Archívumok

Köz-hasznosabban. Beszámoló 2023-ról

Legfontosabb történésünk 2023-ban, hogy egyesületünk közhasznú jogállású lett. Hogy ez miért jelent nagy változást? Egyrészt mert ezentúl számos (szerintünk izgalmas) tevékenységünket kinyitjuk “a köz felé”, vagyis nem csak tagjainknak kínáljuk. Másrészt számos pályázati lehetőség nyílik meg így újonnan előttünk. És harmadrészt egy közhasznú szervezetet támogatni több szempontból alkalmasabb egy cégnek, vállalatnak. Reméljük ez utóbbira 2024-ben újszerű keretek között lesz mód. Már dolgozunk rajta – persze ezt sem egyedül, hanem partnerségben. 

A partnerségben gondolkozás nem változott, sőt erősödött bennünk. Nem könnyű ma civil szervezetként dolgozni, helyt állni a társadalmi-gazdasági környezetben. Ha összefogunk akkor mégis sokkal több eredményt, nagyobb célcsoportot, erősebb hatást érhetünk el. 

Nemcsak fenntartjuk magunkat, de stratégiákat építünk, pályázunk, növekszünk, erősödünk. 2023-ban vettünk egy nagy levegőt és először pályáztunk önállóan nemzetközi projekt megvalósítására, melynek koordinátorai is mi vagyunk. Komoly feladat, sok új tapasztalat, ismét remek új partnerségek. 

Tagjaink felé egyre erősebben igyekszünk kommunikálni, hogy saját területüknek ők a legjobb ismerői, nem mások. Nem kívülről jövő megoldásokra kell várniuk, hanem saját maguknak kell kezdeményezniük, kapcsolódniuk, tenniük életük, környezetük jobbá tételében.
Erre Pécsen szerencsére példaértékűen sok lehetőség adódik. Akár hathatós beleszólásra az önkormányzat ügyeibe, akár közösen meghatározható célokra, közösen elkölthető pénzösszegekkel. Akár rendszeres találkozókra más szervezetekkel, szakértőkkel, városi vezetőkkel. Akár bejelentési lehetőségre problémákról vagy a város akadálymentesebbé tételére.
És ott van az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk, tevékenységünk központja, mellyel sokat segítünk Pécsről, Magyarországról és a külföldről érkezőknek a tervezhetőségben, az akadálymentes turizmusban.
Éreztük az általános passzivitást mi is ebben az évben. De az Ember az első, így tovább gördülünk, és csináljuk azt, amit már jól tudunk. 

Miket is tevékenykedtünk 2023-ban, néhány számmal mutatva, ahogy szoktuk:

 • 8 pályázatot írtunk vagy vettünk részt megírásukban. Ezek nagy nemzetközi és kisebb hazai pályázatok egyaránt. Ebből 4 nyert, 1 még várja az eredményt. 
 • Tagságunk részt vehetett nemzetközi és hazai projektekben, izgalmas jó gyakorlatokat ismerhetett meg, kapcsolatokat építhetett, dolgozhatott, pénzt kereshetett, utazhatott, akár idegen nyelvet gyakorolhatott, fogyatékossággal élőknek szóló technikai fejlesztésekben segített.
 • Nemzetközi People First hálózatot építettünk.
 • Kampányoltunk 1%-ért, és az akadálymentes nyaralóhelyszínekért.
 • Nemzetközi találkozókat, tréningeket, konferenciákat szerveztünk Pécsre – és milyen nehéz volt akadálymentes éttermeket találni a belvárosban! 🙁
 • Folytattuk az Akadálymentes Pécs Adatbázis új helyszínekkel frissítését és folyamatosan követtük a régebbi helyszínek változásait. 
 • Aktívan részt veszünk a helyi civil életben, a Helyi Esélyegyenlőségi Program, a Civil Fórumok, a Pécsi Turisztikai Kerekasztal, a Pécsre látogató nagykövetekkel való civil találkozók, a Dönts velünk! részvételi költségvetés, a Civil Szelfi programjainak köszönhetően (és most biztos kifelejtettünk néhányat)
 • BeFogadó közösségi terünk a Balokány-ligetben továbbra is nyitva áll tagságunk és a pécsi lakosság előtt, programokkal, megbeszélésekkel, tréningekkel. 
 • Képezzük magunkat és kapcsolatokat építünk, mi is járunk tréningekre, konferenciákra, megbeszélésekre, partnertalálkozókra.
 • Fantasztikusan éreztük magunkat a Stílus mindenkié! divatbemutatón, melyet részben mi szerveztünk. Ilyen divatbemutató biztos hogy még kell, ahol fogyatékossággal élő modellek mutatják meg szépségüket, egyben összefogva és együttműködésre buzdítva Pécs cégeit, üzleteit.
 • Nem maradt ki idén sem az orfűi Akadálymentes Turizmus Napja. Az országos rendezvénynek továbbra is szervezői, szervezőbizottsági tagjai és lelkes résztvevői vagyunk.
 • Dolgozunk fiatalokkal, előadásokat tartunk, egyetemi hallgatókat fogadunk, szakdolgozatok megírásában segítünk.
 • Járunk koncertekre, kiállításra, divatbemutatóra, fesztiválokra….

Tetszik amit csinálunk? Gyere velünk, kapcsolódj be! Vár a Rejtett város Tor-Tour-ánk, a BeFogadó közösségi terünk, projektjeink…és mi magunk. 😍 Legyél tagunk, toljuk együtt 2024. szekerét!
Keress minket itt: info@peoplefirst.hu
Nézd végig a weboldalunk Projektek, Hírek és Akadálymentes Pécs menüjeit, no meg a többit is!

Boldog Új Évet 2024-ben! 🎉

Mi történt 2022-ben ha megnyomtad a gombot?

Létezik egy nagyon okos támogatási forma civil szervezeteknek, a NIOK által működtetett https://adjukossze.hu/. Itt különböző forrásszerző online kampányokat indíthatnak a regisztrált civi szervezetek, melyhez minden támogatást megkapnak a NIOK-tól.
Ha a szép rózsaszín ADOMÁNYOZOK gombra kattintok a weboldalunkon, Ti is ide kerültök.

A NIOK minden évben kéri, hogy számoljunk be a haladásról, eredményekről, melyet a gombon keresztül adományozók automatikusan megkapnak. Hiszen nemcsak az a fontos, hogy kapjunk, hanem az is, hogy adjunk – híreket, beszámolót arról hogyan, mire költöttük a nagylelkű segítséget.

Itt közreadjuk Nektek, mit értünk el 2022 évben az ADOMÁNYOZOK gomb, vagyis az Adjukössze segítségével, ahol az Akadálymentes Pécs és a Rejtett város Tor-Tour-a projektjeink támogatása zajlik. (https://peoplefirst.hu/projects/)

Köszönjük Nektek itt is, és számítunk Rátok a továbbiakban is!

Sima útra álltunk 

A sima út ugye nálunk elsősorban akadálymentes utat jelent 😊 

A 2022-es évünkben sok minden történt, ami bizakodásra ad okot számunkra. Továbbra is dolgozunk a társadalmi inklúzió megteremtésén, elsősorban az akadálymentesség kiszélesítésén, és megértetésén. Továbbra is úgy látjuk, hogy a magyar társadalom segítőkész, ám óriási információs hiány van jelen. Az a dolgunk, hogy ezt az információs lyukat betömjük.   

Nézzük mi mindent tudtunk elérni 2022-ben, köszönhetően az Adjukössze oldalnak és a Ti támogatásotoknak.  

Sok Rejtett város Tor-Tour-át tudtunk tartani Pécsen. (Mi az a Rejtett város Tor-Tour-a?)
Ezt az egyik legjobb érzékenyítésnek tartjuk, ugyanis győzködés, előadás helyett egyszerűen csak sétálunk, jókedvűen beszélgetünk, izgalmas pécsi storykat mesélünk, és lehetőséget adunk a kerekesszék, fehér bot kipróbálására, vagyis annak megértésére miről is szól a fogyatékos élet. 

