Archívumok

Az adatbázisról életünk első podcastjában

Van egy remek online újság, a Mecseki Müzli, ami hétről-hétre összefoglalja térségünk legfontosabb híreit. Podcastjában pedig érdekes helyi, vagy akár messzebb ható témák kapnak helyet. Egy ilyen jó hangulatú podcast beszélgetésbe kaptunk meghívást, melyre örömmel mentünk el Pataki Veronika az egyesület elnöke, és Kerekes Hilda elnökségi tag.

A fő témánk az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk volt, hiszen célunk, hogy ezzel azonosítsák az egyesületünket. De még a Mecseki Müzli akadálymentességét is kiveséztük. 🙂

Hallgass meg minket, kíváncsiak vagyunk hogy tetszett!
És kövesd, használd, terjeszd az Akadálymentes Pécs Adatbázist, mert ez MINDENKINEK JÓ!

Ide klikk a podcast-hoz:
https://www.mecsekimuzli.com/people-first-egyesulet-pataki-veronika-kerekes-hilda-akadalymentes-pecs/

Repülj Pécsről/Pécsre akadálymentesen

Az akadálymentes turizmus a közeljövő legfontosabb témája lesz ez már most egészen biztos. Egyre több idős ember utazik, egyre több fogyatékossággal élő személy utazik – reményeink szerint minél inkább önállóan.

Pécsen régóta létezik reptér, ám eddig nem, vagy csak rövid ideig lehetett nyaralni, üzleti ügyekben repülni városunkból. Most azonban beindult a lehetőség, és hatalmas az érdeklődés mind a nyaralások, mind a Münchenbe repülés iránt, mely utóbbi üzleti, rokonlátogatásos lehetőségeket is kínál.

Olvassatok a Pécs-Pogány Repülőtér akadálymentességéről, és annak fejlesztésében való együttműködésünkről az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkban!
Pécs-Pogány Repülőtér – People First

Az Universal Air repülője látható a kifutópályán. Hosszú, vékony, kecses repülőgép, két hatalmas motorturbinával az oldalán.

Az Universal Air repülője látható a kifutópályán. Hosszú, vékony, kecses repülőgép, két hatalmas motorturbinával az oldalán.

 

Új nemzetközi projektünk indult

Különleges témájú és nagyon aktuális projektben veszünk részt, egy szokatlanul nagy nemzetközi partnerségben.

Egyre fontosabb, hogy a fogyatékossággal élők számára is akadálymentesek legyenek a pénzügyi szolgáltatások, a banki termékek, alapos ismereteik legyenek erről a szféráról, a biztonságról, és az esetleges buktatókról is.

Erről szól most indult legújabb nemzetközi projektünk, a CODE – vagyis aCcessibility Of financial services for persons withDisabilitiEs/ A pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetősége a fogyatékossággal élő személyek számára.

Ezzel ismét nagy lépést tehetünk a társadalmi inklúzió felé.

Társaink lesznek ebben olasz, spanyol, belga, görög, francia partnerek, szakértők és természetesen maguk a fogyatékossággal élő érintettek.
Olvass bővebben erről az izgalmas új projektről a weboldalunkon a Projektek menüben itt:

Ismét Pécs Városi Civil Keret pályázat

Nagy öröm amikor a pécsi civilek kérnek valamit a városvezetéstől, és az rövid időn belül meg is valósul. Ez történt tavaly, amikor a Civil Fórumon több civil szervezet jelezte, hogy legyen pályázati úton elérhető városi támogatás. Ennek indoka, hogy számos civil szervezet a pécsi emberekért, a rászorulókért dolgozik, sokszor olyan tevékenységeket elvégezve, melyeket az állam, az önkormányzat nem tud, vagy nem elégségesen tud ellátni. Nem egy példaértékű kezdeményezés valósult/valósul meg Pécsen civil szervezetek által.

A tavalyi Pécs Városi Civil Keret nevű pályázat idén folytatódik, sőt kicsit több pénz is áll a pályázók rendelkezésére. Nagy eredmény, hogy – szintén a pécsi civilek kérésére – már most, év elején kiírásra került a pályázat. Ügyesedett a pályázati módszer is, amiben nagy szerepe van a Civil Közösségek Házának, mint koordinátornak.

