Archívumok

Mi történt 2022-ben ha megnyomtad a gombot?

Létezik egy nagyon okos támogatási forma civil szervezeteknek, a NIOK által működtetett https://adjukossze.hu/. Itt különböző forrásszerző online kampányokat indíthatnak a regisztrált civi szervezetek, melyhez minden támogatást megkapnak a NIOK-tól.
Ha a szép rózsaszín ADOMÁNYOZOK gombra kattintok a weboldalunkon, Ti is ide kerültök.

A NIOK minden évben kéri, hogy számoljunk be a haladásról, eredményekről, melyet a gombon keresztül adományozók automatikusan megkapnak. Hiszen nemcsak az a fontos, hogy kapjunk, hanem az is, hogy adjunk – híreket, beszámolót arról hogyan, mire költöttük a nagylelkű segítséget.

Itt közreadjuk Nektek, mit értünk el 2022 évben az ADOMÁNYOZOK gomb, vagyis az Adjukössze segítségével, ahol az Akadálymentes Pécs és a Rejtett város Tor-Tour-a projektjeink támogatása zajlik. (https://peoplefirst.hu/projects/)

Köszönjük Nektek itt is, és számítunk Rátok a továbbiakban is!

Sima útra álltunk 

A sima út ugye nálunk elsősorban akadálymentes utat jelent 😊 

A 2022-es évünkben sok minden történt, ami bizakodásra ad okot számunkra. Továbbra is dolgozunk a társadalmi inklúzió megteremtésén, elsősorban az akadálymentesség kiszélesítésén, és megértetésén. Továbbra is úgy látjuk, hogy a magyar társadalom segítőkész, ám óriási információs hiány van jelen. Az a dolgunk, hogy ezt az információs lyukat betömjük.   

Nézzük mi mindent tudtunk elérni 2022-ben, köszönhetően az Adjukössze oldalnak és a Ti támogatásotoknak.  

Sok Rejtett város Tor-Tour-át tudtunk tartani Pécsen. (Mi az a Rejtett város Tor-Tour-a?)
Ezt az egyik legjobb érzékenyítésnek tartjuk, ugyanis győzködés, előadás helyett egyszerűen csak sétálunk, jókedvűen beszélgetünk, izgalmas pécsi storykat mesélünk, és lehetőséget adunk a kerekesszék, fehér bot kipróbálására, vagyis annak megértésére miről is szól a fogyatékos élet. 

A 2022-es Rejtett város séták közül kiemelkedik a Országos Turisztikai Tanácsadók pécsi látogatása, akik kifejezetten szerettek volna velünk egy Rejtett város sétát.  

Fontos nekünk, hogy a Rejtett város séták eredményét a Civil Díj rendezvényen is elismerték, hiszen annak döntőjébe kerültünk, és büszkén állhattunk a színpadon (igaz oda felgurulni kerekesszékkel Mount Everest-élmény volt). 

Szeptemberben a Turizmus Világnapján pedig Pécs városa rendelt meg tőlünk egy nyilvános Rejtett város túrát, amit nagy örömmel megtartottunk.  

Úgy gondoltuk, ha már van egy ilyen jól bejáratott, hasznos projektünk, akkor terjesztjük is. Életünkben először így nekilendültünk egy nemzetközi pályázat megírásának, ahol egyesületünk vállalja a koordinációs szerepet is. Elkezdtük hát szervezni a Visegrad Fund pályázatot, melyben a Rejtett város Tor-Tour-ánkat best practiseként kínáljuk szlovák és lengyel partnereknek. 

Hasonló izgalmakat éltünk át az országban továbbra is egyedülálló városi akadálymentes adatbázisunkkal, az Akadálymentes Pécs Adatbázissal. (Na és mi az az Akadálymentes Pécs Adatbázis?)
Itt is sok pozitívum történt, de bevalljuk, ennek fenntartása, bővítése, update-je kemény munka, állandó kihívás. Állandó támogatókra lenne szükségünk, hiszen egy ilyen adatbázis nem maradhat gondozás, bővülés nélkül! 

Jó hírek:
A teljes weboldalunkon, így az adatbázisban is feliratoztuk az összes, a képeket nem látó, vak barátainknak. Nem apróztuk el, mindjárt háromféle módon készítettünk leírásokat a képekhez, fotókhoz, illusztrációkhoz. Ebbe bevontuk egyetemista, középiskolás önkénteseinket is, nekik minden bizonnyal életre szóló érzékenyítés volt ez.  