A 2022-es Rejtett város séták közül kiemelkedik a Országos Turisztikai Tanácsadók pécsi látogatása, akik kifejezetten szerettek volna velünk egy Rejtett város sétát.  

Fontos nekünk, hogy a Rejtett város séták eredményét a Civil Díj rendezvényen is elismerték, hiszen annak döntőjébe kerültünk, és büszkén állhattunk a színpadon (igaz oda felgurulni kerekesszékkel Mount Everest-élmény volt). 

Szeptemberben a Turizmus Világnapján pedig Pécs városa rendelt meg tőlünk egy nyilvános Rejtett város túrát, amit nagy örömmel megtartottunk.  

Úgy gondoltuk, ha már van egy ilyen jól bejáratott, hasznos projektünk, akkor terjesztjük is. Életünkben először így nekilendültünk egy nemzetközi pályázat megírásának, ahol egyesületünk vállalja a koordinációs szerepet is. Elkezdtük hát szervezni a Visegrad Fund pályázatot, melyben a Rejtett város Tor-Tour-ánkat best practiseként kínáljuk szlovák és lengyel partnereknek. 

Hasonló izgalmakat éltünk át az országban továbbra is egyedülálló városi akadálymentes adatbázisunkkal, az Akadálymentes Pécs Adatbázissal. (Na és mi az az Akadálymentes Pécs Adatbázis?)
Itt is sok pozitívum történt, de bevalljuk, ennek fenntartása, bővítése, update-je kemény munka, állandó kihívás. Állandó támogatókra lenne szükségünk, hiszen egy ilyen adatbázis nem maradhat gondozás, bővülés nélkül! 

Jó hírek:
A teljes weboldalunkon, így az adatbázisban is feliratoztuk az összes, a képeket nem látó, vak barátainknak. Nem apróztuk el, mindjárt háromféle módon készítettünk leírásokat a képekhez, fotókhoz, illusztrációkhoz. Ebbe bevontuk egyetemista, középiskolás önkénteseinket is, nekik minden bizonnyal életre szóló érzékenyítés volt ez.  

A feltárásokat végző “matricás team”-ünket megújítottuk és a finanszírozást is átláthatóbbá tettük. Még mindig csak 3000Ft-ot tudunk fizetni fejenként egy-egy feltárásért, ami nagyon kevés, és bevalljuk, nem is igazán motiváló, ezért is szükségünk van a támogatásotokra. A feltárást végző emberek fogyatékossággal élők, ez számukra tanulás, munkalehetőség, pénzforrás.  

Ráerősítettünk az Adjukössze oldalon megtalálható támogatási lehetőségre a “Duplatét” elnevezésű kampánnyal. Ennek során egy nyertes pályázaton azt vállaltuk, hogy 250.000 Ft-ot összegyűjtünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fejlesztésére. Ha sikerül, a pályázatot kiíró megduplázza ezt az összeget. És Veletek ez SIKERÜLT! 🙂
Hálás köszönet érte még egyszer. Így újabb helyszíneket tudtunk felfedezni, néhány régebbit updatel-ni, az adatbázis IT oldalát frissíteni.
Bárcsak lenne minden évben egy ilyen nagy összegű segítségünk, nagyot lendülne előre az adatbázis! 

Jó és közepesen jó hírek vegyesen:
Egyeztetünk, tárgyalunk folyamatosan, hogy állandó segítségre leljünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fenntartásában, fejlesztésében. Mivel úgy véljük ez elsősorban Pécsnek hasznos, a Városházával felvettük a kapcsolatot, és 2022 februárban a városmarketing és a turisztikai osztályokkal Együttműködési Megállapodást kötöttünk. Nagyon nagy előrelépésnek tartottuk! 

Ennek eredményeként aktív részesei lettünk a Pécsi Turisztikai Kerekasztalnak, ahol az akadálymentes turizmus szószólói vagyunk.  

Pécs város hivatalos weboldalának (https://pecs.hu/) része lett az Akadálymentes Pécs Adatbázis.  

 …….tovább valahogy nem jutunk. Állandó pénzbeli támogatást nem remélhetünk, és az akadálymentességre vonatkozó jelzéseink is elsikkadnak.
? Szerintetek mit tegyünk, hogy halló fülekre találjunk a helyi önkormányzatnál és cégeknél? 

De nem szeretnék negatív hírrel befejezni. 😊 

Számunkra mindig a partnerség az egyik legfontosabb dolog, ezért nagy öröm volt, hogy az Akadályok nélkül az akadálymentes Józsefvárosért egyesület (Budapestről) megkeresett bennünket és egyeztettünk arról hogyan tudnának hasonló akadálymentes adatbázist létrehozni. Aktív, ügyes szervezet, drukkolunk nekik, hogy megvalósuljon! 

Nemzetközi People First hálózat létrehozását indítottuk útjára, ahol közös dolgainkról beszélhetünk, jó ötleteinket oszthatjuk meg. Számos People First szervezet csatlakozott hozzánk a világ minden tájáról! Az egyik jó ötlet a városi akadálymentes adatbázis, erről nemzetközi konferencián is beszélgetni fogunk. Velünk lesztek? 

Figyeljétek a Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun) a friss történésekért, olvassátok Weboldalunkat (https://peoplefirst.hu/), hogy jobban megismerjetek bennünket.  

És ha tehetitek, nézzétek meg van-e egy kis pénz a számlátokon, amivel az akadálymentesítést segíthetitek 😊 

Köszönjük, hogy elolvastátok, köszönjük, hogy velünk vagytok!
A People First csapata

Mire költöttük a Duplatét kampány támogatásaitokat?

Tavaly év végén nagy segítséget kaptunk Tőletek!
A Duplatét kampányunk keretében arra kértünk Titeket, hogy támogassátok az országban egyedülálló városi akadálymentes adatbázisunkat. https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/ 

Az Emberség Erejével Alapítvány pályázatának köszönhetően a Tőletek adományként kapott 250.000 Ft-ot megduplázhattuk! Örökké hálásak leszünk minden támogatónknak. 

Szeretnénk, ha tudnátok, MIRE KÖLTÖTTÜK A tavalyi nagylelkű TÁMOGATÁSOTOKAT: 

Elsőként nézzétek meg, mennyi feltárt helyszínt tudtunk újra bejárni, és frissíteni.
Ez rendkívül fontos része az Akadálymentes Pécs Adatbázisnak, hiszen egy akadálymentes adatbázis mit sem ér, ha nem naprakészek az információi! 

KÉRÜNK TITEKET, NÉZZÉTEK ÁT A HELYSZÍNEKET, ÉS AHOL JÁRTATOK MÁR, ÍRJÁTOK ODA AZ ADATBÁZISBA VÉLEMÉNYKÉNT TI MIT TAPASZTALTATOK!
Rengeteget segítetek ezzel más fogyatékossággal élőknek, babakocsisoknak, időseknek, és mindenkinek akinek az akadálymentesség jó. 

Az alábbi helyszíneket frissítettük, bővítettük újabb információkkal, fotókkal: 

Laterum Hotel: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/laterum/   

Interspar: https://peoplefirst.hu/…/akadaly…/interspar-hipermarket/   

Széchenyi téri nyilvános WC: https://peoplefirst.hu/…/akadalymentes-pecs/szechenyi-ter/   

Nana Bistro&Bar: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/nana/   

Pécs Plaza: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/plaza/   

Rendelőintézet Belváros: https://peoplefirst.hu/…/akadalymente…/rendelointezet-2/   

Vásárcsarnok: https://peoplefirst.hu/…/akadalymentes-pecs/vasarcsarnok/   

Selyemgyár Kulturális Negyed: https://peoplefirst.hu/…/selyemgyar-kulturalis-negyed/   

Városháza: https://peoplefirst.hu/dire…/akadalymentes-pecs/varoshaza/   

Magtár: https://peoplefirst.hu/directory/akadalymentes-pecs/magtar/ 

VÁRJUK NAGYON A TI VÉLEMÉNYETEKET AZ EGYES HELYSZÍNEKRŐL AZ ADATBÁZISBAN! 