Hallgassátok meg a PécsTV-ben megjelent híradást erről, amiben nagy boldogságunkra a People First is kiemelten szerepel. Köszönjük PécsTV! 🙂
(0.55-től 2.52-ig ez a téma a Híradóban, mindjárt az elején)

Akadálymentes Valentin nap

A Valentin nap is lehet akadálymentes.
Segítünk a tervezésben kellemes pécsi vagy Pécs környéki akadálymentes helyek ajánlásával. Erre is jó az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, melyet weboldalunk minden oldalán a jobb oldali gombra kattintással értek el.

💘🍜Ide kattintsatok ha úgy gondoljátok a Valentin nap is egy remek lehetőség együtt élvezni valami finom ételt egy étteremben, persze akadálymentes körülmények között: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=15&q=

💘☕🍰Erre kattintsatok, ha puha rózsaszín ködbe burkolózva innátok egy kávét, hozzá egy sütivel: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=16&q=

💘🌿Annyira jókat lehet beszélgetni egy séta, kirándulás alatt, katt ide, ha ezt tervezitek február 14-én: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=25&q=

💘🎭Na de egy mozi, színház, egyéb élmény is kettesben az igazi. Ehhez itt találtok akadálymentes ötleteket: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=24&q=

💘🎁Tudjátok mit? Akár még a közös vásárlás se rossz valentinozós program. Itt vannak hozzá az ötletek: https://peoplefirst.hu/kereses-eredmenye/?directory_type=akadalymentes-pecs&in_cat=17&q=

Írjátok meg nekünk hogy sikerült a Valetin napotok! Vagy ha Ti más akadálymentes helyszínen töltöttétek az ünnepet, arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, van helye az adatbázisunkban.

Azt egyébként tudtátok, hogy Valentin nem csak a szerelmesek, de a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is?
Sőt, már az ókori Rómában is termékenységünnep és párválasztó jóslat volt ez a nap.
Szóval csak ünnepeljünk, legyen szép Valentin napotok!

Nemzetközi csapat viszi hírét “Rejtett város”-unknak

“Eddig sosem érdekelt mi történik a hátam mögött, de kerekesszékben ülve ezt lett a legfontosabb”
“Valahogy sosem gondoltam bele, hogy egy rámpán lefelé is kell jönni. És ez kerekesszékkel félelmetes”
“Egészen másként fogom nézni a világot a fehér bot kipróbálása után”
Ismét egy nagy nemzetközi csapat viszi haza ezeket az élményeket a Rejtett város Tor-Tour-ánkat kipróbálva. (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)

Megint sok-sok embernek adják majd tovább azokat a hasznos tapasztalatokat, melyeket nem elég elmondani, meg kell élni!

A számos országból érkezett csapat a Pécsi Tudományegyetem EDUC projektje keretében egy konferencián vett részt “Disabilities and abilities framed by context” (Fogyatékosságok és képességek kontextus keretében) címmel. Ezen Pataki Veronika, egyesületünk elnöke az Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat (https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/) mutatta be a nemzetközi közönségnek. A konferencia kiegészítő programja (MICE) volt este a Rejtett város Tor-Tour-ánk Berkes Gergő alelnökünk szokásos jó hangulatú vezetésével.

A konferencia másnapján a Pécsi Tudományegyetem oktatóival és három meghívott civil szervezettel – köztük a People First-tel – az EDUC program keretében egy beszélgetéssorozatot indítottunk el. Ennek témája több nemzetközi egyetem együttműködése a szolgáltatásaik fejlesztésében, különös tekintettel az inklúzióra.
Izgalommal várjuk ennek folytatását!

Új akadálymentes helyszínek az adatbázisban

TI KÉRTÉTEK:

ÚJ HELYSZÍNEK AZ AKADÁLYMENTES PÉCS ADATBÁZISBAN!
https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Hiányoltatok néhány fontos pécsi és Pécs környéki helyszínt az Akadálymentes Pécs adatbázisunkból, mi feltártuk őket.
A Pécs Városi Civil Keret támogatásának köszönhetően 4 újabb akadálymentes lokáció, és néhány frissítés színesíti egyedülálló Akadálymentes Pécs Adatbázisunkat. (minden angolul is olvasható!)
Olvassátok át őket, menjetek el és élvezzétek a helyszínek adta remek lehetőségeket – akadálymentesen.

