat. Sokszor ez nehezebb, mint a Nagy Távoli Célokat elérni. Folyamatos cél, hogy a People First tagsága tegyen önmagáért, minél többen vegyünk részt a minket érintő kérdésekben, ne csak hagyjuk megtörténni azokat. Legyünk láthatóak, legyünk aktívak, ne elvárók, hanem kezdeményezők egyesületen belül és kívül is.  

Nézzünk azért néhány számot, tényt, adatot is, hogy ha már ide tévedtetek, fárasszunk egy kicsit Benneteket.  

12 pályázatot adtunk be, vagy áll szervezés alatt a finisben. Pályáztunk hazai és nemzetközi díjakra, bankokhoz, külföldi alapokhoz, hazai pályázatokra, fejlesztettük saját magunkat, vettünk észre új lehetőségeket, és indultunk el új irányokba. Izgalmasak, érdekesek voltak és lesznek a projektek, és a nem nyert pályázatok is nagyon tanulságosak tudnak lenni. Minden pályázatunk a fogyatékossággal élők önálló életvitelét hivatott támogatni, hogy társaink minél több területen kipróbálhassák, erősítsék magukat, és ahogy fönt is mondtuk, tegyenek saját magukért.  

Dolgozunk hazai és nemzetközi projektekben, és továbbra is nagy megtiszteltetésnek érezzük, ha egy-egy projektben partnerként kérnek minket fel. Újdonság, hogy kiléptünk a komfortzónánkból, és mi magunk is vállalunk nemzetközi projektkoordinálást, ennek megvalósítása elkezdődött. Projektjeinkről külön menüpontban a weboldalunkon beszámolunk röviden, érdemes átolvasgatni.
Alapprojektünk, a People First Egyesület első és legfontosabb tevékenysége, az Akadálymentes Pécs adatbázis fenntartása és fejlesztése maradt. Ezen várhatóan nem is fogunk változtatni. E projekttel segítünk legtöbbet fogyatékossággal élő társainkon, ez okoz a legnagyobb élvezetet számunkra. Ezzel teszünk sokat Pécsért és az akadálymentes turizmusért. És ez az a projekt, melynek olyan széles a célcsoportja, hogy tulajdonképpen mindenki beletartozik!
Nagyon fontos nekünk a BeFogadó közösségi terünk. Itt próbáljuk összeterelni a helyi közösséget, közös, úgy nevezett inkluzív programokat szervezve fogyatékossággal élő és ép résztvevők számára. A cél, hogy ismerjük meg egymást, együtt élvezzük ezeket a legtöbbször ingyenes programjainkat, melyekbe minden szívünket beleadjuk.  

Eredményeink közé nagyon sok mindent beleszámítunk, nemcsak a sikeres pályázatokat, megvalósult vállalásokat. Hanem számtalan emberi gesztust, felszabadult nevetést, baráti kapcsolatokat, egyetértő bólogatásokat.
Óriási vállalásunk volt például, hogy weboldalunkon az összes eddig felgyűlt képeket háromféle módon feliratoztuk, hogy vak társainknak is élvezhetőek legyenek.
Nagy eredmény nekünk, ha olvastok, követtek minket a weboldalon, a Facebookon, vagy az Instagramon, és egyszercsak megjelentek egy-egy programunkon, hogy hallottátok, olvastátok, itt vagytok. 
Hatalmas eredmény nekünk, ha az együttműködések simán alakulnak, ha segítséget kérünk megkapjuk. Hogy azt tapasztaljuk, a városi cégek, vállalatok, szervezetek nem zárkóznak el, sőt egyre segítőkészebben állnak a fogyatékosság, az akadálymentesítés témájához. Az évek alatt ebben a hozzáállásban, a valódi segítőkészségben nagyon nagy változást tapasztaltunk. Na, ez ám az eredmény nekünk!
Eredmény, hogy egyre több fiatalhoz jutunk el, vendégelőadóként az egyetem különböző karain, nálunk töltött gyakorlatokkal, szakdolgozatokban részvétellel, érzékenyítéssel. Egyik legfontosabb célcsoportunk a fiatalok, ha az ő szemléletüket megváltoztatjuk, megváltoztatjuk a világot!
Nem, nem minden megy simán nekünk sem, vannak konfliktusaink, és vannak még nem lezárt problémáink. De igyekszünk, keressük a megoldásokat, akár külső szakértők bevonásával is. Nem gondoljuk, hogy mindenhatóak vagyunk, szeretünk segítséget igénybe venni, és tudunk elnézést kérni, azt remélve, hogy ezt kapjuk viszont is.  