További fontos információ a weboldalak akadálymentessége, pláne, hogy Magyarországon jogszabály írja elő ennek kötelező érvényét.
Különösen fontos az akadálymentes weboldal a látássérültek számára, akik enélkül nem jutnak semmilyen információhoz egy-egy helyszínről. 

A weboldalakat az Akadálymentes Pécs Adatbázis indulásakor még nem ellenőriztük, ezért most 2018-IG VISSZAMENŐLEG MINDEN EGYES WEBOLDALT VÉGIGNÉZTÜNK, és beleírtuk a leírásokba!
Lehetséges, hogy van még egy-két elmaradásunk, de pótoljuk. 

Óriási feladat volt, mint ahogy a weboldalon található ÖSSZES KÉP ÉS ILLUSZTRÁCIÓ FELIRATOZÁSA is, mely szintén vak és látássérült oldal-látogatóinknak nagy segítség. Háromféle módon is feliratoztuk a képeket. 

Örülünk, ha visszajeleztek érintettek, hogy megfelelően csináljuk-e. Köszönjük előre is, ezzel nagyban segítitek a munkánkat! 

Ha fontosnak tartod, és támogatnád az adatbázist, a weboldalunkon az Adományozok gombra kattintva tetszőleges összeggel megteheted. Akár folyamatosan is támogathatod munkánkat. 

Illusztrációs kép: középen egy laptop látható kinyitva, mellette egy íróasztal lámpa, egy csésze kávé, egy olvasószemüveg és néhány könyv. A laptop monitorján az Akadálymentes Pécs Adatbázis logoja, a matricával együtt, melyet az helyszínek ajtajaira ragasztunk. A felirat fölött a monitoron egy célkereszt, amibe épp egy nyíl talál bele. A kép fölső részén felirat: www.peoplefirst.hu

Társ/a/dalomban. Beszámoló 2022-ről

Amit terveztünk megvalósítottuk, sőt. Sok mindent csinálunk most, amire már rég vágytunk, csak az a probléma, hogy minden jó projektből 5 új ötletünk születik. 😊 

Amit egyre jobb érezni, hogy professzionalizálódunk, amivel magunk számára is gördülékenyebbé tesszük a dolgainkat, és kifelé is egységes képet tudunk mutatni. Nekünk ez fontos. 

Kifelé egyre több projektben kapunk felkérést szakértőként, magyarországi partnerként, tanácsadóként. Egyre több és több elismerést zsebelünk be, ami további jó munkára sarkall minket.
2022-ben kiemelten fontossá vált számunkra az alulról jövő kezdeményezés, és nemcsak saját berkeinkben, hanem szűkebb és tágabb környezetünkben is. Fontos, hogy ne csak elszenvedjük a történéseket, hanem aktívan alakítsuk. Fontos, hogy láthatóak legyünk, láthatóvá és érzékelhetővé tegyünk a minket érintő problémákat. Kezdünk ezért egyre többen beleszólni a közösségi témák alakításába, és ehhez Pécsen egyre több a lehetőség és a partner.  

Befelé is letisztultak a folyamatok, ami bevalljuk nem volt könnyű. Egyszerre működni baráti társaságként, több, mint 30 érzékeny ember lelkére figyelni, a kapcsolódásokat segíteni, nehézségeket elsimítani, embertpróbáló feladat. Sokszor ez nehezebb, mint a Nagy Távoli Célokat elérni. Folyamatos cél, hogy a People First tagsága tegyen önmagáért, minél többen vegyünk részt a minket érintő kérdésekben, ne csak hagyjuk megtörténni azokat. Legyünk láthatóak, legyünk aktívak, ne elvárók, hanem kezdeményezők egyesületen belül és kívül is.  

Nézzünk azért néhány számot, tényt, adatot is, hogy ha már ide tévedtetek, fárasszunk egy kicsit Benneteket.  

12 pályázatot adtunk be, vagy áll szervezés alatt a finisben. Pályáztunk hazai és nemzetközi díjakra, bankokhoz, külföldi alapokhoz, hazai pályázatokra, fejlesztettük saját magunkat, vettünk észre új lehetőségeket, és indultunk el új irányokba. Izgalmasak, érdekesek voltak és lesznek a projektek, és a nem nyert pályázatok is nagyon tanulságosak tudnak lenni. Minden pályázatunk a fogyatékossággal élők önálló életvitelét hivatott támogatni, hogy társaink minél több területen kipróbálhassák, erősítsék magukat, és ahogy fönt is mondtuk, tegyenek saját magukért.  

Dolgozunk hazai és nemzetközi projektekben, és továbbra is nagy megtiszteltetésnek érezzük, ha egy-egy projektben partnerként kérnek minket fel. Újdonság, hogy kiléptünk a komfortzónánkból, és mi magunk is vállalunk nemzetközi projektkoordinálást, ennek megvalósítása elkezdődött. Projektjeinkről külön menüpontban a weboldalunkon beszámolunk röviden, érdemes átolvasgatni.
Alapprojektünk, a People First Egyesület első és legfontosabb tevékenysége, az Akadálymentes Pécs adatbázis fenntartása és fejlesztése maradt. Ezen várhatóan nem is fogunk változtatni. E projekttel segítünk legtöbbet fogyatékossággal élő társainkon, ez okoz a legnagyobb élvezetet számunkra. Ezzel teszünk sokat Pécsért és az akadálymentes turizmusért. És ez az a projekt, melynek olyan széles a célcsoportja, hogy tulajdonképpen mindenki beletartozik!
Nagyon fontos nekünk a BeFogadó közösségi terünk. Itt próbáljuk összeterelni a helyi közösséget, közös, úgy nevezett inkluzív programokat szervezve fogyatékossággal élő és ép résztvevők számára. A cél, hogy ismerjük meg egymást, együtt élvezzük ezeket a legtöbbször ingyenes programjainkat, melyekbe minden szívünket beleadjuk.  

Eredményeink közé nagyon sok mindent beleszámítunk, nemcsak a sikeres pályázatokat, megvalósult vállalásokat. Hanem számtalan emberi gesztust, felszabadult nevetést, baráti kapcsolatokat, egyetértő bólogatásokat.
Óriási vállalásunk volt például, hogy weboldalunkon az összes eddig felgyűlt képeket háromféle módon feliratoztuk, hogy vak társainknak is élvezhetőek legyenek.
Nagy eredmény nekünk, ha olvastok, követtek minket a weboldalon, a Facebookon, vagy az Instagramon, és egyszercsak megjelentek egy-egy programunkon, hogy hallottátok, olvastátok, itt vagytok. 
Hatalmas eredmény nekünk, ha az együttműködések simán alakulnak, ha segítséget kérünk megkapjuk. Hogy azt tapasztaljuk, a városi cégek, vállalatok, szervezetek nem zárkóznak el, sőt egyre segítőkészebben állnak a fogyatékosság, az akadálymentesítés témájához. Az évek alatt ebben a hozzáállásban, a valódi segítőkészségben nagyon nagy változást tapasztaltunk. Na, ez ám az eredmény nekünk!
Eredmény, hogy egyre több fiatalhoz jutunk el, vendégelőadóként az egyetem különböző karain, nálunk töltött gyakorlatokkal, szakdolgozatokban részvétellel, érzékenyítéssel. Egyik legfontosabb célcsoportunk a fiatalok, ha az ő szemléletüket megváltoztatjuk, megváltoztatjuk a világot!
Nem, nem minden megy simán nekünk sem, vannak konfliktusaink, és vannak még nem lezárt problémáink. De igyekszünk, keressük a megoldásokat, akár külső szakértők bevonásával is. Nem gondoljuk, hogy mindenhatóak vagyunk, szeretünk segítséget igénybe venni, és tudunk elnézést kérni, azt remélve, hogy ezt kapjuk viszont is.  