A feltárásokat végző “matricás team”-ünket megújítottuk és a finanszírozást is átláthatóbbá tettük. Még mindig csak 3000Ft-ot tudunk fizetni fejenként egy-egy feltárásért, ami nagyon kevés, és bevalljuk, nem is igazán motiváló, ezért is szükségünk van a támogatásotokra. A feltárást végző emberek fogyatékossággal élők, ez számukra tanulás, munkalehetőség, pénzforrás.  

Ráerősítettünk az Adjukössze oldalon megtalálható támogatási lehetőségre a “Duplatét” elnevezésű kampánnyal. Ennek során egy nyertes pályázaton azt vállaltuk, hogy 250.000 Ft-ot összegyűjtünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fejlesztésére. Ha sikerül, a pályázatot kiíró megduplázza ezt az összeget. És Veletek ez SIKERÜLT! 🙂
Hálás köszönet érte még egyszer. Így újabb helyszíneket tudtunk felfedezni, néhány régebbit updatel-ni, az adatbázis IT oldalát frissíteni.
Bárcsak lenne minden évben egy ilyen nagy összegű segítségünk, nagyot lendülne előre az adatbázis! 

Jó és közepesen jó hírek vegyesen:
Egyeztetünk, tárgyalunk folyamatosan, hogy állandó segítségre leljünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fenntartásában, fejlesztésében. Mivel úgy véljük ez elsősorban Pécsnek hasznos, a Városházával felvettük a kapcsolatot, és 2022 februárban a városmarketing és a turisztikai osztályokkal Együttműködési Megállapodást kötöttünk. Nagyon nagy előrelépésnek tartottuk! 

Ennek eredményeként aktív részesei lettünk a Pécsi Turisztikai Kerekasztalnak, ahol az akadálymentes turizmus szószólói vagyunk.  

Pécs város hivatalos weboldalának (https://pecs.hu/) része lett az Akadálymentes Pécs Adatbázis.  

 …….tovább valahogy nem jutunk. Állandó pénzbeli támogatást nem remélhetünk, és az akadálymentességre vonatkozó jelzéseink is elsikkadnak.
? Szerintetek mit tegyünk, hogy halló fülekre találjunk a helyi önkormányzatnál és cégeknél? 

De nem szeretnék negatív hírrel befejezni. 😊 

Számunkra mindig a partnerség az egyik legfontosabb dolog, ezért nagy öröm volt, hogy az Akadályok nélkül az akadálymentes Józsefvárosért egyesület (Budapestről) megkeresett bennünket és egyeztettünk arról hogyan tudnának hasonló akadálymentes adatbázist létrehozni. Aktív, ügyes szervezet, drukkolunk nekik, hogy megvalósuljon! 

Nemzetközi People First hálózat létrehozását indítottuk útjára, ahol közös dolgainkról beszélhetünk, jó ötleteinket oszthatjuk meg. Számos People First szervezet csatlakozott hozzánk a világ minden tájáról! Az egyik jó ötlet a városi akadálymentes adatbázis, erről nemzetközi konferencián is beszélgetni fogunk. Velünk lesztek? 

Figyeljétek a Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun) a friss történésekért, olvassátok Weboldalunkat (https://peoplefirst.hu/), hogy jobban megismerjetek bennünket.  

És ha tehetitek, nézzétek meg van-e egy kis pénz a számlátokon, amivel az akadálymentesítést segíthetitek 😊 

Köszönjük, hogy elolvastátok, köszönjük, hogy velünk vagytok!
A People First csapata

Divatbemutató fogyatékos modellekkel

A Stílus mindenkié!

Ezzel a címmel fergeteges divatbemutatót láthatott a pécsi közönség 2023. szeptember 9-én a Szabadkikötőben! Fogyatékossággal élő modellek mutatták be pécsi üzletek, divattervezők ruháit.

A Szabadkikötő teljesen megtelt, ha a csillárról nem is, de a lépcsőről biztosan lógtak az érdeklődők, mintegy 80 kedves ember tapsolta, éljenezte végig az eseményt. De jó volt ott lenni, és büszkén figyelni a modelleket, akik bátran, lazán, mosolyogva mutatták meg mennyire gyönyörűek és ügyesek. Nem volt hiány humorból, gag-ekből sem.

Természetesen mi különösen büszkék voltunk egyesületi tagjainkra, Kerekes Hildára, Molnár Gyöngyire, Koltai Krisztinára, Almádi Evelinre és Dudás Zolira, hogy ezt az oldalukat is megmutatták. És még hogy!

A Stílus mindenkié! egyedülálló divatbemutató szervezésében, az ötletelésben több pécsi civil szervezet, Nagy Izabella stílustanácsadó, Balogh Klára szociális munkás ötletgazda mellett a People First Egyesület is kivette részét. A szervezésben hatalmas szerepet játszott Kerekes Hilda elnökségi tagunk, akire ezért külön is büszkék vagyunk.