Tagságunk változik, alakul. Új tagok léptek be idén is, és egy tagunk elbúcsúzott tőlünk. Bevezettük a pártoló tagságot, könnyebbé téve azoknak a tagtársainknak a részvételét, akik nem tudnak aktívan jelen lenni, mert dolgoznak, vagy messze élnek. Az elnökség az év végi tisztújító közgyűlésen összetételében nem, de feladatmegosztásában megújult, kibővült. Részt vettünk szuperviziós tréningen, hogy egyértelműek legyenek vállalásaink, kommunikációnk, és céljaink. Tagjaink is részt vesznek tréningeken, itthon és külföldön is.  

Továbbra is partnerségben gondolkodunk, mert ezt látjuk az egyetlen célravezető útnak. Miért sütögetné mindenki a saját gesztenyéjét, féltékenyen figyelve a másikat, ha együtt sokkal többet érhetünk el? Fontos partnereink lettek idén a PTE több kara, az új BeFogadónkban a Pepitában velünk együtt dolgozó szervezetek, egy fogyatékossággal élőknek csúcstechnológiát fejlesztő cég. Maradt és egyre erősödött partnerségünk a helyi közösségépítő civil szervezetekkel, és reményt keltően alakul a városházával, illetve városi cégekkel.  

Alaptevékenységünkbe vágó vállalkozásaink is vannak, igaz kis számmal, de egyre több. Szakértők vagyunk, tanácsot adunk, koordinálunk, vagy Rejtett város Tor-Tour-áinkat indítjuk. 

Nagy vállalásunk idén az egyesületünk közhasznú jogállásúvá tétele, mely elé egyelőre gördít némi adminisztratív akadályokat a sors, de 2023 elején azok leszünk, ha törik ha szakad.  

Maradjatok velünk, kövessetek minket. Legjobban pedig annak örülünk, ha személyesen is találkozhatunk. Erre jó alkalom a BeFogadó közösségi terünk a sok új 2023-as programjával, vagy egy remek Rejtett város séta a belvárosban. Kereshettek minket egy jó beszélgetésre is, arra is mindig kaphatóak vagyunk!

Boldog Új Évet 2023! 

(a Társ/a/dalomban idézet az Egysorosokból S.T.-től)

SIKERÜLT! Hatalmas karácsonyi ajándékot kaptunk Tőletek!

A tegnapi nappal sikeresen lezárult a “Duplatét” kampányunk. Szeretnénk ezúton is hálásan megköszönni támogatóinknak, hogy segítettek elérni a célunkat, miszerint 250.000 Ft-ot gyűjtsünk össze, hiszen ez volt az alapja annak, hogy a pályázat kiírója megduplázza ezt az összeget.

Végül 251.313 Ft gyűlt össze!

Így a Ti támogatási összegeitek is dupla annyit érnek!

Külön kiemelve is megköszönjük az Emberség Erejével Alapítványnak, hogy lehetővé tette ezt a pályázatot, ami által nemcsak pénzt kaptunk, de újabb ismerősökre, barátokra, és reményeink szerint jövőbeni kapcsolatokra, támogatókra is találtunk. Mi pedig értékes tapasztalatokkal gyarapodtunk a kampányolásban.

Hálásak vagyunk a Webstar Csoport-nak, minden dolgozójának, akik a helyi közösség értékeit szem előtt tartva dolgozói támogatásból gyűjtöttek össze nekünk hatalmas összeget. Muszáj idéznünk ahogy ők mondják, mert olyan jól mondják: “Az, hogy milyen társadalomban élünk, tőlünk függ. Tőlem és tőled, a szomszédtól, a benzinkutastól, az óvónénitől – mindannyiunktól.”

A támogatást az országban egyedülálló Akadálymentes Pécs adatbázisunk fenntartására, bővítésére fordítjuk, főként az azt létrehozó szakmai team munkájának végre nagyobb anyagi megbecsülésére. A támogatás felhasználásáról a weboldalunkon és Facebook oldalunkon tájékoztatást fogunk nyújtani.

Örülünk, ha Ti is átnézitek az Akadálymentes Pécs adatbázisban szereplő helyszíneket, és hozzászólásaitokkal segítitek az olvasókat a minél pontosabb tájékozódásban. https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Nagyon boldog Ünnepeket kívánunk, és azt, hogy az új évben is tudjunk közösen tenni a világ jobbításáért!

Évzáró egyesületi party a BeFogadóban

Évzáró egyesületi bulival ünnepeltük meg az igen aktív 2022-es évünket. Egyben felavattuk és kezdjük belakni BeFogadó közösségi terünk új helyszínét a Balokány-ligetben, a Pepitában.

Ettünk-ittunk, vidultunk, sokat beszélgettünk, társasoztunk….egyszóval kiengedtük a gőzt, hogy legyen helye az újnak 2023-ban.

Mindenkinek hasonlóan kellemes baráti együttléteket kívánunk az advent hátralévő részében, Karácsonykor és szilveszterkor. Az új évben pedig találkozzunk minél többet a BeFogadóban!
(Itt olvashatsz többet a BeFogadónkról: https://peoplefirst.hu/befogado/