Tagságunk változik, alakul. Új tagok léptek be idén is, és egy tagunk elbúcsúzott tőlünk. Bevezettük a pártoló tagságot, könnyebbé téve azoknak a tagtársainknak a részvételét, akik nem tudnak aktívan jelen lenni, mert dolgoznak, vagy messze élnek. Az elnökség az év végi tisztújító közgyűlésen összetételében nem, de feladatmegosztásában megújult, kibővült. Részt vettünk szuperviziós tréningen, hogy egyértelműek legyenek vállalásaink, kommunikációnk, és céljaink. Tagjaink is részt vesznek tréningeken, itthon és külföldön is.  

Továbbra is partnerségben gondolkodunk, mert ezt látjuk az egyetlen célravezető útnak. Miért sütögetné mindenki a saját gesztenyéjét, féltékenyen figyelve a másikat, ha együtt sokkal többet érhetünk el? Fontos partnereink lettek idén a PTE több kara, az új BeFogadónkban a Pepitában velünk együtt dolgozó szervezetek, egy fogyatékossággal élőknek csúcstechnológiát fejlesztő cég. Maradt és egyre erősödött partnerségünk a helyi közösségépítő civil szervezetekkel, és reményt keltően alakul a városházával, illetve városi cégekkel.  

Alaptevékenységünkbe vágó vállalkozásaink is vannak, igaz kis számmal, de egyre több. Szakértők vagyunk, tanácsot adunk, koordinálunk, vagy Rejtett város Tor-Tour-áinkat indítjuk. 

Nagy vállalásunk idén az egyesületünk közhasznú jogállásúvá tétele, mely elé egyelőre gördít némi adminisztratív akadályokat a sors, de 2023 elején azok leszünk, ha törik ha szakad.  

Maradjatok velünk, kövessetek minket. Legjobban pedig annak örülünk, ha személyesen is találkozhatunk. Erre jó alkalom a BeFogadó közösségi terünk a sok új 2023-as programjával, vagy egy remek Rejtett város séta a belvárosban. Kereshettek minket egy jó beszélgetésre is, arra is mindig kaphatóak vagyunk!

Boldog Új Évet 2023! 

(a Társ/a/dalomban idézet az Egysorosokból S.T.-től)

“Minden új jó megoldás új problémákat vet fel”. Beszámoló 2021-ről

Nagyon sokat dolgoztunk, nagyon sok felé tekintettünk, nagyon sok mindent elértünk, nagyon elfáradtunk. Hát röviden ennyi a 2021-es évünk 🙂
Na jó persze hogy részletezzük, hiszen sok minden történt velünk, amit szeretnénk Veletek röviden megosztani.

Egyesületünk 2021-ben a korábbi alapelvek szerint elsősorban a fogyatékossággal élők önálló életvitelét támogatta tevékenységével, ezen belül is legnagyobb hangsúlyt fizikai akadálymentesítésre és a társadalmi elfogadásra fektetve. 

13 pályázatot írtunk meg és nyújtottunk be hazai és nemzetközi kiírásokra, melyek közül 6 nyertes pályázatnak örülhettünk. Úgy érezzük, ez kiváló arány.
Új irányként a CSR (Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) és a cégek pro bono támogatása felé fordultunk, mindkettőnél úgy érezzük komoly előrelépés történt Magyarországon, mely igazi win-win helyzetet teremthet. 

Igyekeztünk minél inkább professzionálisan megvalósítani tevékenységeinket, ezért komoly informatikai fejlesztést hajtottunk végre, leginkább az Akadálymentes Pécs adatbázison.
Mi magunk is folyamatosan tanulunk, ezért különböző tréningeken vett részt elnökségünk, és tartottunk továbbképzéseket, képzéseket tagságunknak. A képzések többek között közösségszervezés, stratégiai tervezés, akadálymentesítés, akadálymentes és hozzáférhető turizmus, informatika, könnyen érthető kommunikáció témákban zajlottak, több tanfolyam oklevéllel zárult tagjaink részére. 

Továbbra is alapvetően partnerségben gondolkodunk, hiszen sokkal messzebbre ér el a fogyatékossággal élők hangja, sokkal többet érhetnek el az önrendelkezésben és a társadalmi elfogadásban is, ha más szervezetekkel együtt dolgozunk.
Tesszük ezt helyi civil szervezetekkel, a pécsi önkormányzattal, országos szakmai szervezetekkel és külföldi partnerekkel.
Partnereink között tarthatjuk számon elsősorban a helyi, országos és nemzetközi szakmai civil szervezeteket, a helyi önkormányzatot, a Pécsi Tudományegyetem több karát, a Budapesti Corvinus Egyetemet, pécsi középiskolákat, turisztikai szervezeteket, német, horvát, spanyol, angol, olasz, macedón, holland nemzetközi partnereket.
Nagyon büszkék vagyunk minden egyes partnerségünkre és hálásak vagyunk érte!

Külön öröm számunkra, hogy 2021-ben nagyon sok gyakornoknak és önkéntesnek adhattuk lehetőséget egy civil szervezet munkájában való részvételre. Mi is sokat gazdagodunk általuk. 

A 2021 júliusban indult BeFogadó közösségi terünknek köszönhetően nagyon sok programot, eseményt szerveztünk, de ezek mellett kiemelve csokorba szedjük a legjelentősebb 2021-es történéseket:

– januártól folytattuk a “matricás projektet”, mely az országosan egyedülálló Akadálymentes Pécs adatbázist hozta létre és bővíti mindig újabb információkkal.
– januártól elindult a nemzetközi ARTcoWORKers Erasmus+ projektünk, mely a művészet és fogyatékosság témáit köti össze
– februártól regisztráltunk a NIOK adománygyűjtő felületére, így elindult az online Adományozok gombunk a weboldalunkon
– februárban részt vettünk a Magyar Parasport Napján egy rendezvénnyel Orfűn
– márciustól a Szomszédság Akadémián ismerkedtünk más helyi civil szervezetek ötleteivel
– nyáron nagy hangsúlyt fektettünk a kommunikációra és PR-re, így flashmob figyelemkeltő videókat forgattunk és tettünk közzé saját Youtube csatornánkon,
– új menüpontként (Akadálymentes Pécs) megjelentünk a városháza hivatalos weboldalán a pécs.hu-n, és megjelent akadálymentes adatbázisunk print kiadványban is.
– Szintén a városházával elindítottuk a #pecsmindenkineknyitva kampányt, mely az akadálymentesítésre hívta fel a figyelmet.
– augusztusban lezártuk a Peer-AcT nemzetközi projektünket, mely az akadálymentes turizmus fejlesztését célozta.
– szeptemberben ismét megrendeztük a hiánypótló, országos Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált Orfűn
– nemzetközi és hazai konferenciákon vettünk részt, legtöbbször előadóként is. Témánk leginkább az akadálymentes turizmus, akadálymentesítés, együttműködés. Novemberben mi magunk is szerveztünk egy országos konferenciát az akadálymentesítés témájában, különös tekintettel a műemlék épületek akadálymentesítési lehetőségeire.
– év végén részt vettünk a Városi Civil Koncepció kidolgozásában

Mindeközben tagságunk is folyamatosan bővült, és próbáltunk önálló lábra állni néhány vállalkozási tevékenységünkkel. 

Legyetek velünk továbbra is, találkozzunk sokat, ismerjetek meg minket minél több oldalról!

Befejeződött a Peer-AcT projekt …..már akinek, mert mi folytatjuk!

A program adatai – a száraz tények:
Erasmus+
Együttműködés az innováció előmozdítása és a jó gyakorlatok cseréje érdekében
Stratégiai partnerségek
A projekt fő célja: innováció
Szerződésszám: 2018-1-DE02-KA204-005122
Projekt címe: European Peer Counselor Training in Accessible Tourism
Rövid név: Peer-AcT
Időtartam: 2018.11.01. – 2021.08.31.  34 hónap

Előzmények amiért elindultunk:
Az olyan előírások, mint az egész életen át tartó tanulás európai programjainak célkitűzései, az ENSZ-egyezmény a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméről, vagy az EU 2020.évi fogyatékosságügyi stratégiája teszik lehetővé a sajátos nevelési igényű személyek  egyenlőbb részvételét a felnőttoktatási tevékenységekben, melyekben maguk is akár oktatóként vehetnek részt. 