Hálás köszönet részünkről is a támogatóknak, hogy ezt az ingyenes rendezvényt támogatták ruhával, étellel, itallal, és sok szeretettel!
Ruha Otthon, Zora Fashion, Bella Napoli használtruha Pécs, Karácsony Andrea – Couture Collection, Nova Luna Couture,Inanna Wedding, Gangel Benjamin Férfiszabósága, a gyönyörű sminkeket és csodás frizurákat Bánusz Ágota, Radnóti Kinga, Fődi Brigitta, Udvari-Szabó Ildikó készítették, az isteni sütiket az Akli Krisztina Desszertműhely-nek, a finom borokat a Hetényi Pince-nek, az ízletes sajtokat a Káca Tanya-nak köszönhetjük. A helyszínt a Szabadkikötő biztosította. Ha követtek minket a Facebook oldalunkon, akkor nemsokára pedig szuper fotókat láthattok Gál Violától és videókat Földesi Mihálytól. (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun)

Mindenki ingyenesen ajánlotta fel támogatását, sőt néhány ruhát a fellépők végül megkaptak ajándékba! Erre szavaink sincsenek, csak a hála.

Rövid tudósítás a PécsTV-től:
https://www.youtube.com/watch?v=eY061c1nLD4&t=349s

Mire költöttük a Duplatét kampány támogatásaitokat?

Tavaly év végén nagy segítséget kaptunk Tőletek!
A Duplatét kampányunk keretében arra kértünk Titeket, hogy támogassátok az országban egyedülálló városi akadálymentes adatbázisunkat. https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/ 

Az Emberség Erejével Alapítvány pályázatának köszönhetően a Tőletek adományként kapott 250.000 Ft-ot megduplázhattuk! Örökké hálásak leszünk minden támogatónknak. 

Szeretnénk, ha tudnátok, MIRE KÖLTÖTTÜK A tavalyi nagylelkű TÁMOGATÁSOTOKAT: 

Elsőként nézzétek meg, mennyi feltárt helyszínt tudtunk újra bejárni, és frissíteni.
Ez rendkívül fontos része az Akadálymentes Pécs Adatbázisnak, hiszen egy akadálymentes adatbázis mit sem ér, ha nem naprakészek az információi! 

KÉRÜNK TITEKET, NÉZZÉTEK ÁT A HELYSZÍNEKET, ÉS AHOL JÁRTATOK MÁR, ÍRJÁTOK ODA AZ ADATBÁZISBA VÉLEMÉNYKÉNT TI MIT TAPASZTALTATOK!
Rengeteget segítetek ezzel más fogyatékossággal élőknek, babakocsisoknak, időseknek, és mindenkinek akinek az akadálymentesség jó. 

Az alábbi helyszíneket frissítettük, bővítettük újabb információkkal, fotókkal: 

Laterum Hotel: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/laterum/   

Interspar: https://peoplefirst.hu/…/akadaly…/interspar-hipermarket/   

Széchenyi téri nyilvános WC: https://peoplefirst.hu/…/akadalymentes-pecs/szechenyi-ter/   

Nana Bistro&Bar: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/nana/   

Pécs Plaza: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/plaza/   

Rendelőintézet Belváros: https://peoplefirst.hu/…/akadalymente…/rendelointezet-2/   

Vásárcsarnok: https://peoplefirst.hu/…/akadalymentes-pecs/vasarcsarnok/   

Selyemgyár Kulturális Negyed: https://peoplefirst.hu/…/selyemgyar-kulturalis-negyed/   

Városháza: https://peoplefirst.hu/dire…/akadalymentes-pecs/varoshaza/   

Magtár: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/magtar/ 

VÁRJUK NAGYON A TI VÉLEMÉNYETEKET AZ EGYES HELYSZÍNEKRŐL AZ ADATBÁZISBAN! 

További fontos információ a weboldalak akadálymentessége, pláne, hogy Magyarországon jogszabály írja elő ennek kötelező érvényét.
Különösen fontos az akadálymentes weboldal a látássérültek számára, akik enélkül nem jutnak semmilyen információhoz egy-egy helyszínről. 

A weboldalakat az Akadálymentes Pécs Adatbázis indulásakor még nem ellenőriztük, ezért most 2018-IG VISSZAMENŐLEG MINDEN EGYES WEBOLDALT VÉGIGNÉZTÜNK, és beleírtuk a leírásokba!
Lehetséges, hogy van még egy-két elmaradásunk, de pótoljuk. 