Mindenképpen írjatok saját tapasztalatot is az adatbázis leírások alján az “Írj véleményt” szekcióba, ezzel sokat segítetek másoknak, akik akadálymentes programokat vagy ügyintézést keresnek!

Miket tárt föl és töltött föl az adatbázisba szakértő teamünk – Evelin, Hilda, Veronika, Gergő, Zoltán – tavaly év végén?

Kattints a nevek alatti linkekre az adatbázisban olvasható leíráshoz.

➕Újra megnéztük és frissítettük:

a Széchenyi téri nyilvános akadálymentes WC, a TV-torony környéke, és a Nevelési Központ.

Előre is nagyon örülünk visszajelzéseiteknek!

BÚÉK 2024!

Jó év volt a 2023? Akkor legyen megint ilyen jó a 2024!

Nem sikerült túl jól ez az éved? Akkor most változtass!

Gyere velünk 2024-ben, kapcsolódj hozzánk, és tegyünk együtt egy még jobb évért 2024-ben. 🎉

Nevetős éves Közgyűlésünk

Komoly, fajsúlyos dolgokat is lehet jó hangulatban eltölteni, mi több, élvezni. Ezt talán bevallhatjuk magunknak, hogy jól is csináljuk. 🙂
2023. december 16-án, egy napsütéses szombat délután jöttünk össze BeFogadó közösségi terünkben, hogy megtartsuk éves Közgyűlésünket. Eleve korábban találkoztunk, mert egy kis karácsonyozással, ajándékozással, esze-iszommal szerettük volna megalapozni a jókedvet. Sikerült.

Egyesületünk legfőbb szerve, a Közgyűlés ezután meghallgatta az elnökség pénzügyi és szakmai beszámolóját. Élénk érdeklődés, hozzászólások, kérdések közepette el is fogadta azokat.
Majd konstruktív, hasznos beszélgetés alakult ki az egyesület 2024-es terveiről, remek ötletek érkeztek, sőt máris megvalósító team-ek jöttek létre.  Biztató aktivitás 2024-re nézve! 🙂

Ebben az évben az elnökség a jelenlévőknek kis ajándékkal is kedveskedett, ami egyenesen Amerikából érkezett elnökségi tagunknak köszönhetően. A kedves kis karácsonyfa-függő idén sok People First otthonban csal majd mosolyt az arcokra.

Az év végi együttlétet a végén felturbóztuk a partnerszervezeteink által szervezett Kvíz-esten. Maradtunk néhányan a BeFogadóban csapatunkkal, melynek mi más lett volna a neve, mint Ember az első. Sikert nem halmoztunk sikerre, de könnyesre nevetve magunkat remekül szórakoztunk. 🙂

Köz-hasznosabban. Beszámoló 2023-ról

Legfontosabb történésünk 2023-ban, hogy egyesületünk közhasznú jogállású lett. Hogy ez miért jelent nagy változást? Egyrészt mert ezentúl számos (szerintünk izgalmas) tevékenységünket kinyitjuk “a köz felé”, vagyis nem csak tagjainknak kínáljuk. Másrészt számos pályázati lehetőség nyílik meg így újonnan előttünk. És harmadrészt egy közhasznú szervezetet támogatni több szempontból alkalmasabb egy cégnek, vállalatnak. Reméljük ez utóbbira 2024-ben újszerű keretek között lesz mód. Már dolgozunk rajta – persze ezt sem egyedül, hanem partnerségben. 

A partnerségben gondolkozás nem változott, sőt erősödött bennünk. Nem könnyű ma civil szervezetként dolgozni, helyt állni a társadalmi-gazdasági környezetben. Ha összefogunk akkor mégis sokkal több eredményt, nagyobb célcsoportot, erősebb hatást érhetünk el. 

Nemcsak fenntartjuk magunkat, de stratégiákat építünk, pályázunk, növekszünk, erősödünk. 2023-ban vettünk egy nagy levegőt és először pályáztunk önállóan nemzetközi projekt megvalósítására, melynek koordinátorai is mi vagyunk. Komoly feladat, sok új tapasztalat, ismét remek új partnerségek. 