Az uniós fogyatékosságügyi stratégia megköveteli az idegenforgalmi kínálatok és úticélok akadálymentességét és általában az akadálymentes utazás lehetőségét is. Sajnos azonban a legtöbb turisztikai desztinációban alig néhány létesítmény akadálymentes, nincs akadálymentes teljes szolgáltatási lánc, és csak kevés turisztikai alkalmazott rendelkezik megfelelő tudatossággal és készségekkel az inkluzív turizmushoz. Ráadásul a meglévő képzési programokban kevés fogyatékossággal élő vesz részt. Némely európai országban és úticélnál előrelépés történt, de ez nem elegendő ahhoz, hogy az ENSZ-egyezmény és az európai akadálymentes turisztikai stratégiák követelményeinek megfeleljen.

A fent említett stratégiák végrehajtásának kulcsa a döntéshozók és a munkavállalók sokkal jobb minőségű KÉPZÉSE. A legfőbb elv a társadalmi inklúzióban az, hogy a fogyatékossággal élők saját érdekeik szakértőjeként vegyenek részt minden releváns témában, tevékenységben és folyamatban.

Ezért a projektnek két fő célcsoportja volt a képzési tevékenységekben:
1. egyrészt a fogyatékossággal élők mint sorstársi tanácsadók,
2. másrészt a központi döntéshozók, a magán- és közintézmények alkalmazottai, és a turizmus és a szabadidős ipar cégei.

Hat partner Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból és Horvátországból dolgozott ki és valósított meg e projektben egy innovatív módszertant a fogyatékossággal élő emberek felnőttoktatóként való képzésére az akadálymentes turizmus témában. 

Fő tevékenységek voltak: 

 1. Módszertan kidolgozása a sorstársi tanácsadásra akadálymentes turizmusban. Angol nyelven, a rövidebb változat minden partnerország nyelvén elérhető.
 2. Tanácsadó és tréning módszertan, valamint tanterv kidolgozása sorstársi tanácsadók képzésére. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. Összesen 11 kurzust tartottunk a projekt idő alatt 59 résztvevővel. 
 3. 5 regionális tréningközpont létrehozása, ehhez módszertan kidolgozása angolul és az 5 partnerország nyelvén. 6 tréninget tartottak a Peer-AcT trénerek turizmus szakértőknek.
 4. Tréningkurzus kidolgozása az akadálymentes turizmus iránt érdeklődő szakembereknek. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. 5 pilot kurzust tartottunk meg. 
 5. E-learning kurzus kidolgozása oktatóanyagokkal és 10 saját gyártású videóval. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető Moodle alkalmazáson keresztül. A Laya platformon keresztül feliratokkal, jelnyelven és könnyen érthető nyelven is hozzáférhető. Használatát angol és német nyelven olvasható kézikönyv segíti. 
 6. Marketing és projekt megvalósulási összefoglaló kézikönyv kidolgozása. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. 

Mit értünk el?
– az öt partnerországban összesen 63 fogyatékossággal élő embert képeztünk ki Peer-AcT tanácsadóvá.
– 46 Peer-AcT tréner és turizmus szakértő részesült képzésben a képzőközpontokban az akadálymentes turizmusból.
– az idegenforgalmi ágazat 41 szereplője vett részt inkluzív és akadálymentes turizmus Peer-AcT tanfolyamokon.
– 7 multiplikátor rendezvényt tartottunk fogyatékossággal élőknek 68 résztvevővel, 5 multiplikátor rendezvényt turizmus szakértőknek 85 résztvevővel,
– 6 nemzetközi találkozót és study tourt tartottunk
– egy közbeeső konferenciát tartottunk Magyarországon/Orfűn, és egy zárókonferenciát Olaszországban/Bossolascoban
– 6 hírlevelet küldtünk ki, és egy projekt brossúrát készítettünk angol és az 5 partnerország nyelvén

A projekt által kínált innováció (mert mindig ez a lényeg):
– Egyrészt fogyatékossággal élők mint szakértők bevonása a projekt minden szintjén abból a célból, hogy őket akadálymentes turizmus trénerekké képezzük. Ezzel igényt támasszunk arra, hogy ők a saját maguk képviseletében vegyenek részt az ENSZ egyezmény őket érintő ügyeiben
– A második újítás a fogyatékossággal élő szakértői és turisztikai szakértők vegyes csoportjainak kialakítása, akik együtt fednek le olyan szükséges tudást, melyeket az akadálymentes turizmus képzésben és fejlesztésében használni kell
– Ingyenes módszertant bocsátunk rendelkezésre az akadálymentes turizmusban sorstársi tanácsadáshoz és mentoráláshoz, és 3 inkluzív tréningkurzust biztosítunk kézikönyvekkel, E-learning lehetőséggel fogyatékossággal élőknek és épeknek egyaránt.

A projekt eredményeit folyamatosan széles körben tettük közzé: civil szervezetek, regionális és nemzeti hatóságok, európai ügynökségek és hálózatok számára, weboldalunkon, a közösségi médián, hírlevelekben és a sajtón keresztül.
A projektpartnerek helyszíneiken nyilvános workshopokat tartottak az érdekelt felek számára, valamint két konferenciát is szerveztünk a projekt eredményeiről és tevékenységeiről tájékoztatás céljából. 

A projekt legfontosabb hosszútávú hatásai:
– a fogyatékossággal élő emberek egyenrangú részvételének erősítése sorstársi szakértőként és felnőttoktatóként
– a döntéshozók, turizmus és szabadidős tevékenységek dolgozóinak nagyobb tudatossága, képességeik és tudásuk növelése, újfajta gondolkodásmódjuk erősítése
–  a sorstársi szakértők európai kooperációjának és tapasztalatcseréjének elősegítése
Indirekt:
– a turisztikai desztinációk akadálymentességének növelése
– úgy nevezett akadálymentes szolgáltatási láncok létrehozásának elindítása

Partnerek a projektben:
Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V. – Németország
KOPF, HAND und FUSS gemeinnützige Gesellschaft für Bildung mbH – Németország
Consorzio Turistico Langhe Monferrato Roero – Olaszország
Unione Montana Alta Langa – Olaszország
Udruga za kreativni razvoj Slap – Horvátország
Asociación para el Estudio y Promoción del Bienestar Social – Spanyolország
Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet – Magyarország
Pécsi Tudományegyetem – Magyarország
People First Egyesület Pécs – Magyarország

A projekt fenntarthatósága:
63 kiképzett Peer-AcT tréner fogja a továbbiakban hasznosítani kompetenciáit felnőttoktatóként fő- vagy részmunkaidőben, saját személyiségük fejlődését is lehetővé téve mint fogyatékossággal élő személyek. Új foglalkozást is találhatnak, mint időközben pl. Erfurtban foglalkoztatás az inkluzív lakhatással vonatkozó tanácsadási projektben, Pécsen a Rejtett város akadálymentes városi túrában túravezetőként vagy a BeFogadó közösségi térben akadálymentes turizmus sorstársi tanácsadóként, vagy Bossolascoban foglalkoztatás a városi turisztikai irodában.
A Peer-AcT kézikönyvben közzétett iránymutatások és marketingtervek által a Peer-AcT partnerek és követők helyi tréningközpontokat hozhatnak létre, személyes és E-learning kurzusokat tarthatnak fogyatékossággal élőknek és turisztikai szakembereknek az akadálymentes turizmus témában.