Óriási feladat volt, mint ahogy a weboldalon található ÖSSZES KÉP ÉS ILLUSZTRÁCIÓ FELIRATOZÁSA is, mely szintén vak és látássérült oldal-látogatóinknak nagy segítség. Háromféle módon is feliratoztuk a képeket. 

Örülünk, ha visszajeleztek érintettek, hogy megfelelően csináljuk-e. Köszönjük előre is, ezzel nagyban segítitek a munkánkat! 

Ha fontosnak tartod, és támogatnád az adatbázist, a weboldalunkon az Adományozok gombra kattintva tetszőleges összeggel megteheted. Akár folyamatosan is támogathatod munkánkat. 

Illusztrációs kép: középen egy laptop látható kinyitva, mellette egy íróasztal lámpa, egy csésze kávé, egy olvasószemüveg és néhány könyv. A laptop monitorján az Akadálymentes Pécs Adatbázis logoja, a matricával együtt, melyet az helyszínek ajtajaira ragasztunk. A felirat fölött a monitoron egy célkereszt, amibe épp egy nyíl talál bele. A kép fölső részén felirat: www.peoplefirst.hu

Akadálymentes Turizmus Napja 2023

Idén is lesz Akadálymentes Turizmus Napja fesztivál Orfűn, még ha meg is csúszott a szervezés.

Az alapinformációk:

📌Szeptember 2-án, 10.00 és 16.00 óra között rendezzük meg a VII. Akadálymentes Turizmus Napját
📌Helyszínek idén csak a Sziget és Medvehagyma Ház. A Sporttábor csak a motorozáshoz áll rendelkezésre.
📌Élmények lesznek, hát hogyne lennének, méghozzá:
vitorlázás, motorcsónakázás
horgászat
motorozás
autóvezetés
lovaglás, lovaskocsikázás
sárkányhajózás

📌Szervezők: Orfűi Önkormányzat, Gyeregyalog.hu Egyesület, People First Közhasznú Egyesület – Pécs, Sárkányfészek Alapítvány és az Orfűi Turisztikai Egyesület

A részleteket az esemény Facebook oldalán találjátok folyamatosan: https://www.facebook.com/turizmus.akadalymentes

 

Új akadálymentes funkció a Google Maps-en, de….!

A Google Maps világszerte több mint 40 millió helyszín akadálymentességéről tárol információkat, beleértve a tömegközlekedést, nevezetességeket és az éttermeket.

E hatalmas mennyiségű információra épülő új funkció segíthet a mozgáskorlátozottaknak utazásaik megtervezésében azáltal, hogy ellenőrzi, hogy az általuk meglátogatott helyszínnek van-e akadálymentes bejárata. Ez többek között hasznos lehet babakocsit toló szülőknek vagy bőröndöt cipelő utazóknak is.
De hangsúlyozzuk, EZ CSAK A BEJÁRATRA VONATKOZIK!

A Google 2023 májustól alapértelmezés szerint mindenki számára láthatóvá tette ez az új funkciót abban a formában, hogy a felhasználók kerekesszék ikont láthatnak azoknál a helyeknél, ahol megközelíthető bejárat van.
Ugyanez az ikon szerepel áthúzással ott, ahol nem található akadálymentes bejárat, illetve nincs jelölés, mert nem érkezett információ.

Az információkban a Google a helyi idegenvezetők önkénteseitől, a vállalkozásoktól és a mindennapi felhasználóktól származó közösségi hozzájárulásokra támaszkodik a funkció működtetéséhez. Jelenleg a bejáratok akadálymentességén kívül egyéb információ csak az egyes véleményekből szűrhető ki.

Hogyan juthatsz több hasznos akadálymentességi információhoz egyes helyszínekről?
A People First Egyesület az országban egyedüliként hozott létre egy adatbázist, amely a Google Maps új funkciójánál is hasznosabb eszköz lehet a Pécsre és környékére látogatók, illetve a helyiek számára.
Az Akadálymentes Pécs adatbázisunkban az egyesületünk szakértő tagjai által feltárt, valóban akadálymentes pécsi helyszíneket találod, alapos leírásokkal, fotókkal. Fogyatékossággal élő és ép tagjaink helyszíni szemléje kiterjed éttermekre, kávézókra, hotelekre, turisztikai látnivalókra, boltokra, kulturális és sport objektumokra, templomokra, közintézményekre, nyilvános WC-kre, turistautakra.
Mi nemcsak a bejáratot mutatjuk meg, hanem a belső terek használatát, a megközelítést, a weboldal használhatóságát és még sok mindent. Fedezd fel az adatbázisunkat itt: https://peoplefirst.hu/helyszinek/

Újabb lehetőség saját problémáid megoldására

Nagyon ajánljuk figyelmetekbe a napokban elindult újabb lehetőséget, mellyel a Titeket érintő problémákat saját magatok kezébe vehetitek. Akár akadálymentesítési bejelentésekben is jól használható!