Tagjaink felé egyre erősebben igyekszünk kommunikálni, hogy saját területüknek ők a legjobb ismerői, nem mások. Nem kívülről jövő megoldásokra kell várniuk, hanem saját maguknak kell kezdeményezniük, kapcsolódniuk, tenniük életük, környezetük jobbá tételében.
Erre Pécsen szerencsére példaértékűen sok lehetőség adódik. Akár hathatós beleszólásra az önkormányzat ügyeibe, akár közösen meghatározható célokra, közösen elkölthető pénzösszegekkel. Akár rendszeres találkozókra más szervezetekkel, szakértőkkel, városi vezetőkkel. Akár bejelentési lehetőségre problémákról vagy a város akadálymentesebbé tételére.
És ott van az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, tevékenységünk központja, mellyel sokat segítünk Pécsről, Magyarországról és a külföldről érkezőknek a tervezhetőségben, az akadálymentes turizmusban.
Éreztük az általános passzivitást mi is ebben az évben. De az Ember az első, így tovább gördülünk, és csináljuk azt, amit már jól tudunk. 

Miket is tevékenykedtünk 2023-ban, néhány számmal mutatva, ahogy szoktuk:

  • 8 pályázatot írtunk vagy vettünk részt megírásukban. Ezek nagy nemzetközi és kisebb hazai pályázatok egyaránt. Ebből 4 nyert, 1 még várja az eredményt. 
  • Tagságunk részt vehetett nemzetközi és hazai projektekben, izgalmas jó gyakorlatokat ismerhetett meg, kapcsolatokat építhetett, dolgozhatott, pénzt kereshetett, utazhatott, akár idegen nyelvet gyakorolhatott, fogyatékossággal élőknek szóló technikai fejlesztésekben segített.
  • Nemzetközi People First hálózatot építettünk.
  • Kampányoltunk 1%-ért, és az akadálymentes nyaralóhelyszínekért.
  • Nemzetközi találkozókat, tréningeket, konferenciákat szerveztünk Pécsre – és milyen nehéz volt akadálymentes éttermeket találni a belvárosban! 🙁
  • Folytattuk az Akadálymentes Pécs Adatbázis új helyszínekkel frissítését és folyamatosan követtük a régebbi helyszínek változásait. 
  • Aktívan részt veszünk a helyi civil életben, a Helyi Esélyegyenlőségi Program, a Civil Fórumok, a Pécsi Turisztikai Kerekasztal, a Pécsre látogató nagykövetekkel való civil találkozók, a Dönts velünk! részvételi költségvetés, a Civil Szelfi programjainak köszönhetően (és most biztos kifelejtettünk néhányat)
  • BeFogadó közösségi terünk a Balokány-ligetben továbbra is nyitva áll tagságunk és a pécsi lakosság előtt, programokkal, megbeszélésekkel, tréningekkel. 
  • Képezzük magunkat és kapcsolatokat építünk, mi is járunk tréningekre, konferenciákra, megbeszélésekre, partnertalálkozókra.
  • Fantasztikusan éreztük magunkat a Stílus mindenkié! divatbemutatón, melyet részben mi szerveztünk. Ilyen divatbemutató biztos hogy még kell, ahol fogyatékossággal élő modellek mutatják meg szépségüket, egyben összefogva és együttműködésre buzdítva Pécs cégeit, üzleteit.
  • Nem maradt ki idén sem az orfűi Akadálymentes Turizmus Napja. Az országos rendezvénynek továbbra is szervezői, szervezőbizottsági tagjai és lelkes résztvevői vagyunk.
  • Dolgozunk fiatalokkal, előadásokat tartunk, egyetemi hallgatókat fogadunk, szakdolgozatok megírásában segítünk.
  • Járunk koncertekre, kiállításra, divatbemutatóra, fesztiválokra….

Tetszik amit csinálunk? Gyere velünk, kapcsolódj be! Vár a Rejtett város Tor-Tour-ánk, a BeFogadó közösségi terünk, projektjeink…és mi magunk. 😍 Legyél tagunk, toljuk együtt 2024. szekerét!
Keress minket itt: info@peoplefirst.hu
Nézd végig a weboldalunk Projektek, Hírek és Akadálymentes Pécs menüjeit, no meg a többit is!

Boldog Új Évet 2024-ben! 🎉