Minket, a People First Egyesületet megtalálsz ezentúl a BeFogadó közösségi terünkben, ahol havonta rendszeresen tartanak tanácsadást képzett Peer-AcT tanácsadóink az akadálymentes turizmusról.
Itt olvashatsz a BeFogadóról többet: https://peoplefirst.hu/befogado/
Itt érhetsz el minket: pfpecs@gmail.com 

A Peer-AcT projekt weboldalán mindent megtalálsz magyarul is: http://peeract.eu/

Záró beszámoló: Legyen Pécs akadálymentes mindenkinek! – MATRICÁS projekt 3.

Matricás projektünket immár három éve végezzük rendületlenül, egyre professzionálisabban.  Jelenlegi szakaszát 2021. január 1. és 2021. november 30. között a Pécsi Közösségi Alapítvány “Élő Adás” közösségi adománygyűjtő projektje által MAGUK A PÉCSI POLGÁROK TÁMOGATTÁK. Ez egy különleges lendületet, hangulatot és szívet adott a projektnek.

A harmadik szakaszban azt vállaltuk, hogy
– a meglévő helyszíneket folyamatosan végigjárjuk és felülvizsgáljuk
– az összes pécsi akadálymentes szálláshelyet feltérképezzük
– országos konferenciát szervezünk az akadálymentesítésről és az országban hasonló tevékenységet végző szervezetek együttműködéséről

A Covid járvány most sem kímélte tevékenységünket, 2021. év elején a járvány harmadik hulláma alatti bezárások miatt csak nehézkesen tudtuk végezni munkánkat. Ezt az időszakot azonban szakmai képzésekre, a módszertan átdolgozására, felkészülésre és a meglévő helyszínek update-jére fordítottuk.
Szintén év elején eredményes megbeszélést folytattuk Pécs város önkormányzatával, Nyögéri Lajos alpolgármester úrral. Ennek eredménye folyamatos együttműködés lett, mely során a város turisztikai fejlesztésében, városmarketingjében tudtunk hatékonyan részt venni. Többek között a Turisztikai Kerekasztal akadálymentes turizmus felelőse lettünk, a város megújuló hivatalos honlapjának (https://pecs.hu/ ) akadálymentes felülvizsgálatát végeztük, egy extra menüpontban megjelent Akadálymentes Pécs adatbázisunk (https://pecs.hu/pecsi-vagyok/ ), megjelent a város támogatásával Akadálymentes Pécs adatbázisunk print kiadványa, és írásbeli Együttműködési Megállapodás jött létre egyesületünk és a város között.

Igyekeztünk minden formában tájékoztatni a nyilvánosságot tevékenységünkről: Hírleveleket küldtünk ki az adatbázist támogatóknak és abban szereplőknek a tevékenységünk haladásáról, rendszeres Facebook és Instagram posztokban és kampányokban számoltunk be az új helyszínekről, számos workshopon, konferencián beszéltünk az adatbázisról itthon és külföldön is, Best practiseként szerepeltünk több nemzetközi projektben, figyelemfelkeltő flashmob videókat forgattunk melyek saját Youtube csatornánkon most is láthatóak, a sajtóban szerepeltünk számos alkalommal, a team tagoknak névjegykártyát készíttettünk.

Óriási előrelépés volt, hogy IT fejlesztőinknek köszönhetően májusban professzionális megjelenést kapott a webdoldalunk és az adatbázis is. Ez jelentősen megkönnyíti és okosabbá teszi a kereshetőséget és megjelenést, illetve az interaktív lehetőségeket.

Szintén fontos lépés volt a pécsi Tourinform irodával való együttműködés, melynek eredményeként Pécs akadálymentes megtekinthetőségét bemutató, jókedvű Rejtett város Tor-Tour-ánk állandó tematikus turisztikai kínálattá vált (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)

2021. november 10-én a Covid árnyékában, de igen sikeresen megtartottuk országos konferenciánkat. Itt izgalmas szakmai beszélgetés alakult ki az akadálymentesítés szükségességéről, annak emberi alapjogi mivoltáról, illetve a Pécsen különösen aktuális témáról, a műemlék épületek akadálymentesítéséről. A hasonló akadálymentes listát vagy adatbázist működtető többi 3 szervezettel együttműködést építünk ki a jövőben.

Az Akadálymentes Pécs adatbázisban jelenleg 12 kategória vagy városrészenként (Belváros, Kertváros, Uránváros, Pécsen kívül) kereshetően 74 helyszín található. A helyszínek feltárását 10 fő végezte rendszeresen. IT fejlesztésünket Oláh Balázs és Borsodi Zoltán végezte. 10 szállást/hotelt tudtunk az adatbázisban akadálymentesként feltüntetni, de ennek mintegy háromszorosát jártuk be Pécsen. A meglévő egyéb helyszínek közül mintegy 20-at kellett változtatásra ösztönöznünk.

Most is nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltunk mind a helyszínek tulajdonosai, működtetői, mind a város lakossága, mind a sajtó, mind a városvezetés részéről. Hajrá Pécs, legyen a baranyai megyeszékhely példaadóan akadálymentes!

Teamünk elfáradt a harmadik év végére, és anyagilag sem tudjuk őket kellőképpen megbecsülni. Így ebben a formában nem folytatjuk a feltárásokat. Ez azonban nem jelenti, hogy az Akadálymentes Pécs adatbázist ne fejlesztenénk, bővítenénk tovább! Készenléti teamet hozunk létre, és keressük az újabb akadálymentes helyszíneket Pécsen és környékén, ugyanúgy, ahogy keressük nagyon a további támogatási lehetőségeket!

Ha támogatná tevékenységünket, megteheti a weboldalunk kezdőlapján található ADOMÁNYOZOK gomb segítségével is banki átutalás formájában.

Hírlevél: Hogy halad a “Matricás 3.“projekt?

Adományozóinknak közvetlen emailben,  az Akadálymentes Pécs adatbázisunk iránt érdeklődőnek pedig itt a weboldunkon rendszeresen Hírlevélben számolunk be arról, hogyan halad az általuk támogatott projekt. 

Első Hírlevelünkben az alábbiakról adhatunk hírt:

– még 2020 decemberben megalakult a team. Pontos ütemtervet, cselekvési és finanszírozási tervet készítettünk

– 2021 januárban egyeztetést folytattunk Nyögéri Lajos alpolgármester úrral, melynek fő témája az Akadálymentes Pécs adatbázissal kapcsolatos együttműködés volt

– értékeltük a 2020-as Élő Adást a Pécsi Közösségi Alapítvánnyal még januárban, márciusban pedig folytattuk azzal, hogyan lehet az idei még annál is izgalmasabb, és ebben mit segíthetnénk mi, egykori résztvevők?

– a közösség erejét megtapasztalva más közösségi adományozási rendszereket is megismertünk, és részt is veszünk bennük

– több megkeresés érkezett hozzánk partnerség iránt, melyek új színt, új szempontokat fognak hozni az adatbázisba. 

– új, az USA-ból bekapcsolódó tagunknak, és Oláh Balázs informatikai mérnök tagunknak köszönhetően jelenleg az adatbázis informatikai tökéletesítése zajlik (ameddig a takarónk ér). Ez számunkra egy nagyon lényeges történés, mert a professzionalítás egyik alap elvárásunk magunk felé.

– februárban a Gazdaságfejlesztési Főosztállyal egyeztettünk a Városházán, ahol az akadálymentes városfejlesztésben, turizmusban, városmarketingben többféle formában határoztunk el  a pécsiek számára előnyös együttműködést a jövőben.  

– kisfilmeket forgattunk a team tagokkal, amiben megmutatjuk “Miért fontos nekem a matricás team?” A Facebookon hamarosan látható lesz.

– sok helyszínt újra bejártunk már, egyeztettünk, megbeszéltünk és eddig számos pozitív változást tapasztaltunk akadálymentesítés terén a városban. Mindezt az adatbázisban folyamatosan megjelenítjük. 