Egy országosan régóta sikeresen működő civil kezdeményezés Pécsen is elérhetővé vált.
ELINDULT A PÉCSI JÁRÓKELŐ
Találj és jelents be egy problémát!

Önkéntes pécsi ügykezelők kötik össze a városlakókat az önkormányzattal és közműszolgáltatókkal, hogy megoldódjanak a zavaró közterületi problémák.

A jarokelo.hu egy megoldásközpontú és átlátható civil ügyfélszolgálat, amelynek célja, hogy bejelentéseivel bárki hozzájárulhasson a környezetünk minőségéhez, hogy a lakóhelyünk tisztább, rendezettebb, biztonságosabb és szebb legyen.

A szolgálat 2012 óta működik, évente mintegy 6000 ügyet oldanak meg. Az Emberség Erejével Alapítvány és a Járókelő partnerségben működteti a pécsi felületet. A városlakóknak szóló közterületi hibabejelentő oldal népszerűsége az egyszerűségében rejlik.

a Járókelő oldalán pedig akár rögtön ügyet is lehet bejelenteni: https://jarokelo.hu/

 

Mennyire akadálymentes a nyaralásod??

Épp indulóban?
Vagy még kicsit későbbre halasztod?

Itt a közelben, vagy messzire mész?🛸

☝️Kérünk ÍRD MEG NEKÜNK, MENNYIRE VOLT AKADÁLYMENTES A NYARALÁSOD?

Kitesszük az egyesületünk Facebook oldalára, hadd tudja meg sok mindenki hova érdemes, hova lehet és hova inkább mégsem kell elindulni AKADÁLYMENTES NYARALÁSRA!

Küldj egy rövid (de tényleg) beszámolót✍️, és néhány képet.📸

📧Ide várjuk a nyaralós élmény beszámolókat:
info@peoplefirst.hu

Az amerikai nagykövet úrral ebédeltünk

Óriási megtiszteltetésben volt része egyesületünknek 2023. április 17-én.
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete pécsi látogatása során civil szervezetekkel is találkozott. A munkaebéd során a People First Egyesületnek is lehetősége volt bemutatkozni és röviden eszmét cserélni nagykövet úrral a civil élet lehetőségeiről.

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a holland nagykövet asszony után az amerikai nagykövet úr is Pécsre látogatott, hogy megismerhesse a Baranyában élő magyarok nézőpontját. David Pressman úr kifejezte elkötelezettségét, hogy továbbra is sokat utazzon az országban, és ezáltal minél több véleménnyel találkozzon.  

Ahogy nagykövet úr fogalmazott: “Csodálatos volt időt tölteni azokkal a legkülönfélébb helyi közösségi szervezetekkel, amelyek keményen dolgoznak azért, hogy lehetőségeket biztosítsanak különböző társadalmi hátterű magyarok számára.”

Bővebb híradás a látogatásról itt olvasható: David Pressman baranyai látogatása

Már 85 helyszín az akadálymentes adatbázisunkban!

Egyesületünk 2018 óta tárja fel fáradhatatlanul Pécs és közvetlen környéke valóban akadálymentes helyszíneit. A 12 kategóriában csokorba szedett helyszínekről leírjuk amit láttunk, sok-sok fényképpel illusztráljuk, térképen mutatjuk hol található pontosan, megadjuk az elérhetőségeket további információk beszerzéséhez. Mindezt magyar és angol nyelven egyaránt.

Mára 85 helyszínt mutattunk be, hogy könnyebb legyen akadálymentes helyszínt találni az itt lakóknak és az ide érkezőknek.

Teamünk módszertan alapján, szakmai tréningekkel felvértezve végzi a munkáját.

Minden információt megtalálsz az adatbázisról itt a weboldalunkon az Akadálymentes Pécs menüpont alatt.

Az Akadálymentes Pécs Adatbázist ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre az akadálymentes helyszíneket keresőknek. Ingyenes az egyes helyszínek számára is a feltárás. Mindez azonban természetesen nekünk pénzbe kerül. Megköszönjük, ha támogatod hiánypótló munkánkat, akár a weboldalunkon található ADOMÁNYOZOK gombon keresztül, tetszőleges összeggel. Vagy az SZJA 1%-od felajánlásával: adószámunk 18027158-1-02 ❤️