– a támogatásként kapott nyomtató/scanner állandó munkában van, nagyon köszönjük a BolkoDesign-nak! A felajánlott fényképezőgépeket is reményeink szerint mielőbb megkapjuk és remek minőségű képeket készíthetünk a helyszínekről. Ez azért fontos, mert így mindenki maga döntheti el a több oldalról készített fotók alapján, hogy neki személy szerint bevállalható-e egy-egy helyszín akadálymentesség szempontjából. 

Most itt tartunk. A Covid 3. hulláma miatt két hétre zárva lesz az ország, így most mi is adminisztratív/szervező munkát végzünk, de március végén újra beindulunk. 

Nyárra tervezzük a témában érintett országos szereplőkkel, döntéshozókkal a pécsi konferenciánkat, kicsit szűkös keretből, de akkor is nagyon klassz lesz!

Idén pedig a meglévő helyszínek frissítése mellett az összes pécsi hotel, szálláshely akadálymentességét is feltárjuk. 

Mindezt a team tagok minimális díjazásért, de maximális szívvel végzik! Szeretjük ezt a projektet és nem is hagyjuk abba soha 🙂

Kövessen minket és a matricás projektünket a Facebookon:  https://www.facebook.com/PeopleFirstHun

és a weboldalunkon: http://peoplefirst.hu/

Akadálymentes Pécs adatbázisunkat is a weboldalunkon találja: http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/ 

Szép tavaszt, kitartást, jó egészséget kívánunk!

Pataki Veronika, elnök

és a People First “matricás” csapata

 

Záró beszámoló: NFSZK FOF2019 – MATRICÁS projekt 2.

 A “Pécs akadálymentesen!” című, 2019. szeptember 1. – 2020. augusztus 31. között megvalósuló projekt a 2018-ban elkezdett, Pécs akadálymentes helyszíneit feltáró “matricás” projektünk folytatása volt.

Bár a Covid 19 járvány erősen befolyásolta a projektet, annak megvalósulását nem gátolta. Maradéktalanul véghez tudtuk vinni az alapcélt, miszerint folytatjuk Pécs lakossági és turisztikai szempontból fontos helyszíneinek akadálymentes szemmel történő feltérképezését, a valóban akadálymentes helyszínek megjelölését saját matricával, melyet az e tevékenységben már tapasztalatot szerzett, fogyatékossággal élő tagjaink végeztek. Az  feltárt lokációkat kategóriák szerint saját adatbázisba rendeztük magyar és angol nyelven, ingyenesen közkinccsé tettük a weboldalunkon egy önálló menüben (Akadálymentes Pécs)  és a média útján országszerte népszerűsítettük. 

A korábbi tevékenységünket kiegészítettük az akadálymentesség hallássérültek és látássérültek számára történő feltárásával, illetve az egyes helyszínekhez odajutás (busz, zebrák, járdák, parkolók) bemutatásával.

Mivel az alapvető cél most is a társadalmi inklúzió, erőteljesen hangsúlyoztuk ezúttal, hogy az akadálymentesség nemcsak a fogyatékossággal élőknek, hanem éppúgy a babakocsisoknak, időseknek, átmeneti sérülteknek, vagy bőröddel közlekedőknek is fontos!

Igen intenzív és eredményes online marketing és sajtómunkát folytattunk, plakátokat tettünk ki Pécs frekventált helyszíneire, video-flashmobot készítettünk, partnerségeket építettünk és lobby tevékenységet folytattunk.

A projekt során feltárt új akadálymentes helyszínek: 6 étterem/kávézó, 7 üzlet, 5 sport és kulturális intézmény, 4 turisztikai látványosság, 5 közintézmény, 3 turistaút. Összesen 30 új helyszín.

Eredmények: úgy tapasztaltuk, az akadálymentes adatbázisra óriási igény van, és maguk a helyszínek fenntartói is szívesen vesznek részt a munkában. A sajtó igen élénk érdeklődést mutatott munkánk iránt, csakúgy mint más helyi és országos civil szervezetek, ami az egyesületnek is komoly ismertséget hozott. Nagyon fontos eredmény hogy felelős, szakmailag professzionális team jött létre, ahol a tagok nagyon tudatosan, komoly kommunikációs készségekkel dolgoznak, megtanulva a team-munka, a közösségi tevékenység és  a munkavégzés fontosságát. Nagy örömünkre Pécs város önkormányzatával és turisztikai irodákkal is sikerült pozitív kapcsolatot kiépítenünk, ettől a jövőben nagyon sokat várunk. 

Számunkra nagyon fontos, hogy egy akadálymentes adatbázis csak akkor ér valamit, ha minél többen ismerik, és ha állandóan frissen tartjuk az adatokat, ezért a “matricás” projektet mindenképpen folytatni fogjuk.

A korona éve! Beszámoló 2020-ról

Az idei beszámolót nehezebb elkezdeni, mert a Covid vírus márciustól mindent összekuszált és nagyon nehéz hónapokat okozott sokunknak. Ami felemelő, hogy ennek ellenére rengeteget tett az egyesület, fontos dolgokat értünk el, óriási élményekben lehetett részünk! Az idei évre alapvetően az a legjellemzőbb, hogy nagyon összekovácsolódott egy aktív csoport. Feladatunk a jövő évre, hogy minél többen váljanak aktívvá, találják meg feladatukat, amit élvezni tudnak az egyesületben, akár kicsi dolgokat téve a tagság felé, akár óriási lépéseket az emberiségnek 🙂

Lássuk, a korona-évben mit is csináltunk?

Januárban még minden szép volt, talán még hó is esett, ki tudja már? Mindenesetre mi egyre inkább úgy éreztük, hogy nagyon szeretünk túrázni, itt Pécsen rengeteg útvonalunk is van, és kiváló lehetőségnek tartjuk a nagyobb közösség bevonására. Így Akadálymentes Pécs adatbázisunkba bevettük az akadálymentes turistautak felfedezését is. Nézd csak meg miket találtunk eddig: http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Mindig nagyon örülünk, ha fiatalokat tudunk érzékenyíteni, hiszen ha ők megismerik és elismerik a másságot, nyert ügyünk van a jövőben. Az Esély-Híd egyetemi kurzusba bekerülésünk Molnár Gyöngyi tagunknak köszönhető és öröm volt számunkra. A BTK Művelődéstudományi Tanszék közösségszervezőkkel is együtt dolgoztunk, többünknek nagy élményt okozva. A Leőwey Klára Gimnáziumból most is dolgozott nálunk néhány fiatal az 50 órás közösségi szolgálatuk keretében. Nekik köszönhetitek a városszerte látható Akadálymentes Pécs plakátokat, ők ragasztották ki. A régieket sem engedtük el, továbbra is sok segítséget kapunk tőlük, ezért az Év önkéntese díjra is neveztük őket. 

Ők ugyan nem kaptak díjat, de az Év önkéntese „Esélyteremtés önkéntesként” (esélyteremtés területén tevékenykedő segítők, és/vagy fogyatékossággal élő önkéntesek részére) különdíját érdemelte ki idén Szekeres Heni!

Továbbra is nagyon fontos számunkra, hogy a helyi civil szervezetek együtt dolgozzanak, összeadják erejüket és tudásukat. Erre több lehetőségünk is volt idén, például a Pécsi Közösségi Alapítvány Szomszédság Akadémiáján való részvételek, a CSEÖH által szervezett Esélycsapat teadélutánokon való beszélgetések, a városi civil koncepció átbeszélése júliusban a Civil Közösségek Házában Kunszt Márta városi civil tanácsnokkal. A Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) kétéves felülvizsgálata idén lett aktuális. Felkérést kaptunk a Városházától, hogy egyesületünk koordinálja azt a 16 kiváló civil szervezetet, akik ennek aktualizálásában részt vettek, valóban remek ötletekkel. A HEP átdolgozása itt olvasható: https://gov.pecs.hu/staticPage/index/strat_dokumentumok.php 

Januárban egy szuper idegenvezető képzésen is részt vettünk a Tourinform szakembereivel, ahol a “Rejtett város” belvárosi akadálymentes túránkhoz készültünk fel, hogy profi módon vezethessük majd az érdeklődőket (http://peoplefirst.hu/projects/rejtett-varos-tor-tour-a/) . Akkor még azt hittük, idén állandó turisztikai kínálatként beindíthatjuk ezt a túránkat, de aztán jött a Covid, és a turizmus eltűnt a színről. Majd jövőre! 🙂

Viszont társszervezeteinkkel megnyertük az ECK projektjét, aminek célja a IV. Akadálymentes Turizmus Napjának megszervezése volt, ennek nyitórendezvényén vettünk részt januárban. Júniusban 5 napos bentlakásos workshopot tartottunk Orfűn, melynek célja volt, hogy minél több érintettet tudjunk aktívan bevonni a szervezésbe. Ezáltal minél inkább a fogyatékossággal élők igényeihez igazíthassunk a fesztivált.Sikerült? Ítéljétek meg Ti, aki részt vettetek! Külön weboldalon is olvashattok az Akadálymentes Turizmus Napjáról, itt: https://akadalymentesnap.hu/

Az eseményre pedig, mint minden évben, szeptember elején került sor. Végig izgultuk az évet, hogy lehet-e, igen, nem, mégsem, talán, hiszen a Covid erre is erősen hatással volt. A szervező bizottságban ezúttal többen is aktív szerepet vállaltunk, így Berkes Gergő titkárunk, Almádi Evelin, Biobia, Szabó Zsuzsa, Pataki Veronika, de sokat segített Kerekes Hilda, Vida Ágota és mások. Elmondható, hogy az idei a járvány fenyegetése ellenére igen sikeres rendezvényt ők tették innovatívvá, izgalmassá! 

Megsúgjuk, német vendégeinknek annyira tetszik az Akadálymentes Turizmus Napja, hogy lehet, jövőre ott is lesz hasonló – ha segítünk nekik. 

Még Peer-AcT nemzetközi akadálymentes turizmus projekt keretében a szeptemberi fesztivál köré egy nemzetközi konferencia szervezésében is részt vettünk! Ennek kapcsán német vendégeinknek tartottunk egy Rejtett város túrát, ami olyannyira tetszett nekik, hogy ők is próbálkoznak majd ilyennel otthon. 

Új tagok is jöttek hozzánk óriási örömünkre, hiszen újabb kreatív emberekkel gazdagodhattunk Annamária, Dani, Evelin, Hilda, Ricsi, Zsuzsa, és két Zoli személyében! Örülünk, hogy itt vagytok velünk!!

A marketing. Még mindig sokan nem értik miért csináljuk, de hisszük, hogy célunk, miszerint amit teszünk látható, követhető, érthető kell legyen, értelmet nyer minél többek számára. Bizony mi nyilatkozunk, előadást tartunk, beszélünk, meggyőzünk, kampányolunk, kapcsolatot építünk…hogy célt érjünk. Hallhattatok, olvashattatok minket, rólunk itt is ott is amott is, és ezt a jövőben is folytatni fogjuk. És mindezt angolul is, hiszen sok szívünknek kedves külföldi partnerünk, követőnk van. Szeretnénk ha mindig velünk lennétek abban amit csinálunk, és akár csak távolról is, de részt vehetnétek benne. 

Áprilisban 5 napos angol nyelvű tréningen vett részt Vida Ágota és Molnár Gyöngyi Németországban, ahol olyan kiválóan helyt álltak, hogy utána júliusban és augusztusban még 10 másik tagunknak tudtunk tanácsadói képzést tartani az akadálymentes turizmus témában. Ők a jövőben – ha megint lesz turizmus – sorstársi tanácsadó szakemberként dolgozhatnak e területen számos módon. Az elhelyezkedésben az egyesület is segíteni fog nekik. 

Márciustól beütött az első krach, a Covid első hulláma. 🙁

Azért mi kidolgoztunk német partnerünkkel egy projektet, mely az Aktion Mensch német pályázatra beadásra került. Ha nyerünk, jövőre közösségi teret hozunk létre, ahol az önálló életvitelt támogatjuk sokféle módon. Drukkoljatok!

Matricás teamünk a FOF2019 projekt keretében tudott idén dolgozni és az Akadálymentes Pécs adabázisunkat egyre profibbá fejleszteni. Dolgoztunk év elején, majd nyáron és még ősszel gőzerővel. Oláh Balázs webes munkáját továbbra is csak dicsérni lehet, mint ahogy a jelenlegi team is professzionálisan dolgozik! Érdemes is tudnotok kik ők, akik felfedezik Pécs akadálymentes helyszíneit, egyeztetnek, megbeszélnek akár tízszer, visszamennek sokszor, fotóznak, leírnak, fáradhatatlanul és lelkesen. A matricás team: Makay Péter, Oláh Balázs, Balogh Roland, Szekeres Henriett, Almádi Evelin, Hegedűs Szandra, Koltai Krisztina, Pataki Veronika. 

A FOF2019 támogatás augusztusban lejárt, a FOF2020-at nem nyertük meg. Jött a nagy kérdés: hogyan legyen tovább? Az Akadálymentes Pécs adatbázis frissítés és bővítés nélkül mit sem ér. Erre született egy újabb megoldásunk, mely a Pécsi Közösségi Alapítvány “Élő Adás” forrásszerző estje által az idei év legnagyobb élményét és sikerét nyújtotta számunkra. A decemberben online megvalósuló eseményen a pécsiek több, mint 1 millió forintot adtak össze támogatásul az adatbázis folytatására és egy, a jó gyakorlatokat megbeszélő konferencia megszervezésére! Leírhatatlan élmény volt megtapasztalni ezt az eseményt, az összefogást, a segítőkészséget, a közösségi erőt!

Sok pályázatot írtunk, törvényszerű, hogy nem mindegyik nyert. A nemnyerők közül azonban kiemelkedik jelentősége miatt számunkra az Access City Award nemzetközi pályázaton való részvételi lehetségünk, melyre a Városháza kért fel bennünket. Berkes Gergő és Pataki Veronika több fejezetét írta meg e pályázatnak, mely Pécs akadálymentesítése szempontjából kiemelkedő jelentőségű volt. Igen sajnáljuk, hogy mégsem nyert, de majd legközelebb!

A Covid járvány a legnagyobb csapást az intézményekben élő társainkra mérte, akik az első, majd most a második hullám alatt is teljes elzártságban kénytelenek élni. Mivel ez sem emberi jogilag, sem társadalmilag nem  jogszerű és fair, felemeltük a szavunkat, és az ombudsmanhoz fordultunk júliusban. Kérésünk csupán annyi, hogy adjon útmutatást az intézmények vezetőinek, fenntartóinak, hogyan viselkedjenek, milyen megoldásokat alkalmazzanak hasonló krízishelyzetekben. Tudjuk, hogy az ombudsman malmai lassan őrölnek, de az azért minket is meglep, hogy a júliusi beadványunkra decemberig nem jött válasz. Kénytelenek voltunk ezért az intézményvezetőhöz és a fenntartóhoz is fordulni, felajánlva ingyenes segítségünket, ötleteinket – de csúnya, érthetetlen elutasításban részesültünk. Itt mutatkoznak meg azonban a “semmit rólunk nélkülünk” és a “fogyatékossággal élők a saját ügyük legjobb ismerői és képviselői” elvek, melyek mentén segítjük tovább intézményben élő társainkat. 

Persze idén is szórakoztunk amikor tudtunk, találkoztunk, kávéztunk, koncertre mentünk,  kirándultunk, videós flashmobot csináltunk nagy kedvvel, és beszámolókat írtunk, jogi, adó, financiális ügyeket intézünk kevesebb kedvvel…..ment az élet amikor tudott. 

Sajnos sokkal kevesebbet tudtunk találkozni a vírus miatt, amit nem szerettünk. Igyekeztünk Zoom-on tartani a kapcsolatot, de a személyes kávézgatások, kirándulások hiányoznak. 

Jövőre tízszeresen bepótoljuk 🙂

Kitartást mindenkinek és őrizzük meg az összetartozást szívünkben!